Koordinace resortních politik výzkumu a vývoje Seznámení s Národní politikou výzkumu a vývoje České republiky na léta 2004 - 2008 Ministerstvo školství,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SYSTÉMY A SUBSYSTÉMY EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing
Advertisements

Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Příprava Národní inovační politiky
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Celostátní síť pro venkov
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Regionální aspekty uvedené v národní politice. Regionální aspekty systému VaV posilování role regionální spolupráce VŠ v oblasti socioekonomického rozvoje.
Příprava novely Sněm Rady vysokých škol.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Organizace Státní správy
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
Aktuální úkoly MŠMT v oblasti VaVaI Josef Janda. Obsah prezentace 1. Mezinárodní spolupráce ve VaV Programy EU Infrastruktury VaVaI 2. Lidé 3. Instituce/NPV.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Program průmyslového výzkumu a vývoje IMPULS
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
Informace z oblasti výzkumu (Předsednictvo RVŠ, ) Tomáš Opatrný.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační strategie Manfred Hellmich Inovace 2006 Praha 5. prosince 2006.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Reforma systému Výzkumu, vývoje a inovací v České republice 5. prosince 2008.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ Lenka Valová.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
… od myšlenek k aplikacím Marcel Kraus Oddělení strategií a analýz.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Výroční konference OP PIK
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Národní programy VaV v gesci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy 28. června 2007.
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Technologická agentura
Transkript prezentace:

Koordinace resortních politik výzkumu a vývoje Seznámení s Národní politikou výzkumu a vývoje České republiky na léta Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

MŠMT ve spolupráci s RVV Úřady, které financují výzkum a vývoj: především: MPO, MZd, MZe, MO, MPSV, AVČR, MŽP, MMR, MŠMT, MZV, BIS, MV, SUJB, MD, MK, atd. Úřady, které se podílejí v rámci svých kompetencí na zajišťování výzkumu: MF, ÚPV, ČSÚ, MZV, ÚOHS, ÚTNMSZ, NKÚ, MI, Úřad vlády atd. Asociace a svazy (AVO, SPD, AIP, ČKR, AVŠ atd.) kontaktní organizace, inovační centra, regionální agentury

Národní politika výzkumu a vývoje České republiky na léta (dále NPVaV) formuluje vztah našeho státu k výzkumu a vývoji (VaV) ve střednědobé perspektivě. Politika vyjadřuje zásady vlády pro oblast VaV, ze kterých vychází státní správa při realizaci opatření týkajících se této oblasti. Je určena útvarům ministerstev a jiných správních orgánů i jejich pracovníkům jako východisko pro přípravu resortních koncepcí VaV a pro postupné naplňování jednotlivých cílů a podporu priorit těchto koncepcí.

Hlavní části národní politiky: Národní politika v kontextu Lisabonské strategie a Barcelonských cílů. Priority národní politiky. Přímá a nepřímá podpora výzkumu a vývoje. Právní prostředí výzkumu a vývoje. Regionální aspekty. Etika ve výzkumu a vývoji. Infrastruktura výzkumu a vývoje.

Veřejné náklady na výzkum a vývoj: 2004: Kč (0,58% HDP) 2005: Kč (0,59% HDP) 2006: Kč (0,60% HDP) Variantní řešení v dalším období: a) nárůst 0,1 % ročně, b) nepravidelný nárůst, který nemusí zajistit splnění Barcelonských cílů. Veřejné prostředky na VaV

Přímá podpora výzkumu a vývoje omezit tříštění účelového financování, eliminace překrývání podpory VaV, růst podpory průmyslového výzkumu, nárůst prostředků v období 2005/2006 (cca 1mld) půjde na NPV II, výzkumné záměry na 5-7 let.

Nepřímá podpora výzkumu a vývoje hlavní cíl: podpořit soukromé investice na úroveň až 2% HDP do roku 2010 odpisy, osvobození od cla, osvobození od darovací daně placené příjemcem, příjmy z poskytnutí práv k duševnímu vlastnictví, kombinace podpor malého a středního podnikání, zvýhodněné půjčky, zvýhodněný pronájem státní/regionální infrastruktury, uplatnění zakázek pro VaV v rámci offsetů.

Struktura systému výzkumu a vývoje Strukturu vysokých škol a výzkumných ústavů (resortních i AVČR) doplňují technologické parky a BIC, Podpora pracovišť pro přípravu podkladů k tvorbě a realizaci národní politiky, Podpora vysokých škol s vyšším rozsahem výzkumu a lepšími výsledky.

Regionální aspekty Role krajů v rámci samosprávné působnosti bude spočívat: ve formulaci regionální strategie rozvoje VAV a získávání prostředků na realizaci, v podpoře přístupu k (nad) národním projektům, v organizaci vědecko-technických parků, v horizontální spolupráci mezi krajskými subjekty v podnikatelské sféře.

Zákony v oblasti VaV Zachování platnosti zákona č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu a vývoje a kompetenčního zákona, Příprava zákona o veřejných výzkumných institucích.

Infrastruktura výzkumu a vývoje Knihovny jsou součástí infrastruktury VaV, IS VaV bude součástí informační infrastruktury, Infrastruktura VaV zahrnuje rovněž služby a instituce napomáhající účinnosti a efektivnosti VaV (poradenské kanceláře, agentury, manažerské a podnikatelské poradenství, pracoviště pro ovlivňování vztahů veřejnosti k VaV, vydavatelství a nakladatelství vědecké literatury).

Tématické priority NPV II určené Národní politikou VaV ČR na léta bezpečná, spolehlivá a ekologická energetika pro budoucnost, informační a znalostní společnost, kvalita a bezpečnost života, nové materiály a technologie, potřeby České republiky v sociálně- ekonomické oblasti.

Průřezové priority NPV II určené Národní politikou VaV lidské zdroje, mezinárodní spolupráce ve výzkumu, regionální aspekty výzkumu a vývoje, využití výsledků VaV v praxi, hodnocení výzkumu