TMG Radka Veselá IV/17 Stimulátory Motivátory Správné vedení firmy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Personální řízení v malých podnicích
Advertisements

Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
Řízení lidských zdrojů
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ
„Motivace a stimulace”
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Podnikatelské organizace (firmy, podniky, popř. jejich dílčí části) tvoří součást sociálně ekonomické struktury společnosti. Z tohoto hlediska je pro.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Psychické stavy.
PSYCHICKÉ JEVY.
Motivace.
Manažerská motivace.
Mzdové formy.
MOTIVACE PRACOVNÍ ČINNOSTI Hunalová Gábi, Kotková Hel., Proskovcová Šáry.
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
Definice motivace Teorie motivace Stimulace
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Personální management
4. Motivace 4.1 motivační koncepce 4.2 ovlivňování 4.3 dokumentace
Management  Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti  Tento název může také označovat skupinu vedoucích.
Personální práce ( kap. 14)
Podniková ekonomika Personální činnost.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_3_15.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Úloha personální práce v podniku Organizování procesu změn ve struktuře a kvalitě lidských zdrojů organizace v souladu s potřebami, které jsou dány požadavky.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_231.
Odměňování a stimulace
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PROJEKT: CZ.1.07/1.5.00/
Motivace pracovní činnosti Motivační programy
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
Ing. Ladislava Kuchynková
Podniková ekonomika Personální činnost. Personální řízení Proces, ve kterém se přijímají rozhodnutí v oblasti zaměstnaneckých vztahů a který ovlivňuje.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_3_13.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
Thomas International Analýza osobních a pracovních profilů
Motivace.
Motivace Motivace-aneb nestavějte domeček z karet Motivace je psychický proces vedoucí k energetizaci organismu. psychický Motivace usměrňuje naše chování.
Odměňování pracovníků ve veřejné správě a veřejných službách
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
Téma 8 Mzdový systém podniku a jeho tvorba
Management - Motivování
H u m a n r e s o u r c e s OD a implikace do oblasti HR - řízení lidských zdrojů Michaela Vojtková.
PRACOVNÍ MOTIVACE.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
Téma 7 Mzdový systém podniku a jeho tvorba
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
KONFERENCE OD ANALÝZ KE KOORDINACI SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V DĚČÍNĚ ING. RENÁTA GREŠÍKOVÁ Kvalita služeb a potřeby člověka.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Odměňování a stimulace. Odměňování Transakční odměny Základní mzda/plat Celková v penězích vyjádřitelná (hmotná) odměna Celková odměna Zásluhová odměna.
TEORIE MOTIVACE A JEJÍ FUNKCE V PRÁCI A UČENÍ
Jak získat a udržet zaměstnance v sociálních službách
Úvod do ekonomiky školství, vzdělávání a trh práce
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
Management - Ovlivňování
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
MOTIVACE.
MOTIVACE Zora Syslová.
Proces motivace – motivační systém
Osnova setkání A. Dynamika a struktura organizace
Motivace. Motivace Podstata motivace Motivace je dána potřebami člověka. Tyto potřeby má každý člověk jiné. O vymezení lidských potřeb se pokusil americký.
Management - Motivování
zpracovaný v rámci projektu
Management Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti Tento název může také označovat skupinu vedoucích pracovníků.
Etická výchova jako tvůrce klimatu školy
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Transkript prezentace:

TMG Radka Veselá IV/17 Stimulátory Motivátory Správné vedení firmy

Motivace motivace člověka - vnitřní hnací síly, které usměrňují jeho jednání a prožívání motivace pracovního jednání - psychické procesy, stavy a vlastnosti, které člověka vedou k tomu, že práci přijímá jako společenskou skutečnost, orientuje se na její přiměřené zvládnutí a zaujímá k ní určité hodnotící stanovisko

Zdroje motivace potřeby (pociťovaný nedostatek) zájmy (zaměření člověka na určitý soubor věcí) hodnoty (čeho si člověk váží, co ovlivňuje jeho chování) ideály (model / vzor, podle kterého člověk jedná, ke kterému směřuje) návyky (soubor opakovaných ustálených jednání v urč. situaci)

Teorie motivací 1. Hierarchie potřeb - Maslowova pyramida -realizace potenciálu, schopností, talentu jedince   -sebeocenění, respekt a uznání od ostatních -přátelství, láska, potřeba začlenit se do skupiny -zajištění a uchování existence i do budoucna -nezbytné pro přežití, potřeba vody, potravy, vzduchu, klimatických podmínek

2. Teorie ERG (teorie tří potřeb – autor C. P. Alderfer) Lidské potřeby se dle této teorie dělí do tří hierarchických skupin, a to na potřeby: E – existence, ve vztahu k přežití a reprodukci (EXISTENCE) R – sociálních vztahů k pracovnímu okolí (RELATEDNESS) G – dalšího osobního rozvoje, růstu osobního potenciálu (GROWTH).

Demotivátory firemní politika rozporuplná očekávání neproduktivní porady   neustálé a tím málo účinné změny   utajování informací   nízká kvalita práce

Stimulace = vnější působení na motivaci člověka stimul = každá vnější pobídka, podnět, který má určitým způsobem ovlivnit jednání člověka působí vždy nepřímo (závisí na vnitřních podmínkách, vlastnostech člověka)

Hlavní činitelé ovlivňující člověka v pracovním procesu ekonomická jistota (mzda, plat) pocit bezpečí (stabilita prac. zařazení) možnost postupu veřejné uznání, společenské a morální ocenění důvěra v organizaci odborná náročnost vykonávané práce a přesvědčení o její užitečnosti uspokojení z vykonávané práce dobré vztahy se spolupracovníky (společenská atmosféra ve skupině) dobré pracovní prostředí + vnější pracovní podmínky péče organizace o pracovníky

Způsoby hmotného odměňování základní / časová mzda podíl na zisku skupinová odměna úkolová mzda jednorázové odměny kvalifikační a jiné příplatky Platy vedoucích a některých specialistů mohou mít smluvní podobu (smlouva na dobu určitou). Mimomzdová forma - zaměstnanecké výhody (důchodové připojištění, délka dovolené, sociální služby příspěvky na jízdné atd.)

Cíle organizace získávat a udržet si kvalifikované pracovníky stejná mzda za srovnatelnou práci ziskutvorné (výsledkové) faktory (snaha o podněcování žádoucího pracovního výkonu) snižování nákladů využívání kladného vlivu skupiny (mzda podporuje spolupráci a vědomí sounáležitosti v pracovní skupině)

Manažerské strategie zvyšování pracovního nasazení obohacování práce (rotace funkcí, zvětšení rozsahu práce) odměňování odrážející výkon program poskytování zaměstnaneckých akcií pružná pracovní doba