LIDSKÁ PRÁVA PROŠLA V DĚJINÁCH LIDSTVA SLOŽITÝM VÝVOJEM.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu
Advertisements

Lidská práva.
Obsah a dodržování lidských práv
Elektronická učebnice - I
Název: Poškozování lidských práv Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Základní lidská práva.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
16.1 Státní hymna ČR a hymna EU
19.1 Odčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
10.1 Cyklista na silnici, výbava cyklisty
Občanská nauka Listina základních práv a svobod ČR ; VY_32_INOVACE_D2_09 Interaktivní výklad: Listina základních práv a svobod ČR 2.A.; Mgr.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
JUDr. Martina Burachovičová
Vztahy mezi lidmi Seznamuje žáky se vztahy mezi lidmi ať už v pozitivním nebo negativním smyslu.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.5.34 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
ZÁSADY DEMOKRACIE Mgr. Michal Oblouk.
 VY_32_INOVACE_16_19  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Elektronická učebnice - II
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Elektronická učebnice - II
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Alternativní zdroje energie
55.1 Pamětné násobení a dělení (činitel x dělitel násobek čísla 10)
17.1 Státní správa a samospráva
02.1 Zdravý způsob života Ve zdravém těle zdravý duch.
12.1 Mimořádné události, IZS
Pokus se vysvětlit pojem KULTURA.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
104.1 Práva a povinnosti, pravidla a zákony
Všeobecná deklarace lidských práv
Lidská práva v dokumentech
Základní práva a svobody
1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_247_Migrace obyvatelstva AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
ÚSTAVNÍ PRÁVO Ochrana základních práv a svobod JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
54.1 Genetika - člověk Jak je tomu s dědičností krevních skupin?
Vždy jsem pohrdal línými bílými lidmi. Teď už můžu mluvit i o líných černých lidech. Jste chudí, protože jste nedodělali školu, berete drogy, máte tři.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_12_INOVACE_02B_19_Úmluva o právech dítěte TEMA:Člověk.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
Lidská práva Leden Osnova Definice Členění Historie Právní normy v ČR Organizace.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.11_lidska_prava _II. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Občanská práva a povinnosti
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Listina základních lidských práv a svobod
OBČAN Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
práva a povinnosti občana ČR
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Občanská práva a povinnosti
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Porušování lidských práv
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka   Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Lidská práva Leden 2016.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Listina základních práv a svobod Lidská práva
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
LIDSKÁ PRÁVA y.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Transkript prezentace:

LIDSKÁ PRÁVA PROŠLA V DĚJINÁCH LIDSTVA SLOŽITÝM VÝVOJEM. Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova k občanství 19.1 Lidská práva otrokářství nevolnictví poddanství občanství LIDSKÁ PRÁVA PROŠLA V DĚJINÁCH LIDSTVA SLOŽITÝM VÝVOJEM. Autor: Mgr. Eva Zralá

Lidé se od sebe mohou lišit z mnoha hledisek: Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova k občanství 19.2 Co již víme o lidských právech? Lidé se od sebe mohou lišit z mnoha hledisek: přirozené rozdíly (biologické) např. věk, pohlaví, rasa, postava, … sociální rozdíly (kulturní, ekonomické) např. jazyk, náboženství, vzdělání, zaměstnání, majetek, … I přes všechny vnější a vnitřní odlišnosti nikdy nezapomínejme na to, že VŠICHNI LIDÉ JSOU SI ROVNI. Lidská práva jsou práva, která jsou považována za tak podstatná, že by neměla být omezována a odepřena žádné lidské bytosti na světě, bez ohledu na rasu, pohlaví, národnost, jazyk, náboženské přesvědčení nebo politickou příslušnost.

PROBLÉMY V OBLASTI LIDSKÝCH PRÁV Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova k občanství 19.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? diskriminace a šikana viz DUM VKO 6.3 PROBLÉMY V OBLASTI LIDSKÝCH PRÁV xenofobie strach z cizinců a nenávist k nim obecně odpor, nepřátelství, nedůvěra ke všemu cizímu rasismus nenávist k lidem určité rasy teorie o nadřazenosti lidských ras a etnických skupin antisemitismus náboženská, národnostní a rasová nesnášenlivost projevující se nenávistí vůči židům, Židům anarchie stav bez řádu, bez pořádku, bezvládí kolektivismus přednost kolektivu před zájmy jednotlivce (jednotlivec musí vše odevzdat ve prospěch společnosti) terorismus použití násilí (např. únosy, atentáty, pumové útoky, …) k nátlaku, zastrašení, k politickému vydírání

LIDSKÁ PRÁVA V DOKUMENTECH Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova k občanství 19.4 Co si řekneme nového? Všeobecná deklarace lidských práv přijata Valným shromážděním OSN 10. prosince 1948 30 článků jde o souhrn lidských a občanských práv a svobod LIDSKÁ PRÁVA V DOKUMENTECH Úmluva o ochraně lidských práv a základních svobod přijata Radou Evropy 4. listopadu 1950 předchůdci dnešních mezinárodních smluv o lidských právech (18. století): Charta základních práv EU též Listina základních práv Evropské unie upřesňuje základní práva občanů EU 7 hlav 1. prosince 2009 vznikající Spojené státy americké Listiny práv → Deklarace nezávislosti (1776) válka Severu proti Jihu Martin Luther King (práva černošských obyvatel) Listina základních práv a svobod součást Ústavy ČR obsahuje 44 článků (6 hlav), které se věnují 5 základním okruhům práv: základním lidským právům a svobodám politickým právům právům národnostních a etnických menšin hospodářským, sociálním a kulturním právům právu na soudní a jinou právní ochranu osvícenství Deklarace práv člověka a občana (1789) → Velká francouzská revoluce

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova k občanství 19.5 Procvičení a příklady Kromě obecných lidských práv existují ještě práva, která ochraňují určité skupiny lidí (např. děti, zdravotně postižené, národnostní menšiny, uprchlíky, …) Která práva dětí jsou porušována v těchto případech: Asi třetina dětí z Kolumbie mladších 10 let podstupuje vojenský výcvik a je nasazena do ozbrojených bojů. Šestnáctiletá Jamilla z Pákistánu byla umučena, aby její rodina získala ztracenou čest. Desetiletou afghánskou dívku Nabas prodal její chudý otec bohatému ženichovi. Dvanáctiletý Li-U z Číny musí pracovat každý den deset hodin v textilní dílně, aby uživil svou matku a sestru. Když se Vladimír K. vrátil z práce domů, zjistil, že jeho manželka se i se synem Filipem odstěhovala k rodičům a nechce manželovi dovolit stýkat se se synem. Práva dítěte právo na život právo stýkat se se svými rodiči právo na ochranu před násilím, před tělesným a duševním týráním právo na volný čas (nikdo nesmí zneužívat jejich práci) právo na ochranu před následky ozbrojených konfliktů   DOSPĚLÍ JSOU POVINNI ČINIT CO NEJVÍCE PRO SPOKOJENÝ A BEZPEČNÝ ŽIVOT DĚTÍ.

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova k občanství 19.6 Něco navíc pro šikovné Vyber k následujícím heslům vše, co k nim náleží: Co víš o OSN? Jaký je celý oficiální název této organizace? Co je to za organizaci? Kde sídlí? Kdo je jejím členem? Proč vznikla? Jaké funkce plní? Kdo je OMBUDSMAN?

19.7 CLIL (Documents on human rights) Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Civics 19.7 CLIL (Documents on human rights) The Universal Declaration of Human Rights The European Convention of Human Rightss formally the Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms signed 4 November 1950 all Council of Europe member states are party to the Convention and new members are expected to ratify the convention at the earliest opportunity created in 1948 ratified 10 December 1948 the Declaration arose directly from the experience of the Second World War and represents the first global expression of rights to which all human beings are inherently entitled it consists of 30 articles which have been elaborated in subsequent international treaties, regional human rights instruments, national constitutions and laws Všeobecná deklarace lidských práv Úmluva o ochraně lidských práv a základních svobod Council of Europe – Rada Evropy Second World War – 2. světová válka

19.8 Test znalostí Které tvrzení o lidských právech je nesprávné? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova k občanství 19.8 Test znalostí Které tvrzení o lidských právech je nesprávné? a/ Každý člověk je svobodný. b/ Zákony platí pro všechny stejně. c/ U zajatců a vězňů je mučení a kruté zacházení povoleno. d/ Každý má právo chodit do školy. Který dokument upravuje základní lidská práva v ČR? a/ Charta České republiky b/ Úmluva o právech v České republice c/ Listina základních práv a svobod d/ Deklarace nezávislosti Veřejný ochránce lidských práv se nazývá: a/ otoman b/ ombudsman c/ lawman d/ anarchista Pojem xenofobie znamená: a/ strach z lékařů b/ strach z neznámého, odpor k cizincům c/ rasová nesnášenlivost d/ nenávist vůči příslušníkům určité náboženské sekty Správné odpovědi: c b

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova k občanství 19.9 Použité zdroje, citace http://cs.wikipedia.org/wiki/Otrok%C3%A1%C5%99stv%C3%AD slide 1 http://www.ipernity.com/doc/frantisek.horacek/3649957 slide 1 Petráčková Věra, Kraus Jiří a kol.: Akademický slovník cizích slov, 1. vydání (dotisk), Praha, Academia 2000, ISBN 80-200-0607-9 slide 3 http://www.pantherssquad.wbs.cz/Poradame.html slide 3 http://cs.wikipedia.org/wiki/Lidsk%C3%A1_pr%C3%A1va slide 4 Janošková Dagmar a kol.: Občanská výchova 6 s blokem Rodinná výchova pro základní školy a víceletá gymnázia, 1. vydání, Plzeň, FRAUS, 2003, ISBN 80-7238-207-1 slide 5 Valenta Milan: Občanská výchova pro 8. ročník, 2. vydání, Praha, Práce 1998, ISBN 80-208-0459-5 slide 6 http://www.ochrance.cz/verejny-ochrance-prav/verejny-ochrance-prav-ombudsman slide 6 http://cs.wikipedia.org/wiki/OSN slide 6 http://en.wikipedia.org/wiki/Universal_Declaration_of_Human_Rights slide 7 http://en.wikipedia.org/wiki/European_Convention_on_Human_Rights slide 7 kliparty

19.10 Anotace Autor Mgr. Eva Zralá Období 01 – 06/2012 Ročník Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova k občanství 19.10 Anotace Autor Mgr. Eva Zralá Období 01 – 06/2012 Ročník 6., 7., 8. ročník Klíčová slova Lidská práva, xenofobie, rasismus, antisemitismus, terorismus, práva dětí, dokumenty o lidských právech, ombudsman Anotace Prezentace seznamuje se základními lidskými právy, jejich ochranou, s úpravou lidských práv v dokumentech, s problematikou poškozování lidských práv.