Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_04

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_ 11_ Rozmanitost přírody Ovoce (SADA ČÍSLO 2)
Advertisements

Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_04
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA1_02
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_08
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_07
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_06
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_13
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Tematická oblast: Vytápění – 1. ročník Instalatér
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_08
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_01 Název materiálu:Poživatiny a potraviny. Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_20
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_17
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_03  
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_14
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_17
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_12
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Ovoce Mgr. Iveta Honzejková.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_19
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA1_01_prezentace
Aneta Kiková, KMD FreeDeK
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_16
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_08
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Zdroj obrazového materiálu
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_03
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA2_18 Název materiálu:Předložky - test Tematická oblast:Německý jazyk 2. ročník Anotace:Prezentace testuje.
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
PECKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: peckové, ovoce,dělení, meruňky, třešně, višně, broskev Bc.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE
Dělení ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plody,tropů,subtropů,ovoce, exotické,citrusové,skořápkové.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Testy Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název projektu: Moderní škola
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Ananas, Kiwi, Banán, Kvajáva, Rambutan, Mauricijská papeda
Peckoviny.
JÁDROVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jádrové, ovoce, hrušky, jablka, mišpule, kdoule, jeřabiny.
SKOŘÁPKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skořápkové, ovoce, vlašské, lískové ořechy, mandle,
Transkript prezentace:

Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_04 Název materiálu: Ovoce I Tematická oblast: Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma „ Ovoce I“. Očekávaný výstup: Žák rozumí pojmu Ovoce, umí ovoce rozdělit do skupin a význam ve výživě. Klíčová slova: Ovoce, rozdělení, použití, skladování. Metodika: Slouží jako podklad pro žáky k výuce nové látky. Lze rozeslat žákům elektronicky či elektronicky prezentovat ve výuce.  Obor: Kuchař - Číšník Ročník: 1.   Autor: Pavla Vejražková  Zpracováno dne: 21.01.2013  Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla.

Ovoce Druhy a rozdělení Potraviny a výživa 4 Pavla Vejražkova

Ovoce Druhy rozdělení a význam pro výživu Ovoce má vysokou biologickou hodnotu a nižší energetickou hodnotu. Význam ve výživě a jeho složení Obsahuje vitamíny C,B 1, B2, provitamín A, dále minerální látky (draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, sodík, mangan), sacharidy (glukózu, fruktózu, celulózu, pektiny), vodu, organické kyseliny (osvěží), případně tuky (u skořápkového ovoce). Energetická hodnota ovoce je ovlivněna obsahem sacharidů a tuků. Nejlépe je konzumovat ovoce čerstvé.

Rozlišujeme ovoce - domácí (mírného pásma) - jižní (subtropické a tropické)

Domácí ovoce. jádrové - jablka, hrušky, kdoule (žlutá někdy plstnatá slupka, tvrdá dužina, kyselá až trpká chuť, vysoký obsah pektinu a aromatických látek) , mišpule (tmavohnědé plody s kožovitou slupkou, šťáva se přidává do jablečných nebo hruškových nápoj bobulové - bobule pravé jednotlivé (hroznové víno, rybíz, angrešt, borůvky, brusinky, šípky, moruše) - bobule pravé složené (tzv. souplodí, např. maliny, ostružiny) - bobule nepravé, vzniklé zdužnatěním květního lůžka (jahody zahradní a lesní) Borůvky, brusinky, maliny, ostružiny a lesní jahody se souhrnně

peckové - se slupkou- ojíněnou (švestky, slívy - renklódy, mirabelky, pološvestky) - neojíněnou (třešně- srdcovky, chrupky) (višně - pravé, sladké, skleňovky, amarelky) - plstnatou (meruňky, broskve) skořápkové - vlašské ořechy (podle tvrdosti skořápky se rozlišují papírky, polopapírky, kamenáče, křapáče ) - lískové ořechy - jsou zralé a usušené plody lísky. Jakostní lísková jádra jsou na lomu bílá nebo krémově bílá, mají nasládlou chuť. Skořápkové ovoce má vysoký obsah sušiny, vysoký podíl tuků a vitamínů skupiny B.

Jižní ovoce. citrusové - nejkvalitnější citrony (rozdělují se podle doby květu a podle zrání), pomeranče (rané, z hlavní sklizně, pozdní), grapefruity (obyčejné, pigmentované), mandarinky (pravé, satsumas, klementinky), limy (podobné citronům, menší velikost, zelenožlutá dužina, šťavnatá, má kyselou, silně kořeněnou pikantní chuť. V dužině je jen málo semen. Prodávají se také pod označením limetty.) Cedráty jsou podobné citronům, až 3 000 g těžké, mají silnou kůru, která se proslazuje.

Ostatní druhy ovoce. banány (západoindické jsou dlouhé a špičaté a kanárské jsou kratší a tlustší se zaoblenou špičkou) ananas (bělomasé a hladké)- pochází z Jižní Ameriky kiwi (vysoký obsah vitamínu C)- původně čínské ovoce mango (peckovice, má různý tvar, silná slupka je zelená, žlutá až oranžová, s červeným líčkem, chuť podobná broskvím. Významným zdrojem vitamínu A, největším producentem je Indie).

avokádo (peckovice,kulovitý neb hruškovitý tvar žlutozelená, tmavozelená, fialové nebo hnědočerná slupka, uvnitř velké semeno, dužina žlutá až žlutozelená,bohatá na tuky, které téměř nežluknou) rambutan (plody 50 až 80 mm dlouhé, barvy žluté až vínově červené, tuhá slupka má na povrchu husté měkké ostny, dužina je nakyslé chuti a příjemné vůně. tomel ( naz. churma, sharon, kaki ) bobule žlutooranžové, červené až červenohnědé barvy. Hmotnost 100 až 500 g, chutí připomíná meruňky. Je cenný pro vysoký obsah karotenů vitamínu C, vápníku a fosforu.)

karambola ( malajská hvězda) jsou to plody voskově žluté s pěti výraznými žebry. mučenky ( též zvané passiflora nebo maracuja) jsou plody s vrásčitou tenkou slupkou hnědavé až fialové barvy 50 až 80 mm, dužina je šťavnatá, aromatická, chuť je sladkokyselá. Obsahuje 2,8 % bílkovin anona (čerimoja) povrch plodů je světle zelený a hrbolatý. Dužina je šťavnatá, krémovitě bílá, sladkokyselé chuti. V dužině jsou tmavá semena. granátové jablko (marhaník) plod purpurové barvy, uvnitř s mnoha semeny. Používá se na výrobu šťávy.

kvajava - tvarem připomíná hrušky 80 až 120 mm dlouhé, povrch světle žlutý, hustě pokrytý tečkami.Chutí připomíná hrušky. Obsahuje vysoký podíl vitamínu C. liči - oblíbené v Asii. Jsou to oválné až srdcovité peckovice, délky 30 až 50 mm. Mají tvrdou kožovitou, hrbolatě bradavčitou a šupinatou, světle až tmavě červenou slupku. Uvnitř tmavě hnědé semeno s bílou dužinou. papája (tropický meloun) slupku mají žlutou, žlutozelenou, oranžovou, uvnitř dužina 30 až 50 mm silná světle žlutá až lososovitá, na vnitřních stěnách s velkým množstvím semen.

Složení a význam ve výživě : Rozdílné složení u ořechů a ostatních druhů: voda - 70 - 90 %, vyšší obsah vody – osvěžuje skořápkové jen 4-8 % bílkoviny – bez významu ( 0,2-1 %), hlavně banány, skořápkové asi 20 % cukry - 5-15 %, hlavně glukóza, fruktóza, sacharóza, vláknina a pektin - podporují činnost střev, pocit sytosti. Při bobtnání hemicelulózy dojde ke střevním potížím (nepít vodu) (Surovina k výrobě pektinu - jablka, citrony).

tuky – bez významu (0,1- 0,5 %), skořápkové až 60 % vitamíny - C, karoten , B ML - Na, K, Mg, Ca, S , P, Cu, Mn, Fe org. kyseliny - jablečná, vinná, citrónová-vliv na chuť barviva, silice (aromat. látky) Pozor - hořká jádra meruněk obsahují amygdalin, který se v žaludku mění na HCN. Doporučené množství 200 g denně

Použitá literatura: - google Použitá literatura: - google. obrázky - Učebnice pro odborná učiliště, potraviny a výživa. - Restaurace a host.