Role litigace při implementaci „EU Race Equality Directive“ (Europské směrnice o rasové rovnosti): seminář pro soudce a další právníky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Renata Novotná CYBER 2008 Praha, 14. listopadu 2008
Advertisements

*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Působnost soukromého práva na internetu1 Masarykova univerzita Právnická fakulta Pracovní skupina pro právo a informační technologie JUDr.
Lucie Obrovská Kancelář veřejného ochránce práv
Občanská nauka Listina základních práv a svobod ČR ; VY_32_INOVACE_D2_09 Interaktivní výklad: Listina základních práv a svobod ČR 2.A.; Mgr.
AUTORSKÝ ZÁKON A ZPŘÍSTUPŇOVÁNÍ DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zdravotní pojištění cizinců  Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění  systému veřejného zdravotního pojištění je účasten každý, kdo: a)
JUDr. Martina Burachovičová
Volný pohyb pracovníků
V ČESKÉ REPUBLICE 1.  chybějící definice diskriminace v hmotném právu  zákaz diskriminace – čl. 3 LZPS  mezinárodní úmluvy  judikatura ESLP (Belgický.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Ochrana osobních údajů v České republice
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
Rovné příležitosti a diskriminace na trhu práce
Studijní obor: Sociální činnost
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Nařízení Brusel II Nařízení Rady č. 2201/2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti.
PRÁVNÍ VZTAH SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
Evropská unie a lidská práva
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Všeobecná deklarace lidských práv
Lidská práva v dokumentech
Boj s rasovou diskriminací: Workshop pro instituce občanské společnosti v České republice.
Rovnost a zákaz diskriminace ve veřejné správě. Rovnost ve veřejné správě ideologický požadavek rovnosti všech lidí - hluboké filozofické a náboženské.
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
DOBRÝ DEN PŘEDNÁŠKA Č. 11. ÚMLUVA O PRÁVU ROZHODNÉM PRO SMLOUVY II. ČÁST.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Judikatura ESLP II Ochrana lidských práv v Evropě 14. dubna 2005.
Sociální zabezpečení v EU Základní zásady, osobní a věcný rozsah.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v EU – prameny ke studiu
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Základy pracovního práva a sociálního zabepzečení v ES Přednáška č. 5.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Rovné zacházení a zákaz diskriminace v zaměstnání a povolání BEV802K přednáška č JUDr. Jana Komendová, Ph.D.
Role litigace při implementaci „EU Race Equality Directive“ (Europské směrnice o rasové rovnosti): seminář pro soudce a další právníky.
MEZINÁRODNĚPRÁVNÍ A EKONOMICKÉ POSTAVENÍ CIZINCŮ (V ČR A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU) Z HLEDISKA DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE Ing. Mgr. Magda Uxová, DiS.
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Základy práva T7 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu.
Diskriminace a její aspekty Diskriminace je vnímána různě a existují různé definice pro ilustraci uvádíme základní:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Výměna mezinárodních zkušeností a dobré praxe v sociální oblasti Oblast rovných příležitostí žen a mužů PhDr. Ivana Štrossová Havlíčkův Brod, 23. dubna.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
Legislativa v oblasti RP (žen a mužů) Mgr. Veronika Šprincová.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Lidská práva Leden Osnova Definice Členění Historie Právní normy v ČR Organizace.
Z ÁKAZ DISKRIMINACE V SOCIÁLNÍM ZABEZPEČENÍ PODLE PRÁVA EU Seminář 2016.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Prameny, mezinárodní organizace, vztah ČR a EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST
práva a povinnosti občana ČR
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
European Arrest Warant
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Lidská práva Leden 2016.
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Listina základních práv a svobod Lidská práva
LIDSKÁ PRÁVA y.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY SPRÁVNÍ PRÁVO
Transkript prezentace:

Role litigace při implementaci „EU Race Equality Directive“ (Europské směrnice o rasové rovnosti): seminář pro soudce a další právníky

Smlouva o Evropské unii – Ćlánek 13 směrnice Evropské komise 2000/43/EC "směrnice provádějící zásadu rovného zacházení s osobami bez ohledu na rasový nebo etnický původ (směrnice o rasové rovnosti)" směrnice Evropské komise 2000/78/EC "směrnice o rovném zacházení v zaměstnání"

Evropská úmluva o ochraně lidských práv a svobod článek 14 "Užívání práv a svobod přiznaných touto Úmluvou musí být zajištěno bez diskriminace založené na jakémkoli důvodu..."

Případ týkající se porušení čl. 14 CASE OF NACHOVA AND OTHERS v. BULGARIA (Applications nos /98 and 43579/98)

. Evropská úmluva o ochraně lidských práv a svobod Protokol č. 12 "Užívání jakýchkoliv práv přiznaných zákonem musí být zajištěno bez diskriminace založené na jakémkoli důvodu..."

Mezinárodní úmluva o odstranění všech forem rasové diskriminace (ICERD) Definice rasové diskriminace: ".. jakékoli rozlišování, vylučování, omezování nebo zvýhodňování založené na rase, barvě pleti, rodovém nebo národnostním nebo etnickém původu..."

ICERD – čl. 5 Práva, kterých se týká ochrana před diskriminujícím jednáním: rovné zacházení před soudy osobní bezpečnost politická práva občanská práva hospodářská, sociální a kulturní práva práva přístupu na všechna místa a na používání všech služeb určených pro veřejnost

Případy týkající se porušení CERD Miroslav Lacko v. Slovakia, 13/1998 Anna Koptova v. Slovakia, 13/1998 Luboslava Rigova and others v. Slovakia, 31/2003 Dragan Durmić v. Serbia and Montenegro, 29/2003

Směrnice o rasové rovnosti Definice Přímá diskriminace: článek 2 odst. 2 písm. a/ Nepřímá diskriminace: článek 2 odst. 2 písm. b/ Obtěžování: článek 2 odst. 3

Předmět úpravy přístup k povolání přístup k profesnímu školení a rekvalifikaci zaměstnanecké a pracovní podmínky členství v zaměstnaneckých a zaměstnavatelských organizacích sociální výhody vzdělání přístup ke zboží a službám a jejich poskytování

Výjimky ze zákazu diskriminace z důvodu národnosti skutečný a rozhodující profesní požadavek pozitivní kroky