Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá 8.11.2007 Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLNĚNÍ PRIORIT A POSTUPŮ PŘI PROSAZOVÁNÍ ROVNÝCH PŘÍLEŽITOSTÍ ŽEN A MUŽŮ V RESORTU MINISTERSTVA FINANCÍ 16. října 2009.
Advertisements

Komunitární program PROGRESS
Novela zákona č. 218/2000 Sb. – povinnost zřídit účty u ČNB
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Sociální správa - prosinec
Rozpočtové právo I 30. dubna 2014 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Veřejná moc a veřejná správa
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.9
Obecná část rozpočtového práva III
ÚZEMNÍ ČLENĚNÍ ČR Více ZDE.
PREZENČNÍ INFORMAČNÍ SEMINÁŘ PRO VEDOUCÍ ZAMĚSTNANCE.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Monitorovací výbor Rámce podpory Společenství RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce.
základního vzdělávání s ohledem na rovný přístup ke vzdělávání
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. dubna 2014.
Seminář pro žadatele – dodatečná výzva Akce 3 CIP EQUAL Seminář pro žadatele o finanční podporu z CIP EQUAL Dodatečná výzva pro Akci 3 CIP.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Genderové rozpočtování v právním řádu ČR a EU JUDr.Kristýna Outlá Tomáš Křivka Liberec.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Role litigace při implementaci „EU Race Equality Directive“ (Europské směrnice o rasové rovnosti): seminář pro soudce a další právníky.
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.19
O řízení státu Prezident: Miloš Zeman
O. s. Fórum 50 % Usiluje o společnost s vyrovnaným zastoupením mužů a žen ve veřejném životě.
Legislativní proces J.Kožiak.
ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI PRO ŽENY A MUŽE
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.. VOLBY V ČESKÉ.
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek 20. května 2004.
Soustava veřejných rozpočtů II.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
Právo v Evropě Pavel Šuranský. Jsme občany ČR a zároveň i EU Plynou nám z toho nějaké výhody? Vyplývají z toho pro nás nějaké povinnosti nebo negativní.
PRACOVNÍ SKUPINA pro přírodu a krajinu Valná hromada ČKA,
TEST 17. POLITOLOGIE
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Volby Tomáš Divacký 4KA 2011/2012.
Rozpočty územních samosprávných celků
GENDEROVÉ ROZPOČTOVÁNÍ OBCÍ JAK ZAČÍT? Jana Žehrová, ČZU Praha.
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 29. dubna 2015.
LEGISLATIVNÍ VYMEZENÍ INTEGRACE
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Prosazování rovnosti žen a mužů na ministerstvu vnitra v rámci projektu „Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV“ Eva Ferrarová Ministerstvo.
VLÁDNÍ STRATEGIE PRO ROVNOST ŽEN A MUŽŮ V ČR NA LÉTA Radan Šafařík Oddělení rovnosti žen a mužů, Sekce pro lidská práva Úřad vlády ČR.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Rovné příležitosti ve veřejné správě PhDr. Eva Ferrarová, Ph.D. Odbor řízení lidských zdrojů Ministerstvo vnitra.
Nástroje na podporu vyrovnaného zastoupení žen a mužů v politice: zkušenost České republiky Radan Šafařík Odd. rovnosti žen a mužů Sekce pro lidská práva.
Obecná část rozpočtového práva III 21. března 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 24.
Prevence domácího násilí na vládní úrovni
Rozpočtové právo I 20. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Rozpočtové právo 2. května 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Etický kodex zaměstnance veřejné správy
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Obecná část rozpočtového práva III
Obecná část rozpočtového práva III
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
GENDER FOCAL POINT.
Transkript prezentace:

Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha

Definice genderového rozpočtování Genderové rozpočtování je uplatněním gender mainstreamingu v rozpočtovacím procesu. Myslí se tím zhodnocení rozpočtů z hlediska genderu, při němž se na všech stupních rozpočtového procesu bere ohled na otázku pohlaví s cílem prosazování rovnosti žen a mužů.

Právní úprava v ČR Ústavní zákon č. 2/1993 Sb. – Listina základních práv a svobod (čl. 3 odst. 1) Antidiskriminační zákon – připraven k projednání

Právní úprava v ČR Zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech Zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů Zákon č. 243/2000 Sb., o rozpočtovém určení vnosů některých daní územním samosprávným celkům a některým státním fondům (zákon o rozpočtovém určení daní) Zákon č. 420/2004 Sb., o přezkoumávání hospodaření územních samosprávných celků a dobrovolných svazků obcí

Právní úprava v ČR Podzákonné právní předpisy –vyhláška č. 16/2001 Sb., o způsobu, termínech a rozsahu údajů předkládaných pro hodnocení plnění státního rozpočtu, rozpočtů státních fondů a rozpočtů územních samosprávných celků –vyhláška č. 323/2002 Sb., o rozpočtové skladbě Usnesení vlády ČR č. 896 z

Podíl mužů a žen v rozhodovacím procesu ženy 52%, muži 48% 18 ministrů (2 ženy) 200 poslanců (31 žen) 81 senátorů (11 žen) kandidáti do Evropského parlamentu (25.2% žen, zvoleno 20.8%) 6251 obcí – 15% žen, v čele kraje žádná

Cíle vlády ČR Národní akční plán pro prosazování rovnosti žen a mužů – 1998 –7 oblastí prosazování rovnosti mužů a žen jako součást politiky vlády zvyšování úrovně právního vědomí zajištění rovných příležitostí žen a mužů v přístupu k ekonomické aktivitě

Cíle vlády ČR vyrovnání sociálního postavení žen a mužů pečujících o děti a potřebné členy rodiny zohledňování žen z hlediska jejich reprodukční funkce a fyziologických odlišností potlačování násilí páchaného na ženách sledování a vyhodnocování účinnosti uplatňování principu rovného postavení žen a mužů

Instituce pro zajištění prosazování rovnosti žen a mužů Ministerstvo práce a sociálních věcí Rada vlády pro rovné příležitosti žen a mužů Rada vlády pro lidská práva – Výbor pro odstranění všech forem diskriminace žen

Instituce pro zajištění prosazování rovnosti žen a mužů Ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny Zmocněnec vlády pro lidská práva Na úrovni ministerstev – specialista na problematiku rovnosti mužů a žen Stálá komise Poslanecké sněmovny pro rovné příležitosti

Praktické zkušenosti ze vzdělávacích seminářů jeden seminář v každém ze 14 krajů účast zdarma cíleně osloveno vždy přibližně 45 obcí –očekáváno kolem 30 účastníků –vlastní účast mnohem nižší složení posluchačů – 13% mužů, 87% žen, pouze 1,5% zastupitelé dva názory –začlenění gender budgetingu do rozhodovacích rozpočtových procesů jako zákonná povinnost –pravidelná osvěta

Děkuji vám za pozornost.