Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Empatie. Vcítění je složitý vnitřní proces skládající se z následujících složek:  Jsem připraven/a vžít se do situace svého protějšku. (Jak se ti v této.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Empatie. Vcítění je složitý vnitřní proces skládající se z následujících složek:  Jsem připraven/a vžít se do situace svého protějšku. (Jak se ti v této."— Transkript prezentace:

1 Empatie

2 Vcítění je složitý vnitřní proces skládající se z následujících složek:  Jsem připraven/a vžít se do situace svého protějšku. (Jak se ti v této situaci vede?) a uvědomit si jeho pocity (Co cítíš?).

3  Srovnávám jeho a svoje pocity. (Znám tyto pocity? Co jsem tehdy cítil/a já? Dokážu si alespoň představit jeho rozpoložení?)

4  Vytyčuji jasnou hranici mezi svým Já (subjekt) a Ty (objekt), abych situaci viděl/a pod jeho/jejím zorným úhlem, a ne pod svým vlastním. (Dívám se na tebe, slyším tě, cítím tě. Vidím, že se ti daří jinak než mě.)

5  Teprve když se na chvíli nezabývám sám/sama sebou (aniž na sebe ovšem zapomínám), mohu svůj protějšek pochopit z jeho pohledu a jeho citového rozpoložení, citově se s ním sladit a dojít s ním emočního souzvuku. (Ano, vím, nebo si aspoň dokážu představit, jak ti je. Vlastně bych o tobě potřeboval/a vědět ještě víc, abych tě lépe pochopil/a.)

6  A teprve potom mu mohu jednáním vyjít vstříc. (Co pro tebe mohu udělat, aby se ti dařilo lépe a věděl jsi, že nejsi sám?)

7 Vcítění tedy vyžaduje kombinaci následujících schopností:  Spolehlivé vnímání sama sebe, sebereflexe, včetně vědomí vlastní identity;  Úcta k druhému;  Sociální připravenost vzdát se sám sebe ve prospěch ostatních, vzdát se i sebelásky a namísto toho vzít ohledy na ostatní;

8  Schopnost představit si situaci druhého i schopnost mentální kombinace potřebné k nabídnutí vhodné pomoci, zde je nejpřesnějším výrazem „emoční inteligence“.

9 Empatické dovednosti

10 Empatické neverbální naslouchání  Výraz tváře  Postoj  Držení těla  Gesta

11 Empatické verbální paralingvistické prvky  Dáváme vypravěči najevo, že mu rozumíme:  „Hmm…“  „Aha…“ apod.

12 Empatické parafrázování  Zopakujeme smysl toho, co vypravěč řekl, jinými slovy, tak jak mu rozumíme.

13 Empatické shrnutí  Shrnujeme smysl delší řeči partnera tak, jak jsme mu rozuměli.

14 Příklady empatických výroků  Chápu tě. Asi bych také nevěděla, jak se zachovat.  Myslím, že ti rozumím. Bál ses mi to říct. Obával ses, že se naštvu.  Taky jsem měla podobné pocity, že už dál není co řešit.  Teď je ti asi líto, žes o tom vůbec mluvil.

15 Zdroje:  Prekopová, J.: Empatie.  Zpracovala: A. Řezníčková


Stáhnout ppt "Empatie. Vcítění je složitý vnitřní proces skládající se z následujících složek:  Jsem připraven/a vžít se do situace svého protějšku. (Jak se ti v této."

Podobné prezentace


Reklamy Google