Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zahraniční obchod Obchodní politika.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zahraniční obchod Obchodní politika."— Transkript prezentace:

1 Zahraniční obchod Obchodní politika

2 Hlavní směry obchodní politiky
Protekcionismus (ochranářství) Liberalismus (volný obchod)

3 Protekcionismus Stát zasahuje do zahraničního obchodu s cílem:
ochránit vnitřní trh před nežádoucí konkurencí ze zahraničí prostřednictvím cel, množstevních omezení dovozu atd., podporovat vlastní výrobky při jejich prosazování za zahraničních trzích prostřednictvím např. vývozních subvencí, úvěrování vývozu.

4 Liberalismus stát omezuje zásahy do hospodářství a tedy i do zahraničního obchodu, jsou odstraňovány překážky, které omezují volný pohyb zboží mezi státy, o liberalizaci světového obchodu se snaží Světová obchodní organizace (WTO).

5 Nástroje společné obchodní politiky EU
Smluvní – vstupují v platnost po dohodě s jinými zeměmi nebo skupinami zemí. Autonomní – o jejich zavedení rozhoduje EU nebo stát na základě vlastních rozhodnutí. Aktivní – podporují domácí výrobky při vývozu na trhy v zahraničí. Pasivní – ochraňují domácí trh před nežádoucími dovozy.

6 Smluvní nástroje obchodní politiky
Multilaterální (mnohostranné) – WTO představuje mnohostranný obchodní systém. Bilaterální (dvoustranné) Tyto nástroje existují v různých formách např. smlouvy, dohody celní kvóty, cla.

7 Mezinárodní smlouvy - členění
Podle obsahu: Smíšené dohody – netýkají se pouze podmínek obchodu, ale upravují také politické, hospodářské, finanční či jiné spolupráce např. dohody o spolupráci a obchodu, dohody o volném obchodu. Obchodní dohody – týkají se pouze obchodu se zbožím např. obchod s textilem, zemědělskými výrobky, vínem, cukrem.

8 Podle charakteru obchodních ustanovení:
Preferenční dohody – znamenají větší výhody než je obvyklé mezi ostatními zeměmi např. dohody o volném obchodu nebo o vytvoření celní unie. Nepreferenční dohody – smluvní strany si neposkytují žádné zvláštní výhody oproti běžným pravidlům. EU má takovéto dohody uzavřeny s vyspělými zeměmi např. USA, Japonsko, Austrálie, Kanada.

9 Smlouvy uzavírané samostatně členskými zeměmi EU jsou např.:
Smlouvy o zamezení dvojího zdanění - je zde určeno, který ze smluvních států má právo vybírat daň, jestliže stejná fyzická nebo právnická osoba podléhá zdanění v obou státech. Dohody o vzájemné podpoře a ochraně investic – upravují podmínky investování na území jiného státu.


Stáhnout ppt "Zahraniční obchod Obchodní politika."

Podobné prezentace


Reklamy Google