Lidská komunikace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
proces komunikace Škola:
Advertisements

Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
pro společnost Chodura
1 Týmová práce TYMP1/ C3 Komunikace (nejen) v týmu. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV MARKETINGOVÝCH.
Vztahy mezi lidmi 7. ročník - září.
1 Týmová práce TYMP1/ C4 Verbální a neverbální komunikace - 1 Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV.
Collegiate Association Research for Principle
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Komunikace Aktivita č.1: Člověk a svět práce Prezentace č. 6
Co a proč Radka Mužíková. Co stojí v centru mého zájmu? Co hýbe mým srdcem? To je tím CO, tím hlavním CO v mém životě: Život, bytí, existence Člověk jako.
Pozornost Přednáška s prezentací nebo prezentace s přednáškou (Zapněte si prosím zvuk a sami přecházejte na další snímky.) © Radka Mužíková.
Galerijní animace [1]. Názvem galerijní animace označujeme totiž aktivity kombinující praktické a teoretické činnosti, využívané v galeriích i muzeích,
O třech jazykových neznámých…
7 smrtelných hříchů.
Etická výchova ve školách – projekt 2010 Začínáme u mladé generace.
Neverbální komunikace
Zásady dobré komunikace
Komunikace.
OSOBNOST.
Empatie. Vcítění je složitý vnitřní proces skládající se z následujících složek:  Jsem připraven/a vžít se do situace svého protějšku. (Jak se ti v této.
Malý exkurz do psychologie komunikace v souvislosti s externí komunikací Junáka Junák - svaz skautů a skautek ČR.
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí.
Komunikační dovednosti
Charakteristiky zdravé komunikace
Obrana proti působení stresu a budování vlastního sebevědomí
Anotace: Výklad spojený s diskusí JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_20_OSZV_ON Ročník: I. Vzdělávací.
KOMUNIKACE OLGA BÜRGEROVÁ. CÍLE:  VÝZNAM PRVNÍHO DOJMU  UMĚT NAVÁZAT KONTAKT.
Psychologické aspekty hodnocení a zkoušení ve vzdělávání dospělých
MEDIÁLNÍ KOMUNIKACE.
Reminiscenční terapie
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Vnímání BEREZNYAKOVA SOFYA
Přátelství v literatuře
VY_32_INOVACE_PSYM25560ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
SVÁTOST OLTÁŘNÍ „Amen, amen, pravím vám, nebudete-li jíst tělo Syna člověka a pít jeho krev, nebudete mít v sobě život.“ (Jan 6, 53) Eucharistie je zdrojem.
ASERTIVITA.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_3.1.4.
ZÁKLADY MEZILIDSKÉ KOMUNIKACE
Přístup k OM v pojetí posunu paradigmatu v managementu k principiálnímu vedení Osnova Připomenutí „co znamená posun paradigmatu v managementu k principiálnímu.
Zásady efektivní komunikace
Pedagogická komunikace
KOMUNIKACE.
Aktivní naslouchání Nejdůležitější dovedností v procesu komunikace s partnerem je naslouchání.
Osobní management Cvičení a otázky.
SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE KAPITOLA 8. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov45 Autor Mgr. et Mgr. Jitka.
Rehabilitace poruch komunikace Mgr. Ivana Šemberová.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Důvěryhodnost křesťanského politika a jeho strany.
Anotace Aneb o dorozumívání  Slovo cizího původu, které znamená 1. Spojení - veřejné dopravní prostředky a veřejnou dopravu ( silnice, dráha) 2. Dorozumívání.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Lekce 7 – Komunikujeme beze slov Rozvoj podnikatelských dovedností na ZŠ ve Zlínském kraji Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.08/ Modul 1 –
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zpětná vazba Jitka Navrátilová
Empatie Z řeckých slov en + pathos (v + cítění) je schopnost vcítit se do pocitů a myšlenek druhého.
KOMUNIKACE Zápis do sešitu
Společenská výchova – verbální komunikace
Komunikace. Komunikace – neverbální „řeč těla“ zrakový kontakt mimika gesta pohyby doteky oblečení.
Rozvoj podnikatelských dovedností na ZŠ ve Zlínském kraji
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_18_lidské tělo
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Komunikace Opakování (prezentace, asertivita, přesvědčování, manipulace, řeč těla, zpětná vazba, naslouchání, motivace)
  Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ, Ostrava.
Nejdůležitější dovedností s partnerem je naslouchání.
ZÁKLADY SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE
Význam sociálních podnětů pro rozvoj empatie a mentalizace aneb dívej se mi do očí Schopnost orientace v pocitech jiného člověka má neurobiologický základ,
Reminiscenční terapie
Komunikace.
Komunikační a prezentační dovednosti / C2
Transkript prezentace:

Lidská komunikace

Prostředky lidské komunikace Komunikace mezi lidmi může mít různou formu : verbální (pracuje se slovy a jejich významu) neverbální (to, co děláme a jací jsme) Slova tvoří asi 10% z komunikace hlas (zvuky, tóny, hlasitost) 30% a největší podíl má řeč našeho těla 60%

Empatické naslouchání Chceme-li získat schopnost účinné mezilidské komunikace, nemůžeme toho dosáhnout pouhou naučenou technikou. Musíme získat také schopnost empatického naslouchání, založeného na charakteru, který vzbuzuje otevřenost a důvěru. Musíme také vytvořit vztah důvěry, který umožňuje komunikaci mezi srdci.

Empatické naslouchání znamená usilovat nejprve o pochopení druhého a vyžaduje hlubokou změnu naučených návyků. Obvykle se nejprve snažíme být pochopeni. Každý z nás totiž všechno filtruje přes své zkušenost. 5 úrovní naslouchání :

IGNOROVÁNÍ neposloucháme vůbec

tváříme se, že posloucháme PŘETVAŘOVÁNÍ tváříme se, že posloucháme

SELEKTIVNÍ NASLOUCHÁNÍ slyšíme jen část rozhovoru, který nás zajímá

věnujeme pozornost vyřčeným slovům POZORNÉ NASLOUCHÁNÍ věnujeme pozornost vyřčeným slovům

EMPATICKÉ NASLOUCHÁNÍ vnímáme nejen slova, ale přemýšlíme o jejich smyslu, o významu a hodnotě toho, co člověk chce opravdu říci

Empatie je schopnost vcítit se. Mluvíme o empatickém naslouchání, máme na mysli naslouchání s úmyslem "pochopit". To znamená, nejdřív se snažit pochopit opravdově a hluboce. Empatie je schopnost vcítit se. Neznamená to, že s někým souhlasíme, ale znamená to, že mu hlouběji, úplně rozumíme, citově i rozumově. Při empatickém naslouchání nasloucháme nejen ušima, ale mnohem důležitější je naslouchání očima a srdcem. Nasloucháme citům, významu, intuitivně chápeme, smyslově cítíme. Empatické naslouchání je samo o sobě velkým vkladem důvěry.