Sociální podnikání v ČR Olomouc Mgr. Šárka Dořičáková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Sociální ekonomika a podnikání Petra Francová Výroční konference IOP Ostrava
Sociální podnikání v ČR Lenka Šebelová
Podnikatelský záměr Volba, v čem budu podnikat Průzkum Plán realizace
Finanční možností svépomocných skupin
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Principy sociálního podnikání
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Podpora zaměstnanosti na místní úrovni: sociální podnikání Příklady z Rakouska a Polska Praha
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
Sociální podnikání v ČR Prosinec Sociální podnikání Inovativní přístup k podnikání s pozitivním dopadem na společnost Společensky prospěšné podnikání.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Sociální podnikání v ČR Bc. Jitka Čechová
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Podpora sociálního podnikání ve stávajícím období a příprava na období 2014+
Sociální podnikání v Moravskoslezském kraji
Komora sociálních podniků Ing. Vojtěch Miler Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS.
Sociální podnikání – šance podnikat jinak Ostrava
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Podané ruce sociální družstvo Zubří Podané ruce, sociální družstvo Zubří o Podané ruce, sociální družstvo Zubří bylo založeno v roce 2008 na bázi.
Sociální podnikání ve Zlínském kraji Mgr. Šárka Dořičáková
Jak se pozná sociální podnik
Společenská odpovědnost organizací
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
Konference Programu Iniciativy Společenství EQUAL: „Od teorie k praxi – úspěšné příběhy“ Národní tematická síť - NTS Skupina C: Posilování sociální ekonomiky,
JAK SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ MŮŽE PODPOŘIT ROZVOJ REGIONŮ Petra Francová a Karel Rychtář Nová ekonomika, o.p.s. Výbor pro regiony RVNNO, Pardubice
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
Komunitní a otevřená škola
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
PricewaterhouseCoopers Date NTS – národní tématické sítě Ing. Libor Witassek, MBA WorkshopNTS-B „Podpora drobného podnikání“ 19. listopadu 2007, Praha.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
KONFERENCE projektu „Net ZP - Síť péče o osoby se zdravotním postižením „ j Prezentace s názvem: Proč a jak zaměstnávat OZP na volném trhu práce Tomáš.
Sociální podnikání v JMK a KV Katedra Enviromentálních studií
PPSD Personální a poradenské družstvo Ing. Vojtěch Miler předseda družstva Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS Informační seminář MAS Region.
Bc. Jitka Čechová MAS Sedlčansko
SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ Mgr. Šárka Dořičáková. Proč sociálně podnikat? vztah k práci je deformován nezaměstnanost přináší sociální problémy uchazečů,
Trendy a možnosti v oblasti sociálního podnikání Petra Francová Seminář ASZ Praha
SENZA družstvo, chráněná dílna Prostějov Olomouc
Sociální podnikání jako nástroj integrace lidí s mentálním postižením nebo duševním onemocněním - zkušenosti z Plzeňského kraje Martin Fojtíček.
SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ V NOVÉM PLÁNOVACÍM OBDOBÍ Mgr. Šárka Dořičáková Olomouc.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Trutnovská zeleň, o.p.s. Mgr. Terezie Mertlíková ředitelka.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
MONDRAGON Cooperative Corporation (MCC) Příklad z dobré praxe - Best practice Červen 2015.
MIKROEKONOMIKA Ekonomika neziskových organizací. Společenský význam neziskových organizací Nezisková organizace (nonprofit, nověji not-for-profit) = organizace,
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Společensky odpovědného podnikání
Společenská odpovědnost a školy
Společensky odpovědné podnikání
Sociální podnikání a lokální ekonomika Mgr. Alena Zieglerová
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Ing. Stanislava Správková
Poskytování sociálních služeb a ekonomika církevních nestátních neziskových organizací Konference APSS Praha,
Transkript prezentace:

Sociální podnikání v ČR 23.9.2014 Olomouc Mgr. Šárka Dořičáková

Proč podnikat sociálně? vztah k práci je deformován – hledají se cesty smysluplnosti pracovní činnosti pro pracovníky i společnost rostoucí nezaměstnanost přináší sociální problémy SP se snaží o zapojení lidí do práce a tím snížení finanční závislosti na společnosti, vytváření nabídky služeb a zboží využití místních zdrojů šetří životní prostředí snižování dotačních zdrojů

Sociální podnikání - koncept trojího prospěchu

Principy sociálního podniku Sociální prospěch provozování aktivity prospívající společnosti, či specifické skupině lidí demokratické rozhodování založen z iniciativy občanů

Principy sociálního podniku Ekonomický prospěch zisk je použit pro rozvoj SP, nebo naplnění veřejně prospěšných cílů vykonávání soustavné ekonomické aktivity nesení ekonomických rizik nezávislost na veřejných a soukromých institucích minimální podíl placené práce možnost vícezdrojového financování

Principy sociálního podniku Enviromentální prospěch a místní prospěch využívání místních enviromentálních aspektů, zohledňování zapojení důležitých aktérů do činnosti SP zodpovědnost na místní úrovni inovativní přístup a řešení zohledňování enviromentálních aspektů

Přínosy podnikání společenské: zvyšování kvality života posilování kompetencí prevence sociálně patologických jevů ekonomické: snižování výdajů snižování nezaměstnanosti efektivní využívaní zdrojů a informací (aut, kanceláří) enviromentální šetrné využívání zdrojů

Co je sociální podnikání

Sociální podnikání v ČR Je činnost firem a komerčních společností, které vedle tvorby zisku usilují o dosažení sociálních cílů. Definice sociálního podnikání: jsou to podnikatelské aktivity prospívající společnosti a životnímu prostředí hraje důležitou roli v místním rozvoji a často vytváří pracovní příležitosti pro osoby se zdravotním nebo společenským znevýhodněním zisk je z větší části použit pro rozvoj sociálního podniku pro SP je stejně důležité dosahování zisku i zvýšení veřejného prospěchu

Co je sociální podnik Subjekt sociálního podnikání, právnická, nebo fyzická osoba, která splňuje principy sociálního podniku a má příslušné živnostenské oprávnění (TESSEA). chce dělat věci jinak a lépe umí podnikat, je to základ finančních zdrojů většinu z případného zisku vrací zpět do podniku respektuje individuální potřeby zaměstnanců zpravidla zaměstnává osoby znevýhodněné je nezávislý, spolupracuje s místní komunitou, chová se partnersky

Co není sociální podnik sociálním podnikem není každý zaměstnavatel, který se tak označí není to každý společenský odpovědný podnik, ten bývá založen za účelem zisku není to sociálně terapeutické pracoviště, jde o službu a ne o zaměstnání integračním SP nemusí být automaticky každý, kdo zaměstnává nad 50% OZP

Legislativa sociální podnik není zatím v legislativě ukotven P3 zpracovalo legislativní analýzu a návrhy, projednáno s MPSV návrh na zapracování integračních sociálních podniků do zákona o zaměstnanosti široký konzultační proces s TESSEA a Klubem sociálních podnikatelů návrh byl konzultován s experty z MPSV a z Generálního ředitelství ÚP Ministerstvo pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu ve spolupráci s MPSV, MPO (registrace SP)

Jakou zvolit právní formu

Jakou zvolit právní formu? jednotlivec – fyzická osoba (OSVČ) veřejná obchodní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným akciová společnost družstvo sociální družstvo

Sociální ekonomika

TESSEA- tematická síť pro sociální ekonomiku názorová platforma, která prosazuje: koncept sociální ekonomiky a sociálního podnikání v ČR sdružuje a zastupuje zájmy svých členů nemá právní subjektivitu využívá dobrovolné iniciativy, projekty, nástroje členů

TESSEA- tematická síť pro sociální ekonomiku poslání: prosazování konceptu sociální ekonomiky a sociálního podnikání v ČR osvěta, vzdělávání financování výměna zkušeností na národní i mezinárodní úrovni a prosazování do koncepcí a strategií politik

Co dělá TESSEA vznikl Klub sociálních podnikatelů – setkání 2 x měsíčně dny otevřených dveří pro členy TESSEA 14 osvětových seminářů v regionech o sociálním podnikání a společensky odpovědném zadávání veřejných zakázek

Podnikání jinak – P3

Co dělá P3 vede a koordinuje činnost Tematické sítě pro sociální ekonomiku TESSEA organizuje semináře na zakládání sociálních podniků poskytuje poradenství a konzultace v oblasti sociálního podnikání realizuje projekty na podporu a propagaci sociálního podnikání spolupracuje s MPSV spolupracuje s ČSOB

Propagační kampaň web www.ceske-socialni-podnikani.cz propagace sociálního podnikání prostřednictvím videí a rozhovorů dokumentární filmy o sociálním podnikání v ČR, Rakousku, Belgii a 16 medailonků o soc. podnikatelích přenos dobré praxe z Rakouska a Belgie publikace Příklady dobré praxe manuál Jak založit sociální podnik

Adresář sociálních podniků seznam na www.ceske-socialni-podnikani.cz údaje z telefonického průzkumu + hlásí se sami nyní 202 podniků (olomoucký kraj 17) třídění podle oborů, krajů, společenské prospěšnosti a cílových skupin v seznamu jsou ti co se vnímají jako sociální podniky

Síť ambasadorů 8 ambasadorů v celé ČR od ledna 2013 představují sociální podnikání v regionech České republiky seznamují krajské a městské úřady, neziskové organizace, sociální podniky, vysoké školy, ale i ostatní podniky, které láká začít podnikat touto netradiční formou organizují panelové diskuze, konference

Než začneme podnikat

Jakou zvolit právní formu? jednotlivec – fyzická osoba (OSVČ) veřejná obchodní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným akciová společnost družstvo sociální družstvo

Zkušenost založení sociálního podniku je dlouhodobý proces, potřebuje zdravou organizaci, správné lidi, peníze, velkou zásobu energie podmínkou pro získání grantů je dobře zpracovaný podnikatelský plán na začátku si nejprve položte základní otázky: PROČ, CO, KDY, KDE, JAK?

Nejčastější chyby sociálních podnikatelů volba společníků v podnikání úzký okruh zákazníků vývoj produktů, o které není zájem nepřiměřená cena nedostatečný počáteční kapitál odpovědnost a kompetence plánování cílů

Statistiky k sociálnímu podnikání se hlásí 197 podniků 80% zaměstnává OZP, 21% dlouhodobě nezaměstnané, 14% Romy, 11% mladé znevýhodněné právní formy: 45% s.r.o., 24% o.p.s., 16% o. s., 8% OSVČ, 5% družstva, 1% a. s oblast podnikání: 24% restaurace a kavárny, 22% údržba zeleně a úklid, 21% výroba a prodej potravin geografické rozdělení: 22% Praha, 12% Moravskoslezský kraj, 11% Ústecký kraj

Podpora pro sociální podniky

Poradenství Nadace Via - Akcelerátor Akademie soc. podnikání - NNO Svaz českých a moravských výrobních družstev – družstva Fokus Praha – pro sociální firmy P3 – People, Planet, Profit MPSV – síť konzultantů a koučů, stáže v sociálních podnicích Asistenční centrum pro podporu podnikání žen ve Zlíně AERV – Vsetín, podnikatelský inkubátor Centrum sociálně orientovaných inovací Šumperk Fond dalšího vzdělávání

Finance Vlastní zdroje – vytvoření finanční rezervy Půjčky a úvěry - Nadace České spořitelny – pilotní půjčkový projekt pro rozjezd sociálního podnikání Příspěvky ze zákona o zaměstnanosti - ÚP Jiné zdroje – firmy (konzultace, vybavení), obce (nájmy), známí, studenti (dobrovolnictví) Granty 2014 – 2020 příprava výzev v novém programovém období 2. pol. 2014 vyhlášené výzev v novém programovém období 1. pol. 2015

Rozpoznávací znaky sociálního podniku

Sociální podnikání standardy sociálního podnikání – Fokus principy sociálního podnikání – TESSEA indikátory rozpoznávací znaky – P3 povinné principy a indikátory (celkem 10, SP musí splnit všech 10) nepovinné principy a indikátory (celkem 6, SP musí splnit alespoň 3) doplňkové indikátory (celkem 23, SP musí splnit alespoň 6)

www.ceske-socialni-podnikani.cz Přihlaste se on-line do TESSEA do seznamu sociálních podniků www.ceske-socialni-podnikani.cz

Děkuji za pozornost Mgr Děkuji za pozornost Mgr. Šárka Dořičáková Tel: 608 178 857 P3 - People, Planet, Profit, o.p.s. Malátova 16, Praha 5 - Smíchov www.p-p-p.cz nebo www.ceske-socialni-podnikani.cz