Mgr. Ing. Jiří Komárek, advokát

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha 17. května 2013 Právní vztahy k energetickým stavbám technické infrastruktury a k dotčeným nemovitostem, katastr nemovitostí. JUDr. Petr Mošna.
Advertisements

Význam SJM pro inkaso pohledávek
Mgr. Ing. Jiří Komárek, advokát
Právní vztahy k nemovitostem
Zápisy právních vztahů k nemovitostem
VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV GEODÉZIE
PRAMENY A PRAVIDLA OBCHODNÍHO PRÁVA
Absolutní majetková práva
LEASING z pohledu daně z příjmu
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
VY_32_INOVACE_06_EKO_313_Dri
Občanský zákoník –zákon č.89/2012 Sb.
Název projektu:Učení pro život Reg. číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony:V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
24. Obsah katastru nemovitostí a jeho uspořádání
Mgr. Ing. Jiří Komárek, advokát
Katastr nemovitostí od 1. ledna 2014 Daniela Šustrová
PRÁVNÍ PŘEDPISY V OBLASTI OCEŇOVÁNÍ Ing. David Slavata, Ph.D Oceňování majetku B.
BYDLÍM, BYDLÍŠ, BYDLÍME…
Vznik společenství vlastníků jednotek, práva a povinnosti.
Zásady katastrálního zákona ČR ______________________
Občanskoprávní minimum 2. část „Učíme se pro život“ Mgr. Tomáš Pavlů.
1 Památkový zákon a nový občanský zákoník Památková inspekce MK ČR říjen 2013.
Problematika zavedení věcného břemene do KN
Ing. Martin MALÍŘ ředitel II. odboru ČBÚ Podzimní setkání těžařů ve dnech 5. – v hotelu Myslivna v Brně 1.
Nabývání majetku státem
Oceňování věcných břemen
Právní aspekty výstavby rezidenčních nemovitostí Praha, 1. listopadu 2007 Folie 1 Konference nejen o rezidencích.
Základní právní předpisy
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
První rok s novým katastrálním zákonem (z.č.256/2013 Sb.) Daniela Šustrová.
◦ Legislativa a změny po Evidence objektů ENO, Evidence objektů ENO, - změny v aktuální verzi - rekapitulace postupů Evidence objektů ENO Evidence.
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
Rezidenční development a SOSB Stavební fórum, 14. června 2006 Magda Pokorná.
Rekodifikace soukromého práva Nový občanský zákoník.
Změna v úpravě práv duševního vlastnictví po rekodifikaci Mgr. Mikuláš Vargic.
PRÁVNÍ ASPEKTY VLASTNICTVÍ
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_ABSOLUTNÍ.
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
Výdělečná činnost občanských sdružení
PRÁVNÍ PŘEDPISY V OBLASTI OCEŇOVÁNÍ
Právní vztahy k nemovitostem Držba a vydržení, věcná práva k věci cizí a katastr nemovitostí Mgr. Jakub Kříž.
Právní procesy.
Právní vztahy k nemovitostem Kupní smlouva o převodu vlastnictví k nemovitosti Mgr. Jakub Kříž.
Hospodaření s majetkem obcí a krajů. Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský.
Nabývání majetku obcemi a kraji
Umístění síťové infrastruktury v cizí nemovitosti Věcná břemena
Daň z nabytí nemovitých věcí – NV (340/2013 Sb.) Poplatník převodce (prodávající); nabyvatel. Předmět daně - úplatné nabytí např.: pozemku; stavby; částí.
AEB_34 Právní rámec archeologického výzkumu Aktuální změny v legislativě v důsledku přijetí nového občanského zákoníku.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Vymezení majetku státu
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
KURZ OCEŇOVÁNÍ LESA Vlastnictví a nucené omezení vlastnického práva (věcná břemena – služebnosti inženýrských sítí) Jiří Matějíček.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ DAŇ Z PŘEVODU NEMOVITOSTÍ.
Nový občanský zákoník Závazkové právo Změna závazků Část čtvrtá, Hlava I, Díl 6, §
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_07.
Daň z nabytí nemovitých věcí 1. Předmět daně Tato daň je novinkou od roku 2014, kdy nahradila daň z převodu nemovitostí Právně ukotvena Zákonným opatřením.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Knížová N, Nováková. 1.právo stavby 2.věcná břemena 3.zástavní právo 4.zadržovací právo.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_10.
Práva a povinnosti mezi manželi
Novela zákona o obcích.
Státní pozemkové vlastnictví - prameny právní úpravy -
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Daň z nabytí nemovitých věcí – NV (340/2013 Sb.)
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Absolutní majetková práva I. Věcná práva
Prameny obchodního práva
Stavební pozemky (teze)
Majetkové daně II. Daň z nemovitých věcí Daň z nabytí nemovitých věcí
Transkript prezentace:

Mgr. Ing. Jiří Komárek, advokát Legislativa, právo a reality Mgr. Ing. Jiří Komárek, advokát MSB Legal, v.o.s. advokátní kancelář

Možné roviny zkoumání: Majetkoprávní vztahy vlastnické právo, věcná břemena, zástavní smlouvy Evidence nemovitostí („katastrální“ právo) návrhy na vklad a ohlášení, opravné prostředky proti zamítnutí provedení, prostředky proti nečinnosti Závazkové vztahy při převodu nemovitostí, jednotek, členských podílů v družstvu kupní a darovací smlouvy, smlouvy o převodu členského podílu, zprostředkovatelské smlouvy apod. Závazkové vztahy týkající se správy a užívání nemovitostí nájemní a podnájemní smlouvy, leasingové smlouvy, smlouvy o facility managementu Daňové otázky daň z příjmů, DPH, daň z převodu, darovací daň, daň z nemovitostí

Nejdůležitější zákonné předpisy (současný stav): občanský zákoník – č. 40/1964 Sb. zákon o vlastnictví bytů – č. 72/1994 Sb. zákon o nájmu a podnájmu nebytových prostor – č. 116/1990 Sb. obchodní zákoník – č. 513/1991 Sb. živnostenský zákon – č. 455/1991 Sb. stavební zákon – č. 183/2006 Sb. lesní zákon – č. 289/1995 Sb. katastrální zákon – č. 344/1992 Sb. zákon o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem – č. 265/1992 Sb. zákon o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích – č. 265/1992 Sb. zákon o daních z příjmů – č. 586/1992 Sb. zákon o dani z přidané hodnoty – č. 235/2004 Sb. zákon o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí – č. 357/1992 Sb.

Nejdůležitější legislativní změny: (Nový) občanský zákoník – č. 89/2012 Sb. Zcela nová komplexní úprava (celkem 3080 paragrafů) – sjednocení úpravy většiny občanskoprávních vztahů do jednoho předpisu – návrat k „tradičnímu“ pojetí Terminologicky návrat před rok 1950 předpokládané datum nabytí účinnosti - od 1.1.2014 (otázkou, zda se vše stihne) Zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákona o obchodních korporacích) – č. 90/2012 Sb. Narozdíl od současného ObchZ se věnuje pouze problematice obchodních společností a družstev Datum nabytí účinnosti - 1.1.2014 (spolu s novým ObZ) Nutnost uvést do souladu ustanovení společenských smluv, která jsou v rozporu s donucujícími ustanoveními nové úpravy, do 30.6.2014 měsíců, jinak rejstříkový soud vyzve a stanoví lhůtu – po marném uplynutí lhůty nařízení likvidace

Dopad nového občanského zákoníku na další zákonné předpisy: Nový občanský zákoník zcela ruší a nahrazuje Zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník (tj. „současný“ občanský zákoník) Zákon č. 102/1992 Sb. , kterým se upravují některé otázky související s vydáním zákona č. 509/1991 Sb., kterým se mění, doplňuje a upravuje občanský zákoník Zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník (tj. „současný“ obchodní zákoník) Zákon č. 116/1990 Sb., o nájmu a podnájmu nebytových prostor Zákon č. 72/1994 Sb., kterým se upravují některé spoluvlastnické vztahy k budovám a některé spoluvlastnické vztahy k bytům a nebytovým prostorům a doplňují některé zákony (zákon o vlastnictví bytů) Zákon č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů Zákon č. 591/1992 Sb., o cenných papírech

Nejzásadnější dopad z pohledu práva nemovitostí – zásadní koncepční změna Současný občanský zákoník (č. 40/1964 Sb.) – stavba a pozemek jsou dvě různé nemovitosti § 119 odst. 2 ObZ: „Nemovitostmi jsou pozemky a stavby spojené se zemí pevným základem“ § 120 odst. 2 ObZ: „Stavba není součástí pozemku“ Nový občanský zákoník (č. 89/2012 Sb.) – stavba je součástí pozemku § 498 odst. 1 NobZ: „Nemovité věci jsou pozemky a podzemní stavby se samostatným účelovým určením, jakož i věcná práva k nim, a práva, která za nemovité věci prohlásí zákon. § 506 odst. 1 NobZ: „Součástí pozemku je prostor nad povrchem i pod povrchem, stavby zřízené na pozemku a jiná zařízení (dále jen „stavba“), s výjimkou staveb dočasných“ . § 506 odst. 1 NobZ: „Není-li podzemní stavba nemovitou věcí, je součástí pozemku, i když zasahuje pod jiný pozemek“.

Nejzásadnější dopad z pohledu práva nemovitostí – zásadní koncepční změna Právo stavby (§ 1240 - § 1256 NobZ) Řešení situace, kdy „má“ někdo stavbu na cizím pozemku Je to věcné právo třetí osoby zatěžující něčí stavební pozemek (popř. i vedlejší pozemky), s určitými odchylkami proti současnému věcnému břemenu umístění stavby (stavba bude do budoucna součástí pozemku) § 1242 NobZ: „Právo stavby je věc nemovitá. Stavba vyhovující právu stavby je jeho součástí, ale také podléhá ustanovením o nemovitých věcech“ – poměrně diskutabilní konstrukce a koncepce Trvání nelze kombinovat s rozvazující podmínkou Lze zřídit pouze jako dočasné – na dobu 99 let (s přesným určením konce lhůty)

Přechodná ustanovení ke sjednocení vlastnictví stavby a pozemku Stavba a pozemek jsou k 1.1.2014 ve vlastnictví téhož vlastníka § 3054 NobZ: Stavba přestává být k 1.1.2014 samostatnou věcí a stává se součástí pozemku Stavba a pozemek jsou k 1.1.2014 ve vlastnictví různých vlastníků § 3056 odst.1 NobZ: Vlastník pozemku má ke stavbě zákonné předkupní právo Vlastník stavby má k pozemku zákonné předkupní právo § 3059 NobZ: Pokud je stavba zřízena na několika pozemcích, použijí se ustanovení § 3056 – § 3058 NobZ jen ve vztahu k pozemku, na němž je převážná část stavby. § 3060 NobZ: Zatěžuje-li věcné právo stavbu nebo pozemek, nestane se stavba součástí pozemku, dokud toto věcné právo trvá a pokud to jeho povaha vylučuje.

Dopady nové koncepce (a zejména „přechodného“ mechanismu) Velmi dlouhé „přechodné“ období - kdy budou vedle sebe existovat „stavby jako samostatné nemovitosti“ a „stavby jako součásti pozemku“ Praktické komplikace - v současnosti je celkem běžné, kdy pozemek vlastní jedna společnost a budovu jiná společnost, byť jsou obě společnosti součásti téhož holdingu Praktické komplikace - v současnosti je celkem běžné, že budova je rozdělená na jednotky, avšak stojí na pozemku třetí osoby (zpravidla města) - podobný problém – budova ve spoluvlastnictví, avšak pozemek ve vlastnictví některého ze spoluvlastníků Praktické komplikace - otázka smluvně-formulační (např. u leasingových smluv) Praktické komplikace - otázka výkladová (judikatura se bude vyvíjet od začátku)

Některá další zajímavá ustanovení nového občanského zákoníku Zánik současného předkupního práva spoluvlastníků (přechodná ustanovení) § 140 ObZ: Převádí-li se spoluvlastnický podíl, mají spoluvlastníci předkupní právo, ledaže jde o převod osobě blízké. § 3062 NobZ Zákonné předkupní právo spoluvlastníků podle § 140 zákona č. 40/1964 Sb. zanikne 1.1.2015. Právní režim zajištění závazků (přechodná ustanovení) § 3073 NobZ: Práva ze zajištění závazků vzniklá před 1.1.2014, i když byla zřízena jako věcná práva, se posuzují až do svého zániku podle dosavadních předpisů. Možnost už dnes sjednat, že se režim zajištění bude počínaje 1.1.2014 řídit novou právní úpravou.

Některá další zajímavá ustanovení nového občanského zákoníku Institut opuštěné věci: § 1050 odst. 2 NobZ: Nevykonává-li vlastník vlastnické právo k nemovité věci po dobu deseti let, má se za to, že ji opustil § 1045 odst. 2 NobZ: Opuštěná nemovitá věc připadá do vlastnictví státu Výhrada přednostního práva pro jiné věcné právo (zejména zástavní právo nebo věcné břemeno) § 982 NobZ: Oprávnění vlastníka věci, prolomení principu pořadí podle doručení návrhu; Pokud by již byla takto věc zatížena, vyžaduje se souhlas oprávněného. § 983 NobZ: Možnost zapsat i s provázáním s podmínkou nebo s časovým určením; Pokud nebyl podán do 1 roka návrh na zápis příslušného věcného práva, může se vlastník domáhat výmazu výhrady přednostního práva.

Některá další zajímavá ustanovení nového občanského zákoníku Věcná břemena (§ 1257 - § 1308 NobZ): Návrat k původní koncepci v ABGB (Obecný zákoník občanský z roku 1811) Služebnosti: Vlastník věci musí ve prospěch jiného něco trpět nebo se něčeho zdržet Pozemkové služebnosti: služebnost inženýrské sítě, opora cizí stavby, služebnost okapu, právo na vodu, služebnost rozlivu, služebnost stezky, průhonu a cesty, právo pastvy Užívací služebnosti: služebnost užívacího práva, služebnost požívacího práva, služebnost bytu Reálná břemena: Dočasný vlastník věci se zavazuje jako dlužník vůči oprávněné osobě něco jí dávat nebo konat (např. poskytování dávek, „posluha“ apod.)

Mgr. Ing. Jiří Komárek, advokát Děkuji Vám za pozornost. Mgr. Ing. Jiří Komárek, advokát MSB Legal, v.o.s. advokátní kancelář