Stát vs. kraje, ministři vs. hejtmani Stát versus kraje, ministři versus hejtmani Ing. Evžen Tošenovský, hejtman Moravskoslezského kraje a předseda Asociace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Administrativní členění ČR
Advertisements

Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Veřejná moc a veřejná správa
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Obecná část rozpočtového práva III
Pohled do historie vydávání odborné literatury v Českých zemích
ÚZEMNÍ ČLENĚNÍ ČR Více ZDE.
Politika a politické strany
Samospráva venkovských obcí v komplexu veřejné správy.
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
Československo I
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
Středočeský kraj Česká republika
Vznik státních útvarů V.
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Policie ČR partner dalších orgánů státu a samosprávy Senát Parlamentu ČR Ing. Jaroslav Salivar 1. náměstek ministra vnitra.
Pozice EP k budoucí kohezní politice Dominují národní zájmy nebo ideologie? Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Školní stravování (historie a současnost) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing
Česká národní banka – historie a současnost VY_32_INOVACE_2B6
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Organizace Státní správy
Dějiny slovenského práva II. Ladislav Vojáček IV. Druhá Česko-Slovenská republika.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury veřejné správy (KIVS) Ing. Lubomír Moravčík
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
Lucie Dvořáková, Markéta Foglová, Tomáš Gargulák
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Obecná část správního práva
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Politické systémy světa
Demokracie x totalita 20. ledna 2006 Politická geografie IV.
Veřejná správa.
Vypracovaly: Nevrtalová Michaela Šlechtová Nikola Uhllířová Jana
Od 1. dubna 2011 je účinný zákon o Úřadu práce České republiky, kterým se mění struktura a řízení úřadů práce. Tolik citace z tisku, co to však znamená?
Organizační struktura kraje
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
Vypracovali: Martin Odstrčil Vojtěch Stybor Gabriela Schönová
Irsko.
Územní správa Česku.
Doc. PhDr. Vlastimil Fiala, CSc.
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
ÚVOD DO VEŘEJNÉ SPRÁVY Přednáška č
Jakub Alexa Zita Dostálová
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
Převod kompetencí krajům (decentralizace a dekoncentrace) Ing. Světlana Kubíková Vrchní ředitelka sekce veřejné správy, Ministerstvo vnitra Praha, 24.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Kam kráčí lékárenství ? Martin Beneš ředitel SÚKL.
Dějiny a organizace archivnictví v českých zemích v letech
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
„SAMOSPRÁVA 2020“ (Řešení pro budoucnost) – Zlín Libor Lukáš statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje.
Korupce jako problém současné společnosti a politiky Vladimíra Dvořáková Letní škola výchovy k občanství… Olomouc,
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Regionální politika ČR
Občanská výchova – 6. ročník, Obec, kraj
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Matouš Bořkovec, ZŠ Suchdol,
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
Reforma policie Největší změna za posledních 50 let
Úvod, základní principy a cíle
Teorie fiskálního federalismu
Organizace veřejné správy blok č. 1
Česká republika Srdce Evropy.
Transkript prezentace:

Stát vs. kraje, ministři vs. hejtmani Stát versus kraje, ministři versus hejtmani Ing. Evžen Tošenovský, hejtman Moravskoslezského kraje a předseda Asociace krajů České republiky 19. března 2008, Vysoká škola Ekonomická v Praze

Stát vs. kraje, ministři vs. hejtmani A. Historie regionálního členění v Čechách a na Moravě, věčný spor o moc a vliv mezi centrem a krajem. B. Vznik krajů jako objektivní vývoj, nebo výsledek politických zájmů? C. Vývoj pozice nových krajů na české scéně, jak politické tak ekonomické. D. Jak se mění vztahy hejtmanů k vládě a k ministrům. E. Co se dá očekávat do budoucna – kraje trpěné či milované ?

Stát vs. kraje, ministři vs. hejtmani A. Historie regionálního členění v Čechách a na Moravě, věčný spor o moc a vliv mezi centrem a krajem. 10. století  různé formy samosprávného řízení, hledání způsobu správy území někde nad či mezi městy 14. století  Čechy členěny na dvanáct krajů, na Moravě zůstala pouze Slezská knížectví 15. století  existují hejtmani, především z vojenských důvodů 17. století  volba hejtmanů vždy provázena konfliktem - prosazování zájmů krále a „svobodných knížat“ 18. století  po Bílé hoře hejtmani podřízeni zemským úřadům 19. století  vznikají centrálně řízené kraje s volenými orgány a definovanou státní správou

Stát vs. kraje, ministři vs. hejtmani Hejtmani zajišťovali:správu daní, vojenské záležitosti, živnostenské záležitosti, soudní záležitosti. Shrnutí:  velmi silně centralizovaná moc, protože hejtmani vykonávali moc panovníka  přes decentralizaci správy fakticky došlo k silné centralizaci vlády  věčný spor - krajské uspořádání neustále provází konflikt centrálního řízení s krajským A. Historie regionálního členění v Čechách a na Moravě, věčný spor o moc a vliv mezi centrem a krajem.

Stát vs. kraje, ministři vs. hejtmani A. Historie regionálního členění v Čechách a na Moravě, věčný spor o moc a vliv mezi centrem a krajem. Začátek 20. století  vznik žup a dlouhé debaty o tom, jak by měly fungovat = neúspěšný pokus bez výsledku Po roce 1948 vznik krajských národních výborů  první volby do KNV byly v roce 1954 Postupně se z krajských národních výborů stal dvojkolejný řídící orgán, který pod přísným stranickým dohledem naplňoval řídící úlohu strany.

Stát vs. kraje, ministři vs. hejtmani A. Historie regionálního členění v Čechách a na Moravě, věčný spor o moc a vliv mezi centrem a krajem. Proč po roce 1989 nebyly využity stávající krajské národní výbory?  úřady postavené na zcela jiných politických principech  nástroj centrálního řízení ekonomiky  pro reformu ekonomiky nutnost velké centralizace rozhodování  nemožnost rychlé reformy samotných úřadů

Stát vs. kraje, ministři vs. hejtmani B. Vznik krajů jako objektivní vývoj, nebo výsledek politických zájmů? Rok 1990 zánik krajských národních výborů  postupně vzniká 73 okresních úřadů a mnoho detašovaných ministerských úřadů V roce začíná dlouhá politická debata o zřízení vyšších územně samosprávných celků. Velký mýtus - debata o „krajích“ měla odborný základ. Základní zájem - vytvoření dalšího politického silového kolbiště.

Stát vs. kraje, ministři vs. hejtmani B. Vznik krajů jako objektivní vývoj, nebo výsledek politických zájmů? V roce 2000 vznik 14 krajů včetně Prahy Kompetence postupně přesunuté na kraje:  střední školství  silnice 2. a 3. tříd  sociální ústavy převedené z okresních úřadů  dopravní agenda  krizové řízení  kultura – muzea, galerie a divadla  regionální rozvoj  zdravotnická zařízení

Stát vs. kraje, ministři vs. hejtmani B. Vznik krajů jako objektivní vývoj, nebo výsledek politických zájmů? Paradoxy politiky:  vítězem voleb v roce 2000 opoziční ODS – odpůrce krajského zřízení  neúspěch vládní ČSSD - tvůrce krajského zřízení  žádný hejtman ze Sociální demokracie – 8 ODS, 5 KDU-ČSL  tvorba prvního rozpočtu připravována vládou s absolutní opoziční strukturou v krajích Vláda ČSSD společně připravovala pozice pro EU-fondy. Další volby (2004) = ještě výraznější výsledek ODS – 12 ODS, 1 KDU-ČSL.

Stát vs. kraje, ministři vs. hejtmani C. Vývoj pozice nových krajů na české scéně, jak politické tak ekonomické. Zásadní výhody hejtmanů:  je jich pouze 13 + primátor hl. m. Prahy  zvolením se stávají velmi svobodnými hráči na politické scéně, mají jednoduchý přístup do médií  stávající generace hejtmanů byla donucena dobře se naučit správní systém  hejtmani spolu velmi dobře kooperují, protože si nekonkurují, a to ani uvnitř politických stran = když se shodnou, mohou být velmi nepříjemnou opozicí  spojují je společně prožité těžké roky s opoziční vládou

Stát vs. kraje, ministři vs. hejtmani D. Jak se mění vztahy hejtmanů k vládě a k ministrům. Vztah krajů k vládě vždy určuje postoj premiéra. Vždy se projevuje určité konkurenční napětí politických hráčů. Ještě nikdo plně nepochopil, jak takticky využít postavení hejtmanů. S každou vládou byly vztahy velmi rozdílné, k dobru všech vlád je nutno připsat, že nikdy nedošlo k zásadně dramatickému vyhrocení vztahů. Platí, že ministr, který měl zkušenosti s politikou před vstupem na ministerský post, výrazně lépe komunikuje s hejtmany.

Stát vs. kraje, ministři vs. hejtmani E. Co se dá očekávat do budoucna – kraje trpěné či milované? Historie od počátku 10. století ukazuje, že ať to byl středověký panovník nebo novodobý premiér, tak se s kraji potýkal. Trocha věštění:  nebude se dít nic dramatického, pouze se pořád povedou asi nikdy nekončící debaty o rozdělení rozpočtu  kraje budou vždy ve zvláštním politickém napětí uvnitř stran i v politickém rybníce  kraje nebudou nějak ve velké oblibě ani u obcí ani u vlád  kraje budou spíše politicky trpěné, i když jsou překvapivě pozitivně vnímány veřejností  Evropa nebude Evropou regionů, ty v ní budou sehrávat stávající zvláštní nedefinované postavení

Stát vs. kraje, ministři vs. hejtmani Závěr: Až některý premiér uzavře pakt s hejtmany, bude to ohromná politická síla.

Stát vs. kraje, ministři vs. hejtmani Děkuji za pozornost! Evžen Tošenovský