Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pozornost Přednáška s prezentací nebo prezentace s přednáškou (Zapněte si prosím zvuk a sami přecházejte na další snímky.) © Radka Mužíková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pozornost Přednáška s prezentací nebo prezentace s přednáškou (Zapněte si prosím zvuk a sami přecházejte na další snímky.) © Radka Mužíková."— Transkript prezentace:

1 Pozornost Přednáška s prezentací nebo prezentace s přednáškou (Zapněte si prosím zvuk a sami přecházejte na další snímky.) © Radka Mužíková

2 Podívejme se na to, co není součástí běžného uvažování Otázky: Co je to vlastně pozornost? Jak hodně záleží na tom, kam svoji pozornost směřujeme? Je důležité čemu věnujeme pozornost? Dá se s pozorností nějak pracovat?

3 Co to je POZORNOST? POZORNOST je naše ENERGIE, kterou máme k dispozici. POZORNOST = NAŠE ENERGIE

4 Všimli jste si: Malé děti obvykle vyžadují naši POZORNOST. Nejprve to udělají tak, že dělají něco, za co je chválíme. Když jim však pozornost nevěnujeme, začnou zlobit, udělají cokoli, abychom si jich všimli, a oni dostali pozornost (energii). Domácí zvířata se obvykle chovají stejně. Např. náš kocour když chce dobrůtku, tak mi jde ukázat, jak skvěle umí škrabat na škrabadle. Pokud nereaguji, jde ke gauči (celou dobu mne bedlivě sleduje!) a začne škrabat gauč – to mne zaručeně vytrhne od toho, co dělám a MUSÍM mu věnovat pozornost (když jsem mu nedala dobrůtku) Určitě se Vám vybaví další příklady z Vašeho života, kdy někdo chtěl Vaši pozornost, nebo jste ji po někom chtěli Vy….. Tyto výměny energie probíhají v našich životech běžně…..

5 Vlastnosti pozornosti Už víme, že POZORNOST = ENERGIE Člověk dokáže věnovat pozornost vždy pouze jedné věci. Pokud to vypadá, že věnuje pozornost více věcem současně, jde vlastně o to, že umí cíle své pozornosti velmi rychle střídat. To, čemu člověk věnuje pozornost, tam vkládá svoji energii. To, kam člověk vkládá energii, má tendenci narůstat, zvětšovat se.

6 Další důležité vlastnosti pozornosti To, čemu člověk věnuje pozornost, tam vkládá svoji energii. To, kam člověk vkládá energii, má tendenci narůstat, zvětšovat se. Toto se prvně děje na rovině mentální a později se projeví i na rovině fyzické. Př. Člověk, který stále věnuje pozornost myšlenkám: Jsem chudák. (Mám málo toho, onoho, nedostává se mi……) Nikdo mne nemá rád. (Nebo ten, ta, to mě nemají rádi…..) Kam vkládá energii? CHUDOBA, NEDOSTATEK Co bude pak pravděpodobně zažívat na fyzické rovině?

7 Kam vkládáte svoji energii? Položte si otázky: Čemu věnujete svoji pozornost? Opravdu to chcete ve svém životě mít? Uvědomte si, že to čemu věnujete pozornost, to bude ve Vašem životě narůstat.

8 Zkuste to nyní obrátit – a získáte skvělý nástroj na kontrolu své pozornosti Zkuste si nyní pro sebe pravdivě odpovědět na následující otázky: Co se vyskytuje nyní ve Vašem životě? Čeho je tam nejvíc? Napište si to na papír. Nepokračujte v prezentaci, dokud nebudete mít popsanou Vaši současnou situaci. Pište opravdu to, co je Vaše realita, buďte k sobě naprosto upřímní, vyplatí se Vám to!

9 Hotovo? Tak nyní vidíte, do čeho jste vkládali svoji pozornost. Pokud jste s tím spokojeni, pokračujte v tom! Pokud s něčím spokojeni nejste, pak dávejte dobrý pozor!!!

10 1. Nepřinese Vám užitek, když budete věnovat pozornost tomu, s čím nejste spokojeni Podívejte se na svůj papír a na to, s čím nejste spokojeni. Z předchozího je Vám nyní jasné, že věnovat tomu dál POZORNOST je vysoce neefektivní (pozor naše mysl k tomu má přímo excelentní sklony, zejména ta část, kterou označujeme jako rozum, ale de facto jde o dost velký omyl a nerozum). Udělejte tedy následující s každým bodem, s nímž nejste spokojeni: Představte si, jak byste chtěli, aby to bylo, a prožívejte to, jak jste s tím spokojeni. (v tomto bodě se může vyskytnout několik problémů, ale to je na individuální konzultaci, nedá se to zobecnit – ještě se k tomu vrátím na konci prezentace). Teď se však ponořte do svých představ, jak by to mělo podle Vás být, jak byste to chtěli.

11 2. Přinese Vám velký užitek, když budete věnovat pozornost tomu, co chcete. Protože, připomeňme si: To, čemu člověk věnuje pozornost, tam vkládá svoji energii. To, kam člověk vkládá energii, má tendenci narůstat, zvětšovat se. Toto se prvně děje na rovině mentální a později se projeví i na rovině fyzické. Podle projevů ve Vašem životě, podle toho, jak jej vnímáte, poznáte, jestli již věnujete pozornost tomu, co chcete. Pokud „to nějak nejde“, jak jsem o tom mluvila u předchozího snímku, pak je potřeba udělat ještě další kroky…. (to je naprosto individuální práce, můžete mne kontaktovat, chcete-li)

12 Vraťme se nyní k otázkám ze začátku: Co je to vlastně pozornost? Jak hodně záleží na tom, kam svoji pozornost směřujeme? Je důležité čemu věnujeme pozornost? Dá se s pozorností nějak pracovat? A shrňme si odpovědi: POZORNOST = ENERGIE ČEMU VĚNUJI POZORNOST NARŮSTÁ Co CHCI MÍT ve svém životě TOMU VĚNOVAT POZORNOST Odpověď na poslední otázku je: ano, je to jediná možnost, jak poznat sebe, svět a měnit sebe i svět. Odpověď vyžaduje individuální přístup – protože je velmi spjata s podvědomím….

13 Máme svůj podíl na vytváření našeho života – Pozornost je ve Vašich rukou Čemu budete věnovat pozornost teď? Naše POZORNOST souvisí s našimi volbami (jak je provádíme, jsme-li si jich vědomi, víme-li vůbec, že je činíme..) – bude v některé další prezentaci s naším podvědomím (jsme naučeni věnovat pozornost určitým způsobem, nebo v určitých souvislostech – obvykle si to sami těžko uvědomujeme, neboť je to hluboce zakořeněno v našem podvědomí jako „bytostná pravda rodu a společnosti“ – vyplatí se prozkoumat individuálně Od teď myslete na to, co ve svém životě chcete mít. Ať se Vám daří!

14 Další informace, kontakt Najdete zde: www.semnou.webnode.cz www.centrum-radost.webnode.cz


Stáhnout ppt "Pozornost Přednáška s prezentací nebo prezentace s přednáškou (Zapněte si prosím zvuk a sami přecházejte na další snímky.) © Radka Mužíková."

Podobné prezentace


Reklamy Google