KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V PARDUBICÍCH

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Ing. Stanislava Správková
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Finanční možností svépomocných skupin
2.komunitní plán sociálních a navazujících služeb v Zábřehu na období
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
Ing. Stanislava Správková
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
Zásady kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu naplňování a propagace principů místní Agendy 21 a Zdraví 21 v kraji Vysočina.
Střednědobé plánování sociálních služeb v Olomouckém kraji IP – „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji“
Výběr projektů Leader ČR 2006 (Ing. Olga Ondráčková, manažerka MAS) Logo- návrh 13ti leté studentky Konečná podoba loga MAS Konečná podoba loga MAS.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Motto: „Cílem je nedělat věci správně, ale dělat správné věci“
Vyjednávání potřebnosti sociálních služeb
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
Projekt „Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb“. Tyto materiály byly vytvořeny s podporou EU. Názory zde prezentované jsou plně v zodpovědnosti.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Zhodnocení naplnění 2. Komunitního plánu sociálních služeb města Olomouce v letech Zdislav Doleček Olomouc.
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji“ Aktuální stav realizace projektu Ing. Jana Moravcová
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Informace o plánování sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji.
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji II“ Závěrečné setkání k realizaci projektu Lenka Sládková, Jana Moravcová
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Komunitní plánování sociálních služeb
1 DÍLČÍ ANALÝZY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA ÚZEMÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA LIBEREC LB plán s.r.o., Liberec JEDNÁNÍ ŘPS A KOMISE ZDRAVOTNÍ A SOCIÁLNÍ 19. května 2015.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Informace o stavu přípravy střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období 2008 – 2011 informační seminář k PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE.
Úprava „Pravidel řízení o přiznání finanční podpory JMK pro rok 2016 v oblasti podpory poskytování soc. služeb„ ODDĚLENÍ EKONOMIKY A KONTROLY
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Monitorovací systém sociálních služeb města Plzně k podpoře dotační politiky Mgr. Karolína Vodičková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Sociální služby a Projekt Zdravý kraj v Jihomoravském kraji J.Drbal, V.Kytnerová, K.Zouharová Plánování rozvoje sociálních služeb Dobrá praxe zdravých.
Zkušenosti s transformací sociálních služeb v Maďarsku Miklós Szentkatolnay Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
S třednědobé plánování sociálních služeb v Ústeckém kraji v praxi Setkání s poskytovateli sociálních služeb, Ústí nad Labem, září 2016.
Datové centrum sociálních služeb v Libereckém kraji Interaktivní softwarový program určený pro poskytovatele sociálních služeb, zadavatele a také pro.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Srpen 2013 Společné setkání  zahájení plánování v Děčíně 2006–2008  projekt „Komunitní plánování sociálních služeb města Děčína“ 2013–2015  projekt.
Pracovní jednání Dotační řízení na podporu KP Hodnocení se účastnilo přes 60 osob Podpořeno 12 ze 16 předkládaných projektů Požadováno 1090.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
PROGRAM ROZVOJE OBCE TUPESY NA OBDOBÍ 2017–2024 Úvodní informace
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory Jihomoravského kraje pro rok 2018 v oblasti podpory poskytování sociálních služeb Obecná východiska.
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji“
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
Ing. Stanislava Správková
Vykazování dat v rámci poskytování sociálních služeb
Klíčové aktivity projektu
KOMUNITNÍ PLÁN PÉČE Benešov nad Ploučnicí
monitorovacích indikátorů a kvality realizace SPL MAS
Transkript prezentace:

KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V PARDUBICÍCH „I malými krůčky lze dojít k cíli“ Ondřej Flégr Hrádek 17.9. 2009

Obsah Úvod – pojetí komunitního plánování Analýza současného stavu Něco z historie KPSS v Pardubicích Komunitní plánování po skončení projektu (r 2008) Činnost pracovních skupin Hodnocení projektů Plány a realita roku 2009 Program podpory v sociální a zdravotní oblasti Analýza současného stavu Organizační struktura Koordinátor Pracovní skupiny Spolupráce města a kraje Směřování KPSS Aktualizace komunitního plánu Návrat ke kořenům komunitního plánování Závěr

1. ÚVOD Ideální pojetí komunitního plánování: Komunitní plánování je proces integrující v sobě přístupy psychologické a sociologické s přístupy manažerskými a ekonomickými. Jeho cílem je nalezení rovnováhy mezi potřebami a dostupnými zdroji. Komunitní plánování vytváří prostor pro komunikaci, sdílení a spolupráci mezi subjekty a objekty sociální péče. Reálné pojetí – současné možnosti: Komunitní plánování vytváří prostor pro komunikaci, sdílení a spolupráci mezi subjekty a objekty sociální péče. Hledá cesty ke kvalitní, vzájemné a produktivní spolupráci zejména mezi subjekty sociální péče.

2 NĚCO Z HISTORIE KPSS V PARDUBICÍCH Projekt financovaný ze SROP Název: Komunitní plánování sociálních služeb v Pardubicích Termín zahájení: 1.5. 2006 Termín ukončení: 30.4. 2008 Realizátor projektu: Statutární město Pardubice

Osoby se zdravotním postižením Cizinci, národnostní a etnické menšiny Organizace KPSS 2 5 pracovních skupin: Osoby se zdravotním postižením Cizinci, národnostní a etnické menšiny Osoby v obtížné životní situaci a společensky nepřizpůsobení Senioři Rodiny s dětmi a mládež Koordinační skupina

Sestavení Komunitního plánu 2 Listopad 2007 – sestavení návrhu komunitního plánu Listopad – prosinec 2007 – proces konzultací Leden – únor 2008 – vypořádání připomínek a zpracování finální verze komunitního plánu 11.3. 2008 schválení Komunitního plánu Zastupitelstvem města Duben 2008 – tisk a distribuce kom. plánu a katalogu soc. a souvisejících služeb

3. Komunitní plánování po skončení projektu (r 2008) 26.2. 2008 ustanovení pracovních skupin komunitního plánování jako poradní a iniciativní skupiny Komise pro sociální a zdravotní věci Osoby s tělesným postižením, osoby se smyslovým postižením a osoby s chronickým onemocněním Osoby s mentální a kombinovaným postižením Osoby s duševním onemocněním Cizinci, národnostní a etnické menšiny Osoby v obtížné životní situaci a společensky nepřizpůsobení Senioři Rodiny s dětmi a mládež

Organizační struktura a činnost PS 3 sestavení plánu činnosti určení priorit komunitního plánu pro rok 2008 řešení aktuálních témat, předávání informací příprava procesu hodnocení projektů v pracovních skupinách Rada města Komise pro sociální a zdravotní věci Koordinační skupina 1P 2P 3P 4P 5P 6P 7P

Hodnocení projektů v pracovních skupinách 3 shromáždění všech žádostí roztřídění žádostí v KS do příslušných PS dle cílové skupiny projektu příprava vedoucích PS – zhodnocení projektů z hlediska rozpočtu, obsahu prezentace projektů v PS – bodové hodnocení projektů předání bodového hodnocení Komisi včetně poznámek PS a informací o sociální službě

Hodnocení projektů v pracovních skupinách 2008 3 komisi byl předán přehled bodového hodnocení projektů součástí hodnocení byly poznámky PS a informace o druhu sociální služby (zejm. spoluúčast uživatelů apod.) komise přihlížela k bodovému hodnocení PS, ale v některých případech rozhodla zcela opačně, než doporučily PS

Hodnocení projektů v pracovních skupinách -2008 3 Přínosy: změna přístupu města k hodnocení projektů zapojení odborníků z řad poskytovatelů a zúčastněných uživatelů služeb do hodnocení projektů odhalení zásadních chyb v žádostech Negativa: systém hodnocení nezaručoval shodný přístup ve všech PS hodnocení prováděla PS jako celek – omezení otevřeného vyjádření názoru nedostatečná kritéria bodové hodnocení nebylo pro Komisi konkrétní nedostatek času na hodnocení

4. PLÁNY A REALITA ROKU 2009 Změna pravidel pro poskytování dotací Základní činnosti pracovních skupin: Plán činnosti Řešení aktuálních otázek Předávání informací Priority roku 2009: Změna pravidel pro poskytování dotací Hodnocení projektů v pracovních skupinách

Pravidla pro poskytování dotací 4 bližší specifikace cílové skupiny, oprávněných žadatelů zpřesnění podmínek pro podávání žádostí a jejich hodnocení nově byla v pravidlech ukotvena možnost dofinancování projektů podpořených v 1. kole výzvy k předkládání žádostí o dotaci a dále povinnost příjemců dotace zpracovat závěrečné vyhodnocení projektu

Systém hodnocení bodová škála nahrazena slovním hodnocením 4 bodová škála nahrazena slovním hodnocením návaznost projektu na komunitní plán druhořadým hodnotícím kritériem prodloužení doby pro hodnocení

porovnatelné parametry orientace hodnotitelů Formulář žádosti 4 Cíl – vytvořit přehledný formulář s jednoduše definovanými cíli a parametry projektu cíle projektu porovnatelné parametry orientace hodnotitelů kontrola skutečného plnění

Závěrečné vyhodnocení akce 4 Cíl – zjistit skutečné plnění projektu nový přístup k hodnocení realizace projektu povinnost příjemce dotace zpracovat ZVA porovnání plánovaných a skutečně dosažených cílů a parametrů projektu

Závěry k systému hodnocení 4 snaha o vyšší míru zapojení PS do hodnocení nebyla Komisí pro zdravotní a sociální věci akceptována chybí odvaha k podrobnějšímu hodnocení projektů a individuálnímu hodnocení členy prac. skupin

5. ANALÝZA SOUČASNÉHO STAVU Organizační struktura chybí systém spolupráce komise nevyužívá PS k plnění úkolů činnost Komise se zaměřuje zejm. na rozdělování dotací komise má obavy z hodnocení v PS politická reprezentace nevyužívá potenciál PS prostupnost informací zapojení účastníků komunitního plánování do hodnocení projektů

Koordinátor Ideál: přehled o všech organizacích 5 Ideál: přehled o všech organizacích přehled o situaci v sociální oblasti informační servis pro veřejnost, úředníky, politiky, PS pozice koordinátora je pozůstatkem projektu neadekvátní podíl pracovní náplně (5%)

Pracovní skupiny dobře fungující informační funkce PS 5 dobře fungující informační funkce PS komunikace, spolupráce, vzájemná znalost chybí nezávislí odborníci tendence k zajištění existence zapojených organizací chybí nástroje pro zjišťování potřeb a sledování kvality služeb chybí podněty k činnosti ze strany města

Spolupráce s KÚ vymezení součinnosti zejm. na politické úrovni 5 vymezení součinnosti zejm. na politické úrovni vymezení informací požadovaných krajem od obcí pro potřeby plánování spolupráce v dotační politice spolupráce v IP PK vzájemná informovanost obdobný metodický přístup

6. Směřování KPSS Aktualizace komunitního plánu potřeba z hlediska času a aktuálních potřeb potřeba z hlediska hodnocení projektů Návrat ke kořenům komunitního plánování zaměření na potřeby uživatelů služeb aktivní přístup k zjišťování potřeb a hledání zdrojů k jejich naplnění hodnocení kvality poskytovaných služeb

7. ZÁVĚR Stojíme na rozcestí a hledáme správnou cestu, která nás zavede ke kýženému cíli…. … ale optimismus a dobrá nálada nám nechybí.

Statutární město Pardubice DĚKUJI ZA POZORNOST Ondřej Flégr Statutární město Pardubice Magistrát města ondrej.flegr@mmp.cz