Kontrolní činnost Státní energetické inspekce v oblasti elektroenergetiky Ing. Stanislav Vitner ředitel odboru elektroenergetiky a plynárenství ústředního.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti SEI z kontrol energeticky úsporných opatření v budovách
Advertisements

Zkušenosti s prokazováním původu elektřiny z druhotných a obnovitelných zdrojů elektřiny Ladislav Havel © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Státní energetická inspekce
Kontrolní činnost SEI v nových podmínkách energetického zákona, zaměření kontrolní činnosti v roce 2013 Petr Holoubek Jelenovská 2013 Státní energetická.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Podmínky připojení zařízení žadatele k elektrizační soustavě
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Postavení ERÚ v novele energetické legislativy Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Činnost územního inspektorátu pro Zlínský kraj
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
PLYNÁRENSTVÍ zákon č. 458/2000 Sb., z hlediska kontrolní činnosti SEI Ing. Otta Hofman vedoucí oddělení plynárenství.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
Funkce OTE v provádění zákona o podpoře výroby elektřiny z OZE
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
2. a 3. prosince 2005Olomouc, Ostrava 1 Vyhláška o podmínkách připojení Stanislav Trávníček.
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Petr HoloubekJelenovská.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Špindlerův Mlýn Duben 2013 Špindlerův Mlýn Duben 2013 Změna mechanismu podpory POZE 2013 Ing. Jiří Šťastný, předseda představenstva OTE, a.s.
1 Kontrolní činnost Státní energetické inspekce v oblasti elektroenergetiky Lokální distribuční soustavy Ing. Stanislav Vitner ředitel odboru elektroenergetiky.
Ing. Zdeněk Kondler, ředitel územního inspektorátu XXI. Seminář energetiků – Jelenovská ledna 2011.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík PRAHA
Seminář SVSE STAVY NOUZE V ELEKTROENERGETICE - POUČENÍ Z PROBLÉMŮ SOUSTAVY DNE Téma: Pohled Státní energetické inspekce, kontrolní činnost.
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
1 Činnost Státní energetické inspekce Ing. František Plecháč ústřední ředitel.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Úspory energie a regenerace
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Zkušenosti se zákonem o podpoře výroby elektřiny z OZE z pohledu provozovatelů OZE Jan Motlík předseda Asociace pro využití obnovitelných zdrojů energie.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Státní energetická inspekce
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Vyhláška o pravidlech trhu s elektřinou
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady z pohledu roku 2005 Martin Kašák Energetický regulační úřad 7. října 2004.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha
Zkušenosti s regulací cen OZE Stanislav Trávníček.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Kontrolní činnost Státní energetické inspekce v oblasti elektroenergetiky a plynárenství Lokální distribuční soustavy Ing. Stanislav Vitner ředitel odboru.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
1 ČESKÝ SVAZ ZAMĚSTNAVATELŮ V ENERGETICE NEOPRÁVNĚNÝ ODBĚR ELEKTŘINY V ČR Vít KLEIN, Ph.D.
Obsah prezentace Požadavky u kterých dochází ke změně v procesu
Seminář MZe pro vodoprávní úřady Skalský Dvůr, 19. –
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Kontroly a revize elektrických zařízení v DS a PS elektroenergetiky
Legislativní předpisy v návaznosti na technické normy
Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie
Změny legislativy v elektroenergetice pro rok 2019
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Transkript prezentace:

Kontrolní činnost Státní energetické inspekce v oblasti elektroenergetiky Ing. Stanislav Vitner ředitel odboru elektroenergetiky a plynárenství ústředního inspektorátu SEI

Úvod Nové legislativní prostředí pro účastníky trhu s elektřinou – úplné otevření trhu od 1. 1. 2006 novelizace energetického zákona č. 458/2000 Sb. ve znění pozdějších předpisů novelizace prováděcích vyhlášek nová skladba ceny elektřiny pro všechny zákazníky vč. obyvatelstva ceny regulované ceny smluvní za silovou elektřinu

Úvod Základní novelizované prováděcí vyhlášky vyhl. č. 326/2005 Sb., kterou se mění vyhláška č. 218/2001 Sb., o podrobnostech měření elektřiny a předávání technických údajů vyhl. č. 540/2000 Sb., o kvalitě dodávek a souvisejících služeb v elektroenergetice vyhl. č. 541/2005 Sb., o pravidlech trhu s elektřinou, zásadách tvorby cen za činnost operátora trhu s elektřinou a provádění některých dalších ustanovení energetického zákona vyhl. č. 51/2006 Sb., o podmínkách připojení k elektrizační soustavě

Provádění kontrolní činnosti SEI v oblasti elektroenergetiky - poznatky Rámcové akce v celé územní působnosti SEI podle programového zaměření, a to podle požadavků ERÚ požadavků MPO z vlastního podnětu kontroly konkrétních případů zaměřené na dodržování energetického zákona, zákona o cenách a zákona na podporu výroby elektřiny z OZE vyplývající z přímých podání, požadavků ERÚ a MPO a podnětů dalších orgánů státní správy (ČOI, ÚHOS a dalších)

Programové zaměření kontrol kontroly technického stavu elektrických zařízení, kontroly zpracování havarijních plánů a havarijních zásob u provozovatelů LDS, kontroly způsobů rozúčtování nákladů na elektřinu podle § 3 odst. 3 energetického zákona, kontroly u provozovatelů LDS, způsob dodávky silové elektřiny, příslušné licence, kontroly vyřizování požadavků na připojení nových OM a zvýšení příkonu, podíly za připojení, kontroly žadatelů o zvýšené výkupní ceny elekřiny z MVE podle cenového rozhodnutí ERÚ a další

Kontrola technického stavu odběrných elektrických zařízení – provádění revizí dle ČSN 331500 držitelé licence k výkonu licencované činnosti jsou povinni používat zařízení odpovídající předpisům a technickým normám (§ 11 EZ) zákazníci jsou povinni udržovat odběrné elektrické zařízení odpovídající normám a předpisům majitelé nemovitostí jsou povinni udržovat společná zařízení Kontrola zaměřena především na objekty občanské vybavenosti, bytové domy a podnikatelské objekty. Objekty výrobního charakteru v omezeném rozsahu. Zjištěné nedostatky – opatření k nápravě Nedodržování lhůt pro provádění revizí

Kontroly zpracování havarijních plánů a havarijních zásob u provozovatelů lokálních distribučních soustav Povinnost zpracovávat havarijní plány a zásoby dle § 25 odst. 11 písm. g) EZ jako součást pravidel provozu LDS přibližně třetina provozovatelů LDS nepředložila ERÚ havarijní plány a stav havarijních zásob metodický pokyn ERÚ ke zpracování těchto plánů na webových stránkách úřadu Obsahová a technická úroveň těchto dokumentů; SEI ověřuje pouze zpracování dokumentů a nikoliv odbornou úroveň zjištěné nedostatky řešeny formou opatření k nápravě

Kontrola rozúčtování nákladů na elektřinu podle § 3 odst Kontrola rozúčtování nákladů na elektřinu podle § 3 odst. 3 energetického zákona poskytování elektrické energie odběratelům svým vlastním zařízením dalším osobám, bez licence společné stanovisko ERÚ a SEI poskytování se neuskutečňuje prostřednictvím distribuční soustavy náklady na pořízení elektřiny veškeré platby spojené s nákupem elektřiny (ceny regulované + ceny smluvní) rozúčtování předmětem uzavřené dohody porovnání nákladů na pořízení a rozúčtování elektřiny spoluúčast na údržbě a provozu vnitřního rozvodu

Kontroly zajišťování distribuce a dodávky silové elektřiny provozovatelů LDS oprávněný zákazník s právem volby dodavatele (výrobce nebo obchodník) varianty smluv (distribuce + silová elektřina, sdružené služby) existující případy dodávky elektřiny v LDS bez licence na obchod provozování distribuce pouze vlastním zařízením nebo v jiném vztahu regulované ceny dle cenového rozhodnutí podle příslušného provozovatele RDS snaha rušit licence na distribuci a rozúčtovávat podmínky schvaluje ERÚ hodnocení ztrát v soustavách, zkušenosti SEI

Kontrola u provozovatelů DS vyřizování požadavků na připojení, stanovení podílu za připojení a zajištění příkonu novelizovaná vyhláška č. 51/2006 Sb. proces vyřizování žádosti o připojení, stanovisko provozovatele DS měrné podíly žadatele za připojení, jednosložková platba (odběrné zařízení, výrobny, vn, vvn, nn) zvláštní požadavky, převádění rezervovaného příkonu určení náhrady škody za neoprávněný odběr kvalifikování přípojek náhradní přepočet při vadném měření, prokázání vadného chodu měřidla na straně dodavatele přechodná ustanovení

Kontroly žadatelů o o zvýšení výkupní ceny elektřiny z MVE podle cenového rozhodnutí ERÚ č. 10/2005 pokračování akce z roku 2005 zvýšené ceny po rekonstrukci provedené po 13. 8. 2002 splnění pěti podmínek nahrazené zařízení nesmí být starší 5 let Zpracované společné stanovisko ERÚ a SEI blíže specifikuje plnění podmínek a vymezuje rozsah prací. Umožňuje dokladovat provedení prací čestným prohlášením, ale v omezeném rozsahu. Časté spekulace provozovatelů MVE při prokazování prací. Nutnost měření elektřiny vyrobené na rekonstruovaných strojích

Měření v distribuční soustavě měření zajišťuje provozovatel DS (§ 49 EZ) zajištěním měření je instalace, obsluha kontrola a údržba měřicích zařízení (vyhl. č. 218/2001 Sb., upravená vyhl. č. 326/2005 Sb.) změna v instalaci průběhového měření typu B u zákazníků na soustavách nn (100 kW příkonu nebo jistič nad 200 A), a to od první změny dodavatele připravované stanovisko MPO, ERÚ a SEI – změnu dodavatele nelze podmiňovat instalací měření typu B či jinými úpravami předávacího místa problémy s výměnou nebo odebráním měřicího zařízení při podmínce předchozího oznámení zákazníkovi

Výkon některých činností PDS ve vztahu k cizím nemovitostem PDS má právo (§ 25 odst. 5) v souladu s územním řízením a stavebním povolením zřizovat a provozovat na cizích nemovitostech zařízení (písm. f) vstupovat na nemovitosti v souvislosti s výkonem činnosti (písm. g) odstraňovat a oklešťovat stromoví pokud tak neučinil po předchozím oznámení majitel (písm. h) zřídit věcné břemeno (odst. 5) povinnostmi PDS je šetřit práva vlastníků, uvést do původního stavu, oznámit ukončení, odstranit klest (odst. 9), náhrada vzniklé škody, jednorázově na základě požadavku vlastníka nemovitosti (odst. 10)

Neoprávněné odběry elektrické energie značný problém u provozovatelů RDS minimální výskyt případů u provozovatelů LDS případy NO při neplnění smluvních ujednání (§ 51 odst. 1 písm. a, b, c) odběr bez měření, nutno prokázat připojení z neměřené části zařízení, postačuje pouhé zjištění vadné měření v důsledku zásahu – prokázat porušené plomby, vadné měření – není nutné prokázat povinnost uhradit vzniklou škodu důležitost podkladových materiálů

Dodržování kvality dodávek elektrické energie a souvisejících služeb prováděcí předpis vyhl. č. 540/2005 Sb., řeší standardy kvality dodávek a služeb a způsob uplatnění náhrad za neplnění jednotlivých druhů standardů garantované standardy přenosu a distribuce garantované standardy dodávek obecný standard přenosu nebo distribuce problematické řešení případů standardů kvality elektřiny (ČSN EN 50160)

Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů zák. č. 180/2005 Sb. vyhl. č. 475/2005 Sb., o podpoře využívání OZE vyhl. č. 482/2005 Sb., o stanovení druhů, způsobů a využití parametrů biomasy při podpoře výroby elektřiny z biomasy vyhl. č. 502/2005 Sb., o způsobu vykazování množství elektřiny při společném spalování biomasy a neobnovitelného zdroje cenové rozhodnutí ERÚ č. 10/2005 Sb. plnění technických a ekonomických parametrů pro dodržování 15-ti leté návratnosti investic

Podmínky podpory výroby elektřiny z OZE povinnost přednostního připojení k DS nebo PS právo výrobce pouze na jednu formu podpory (povinný výkup nebo zelený bonus) změna formy jednou za rok při společné výrobě z OZE a neobnovitelného zdroje je možný pouze zelený bonus vrácení vyrobené elektřiny se vztahuje na celou výrobnu, pokud je společné měření na vývodu ze zdroje prokazování množství a kvality spalované biomasy prokazování původu elektřiny OTE zelený bonus na elektřinu pro vlastní spotřebu

Děkuji za pozornost Ing. Stanislav Vitner svitner@sei.gov.cz mob.: 603 291 880