Koncepce pracovníka a pracovní skupiny v řídicích strategiích Borek Bernard.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Znalostní zázemí organizace
Advertisements

Personální řízení v malých podnicích
Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
Rozpoznání motivačního ladění a motivační profil jednotlivce
Faktory prosperity Tvrdé a měkké faktory.
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality Kaizen.
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Vývoj teorií řízení. Vědecké průmyslové řízení Hospodárná příprava a následné provádění výrobních a obslužných procesů A.W. Taylor, H.L. Gant, A.B. Gilbreth,
Charakteristika řízení
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Plánování, audit Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Strategie personálně-poradenské společnosti La Brava
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Společnost vědění/učící se společnost
Podnikový management Garant předmětu: Prof. Ing. Petr Němeček, DrSc Aktualizovat obsah předmětu vzhledem k vývoji v teorii a požadavkům současné praxe.
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Historické etapy vývoje managementu
Customer Relationship Management Řízení vztahů se zákazníky.
MOTIVACE PRACOVNÍ ČINNOSTI Hunalová Gábi, Kotková Hel., Proskovcová Šáry.
Řídící struktury v organizaci
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
Podnikatelský institut PYRAMIDA s.r.o.
Personální management
Management  Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti  Tento název může také označovat skupinu vedoucích.
Podniková ekonomika Personální činnost.
Práce a společnost PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D..
Analýza makro a mikroprostředí
Marketing Návrh výrobku Vývoj, konstrukce Příprava výroby Zásobování Výroba Montáž, kompletace Prodej Poprodejní služby měření, zkoušky, testy konkurenčních.
úvod pojetí a obsah marketingu
Jak předcházet finančním problémům Odbor: Finanční a strategické služby 2011.
1.Základy managementu 1.1 Základní pojmy 1.2 Pojetí managementu
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
MARKETING.
Domácí péče Home care.
Plánovací proces a druhy plánování
Definice managementu.
knowledge management, řízení znalostí, management znalostí
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_REGULOVÁNÍ.
Zavádění procesního řízení systému údržby do závodu 04 ve společnosti Preciosa, a. s. Turnov Eva Zikmundová.
MPO Konzultace: po 16,00 – 17,00 č.dv. B 427 a
MANAGEMENT - Pojetí managementu
Management - Motivování
4. téma: Společenská organizace Počátky studia formální organizace Problém: Najít univerzálně platné principy ’vědeckého’ řízení výrobních.
H u m a n r e s o u r c e s OD a implikace do oblasti HR - řízení lidských zdrojů Michaela Vojtková.
PRACOVNÍ MOTIVACE.
Generátory tvorby hodnoty
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Management v NO Význam pojmu management: řízení (označení funkce) řídící pracovníci vědní disciplína, předmět studia.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Listopad 2015 Jak spočítat přínos investice do HR? Pavel Jirůtka
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU.
Management řízení organizací. složky řízení plánování plánování organizování organizování vedení lidí a motivace vedení lidí a motivace kontrola kontrola.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Podnik Ročník / obor studia: II. – III. r./ Hotelnictví.
Motivace a stimulace pracovníků v podniku Terno České Budějovice
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
6. HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Systém odměňování pracovníků ve vybraném podniku
Management. Management Management Způsoby a metody řízení podnikatelských i nepodnikatelských celků tak, aby dosahovaly určených cílů Společenská věda.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Principy inovace.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Ekonomické vyhodnocení firemního vzdělávání a jeho vliv na výkonnost.
Management - Motivování
Ekonomika malých a středních podniků
Management Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti Tento název může také označovat skupinu vedoucích pracovníků.
Transkript prezentace:

Koncepce pracovníka a pracovní skupiny v řídicích strategiích Borek Bernard

Agenda Stručné shrnutí přístupů v čase Podrobný pohled na některé konkrétní rysy jednotlivých přístupů Vlastní názor … ?

19. a počátek 20. století Zájem vyvstal v 19. století industrializace a její vliv na život pracujících (především dělníků) Studováno z celospolečenského hlediska (bez přímého dopadu na řízení podniků) Kdo zkoumal: sociální reformátoři, lékaři, ekonomové a jiní

Taylorismus (počátek 20. století) Mechanocentrické pojetí člověka Snaha o maximální racionalizaci výrobního procesu Práce motivována hmotně, přehlížena sociální struktura Tzv. klasický model řízení

„Škola lidských vztahů“ (počátek 30. let 20. st.) E. Mayo (howthornské experimenty) Reakce na příliš technokratický přístup Taylora Člověk jako pracovník se sociálními potřebami (styk s ostatními lidmi, uznání, informovanost, …) Sociocentrické řízení, důraz na nehmotnou motivaci

Současný přístup Produkce předmětů  Produkce služeb Člověk jako tvořivá, vysoce individuální, profesionální bytost Humanizace práce, člověk součástí řízení organizace, demokratizace Hlavní motiv: spoluúčast člověka tzv. antropocentrický přístup

Side-by-side porovnání

Přístupmechanocentrickýsociocentrickýantropocentrický Koncept člověkapřírodnískupinovýindividuální Základní strukturazákladní potřebyrozvojové potřebyindividuální cíle Základní funkceúkonúlohačinnost Základní kvalita *poslušnostuvědomělosttvořivost Vztah k prostředíakomodaceasimilaceeko-geneze Způsob jednáníreakcesoučinnostsamohyb Orientace jednánívýsledek činnostipodmínky činnostipředmět činnosti Základní koncepty

Side-by-side porovnání Přístupmechanocentrickýsociocentrickýantropocentrický Ekonomický statusnámezdní sílazaměstnanecčlen podniku Sociální statusmasa pracujících skupina pracujících jednotlivci a pracovní kolektivy Politický statusvykonáváníkonzultovánírozhodování Funkční statusfungováníkonzultování samoprogramování Pozice člověka

Side-by-side porovnání Přístupmechanocentrickýsociocentrickýantropocentrický Organizační koncept Taylorův scientistický management Human Relationsparticipativní a samosprávné řízení (humanistický model řízení) Organizační koncept

Side-by-side porovnání Přístupmechanocentrickýsociocentrickýantropocentrický ………… ………… ………… ………… ………… Atd. atd. atd.

Proč to tak bylo (názor) „Evoluční“ příčiny přirozený vývoj, objeveny nové poznatky posun v myšlení lidí a tedy i v myšlení managementu … ale i objektivní příčiny „Taylor si to mohl dovolit“ probíhá transformace na znalostní společnost klesá nahraditelnost zaměstnanců lepší přístup k lidem není altruismus managementu, ale normální prostředek konkurenčního boje

A jak je to v praxi? (názor) Problémy antropocentrického přístupu: Je nutná aktivita zaměstnanců, tu však nelze vynutit Předpokládá dosažení nejvyššího stupně Maslowovy pyramidy potřeb Koncept existuje už od 60. let, přesto ani dnes není zcela rozšířen Přejít na antropocentrický přístup je pro management „psychicky obtížné“ (částečná ztráta moci, změna pravomocí i způsobu řízení)

A jak je to v praxi? (názor) Idea: koexistence přístupů? Každý má něco do sebe Ani dnes nelze přehlížet mechanocentrický přístup (hmotná motivace stále hraje důležitou roli) Sociocentrický přístup jako základ pro spokojenost zaměstnanců Antropocentrický přístup jako nástroj dlouhodobého udržení vysoké výkonnosti a spokojenosti zaměstnanců

Děkuji za pozornost