TAMARIND INDICKÝ Kateřina Šlechtová, KMD FreeDeK
Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Barva Chuť Velikost Využití Zajímavosti Použité zdroje
ODBORNÝ NÁZEV Tamarindus indica
LIDOVÝ NÁZEV tamaryšek, kyselé datle, indické datle
O BRÁZEK ROSTLINY Tamarindy indické jsou středně vysoké stromy dosahující výšky až 20m s hustou pravidelnou korunou..
O BRÁZEK PLODU
Z EMĚ PŮVODU Původně z afrických tropických oblastí a Indie.
B ARVA Tamarind má světle hnědý lusk ve kterém je 4-12 jader obklopených červenohnědou až téměř černou kašovitou dření.
C HUŤ Tamarind má silně sladkokyselou chuť.
V ELIKOST Až 10 centimetrů dlouhé a dva centimetry široké lusky.
V YUŽITÍ Dřeň tamarindu je třeba spotřebovat co nejrychleji. Lusk se nekonzumuje, pouze vnitřní dužina. Hodí se k přípravě speciálních kořeněných omáček, sirupů a také osvěžujících nápojů. Tamarindy se také zpracovávají do rýžových a zeleninových pokrmů.
Z AJÍMAVOSTI Původní obyvatelé Indie, kde tamarindy rostou, dokážou podle postavení listů předvídat počasí. Tamarind je opravdu bohatý na vlákniny. Dále obsahuje bílkoviny, má vysoký obsah vápníku, fosforu a železa. Nechybí ani vitaminu C. Vzhledem k obsahu kyselin působí mírně projímavě.
P OUŽITÉ ZDROJE indicky/ indicky/ a&pg=clanek&id=604 a&pg=clanek&id=604