 významným stabilizujícím sociálním prvkem – absorpce uvolněných prac. sil,  vyplňují tržní „niky“ tam, kde to pro velké podniky není efektivní,  působí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úloha státu v tržní ekonomice
Advertisements

Trendy finančních produktů ČLFA
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Česká republika není čistým plátcem do fondů EU MMR ČR Seznámení se stavem čerpání za období.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
LUKÁŠ MELNIČÁK FINANCE A MARKETING VE VYSOKÉM ŠKOLSTVÍ.
European Commission Enterprise and Industry Evropské rámcové programy – podpora inovací a rozvoje MSP Ing. Václav Suchý, CSc. Technologické centrum AV.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V PRAZE PROSTŘEDNICTVÍM STRUKTURÁLNÍCH FONDŮ EU PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI HOTEL MODRÁ RŮŽE, RYTÍŘSKÁ, PRAHA.
Celostátní síť pro venkov
Předběžné hodnocení návrhů projektů EUREKA Historie vývoje hodnocení projektů programu EUREKA a současný stav Ing. Pavel Dlouhý, manažer projektů EUREKA.
Cesta k vyšší životní úrovni obyvatelstva
Monitorování dalšího vzdělávání – Základ pro koncepční rozhodování Mgr. Hana Žáčková Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a.
Hospodářská komora hlavního města Prahy Partnerství je součást zdravého podnikání Prezentace pro Městskou část Praha 13.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
ESF v ČR realizace Jana Kouřilová Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní.
Title Sub-title European Commission Enterprise and Industry Lukáš Procházka TC AV ČR Rámcový program pro konkurenceschopnost a inovace – účast českých.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Podniková ekonomika Personální činnost.
Standard Eurobarometer 71 / Spring 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 71 VEŘEJNÉ MÍNĚNÍ V EVROPSKÉ UNII Jaro 2009 ZVEŘEJNĚNÍ.
VÝZNAM MSP. MSP jsou (1/2) významným stabilizujícím sociálním prvkem – absorpce uvolněných prac. sil, vyplňují tržní „niky“ tam, kde to pro velké podniky.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Ruská federace x WTO a OECD
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Zadání případové studie
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
European Commission Enterprise and Industry Evropské rámcové programy – podpora inovací a rozvoje MSP Ing. Václav Suchý, CSc. Technologické centrum AV.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 6 Nástroje regionální politiky v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Finanční výkazy obchodních společností
Struktura podnikatelského plánu
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2008 Tisková konference.
EDUCATION AT A GLANCE 2015 Country Notes a klíčová data pro ČR Převzato dne z internetové stránky ministerstva školství:
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE
Malé a střední podnikání
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Ekonomika malých a středních podniků
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Transkript prezentace:

 významným stabilizujícím sociálním prvkem – absorpce uvolněných prac. sil,  vyplňují tržní „niky“ tam, kde to pro velké podniky není efektivní,  působí v takových teritoriích, které jsou pro velké podniky nezajímavé a tím napomáhají rozvoji i zaostalejších regionů,  mají velký potenciál dát hospodářství dynamický impuls,  vytvářejí nová pracovní místa aniž by vynakládaly vysoké kapitálové náklady,

 jsou flexibilní, dokážou se rychle přizpůsobit změnám trhu,  mají schopnost být inovativní vzhledem ke změnám v chování zákazníků, vytvářejí vhodné prostředí pro realizaci inovací v podnikání,  umí čerpat výhody dostupnosti lokálních zdrojů,  skrývají v sobě velký potenciál ženského podnikání, který není dosud plně využít.

Tvoří informační bázi pro sestavení politiky EK vůči MSP.  „Small Business Act“ (SBA),  “SBA Fact Sheets”,  „Flash Eurobarometer: Entrepreneurship in the EU…“ analysis/eurobarometer/fl283_en.pdf a mnohé další, jejichž výsledky jsou dnes obecně respektované prokazují, že malé a střední podniky (MSP) hrají významnou roli v ekonomické realitě každé země.

 V České republice připadá MSP na tisíc obyvatel největší počet mezi členskými státy EU.  V Česku prošlo kurzem či jiným druhem vzdělávání k podnikatelství pouze 16 % absolventů, ve srovnání s EU průměrem je to poloviční hodnota.  Studie uvádí, že druhý rok podnikání „přežije“ v Česku pouze 61 % (z toho 66 % shledává toto vzdělání v podnikatelství prospěšné), v EU přežije 73 %.  Plánované prostředky ze strukturálních fondů určené ke stimulaci podnikání MSP v ČR v období 2007–2013 činí pouze 5,6 % oproti 9,5 % v průměru za EU.  ČR také vykazuje podprůměrný podíl rizikového kapitálu na financování počátečního rozvoje a expanze MSP v poměru k HDP.

 Čas požadovaný na administrativní záležitosti jako % z pracovního času uvádí čeští podnikatelé 8 % (EU 7 %).  Náklady na pracovní sílu nejen v MSP jsou zatíženy odvody (sociální a zdravotní zabezpečení) nejvíce ze všech zemí EU - 34 % ze mzdových nákladů.  Účast MSP na státních zakázkách ve výši 59 % značně převyšuje EU % a stejně tak podíl celkové státní podpory určené pro malé a střední podniky je vyšší než průměr EU-27 (22 % oproti zhruba 11 % v EU).  V oblasti posuzování znalostí a inovací v MSP Česko na základě třinácti kritérií celkově převyšuje průměr EU. Např. podíl MSP, které vyvinuly nový produkt je 71 % oproti EU %. Podíl zaměstnanců dále se vzdělávajících 59 % proti 33 % EU 27.  Ukazatel možnosti získání úvěru, jenž měří relativní sílu zákonných práv a hloubku informací o úvěru, jakož i průměrné zpoždění plateb (18 dní) jsou na stejné úrovni jako průměr EU- 27.

 V oblasti ŽP je třeba poznamenat, že ačkoli MSP využívají jednoduchých nástrojů pro úsporu energie, je to 43 % MSP v ČR, které je uplatňují, oproti 29 % v EU. Avšak výdaje MSP na životní prostředí jsou v ČR mnohem nižší než v EU.  V mezinárodním obchodu MSP v ČR zaostávají za svými evropskými kolegy. Pokud srovnáme potřebné procedury nezbytné podstoupit při exportu a dovozu zboží a pokud ukazatel převedeme na potřebné dny k jejich zajištění, pak v ČR tyto zaberou 16 respektive 18 dní, oproti 13 dnům pro oba případy v průměru v zemích EU.  Pouze 9 % MSP vyváží do ciziny – tj. mimo EU (v průměru v EU údaj činí 12 %).

Ve stavebnictví představují MSP více než 85 %ní zaměstnanost (v českém stavebnictví pracuje 79 % zaměstnanců v MSP).