Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Empatie Z řeckých slov en + pathos (v + cítění) je schopnost vcítit se do pocitů a myšlenek druhého.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Empatie Z řeckých slov en + pathos (v + cítění) je schopnost vcítit se do pocitů a myšlenek druhého."— Transkript prezentace:

1

2 Empatie Z řeckých slov en + pathos (v + cítění) je schopnost vcítit se do pocitů a myšlenek druhého.

3 Empatickou reakcí dáváme druhému člověku najevo zájem, vcítění, podporu a porozumění. Zahrnuje aktivní naslouchání, vyjádření porozumění a vyjádření podpory. Empatickou podporu vyjádříme tím, co řekneme a jak to řekneme (verbální a neverbální část sdělení)

4 Tři složky empatické reakce:
aktivní naslouchání vyjádření porozumění vyjádření podpory Aktivní naslouchání (projevy zájmu jsou verbální - parafrázování slyšeného, použití krátkých kontaktových slov, např. aha, hm, ano i neverbální - pohled do očí, přikyvování…)

5 Vyjádření porozumění – pojmenujeme, co druhý prožívá (Rozumím, co asi teď cítíš, asi by ti mohlo pomoci…), dáváme mu najevo porozumění. Vyjádření podpory – partner cítí naši podporu (Myslím na Tebe, určitě to zvládneš…). Empatickou reakcí dáváme druhému člověku najevo, že nám na něm záleží, posilujeme naši blízkost a důvěru.

6 Empatie není soucit (vyjádření lítosti bez pochopení situace) V empatické reakci nemusíme druhým dávat rady, stačí být účasten a vyslechnout, vcítit se do situace druhého.

7 Rozhodněte, zda uvedené výroky platí (ANO/NE):
Pro schopnost empatie je užitečné umět odložit své vlastní názory, hodnoty, předsudky. (ano) 2) Empatie může být vrozená, nebo ji lze studovat.

8 3) V empatické reakci projevíme svou lítost a soucit
3) V empatické reakci projevíme svou lítost a soucit. (ne) 4) Navrhněte tři povolání, která vyžadují rozvinutou schopnost empatie: (např. lékař, učitel, psycholog, manažer, herec, sociální pracovník…) Ve kterých povoláních není empatie upřednostňována? (např. dělník v pásové výrobě, mechanicky pracující člověk…)

9 Zdroje: Kolektiv autorů. Český jazyk a komunikace pro střední školy 1
Zdroje: Kolektiv autorů. Český jazyk a komunikace pro střední školy 1.díl. První vydání. Brno: Didaktis, s. ISBN


Stáhnout ppt "Empatie Z řeckých slov en + pathos (v + cítění) je schopnost vcítit se do pocitů a myšlenek druhého."

Podobné prezentace


Reklamy Google