Stavby vyhovující standardům EU na chov prasat Zdeněk Havlíček Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Ústav morfologie, fyziologie a genetiky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Advertisements

Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Téma: Ekonomická problematika zemědělských podniků
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
PF UK, Možné změny SZP, implikace pro české zemědělství a venkov – jak je naše zemědělství multifunkční? Doucha, T. (VÚZE Praha) 1.Očekávané/možné.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
Dotační příležitosti.
Zemědělci a vodohospodáři – protivníci nebo spojenci? J a n K l í r Výzkumný ústav rostlinné výroby Praha - Ruzyně
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Úloha ÚZPI v programu rozvoje venkova Ústav zemědělských a potravinářských informací.
Příprava nové dopravní politiky ČR
Josef Sklenář 2007 Biofarma Sasov. Vývoj ekochovů prasat v ČR Nevyvíjejí se, stagnují Z max. 25 farem jen 2-3 produkují pro trh V současnosti chováno.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Kategorie prasat, obrat stáda
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) OSA I Ing. Zuzana Dvořáková odbor Řídící orgán OP.
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Kontrola podmíněnosti (Cross Compliance) v praxi
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
1 Znevýhodněné oblasti a Natura 2000 Ing. Jaroslav Humpál ÚZEI Praha.
SZP Společná zemědělská politika prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
Kontaminace (znečištění) vody
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Chov zvířat a ekonomika Transformační změny Současný stav.
Chov prasat.
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
Program rozvoje venkova, - pro obce Ing. arch. Kamila Matoušková, CSc. poradkyně ministra zemědělství.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Program rozvoje venkova 2007 – 2013, návrh MZe. Hodnocení předchozích programů  SAPARD, OP, HRDP diskuze na téma velikost farem a přístupu menších a.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
Návrh reformy SZP Evropská komise předložila návrh reformy SZP pro období po roce Účelem tohoto návrhu je posílit konkurenceschopnost, udržitelnost.
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Podnikání a zemědělství.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Legislativní minimum veterinárního lékaře – specialisty na nemoci prasat P. Chloupek J. Bernardy 2010.
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat.  vychází ze směrnice Rady 2008/120/ES ze dne 18. prosince 2008, kterou se stanoví minimální požadavky pro ochranu.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Co je to Teagasc? Teagasc - Úřad pro rozvoj zemědělství a potravinářství - je státní orgán poskytující integrované služby pro výzkum, poradenství a vzdělávání.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Evropská integrace Environmentální politika EU RNDr. Oldřich Hájek.
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Politika rozvoje venkova Program rozvoje venkova
Koloběh fosforu v životním prostředí - vztah k výživě zvířat
Transkript prezentace:

Stavby vyhovující standardům EU na chov prasat Zdeněk Havlíček Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Ústav morfologie, fyziologie a genetiky zvířat

Evropské fondy – OP Název OP OPERDFESFEAGGFFIFG Průmysl a podnikání 17,94 Infrastruktura 16,94 Rozvoj lidských zdrojů 21,92 Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství 11,9611,460,50 SROP 31,2427,993,25 Celkem10062,8725,1711,460,50 European Agricultural Guidance and Guarantee Fund – Evropský zemědělský podpůrný a záruční fond

Fondy EU v letech Evropský fond regionálního rozvoje(ERDF) Evropský sociální fond (ESF) Kohezní fond – Fond soudržnosti (CF) Fondy pro zemědělství a venkov (ne strukt.f) Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova EAFRD Evropský zemědělský garanční fond (EGF) Evropský fond pro rybolov (FIFG)

EAFRD Dokončeno 3.znění programových dokumentů Národní strategický plán – předloženo EK Program rozvoje venkova – před projednáním ve vládě Probíhá hodnocení SEA Zahájena příprava implementace

Struktura EAFRD - osy I. Zlepšení konkurenceschopnosti zemědělství a lesnictví II. Zlepšování životního prostředí a krajiny III. Kvalita života ve venkovských oblastech IV. Leader (průřezová osa)

Cíle osy I: zlepšování konkurenceschopnosti Modernizace zemědělských podniků Zlepšování konkurenceschopnosti odvětví Marketing a zpracování zemědělských a lesnických produktů Přenos znalostí a inovací v potravinovém řetězci Investice do lidského a fyzického kapitálu Rozvoj nových odbytišť Restrukturalizace zemědělství

Opatření osy I Modernizace zemědělských podniků Investice do lesů Přidání hodnoty zemědělským a potravinářským produktům Pozemkové úpravy Seskupení producentů Odborné vzdělávání a poradenská činnost Zahájení činnosti mladých zemědělců Předčasný odchod do důchodu Využívání poradenských služeb

Osa II. Zlepšování životního prostředí a krajiny Podpora zemědělských postupů šetrných k životnímu prostředí Zachování krajiny využívané l zemědělství Ekologické zemědělské postupy Zmírnění změny klimatu Ochrana vody Všeobecně prospěšné iniciativy v oblasti zemědělského a lesního hospodaření a ochrany životního prostředí

Opatření osy II Platba za přírodní znevýhodnění Platby v rámci NATURA 2000 – vodní politika Agroenviromentální opatření Zalesňování zemědělské půdy NATURA 2000 v lesích Lesnicko-enviromentální platby Obnova lesnického potenciálu a podpora společenských funkcí lesů

191/2002 Sb. VYHLÁŠKA Mze ze dne o technických požadavcích na stavby pro zemědělství Tato vyhláška stanoví tyto požadavky na stavby pro zemědělství (dále jen "stavby"), které neobsahuje vyhláška č. 137/1998 Sb., o obecných technických požadavcích na výstavbu a)na bezpečnost a užitné vlastnosti staveb, b)b) na řešení staveb pro hospodářská zvířata, doprovodných staveb, staveb pro posklizňovou úpravu a skladování produktů rostlinné výroby a staveb pro skladování minerálních hnojiv a přípravků na ochranu rostlin.

Stájové prostředí Vyhláška 208/2004 Sb. – O minimálních standardech pro ochranu hospodářských zvířat - od – na nově budované a rekonstruované - na všechny od minimální standardy pro ochranu skotu, prasat, ovcí a koz, koní, drůbeže, kožešinových a jelenovitých zvířat ve farmovém chovu

Minimální standardy pro chov prasat Nepřetržitý hluk do 85 dB Min. 40 luxů minimálně 8 hodin denně Ustájení Čistý, fyzicky a tepelně pohodlný prostor Možnost vidět jiná zvířata Dostatečné množství materiálu pro etologické projevy (sláma, seno, dřevo, piliny, kompost, rašelina) Podlaha hladká, nikoliv kluzká,odpovídající hmotnosti Krmení min. jednou denně Od 2 týdnů přístup k dostatečnému množství čerstvé vody

Standardy pro selata do odstavu Dostatečný prostor pro pohyb, kojení a napájení Suchá plocha pro ležení všech selat současně bez přístupu prasnice s možností zdroje tepla Odstav nejdříve v 21 dnu života – o týden dříve, pokud je box vyčištěn, vydezinfikován a je mimo prasnici – minimalizace přenosu nákazy na selata Krácení ocasu, trhání, či obrušování špičáků neprovádět bezdůvodně

Standardy pro prasata od odstavu do 10 týdnů Hmotnost (kg)Plocha (m 2 ) Do 100,15 10 – 200,20 20 – 300,30 30 – 500,40 50 – 850,55 85 – 1100,65 nad 1101

Užitkovost a velikost podlahové plochy PlochaPřírůstekPříjemKonverze (m 2 )(g/den)(kg)(kg/kg) 0,496402,233,49 0,576632,283,42 0,666812,313,38 0,737042,323,36 0,817312,393,31

Betonové rošty – šíře mezer KategorieŠíře mezer roštnice (mm) Šířka roštnice (mm) Selata1150 Odstávčata1450 Odchov, výkrm1880

Standardy pro prasničky a prasnice 4 týdny po zapuštění – týden před porodem Chov ve skupině Do 6 zvířat – strana kotce min. 2,4 m Nad 6 a více zvířat – strana kotce min. 2,8 m Hospodářství do 10 – mohou být ustájeny individuálně

Zapuštěné prasničky – 1,64 m 2 Zapuštěné prasnice – 2,25 m 2 Skupina do 6 ks – navýšení o 10% 40 a více – stačí o méně než 10 % Pevná plocha Prasnička – 0,95 m 2 Prasnice – 1,3 m 2 Z toho odtokové otvory do 15 %

Chov prasniček a prasnic na roštech Minimální šířka roštnice – 80 mm Šířka mezer – max. 20 mm

Faktory – prasnice po odstavu Katabolická fáze Tvorba skupin – boje Nízká intenzita a nerovnoměrné osvětlení Kolísání teploty (den, noc) Vysoké proudění vzduchu Problémy s napájením Mokré, nerovné podlahy

Faktory - kojící prasnice a selata Různě velké skupiny selat Podestýlka – přímý zdroj infekce Problémy s příjmem krmiva Kolísání teplot při odstavu Nízká teplota (pro selata) Kontinuální chov Mokré nerovné povrchy

Faktory - kojící prasnice a selata Nedostatky v napájení Nevyhovující osvětlení Nepravidelné odstraňování výkalů Problém much

Faktory – výkrm prasat Nevyhovující, kolísající teplota, nad kritické hodnoty Nedostatečná ventilace – průvan Kolísavá relativní vlhkost vzduchu Nedostatečná tepelná izolace stáje Mokré nerovné povrchy Míchání prasat Vysoké zatížení prostoru

Kontinuální provoz Změny ve výživě Nedostatečná výživa Stálý kontakt s výkaly Vysoká koncentrace toxických plynů Faktory – výkrm prasat

Základ managementu chovu prasat Udržení zdravotního stavu Desinfekce, desinsekce, deratizace Optimální počet zvířat ve stáji Dobré mikroklimatické podmínky Redukce stresu – t, Rvv, proudění vzduchu Optimální výživa – dle kategorie zvířat

Faktory ovlivňující teplotu ve stáji Počet ustájených zvířat Tepelně izolační vlastnosti stáje Intenzita větrání Teplota venkovního vzduchu

Teplota – kritické body Do 48 hodin po narození 7 dnů po odstavu - Změna ve výživě Ustájení – stelivové, bezstelivové Velikost skupin a zatížení plochy

Teplota dle typu podlahy Hmotnostslámabetonkov (kg)(°C)

Vliv teploty na růst (18-90 kg) Teplota optimálnínižší o 1°Cnižší o 5°C Přírůstek (g/den) Dny výkrmu Krmivo navíc (kg) 5,7531,0

IPPC v zemědělských provozech = Integrated Pollution Prevention and Control = Integrovaná prevence a omezování znečištění Uplatnění principu: Prevence (předcházení vzniku) Integrace (integrované povolování) Používání nejlepších dostupných technik

Nejlepší dostupné techniky = Best Available Technique Znaky – nejúčinnější v dosahování vysoké úrovně ochrany životního prostředí jako celku lze je zavést za ekonomicky a technicky přijatelných podmínek

Požadavky BAT v technice krmení prasat Zvýšení konverze živin obsažených v krmivu Snížení vylučování těchto živin prostřednictvím exkrementů do životního prostředí Fázová výživa Výživa založená na snadno stravitelných krmivech Využití doplňků AMK pro snížení obsahu bílkovin v krmivu Využití doplňků fytáz pro snížení obsahu fosforu v krmivu a další, které nejsou konkrétně uvedeny

BAT – emise do ovzduší ze stájí Zmenšení povrchu hnoje/hladiny kejdy pod rošty úpravou tvaru hnojných kanálů Odstranění kejdy/hnoje ze stájí ven Vyhnout se ředění kejdy vodou Ochlazování povrchu kejdy Změna pH kejdy Použití snadno čistitelných materiálů – tak,aby kejda rychle propadala

BAT – hospodaření s vodou Vysokotlaké čištění po každém turnusu (omezení ředění kejdy) Pravidelné seřizování napaječek Měření spotřeby vody Identifikace a odstranění úniku vody

BAT – hospodaření s energií Aplikace přirozeného větrání tam, kde je to možné Použití ventilátorů s nízkou spotřebou energie Pouze skutečně nutné naddimenzování výkonu ventilace Dostatečná údržba a čištění ventilace Využití úsporných zdrojů světla – zářivky, kompaktní zářivky apod.

BAT – skladování hnoje Skladování čerstvého hnoje na nepropustných betonových plochách Umístění hnojišť tak, aby neobtěžovaly citlivé receptory (závětrná strana stájí, mimo obytných zón apod. Citlivé oblasti- musí respektovat tzv. nitrátovou směrnici (Směrnice 91/676/EEC O ochraně vod před znečištěním dusičnany ze zemědělských zdrojů)

BAT – nádrže na kejdu Kejdu míchat před bezprostředním odčerpáním z nádrže Nové nádrže musí svou konstrukcí umožnit jejich zakrytí K zakrytí všech nádrží může být využito i plovoucího zakrytí

BAT pro laguny (zemní nádrže) Mohou být budována v místech s příznivým geologickým podložím Musí mít dostatečný záchytný prostor pro dešťovou vodu aby při přívalových deštích nedošlo k přeplnění (pokud nejsou zakryté) Zakrytí plovoucí, nebo zavěšenou stabilizovanou fólií u lagun nad 200 m 2

BAT – zpracování hnoje a kejdy na farmách Mechanická separace prasečí kejdy s následným kompostováním Anaerobní fermentace (mezofilní proces) a využití produkované energie (výroba bioplynu)

Rozdělení chovu prasat dle č.353/2002 Sb. k zákonu č. 86/2002 Sb. Zvláště velký zdroj – chov prasat nad 30 kg s projektovou kapacitou od 2000 ks nebo od 750 prasnic Velký zdroj - od do kusů nad 30 kg nebo od 300 do 749 kusů prasnic Střední zdroj - kapacita ustájení od 500 do 999 kusů nad 30 kg nebo od 150 do 299 kusů prasnic