Ing. Milan Holeček ÚNMZ, Praha www.unmz.cz JSOU NETARIFNÍ PŘEKÁŽKY OBCHODU VÁŽNOU PŘEKÁŽKOU VÝVOZU DO RF? 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti Centra technické normalizace ČIA
Advertisements

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Revize Nového přístupu
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Nová směrnice o energetické účinnosti
Zahraniční obchod Obchodní politika.
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
Základní nařízení komise (ES) 1592/2002
Označování poplachových systémů EZS značkou CE
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Vnímání označení CE ze strany Hospodářské komory ČR František Holec viceprezident Hospodářské komory České republiky Seminář Označení CE vám otevře evropský.
Označení CE Ministerstvo průmyslu a obchodu.
POVINNÁ A DOBROVOLNÁ CERTIFIKACE Ing. Alexander Šafařík-Pštrosz
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Informace o implementaci směrnice EP a Rady 2005/36/ES
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Pokyn DR SR – vznik tzv. „klasické“ stálé provozovny na Slovensku
Osvědčeno pro stavbu Svaz zkušeben pro výstavbu. Jsou stavby skutečně bezpečné? Svaz zkušeben pro výstavbu.
Výrobce a prodejce v EU – praxe v oblasti ochrany spotřebitele Ing. Zbyněk Jančík
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Odbor mezinárodních vztahů
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Lekce III – Antidopingová politika Cíle antidopingové politiky
Nařízení č. 1221/2009 EMAS III Revize nařízení č. 761/2001 Pavel Růžička Seminář „Co nového v normách k environmentálnímu managementu? “ MŽP,
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Poskytování služeb na vnitřním trhu EU. Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu.
EXPORT MIMO EU, jak na to? Strategie přístupu na trh Ing. Andrea Heverlová, MBA 16. září 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Akreditační systém v ČR a v EU
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
4 Normovaný systém managementu kvality podle ISO 9001
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
LEGÁLNÍ METROLOGIE Je to část metrologie, vztahující se k jednotkám, metodám a měřidlům z hlediska předepsaných technických a právních náležitostí, jejím.
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Den ÚNMZ 10. února 2010 Ing. Karol Ružička.
Sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference ISSS, 24. – 25. březen 2003, KC Aldis Hradec Králové Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra.
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Společná obchodní politika EU
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Ing. Marie Bačáková Institut pro testování a certifikaci, a.s., Zlín
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
15 let akreditace v ČR Ing. Jiří Růžička, MBA Ing. Jiří Růžička, MBA Historie akreditace a Českého institutu pro akreditaci 1988 – 1991 Prapočátky.
Elektronické kouření Prezentace pro Zdravotnický výbor PS PČR
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků I Ústí nad Labem 2/2009 Ing. Jaromír Vachta.
ČSN EN – Výtahy pro dopravu osob a osob a nákladů ČSN EN – Konstrukční zásady, výpočty a zkoušky výtahových komponent.
Co jsou normy Technické normy jsou dokumentované dohody, které zajišťují, aby materiály, výrobky, postupy a služby vyhovovaly danému účelu. V dnešní společnosti.
Posuzování shody stavebních výrobků
Jednou nohou v Bruselu – Česko a normalizace prevence kriminality
Společná obchodní politika
Odbor mezinárodních vztahů
Přeshraniční poskytování zdravotní péče
VY_32_INOVACE_Maslovsky_ Technické požadavky na výrobky
SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků II
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Ing. Milan Holeček ÚNMZ, Praha JSOU NETARIFNÍ PŘEKÁŽKY OBCHODU VÁŽNOU PŘEKÁŽKOU VÝVOZU DO RF? 1

ÚNMZ byl zřízen zákonem České národní rady č. 20/1993 Sb., o zabezpečení výkonu státní správy v oblasti technické normalizace, metrologie a státního zkušebnictví. tvorba a vydávání českých technických norem tvorba legislativy v oblasti metrologie, zabezpečování státního programu metrologie v ČR zabezpečování činností státního zkušebnictví při posuzování shody výrobků s právními předpisy před jejich uvedením na trh. 2Ing. Milan Holeček, ÚNMZ ÚNMZ

Mezinárodní vztahy ÚNMZ představují souhrn činností a aktivit, jejichž cílem je přispět k rozvoji spolupráce a výměny informací s relevantními partnery v zahraničí, ale i k plnění povinností v rámci uzavřených mezinárodních dohod ČR a na základě předpisů EU, přijatých postupů a pověření stanovených legislativou ČR (Zákon č. 22/1997 Sb.) s účelem přispět k fungování volného pohybu zboží (odstraňování překážek obchodu). Zabezpečení informační povinnosti - kontaktní místo ČR pro Směrnici 98/34 ES, informační středisko WTO/TBT. 3Ing. Milan Holeček, ÚNMZ ÚNMZ

Česká republika je zakládajícím členem WTO. Po vstupu do EU se změnilo postavení ČR ve WTO. Nadále zůstává členským státem, v souladu se zásadami společné obchodní politiky EU však přestala samostatně jednat a vystupovat. EU je z hlediska zásad WTO považována za celní unii, za EU vystupují ve WTO zástupci Evropské komise. 4Ing. Milan Holeček, ÚNMZ ÚNMZ

Činnost Informačního střediska WTO/TBT v ČR: předávání informací o notifikacích ostatních Členů Dohody všem zainteresovaným subjektům zajištění notifikace opatření ČR dle Dohody Sekretariátu WTO zpracování dotazů ostatních Členů a zainteresovaných stran ostatních Členů poskytování příslušné dokumentace týkající se přijatých nebo navrhovaných opatření v ČR na vyžádání poskytování dokumentace českým zainteresovaným subjektům ze státní i soukromé sféry a zpracování jejich dotazů 5Ing. Milan Holeček, ÚNMZ WTO/TBT

RF zatím k datu nenotifikovala v rámci TBT žádný technický předpis, normu či postup posuzování shody. Ale v rámci Výboru byl letos v březnu a červnu diskutován návrh ruského technického předpisu týkajícího se alkoholických nápojů (označování, definice, atd.), které RF nenotifikovala a Mexiko a EU požádali o notifikaci z důvodů možného omezení exportu alkoholu do RF. K datu se tak nestalo. 6Ing. Milan Holeček, ÚNMZ WTO/TBT

Je zjevné, že pokud je uvádění výrobků na trh vázáno na splnění právních předpisů, které jsou v obou státech odlišné, pak nutnost vyhovět předpisům země, do níž směřuje export nesporně překážkou obchodu je. 7Ing. Milan Holeček, ÚNMZ Odlišnosti v předpisových základnách

Soubor předpisů platných v ČR je z hlediska uvádění výrobků na trh značně liberální. Tento soubor je převážně odvozen z dokumentů Evropské unie. Základním kamenem tohoto „evropského“ přístupu je plná odpovědnost výrobce za výrobek a postupné omezování povinných aktivit subjektů, které jsou nazývány orgány třetí strany (zkušební, certifikační a inspekční místa). Výrobci v ČR si na tento přístup přivykli, takže jejich postupy před uvedením výrobků na trh (prohlášení o shodě, či značení výrobků označením CE) jsou vesměs zodpovědné. 8Ing. Milan Holeček, ÚNMZ EVROPSKÁ UNIE

V Ruské federaci je prozatím minimum předpisů, které jsou plně kompatibilní s předpisy platnými v EU a tedy v ČR. V RF existuje federální Zákon o technické regulaci, (č. 184-FZ z ) který v původní verzi v části 6 taxativně uváděl, které předpisy (technické reglamenty) mají být vydány do Tyto reglamenty jsou v podstatě prováděcími předpisy k uvedenému zákonu, který doznal několika novel a bohužel je nutno konstatovat, že v naplňování tohoto zákona, který měl poměry v RF v dané oblasti liberalizovat, došlo k výrazným skluzům. To mělo dopad i na existenci netarifních překážek obchodu. 9Ing. Milan Holeček, ÚNMZ RUSKÁ FEDERACE

Z hlediska vývozu do RF se také situace poněkud zkomplikovala tím, že došlo ke vzniku celní unie Bělorusko, Kazachstán, Ruská federace. I když je vznik této unie krokem pozitivním, přinesl do dvoustranných vztahů jisté problémy. V této unii jsou zaváděny reglamenty unijní, které neodpovídají plně reglamentům vydávaným v Ruské federaci, nicméně jejich použití je podstatně širší. Pro české vývozce je tedy nezbytné průběžně sledovat stav vývoje příslušné předpisové základny, a to jak ruské, tak unijní. 10Ing. Milan Holeček, ÚNMZ CELNÍ UNIE

V oblasti slaďování předpisů v EU a RF probíhá tzv. regulatorní dialog. Na plenárním zasedání SOGS (Senior Officials Group For Standardization) v části NLF o postupu jednání s Ruskem referoval za Evropskou komisi pan Norbert Anselmann: 11Ing. Milan Holeček, ÚNMZ CELNÍ UNIE - Regulatorní dialog

Rusko se zavázalo progresivně sladit svou legislativu s EU, a to jak horizontální aspekty, tak sektorovou legislativu (hlavně v oblastech regulovaných směrnicemi Nového přístupu). Zatím se podařilo přijmout odpovídající (nebo alespoň podobné) předpisy pro oblasti hraček, strojních zařízení, elektrických zařízení a energetického štítkování. Rusko slíbilo vytvořit akreditační systém podobný evropskému. Právě v neexistenci akreditačního systému a systému dozoru nad trhem jsou největší problémy, které brzdí slaďování legislativy. V oblasti norem chce Rusko převzít evropské normy, ale vzdor již dvouletému snažení se ještě nepodařilo dosáhnout dohody mezi Rosstandardem a CEN/CENELEC. 12Ing. Milan Holeček, ÚNMZ CELNÍ UNIE - Regulatorní dialog

Věřme, že regulatorní dialog zkrátí dobu sladění legislativy RF s EU a bude tak znamenat podstatné omezení netarifních překážek obchodu mezi podnikatelskými subjekty ČR a RF. 13Ing. Milan Holeček, ÚNMZ ZÁVĚR

Ing. Milan Holeček ÚNMZ, Praha DĚKUJI ZA POZORNOST 14Ing. Milan Holeček, ÚNMZ