TAMARIND INDICKÝ Kateřina Šlechtová, KMD FreeDeK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zajímavé druhy dřevin v naší zahradě ( s jedlými plody )
Advertisements

Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Vytvořili nej borci z devítky…
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
TROPICKÉ A SUBTROPICKÉ OVOCE A PLODY
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Michaela Bršelová, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti Použité.
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
Ovoce – Význam ve výživě
BYLINY A KEŘE LESA 14..
Jetel Luční (Trifolium pratense )
Rostliny semenné Semenné rostliny se rozmnožují semeny.
Simona Keková, KMD FreeDeK
Rostliny v okolí lidských obydlí
Rostliny rybníka a jeho okolí
Banánovník Klára Ursíniová KMD FreeDeK.
Předmět: Biologie Obor: Technické lyceum Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Škola: VOŠ a SPŠE Olomouc Třída: 1L Školní rok: 2013/2014 Jméno: Lukáš Najvar Graviola.
M ELOUN Martin Zapletal, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti Použité.
Lukáš Kurek, KMD FreeDeK
Aneta Kiková, KMD FreeDeK
KAKI Aneta Spratková, KMD FreeDeK
UŽITKOVÉ ROSTLINY.
Fíky Iveta Charbuláková, KMD FreeDeK
Celer.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Kakaovník Libor Lepík, KMD FreeDeK
Rostliny tropických a subtropických oblastí
TLUSTICOVITÉ (Crassulaceae)
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace LISTNATÉ STROMY Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Mango, Eva Krestová, KMD FreeDeK
Ananas Jiří Honěk, KMD FreeDeK.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Společenstvo polí a sídel
Papaya David Matz, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti.
ICT M 5.R. Jednotky hmotnosti
Buryan Lukáš, KMD FreeDeK
POZNÁVÁNÍ: Krytosemenné rostliny - Brukvovité
BULHARSKO.
Vypracoval: Antonín Jiříček - text Martin Kelar - obrázky, text
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
Anatomická stavba obilného zrna
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
KOŘENÍ PRAVÉ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: koření pravé, listů, oddenků,kůry, semen, plodů Klíčová slova:
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
PECKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: peckové, ovoce,dělení, meruňky, třešně, višně, broskev Bc.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Nashi, Mochyně, Mučenka, Papája, Liči, Mangostan a Rajčenka
Ovesná pochoutka Filip & Aleš.
Potraviny a výživa - Zelenina
DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE
PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plody,tropů,subtropů,ovoce, exotické,citrusové,skořápkové.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Luštěniny Vypracoval: Lukáš Karlík
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_PŘÍRODOPIS
Bobulové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Potraviny a výživa – Med
PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
KRÁLIČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Ananas, Kiwi, Banán, Kvajáva, Rambutan, Mauricijská papeda
JÁDROVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jádrové, ovoce, hrušky, jablka, mišpule, kdoule, jeřabiny.
Rýže. Potravina přírodní / natural – obilky světle hnědé barvy bílá – s obilkami, jež mohou být dlouhozrnné nebo krátkozrnné arborio – kulato-zrnná rýže,
SKOŘÁPKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skořápkové, ovoce, vlašské, lískové ořechy, mandle,
jsou rostliny, které se pěstují na polích je označení pro skupinu rostlin a jejich plodů Plody luštěnin poskytují velké množství bílkovin.
Transkript prezentace:

TAMARIND INDICKÝ Kateřina Šlechtová, KMD FreeDeK

Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Barva Chuť Velikost Využití Zajímavosti Použité zdroje

ODBORNÝ NÁZEV Tamarindus indica

LIDOVÝ NÁZEV tamaryšek, kyselé datle, indické datle

O BRÁZEK ROSTLINY Tamarindy indické jsou středně vysoké stromy dosahující výšky až 20m s hustou pravidelnou korunou..

O BRÁZEK PLODU

Z EMĚ PŮVODU Původně z afrických tropických oblastí a Indie.

B ARVA Tamarind má světle hnědý lusk ve kterém je 4-12 jader obklopených červenohnědou až téměř černou kašovitou dření.

C HUŤ Tamarind má silně sladkokyselou chuť.

V ELIKOST Až 10 centimetrů dlouhé a dva centimetry široké lusky.

V YUŽITÍ Dřeň tamarindu je třeba spotřebovat co nejrychleji. Lusk se nekonzumuje, pouze vnitřní dužina. Hodí se k přípravě speciálních kořeněných omáček, sirupů a také osvěžujících nápojů. Tamarindy se také zpracovávají do rýžových a zeleninových pokrmů.

Z AJÍMAVOSTI Původní obyvatelé Indie, kde tamarindy rostou, dokážou podle postavení listů předvídat počasí. Tamarind je opravdu bohatý na vlákniny. Dále obsahuje bílkoviny, má vysoký obsah vápníku, fosforu a železa. Nechybí ani vitaminu C. Vzhledem k obsahu kyselin působí mírně projímavě.

P OUŽITÉ ZDROJE   indicky/ indicky/  a&pg=clanek&id=604 a&pg=clanek&id=604