Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VÝZNAM MSP. MSP jsou (1/2) významným stabilizujícím sociálním prvkem – absorpce uvolněných prac. sil, vyplňují tržní „niky“ tam, kde to pro velké podniky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VÝZNAM MSP. MSP jsou (1/2) významným stabilizujícím sociálním prvkem – absorpce uvolněných prac. sil, vyplňují tržní „niky“ tam, kde to pro velké podniky."— Transkript prezentace:

1 VÝZNAM MSP

2 MSP jsou (1/2) významným stabilizujícím sociálním prvkem – absorpce uvolněných prac. sil, vyplňují tržní „niky“ tam, kde to pro velké podniky není efektivní, působí v takových teritoriích, které jsou pro velké podniky nezajímavé a tím napomáhají rozvoji i zaostalejších regionů, mají velký potenciál dát hospodářství dynamický impuls, vytvářejí nová pracovní místa aniž by vynakládaly vysoké kapitálové náklady,

3 MSP jsou (2/2) jsou flexibilní, dokážou se rychle přizpůsobit změnám trhu, mají schopnost být inovativní vzhledem ke změnám v chování zákazníků, vytvářejí vhodné prostředí pro realizaci inovací v podnikání, znají místní prostředí a místní potřeby, umí čerpat výhody dostupnosti lokálních zdrojů, skrývají v sobě velký potenciál ženského podnikání, který není dosud plně využít.

4 Evropská komise provádí ročně řadu ekonomických analýz o stavu MSP: Tvoří informační bázi pro sestavení politiky EK vůči MSP. „Small Business Act“ (SBA), “SBA Fact Sheets”, „Flash Eurobarometer: Entrepreneurship in the EU…“ http://ec.europa.eu/enterprise/policies/sme/facts-figures- analysis/eurobarometer/fl283_en.pdf a mnohé další, jejichž výsledky jsou dnes obecně respektované a prokazují, že malé a střední podniky (MSP) hrají významnou roli v ekonomické realitě každé země.

5 Ze studie flash…. uveďme krátké hodnocení ČR podle některých kritérií. V České republice připadá MSP na tisíc obyvatel největší počet mezi členskými státy EU. V Česku prošlo kurzem či jiným druhem vzdělávání k podnikatelství pouze 16 % podnikatelů, ve srovnání s EU 32 % Studie uvádí, že druhý rok podnikání „přežije“ v Česku pouze 61 %, v EU přežije 73 %. Náklady na pracovní sílu nejen v MSP jsou zatíženy odvody (sociální a zdravotní zabezpečení) nejvíce ze všech zemí EU - 34 % ze mzdových nákladů.

6 Počet, zaměstnanost, podíl na HDP v ČR a EU

7 Vytvořená přidaná hodnota a zaměstnanost (průměr EU)

8 Preference

9

10


Stáhnout ppt "VÝZNAM MSP. MSP jsou (1/2) významným stabilizujícím sociálním prvkem – absorpce uvolněných prac. sil, vyplňují tržní „niky“ tam, kde to pro velké podniky."

Podobné prezentace


Reklamy Google