Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Mgr. Lenka Ludvíková Mgr. Eva Kuzbová Magistrát města České Budějovice
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
PRÁVA DÍTĚTE, JEJICH OCHRANA
SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANA DĚTÍ
Dítě jako objekt zneužití informačních technologií vlastními rodiči
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
1 Litice 3.– Informace o službách sociální prevence v Libereckém kraji.
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Sociálně právní ochrana dětí
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Činnost orgánu sociálně-právní ochrany dětí (dále jen „OSPOD“)
Sociálně právní ochrana dětí
Osvojení Pěstounská péče Svěření do péče fyzické osoby
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální patologie SCPT SCPA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
 VY_32_INOVACE_16_06  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
SOS dětské vesničky.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Prezentace OSPOD Městského úřadu Jilemnice 26. listopadu 2014
Rodinné právo II Milana Reichlová.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Prezentace OSPOD Městského úřadu Jilemnice 28. srpna 2014
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANA DĚTÍ
PORUČENSTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
OPATROVNICTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
Ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV)
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Základy rodinného práva Sociálně-právní ochrana dětí
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ PŘEHLED, VÝZNAM, ÚČEL DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY © Zdeňka Králíčková, 2012.
Seminář pro ředitele dětských domovů Pozlovice,
Ústavní péče o děti. pokud se rodiče neumí, nechtějí či nemohou postarat z důvodů na straně dítěte (postižení, chování) dnes je snaha nechat dítě v rodině,
Registrační číslo: CZ.1.07/2.4.00/ SOCIÁLN Ě -PRÁVNÍ OCHRANA D Ě TÍ POHLEDEM OLOMOUCKÉHO KRAJE.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Úmluva o právech dítěte, sociálně právní ochrana.
Sociálně právní ochrana dětí Historický vývoj SPO (chudinská péče, sirotčí pokladny, okresní komise pro péči o mládež …) Současná úprava – zákon č. 359/1999.
Sociálně právní ochrana dětí Úvod do SP ZS 2015 M. Vorlová Úvod do SP ZS 2015 M. Vorlová.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Aktivity centra v rámci práce s násilnou osobou Centrum J.J. Pestalozziho, o.p.s. Štěpánkova 108, Chrudim Mgr. Lucia Pechtorová.
OB 21 – OBN NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE. ÚKOL ● ZKUSTE VLASTNÍMI SLOVY VYSVĚTLIT POJEM NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Zákon o rodině Vztahy mezi rodiči a dětmi Rodičovská zodpovědnost = souhrn práv a povinností: při péči o nezletilé dítě při zastupování nezletilého dítěte.
Možnosti a činnost kurátora pro děti a mládež, výchovná opatření TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
PRÁVA DÍTĚTE, JEJICH OCHRANA
Intervence u dětí v riziku PCH, dětí s PCH - ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV) Věra Linhartová, jaro 2012.
Je určena pro děti, které nemají ve své rodině dobrou péči a výchovu.
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_01_Náhradní rodinná péče
Studijní obor: Sociální činnost
Sociálně-právní ochrana dětí 25. listopadu 2009
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
Opatrovnictví a poručenství 2. prosince 2009
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
OCHRANNÁ VÝCHOVA © Radovan Dávid, 2012.
Sociální práce s rodinou 9
18 let zkušeností s mezinárodním osvojením
Osvojitelnost dítěte v agendě mezinárodního osvojení Mikulov, 15. –16
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

SOCIÁLNÍ POLITIKA VE VZTAHU K VYBRANÝM SKUPINÁM OBČANŮ DĚTI A MLÁDEŽ V SYSTÉMU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Kdo je dítě?  dítě – lidská bytost mladší 18 let  vývojové etapy dětství  dětství X mládí  dítě X mladistvý Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Historie dětství  ohrožení rodiny z důvodu bídy  upřednostnění mužských potomků  otcovské právo  pomsta nepříteli  obětování dětí  společenské odsouzení  znetvoření těl dětí  péče o kojence  kojná  dětská práce Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Historie dětství  vliv křesťanství  pedagogický reformismus  Ellen Keyová – spis „Století dítěte“  pedocentrismus Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Dětská práva  – Všeobecná deklarace lidských práv  1946 – UNICEF  – Deklarace o právech dítěte  – Úmluva o právech dítěte PRINCIP BLAHA A NEJVYŠŠÍHO ZÁJMU DÍTĚTE Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Dětská práva v současném světě  děti bez formální identity  děti bez rodičovské péče  děti, které se předčasně dostávají do dospělých rolí  děti postižené chudobou  diskriminované děti  zneužívané děti  děti postižené HIV/AIDS Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Sociálně-právní ochrana dětí Cílové skupiny sociálně-právní ochrany dětí Děti, jejichž rodiče zemřeli, neplní povinnosti vyplývající z rodičovské zodpovědnosti nebo zneužívají práva plynoucí z rodičovské zodpovědnosti. Děti, které vedou zahálčivý nebo nemravný život (např. zanedbávají školní docházku, požívají alkohol nebo návykové látky, živí se prostitucí, ohrožují občanské soužití, páchají přestupky, spáchaly trestný čin nebo, jde-li o děti mladší 15 let, které spáchaly čin, který by jinak byl trestný). Děti, které opakovaně utíkají z domova. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Sociálně-právní ochrana dětí Cílové skupiny sociálně-právní ochrany dětí Děti, na kterých byl spáchán trestný čin ohrožující život, zdraví, svobodu, lidskou důstojnost, mravní vývoj nebo jmění nebo je podezření ze spáchání takového činu. Děti, které jsou na základě žádostí rodičů nebo jiných osob odpovědných za výchovu dítěte opakovaně umísťovány do zařízení zajišťujících nepřetržitou péči o děti. Děti, které jsou ohrožovány násilím mezi rodiči, osobami odpovědnými za výchovu dítěte nebo násilím mezi dalšími fyzickými osobami. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Sociálně-právní ochrana dětí Orgány sociálně-právní ochrany dětí Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) obecní a krajské úřady – oddělení sociálně-právní ochrany dětí Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí – sídlí v Brně pověřené osoby – nestátní neziskové organizace, které k SPOD potřebují rozhodnutí o pověření k výkonu od MPSV Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Sociálně-právní ochrana dětí Aktivity sociálně-právní ochrany dětí preventivní a poradenská činnost zprostředkování náhradní rodinné výchovy dohled nad výkonem ústavní a ochranné výchovy péče o děti, které vyžadují speciální ochranu před sociálně patologickými jevy sanace rodiny omezení nebo zbavení rodičovských práv v nutných případech vykonávání funkce opatrovníka nebo poručníka Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Sociálně-právní ochrana dětí Zařízení sociálně-právní ochrany dětí  zařízení odborného poradenství pro péči o děti  zařízení sociálně výchovné činnosti  zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc:  výchovně rekreační tábory pro děti  zařízení pro výkon pěstounské péče Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK