základní právní normy, kterými se ochrana přírody a krajiny řídí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STÁTNÍ OCHRANA PŘÍRODY V ČR
Advertisements

Rozloha chráněných území na ploše ČR
KVARTA LISTOPAD 2004 VÍTEK URBAN
Ochrana přírody a krajiny
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Obecná územní ochrana přírody a krajiny podle zák.č.114/1992 Sb.
Chráněná území v ČR Autor: Bronislav Šenkeřík
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING
Nástroje územního plánování
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Biokoridory.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Eva Měráková, Lenka Jandová
 udržení a obnova rovnováhy v přírodě  ochrana biodiverzity  šetrné hospodaření s přírodními zdroji  územní › zvláště chráněná území › NATURA 2000.
Ochrana přírody 5. Ročník LI.
Podle české legislativy
Ochrana přírody a krajiny v ČR
Zakládání chráněných území v praxi Petr Macek CHTP
Právní režim ochrany přírody a krajiny
Pravomoc obecních (městských) úřadů při ochraně a povolování kácení dřevin rostoucích mimo les A. Co je lesní zeleň? B.Lesní porosty C.Ovocné dřeviny.
Kurs v rámci projektu SFŽP Agentura Koniklec o.s. 2008
Internet ve státní správě a samosprávě 2004 ÚTP a JPdÚPO Územně technické podklady a Jednotný postup digitálního zpracování územních plánů obcí pro GIS.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_86.
Vytvoření a pilotní ověření systému školení v obecných a odborných kompetencí dobrovolníků při akcích pro veřejnost, CZ.1.07/3.1.00/ Sportovní akce.
Chráněná území České republiky
II. TÉMA Platné právní předpisy na ochranu dřevin rostoucích mimo les a povolování kácení (metodiky, ČSN, dohody)
Územní ochrana OBECNÁ.
Hospodářská úprava lesa Legislativa Podle možností hospodářského využití jsou pozemky určené k plnění funkcí lesa zařazeny do kategorií: Les ochranný Les.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Politika územního rozvoje ČR 2008 Hodnocení vlivů na evropsky významné lokality a ptačí oblasti Ondřej Volf, 2008.
Ochrana přírody ČR.
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
NATURA 2000 Právní rámec v ČR Prameny právní úpravy Část čtvrtá zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, v platném znění Vloženo.
Ochrana přírody v ČR. Historie první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV. první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV Hojná voda v Nov.
Právní režim ochrany přírody a krajiny
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Právní režim pozemků a ochrana přírody a krajiny
1 Majetkoprávní a související problémy pozemků ve volné přírodě a krajině Teze přednášky Pozemkové právo Podzim 2011 Ivana Průchová.
Pozemkové právo,přednáška, podzim 2006, Ivana Průchová 1 Majetkoprávní a související problémy pozemků ve volné přírodě a krajině Pozemkové právo Přednášející.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Česká inspekce životního prostředí – Údržba silniční zeleně Příklady z praxe Mgr. Jana Cháberová Ing. Pavel Korábek , Jihlava.
RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno Ochrana přírody a krajiny, krajinotvorná opatření v rámci pozemkových.
AGENTURA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY ČESKÉ REPUBLIKY.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Revitalizace rašelinišť mezi Horou Sv. Šebestiána a Satzung – I. etapa.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
TRESTNÉ ČINY PROTI ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
17 ZÁKON O OCHRANĚ PŘÍRODY A KRAJINY
Povolení kácení dřevin rostoucích mimo les
VY_32_INOVACE_25_Chráněná území v ČR
Natura 2000 PŽP Podzim 2009.
OPŽP PO 4 Specifický cíl 4.1 a 4.2
AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les
Pořizovatelská praxe Poznámky k pořizování územně plánovací dokumentace: Problematika zastavěnosti pozemku, indexu zastavěnosti Územní studie – konzultace,
Ochrana přírody a krajiny
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Právní režim ochrany přírody a krajiny
1. Workshop pořizovatelů a projektantů k územní studii krajiny Kofinancování územní studie krajiny z NPŽP Petra Kolářová Odbor obecné ochrany přírody.
Právní problematika břehových porostů
Územní systém ekologické stability (ÚSES) krajina v územním plánování Informace z metodické porady MŽP s krajskými úřady porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Ochrana a péče o přírodu a krajinu Seminář MAS Sokolovsko o.p.s.
Střední Morava - křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
Transkript prezentace:

Zákon č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny a prováděcí vyhláška č. 395/1992 Sb.

základní právní normy, kterými se ochrana přírody a krajiny řídí oba právní předpisy byly mnohokrát novelizovány poslední úplné znění zákona – 18/2010 Sb.

Ochrana přírody a krajiny obecná §§4-13 speciální §§14-53 územní systém ekologické stability (ÚSES) významné krajinné prvky (VKP) dřeviny rostoucí mimo les krajinný ráz zvláště chráněná území (ZCHÚ) Natura 2000 památné stromy zvláště chráněné druhy

obecně řešen v § 3 odst. 1 písm. a) a § 4 odst. 1 ÚSES obecně řešen v § 3 odst. 1 písm. a) a § 4 odst. 1 co je to ÚSES hierarchické úrovně - místní, regionální, nadregionální vše ostatní je ve vyhlášce

VKP definovány v § 3 odst. 1 písm. b), ochrana deklarována v § 4 odst. 2), ze zákona lesy, rašeliniště, vodní toky, rybníky, jezera, údolní nivy registrované prakticky cokoli

Dřeviny rostoucí mimo les §7 - chráněny před poškozováním a ničením §8 - od určitých parametrů je potřebný souhlas §9 - mohou být uloženy náhradní výsadby parametry stanovuje vyhláška v §8 odst. 2 - obvod kmen 80+ cm, porosty keřů >40 m2

Krajinný ráz problematika je řešena v § 12 k ochraně krajinného rázu je možné zřídit přírodní park

Zvláště chráněná území velkoplošná (§§14-27) maloplošná (§§28-37) národní park národní přírodní rezervace národní přírodní památka přírodní rezervace přírodní památka - 3 zóny ochrany chráněná krajinná oblast - 4 zóny ochrany

evropsky významné lokality (EVL) Natura 2000 řešena §§45a-45i evropsky významné lokality (EVL) ptačí oblasti (PO)

Památné stromy registrovány podle §46 významné stromy, jejich skupiny a stromořadí ochranné pásmo - kruh o poloměru desetinásobku výčetní tloušťky 1,3 m

Zvláště chráněné druhy problematika je upravena v §48 kriticky ohrožené silně ohrožené ohrožené seznam druhů a stupeň ohrožení – vyhl. č. 395/1992 Sb.

Orgány ochrany přírody a krajiny OÚ - dřevin rostoucích mimo les POÚ - registrované VKP - památné stromy - zřizování a rušení veřejných cest ORP -VKP ze zákona - odlesňování a zalesňování nad 0,5 ha - krajinný ráz - vymezují a hodnotí lokální ÚSES

KrÚ - přírodní památky a přírodní rezervace - přírodní parky - výjimky týkající se zvláště chráněných druhů - závazná stanoviska k zásahům do Natury - vymezují a hodnotí regionální ÚSES MŽP - národní přírodní památky a národní přírodní rezervace - vymezují a hodnotí nadregionální ÚSES Správy NP a CHKO – mají kompetence obecních úřadů všech stupňů

Metodika zpracování biologických hodnocení

Metodika zpracování biologických hodnocení věstník MŽP č. 7/2009 rámcově řeší postup zpracování a obsah Postup získání potřebných podkladů a údajů terénní průzkumy zpracování biologického hodnocení

Získání potřebných podkladů údaje o záměru údaje o dotčeném území abiotické složky prostředí VKP, ZCHÚ ÚSES biota apod. mapové servery, databáze, místní znalci, pracovníci muzeí a AOPK, literatura

Terénní průzkumy v dotčeném území (vlastní území, bezprostřední okolí a území ovlivněné v souvislosti se vstupy a výstupy) opakovaně a ve vhodnou dobu (se zřetelem na charakter bioty) zjištění druhů, velikosti populací, typů dotčených biotopů a jejich velikosti Nejedná se o dlouhodobí systematický inventarizační průzkum. Výsledkem je vyhodnocení potenciálu lokality.

Obsah biologického hodnocení údaje o záměru – základní charakteristiky údaje o lokalitě – abiotické složky (např. nadmořská výška, reliéf, hydrologické poměry), vazby na VKP, Natura 2000, ÚSES atd. předmět hodnocení – druhy a biotopy, které mohou být záměrem dotčeny hodnocení vlivů a návrh opatření – mělo by být zpracováno samostatně pro každý druh, fázi záměru a variantu řešení závěr

Informace o vybraných jevech ochrany přírody a krajiny

mapové servery – Cenia, AOPK, ČGS, KrÚ (geoportal.cenia.cz, mapy.nature.cz, mapy.geology.cz) web i GIS databáze – ÚSOP, Natura 2000, druhy (drusop.nature.cz, www.natura2000.cz) územně analytické podklady (weby obcí a ORP) údaje vždy ověřit !!! charakteristiky bioty z „bioregionů“ NE !!!

Botanika vegetační aspekty ovlivnění společenstev botanický průzkum

vzhled společenstva charakteristický pro určité období Vegetační aspekty vzhled společenstva charakteristický pro určité období zimní (XI. – III.) předjarní (III. – IV.) jarní (V. – počátek VI.) letní (střed VI. – střed VII.) pozdně letní (střed VII. - střed IX.) podzimní (střed IX. – X)

Možné ovlivnění společenstev hydrický režim - zamokření - vysušení eutrofizace - vodní prostředí - NOx šíření invazních a „nežádoucích“ druhů

Botanický průzkum základem je zigzaging vymapování společenstev početnost populace vitalita jedinců

„Exaktní“ průzkum výběr ploch (m2 až stovky m2) kvalitativní hodnocení – druhové složení kvantitativní hodnocení hustotu populací početnost populací frekvenci populací pokryvnost populací sociabilita vitalita biomasa vertikální a horizontální struktura