Evropský sociální fond v ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Advertisements

Evropský sociální fond v ČR
1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
1 Grantové schéma Podpora konkurenceschopnosti podniků Národní vzdělávací fond.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Lidské zdroje a zaměstnanost
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Seminář pro žadatele – dodatečná výzva Akce 3 CIP EQUAL Seminář pro žadatele o finanční podporu z CIP EQUAL Dodatečná výzva pro Akci 3 CIP.
„Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech“
Příležitost dělá(t) zaměstnance
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Projekt je spolufinancován ESF a SR ČR VZDĚLÁVACÍ, PORADENSKÉ A RELAXAČNÍ CENTRUM PRO ZDRAVOTNĚ ZNEVÝHODNĚNÉ OSOBY A JEJICH RODINY V LIBERECKÉM KRAJI OBCHODNÍ.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů (OP RLZ).
OPERAČNÍ PROGRAM ROZVOJE LIDSKÝCH ZDROJŮ MPSV ČR, Odbor pro řízení pomoci z Evropského sociálního fondu
PRAVIDLA Desatero OP LZZ.
Evropský sociální fond v Karlovarském kraji „ESF – rovné příležitosti pro všechny“ Úřad práce v Karlových Varech Mgr. Martina Hronková oddělení správy.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Vzdělavatel, zaměstnavatel a uživatel Tomáš Hájek.
Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Datum,místo. Národní program Phare část II Zaměření programu:  podpora podnikatelské infrastruktury (MMR) 
1 Operační program Rozvoj lidských zdrojů Úřad práce v Plzni, oddělení implementace projektů ESF Martina Bydžovská.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 – 2013) Jihlava, 18. června 2007.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Zhodnocení realizace JPD 3, možnosti podpory z ESF v dalším období Konference Inovace ve vzdělávání – vzdělávání o inovacích Praha, Ing. Světlana.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát I.K.
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
Seminář pro příjemce grantu Phare 2003 RLZ 1. února 2006, Praha seminář pro příjemce Phare 2003 RLZ Národní vzdělávací fond.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
OP LZZ Operační Program Lidské Zdroje a Zaměstnanost PODPORUJEME VAŠI BUDOUCNOST Evropský sociální fond Úřad práce v Liberci Oddělení.
OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST Podpora rovných příležitostí žen a mužů v Operačním programu Zaměstnanost Jihlava.
Politika zaměstnanosti Krajská pobočka v Olomouci.
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Podnikání a zemědělství.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Sektorový operační program ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ Rozvoj regionu Jihomoravského kraje Znojmo 13. května 2003 Mgr. Pavel Vicherek, MPSV ČR.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
MLADÍ A ÚŘAD PRÁCE – NEZAMĚSTNANOST MLÁDEŽE Z POHLEDU PŘÍMÉ PRÁCE Barbora Pšenicová mezinárodní konference v rámci Projektu realizovaného z programu Erasmus+
Regionální politika EU v období
Studijní obor: Sociální činnost
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Ing. Stanislava Správková
Transkript prezentace:

Evropský sociální fond v ČR Ing. Jan Burkoň Oddělení implementace ESF Úřad práce v Liberci Dobrý den dámy a pánové, dovolte mi abych se představil, jmenuji se Jan Burkoň a pracuji na oddělení implementace ESF na Úřadu práce v Liberci.

Obsah : Úvod do ESF Cíl ESF Forma implementace Úkoly ÚP v Liberci Závěr V následující prezentaci bych vás chtěl seznámit s Evropským sociálním fondem co je hlavním cílem ESF a jak se zavadí v podmínkách ČR. Následně se dozvíte, o jaké projekty se stará ÚP v Liberci a na závěr shrnu nejdůležitější pro a proti pomoci z ESF.

Úvod do ESF Evropský sociální fond (ESF) je jedním ze čtyř strukturálních fondů Evropské unie. Zaměřuje se na snižování rozdílů v životní úrovni mezi lidmi a mezi jednotlivými regiony EU prostřednictvím investic do lidských zdrojů. Evropský sociální fond je tedy jedním ze čtyř strukturálních fondů Evropské unie, který se zaměřuje na snižování rozdílů v životní úrovni mezi lidmi a mezi regiony v rámci EU. Tohoto cílu se snaží dosáhnout prostřednictvím investic do lidských zdrojů Toto heslo je více rozvedeno na dalším slideu

Cíl ESF Hlavním posláním finanční pomoci z ESF je rozvíjení zaměstnanosti, snižování nezaměstnanosti, podpora sociálního začleňování osob a rovných příležitostí se zaměřením na rozvoj trhu práce a lidských zdrojů. Orgánem zodpovědným za řízení pomoci z ESF v ČR je Ministerstvo práce a sociálních věcí. Hlavním posláním finanční pomoci z ESF je rozvíjení zaměstnanosti, snižování nezaměstnanosti, podpora sociálního začleňování osob a rovných příležitostí se zaměřením na rozvoj trhu práce a lidských zdrojů. Orgánem zodpovědným za řízení pomoci z ESF v ČR je Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Operační program Rozvoj lidských zdrojů Forma implementace Operační program Rozvoj lidských zdrojů (OP RLZ) 4 priority - 10 opatření Česká republika vypracovala dokument nazvaný Operační program Rozvoj lidských zdrojů (OP RLZ), který obsahuje 4 priority a ty se skládají celkem z 10 opatření.

Priority OP RLZ 1. Priorita: Aktivní politika zaměstnanosti zaměřena zejména na zajištění rychlého začlenění nezaměstnaných osob na trh práce a předcházení nezaměstnanosti 2. Priorita: Sociální integrace a rovnost příležitostí pomoc skupinám ohroženým sociálním vyloučením a prosazovaní rovných příležitostí na trhu práce 3. Priorita: Rozvoj celoživotního učení rozvoj kapacity vzdělávacích institucí, zlepšení obsahu a kvality vzdělávání. 4. Priorita: Adaptabilita a podnikání podpora jak všeobecného tak specifického odborného vzdělávání s cílem podpořit rozvoj odvětví perspektivních oborů a posílit konkurenceschopnost Mluvil jsem o prioritách OP RLZ. Tyto priority, jak vidíte, tedy jsou: Aktivní politika zaměstnanosti, Další prioritou je Sociální integrace a rovnost příležitostí, Třetí prioritou je Rozvoj celoživotního učení, A nakonec priorita Adaptabilita a podnikání, jsou to určité tematické oblasti pro zaměření jednotlivých projektů s přesně vymezenými příjemci pomoci a typy činností, které lze do projektu zahrnout

ÚP v Liberci přímo administruje: Grantová schémata Opatření 1.1 (Posílení aktivní politiky zaměstnanosti při zaměstnávání uchazečů a zájemců o zaměstnání) 13 projektů v celkové částce 38 mil. Kč Opatření 4.1 (Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek, podpora konkurenceschopnosti). 25 projektů v celkové částce 44,7 mil. Kč Mluvím-li za Úřad práce v Liberci, potom v současné době přímo administruje celkem 13 projektů z Opatření 1.1 v celkové částce 38 mil. Kč a 25 projektů z Opatření 4.1 skoro za 45 mil. Kč. Mezi jeden z nejúspěšnějších projektů patří projekt s názvem „Rekvalifikační a poradenské centrum Kašpar“ o celkové částce 2,6 mil. Kč. Cílem projektu bylo zvýšit vzdělání maminkám, které se chystají po mateřské dovolené k návratu do práce. Realizátor projektu občanské sdružení Centrum Kašpar svůj záměr úspěšně zvládlo. Mnoho maminek absolvovalo počítačové kurzy a tím si zvýšilo svou šanci uplatnit se na trhu práce. Spolupráce s tímto úspěšným realizátorem však nekončí. Centrum Kašpar vypracovalo svůj další obdobný projekt, který úspěšně prošel schvalovacím procesem a zahájili již realizaci svého druhého projektu v listopadu 2006 s novým názvem projektu „Šance pro maminky“.

ÚP v Liberci přímo administruje: Národní projekty Příprava na práci v Libereckém kraji (pomoc osobám dlouhodobě nezaměstnaným se zdravotním omezením nebo se zdravotním postižením). 13 mil. Kč Návrat do práce v Libereckém kraji (pomoci osobám dlouhodobě nezaměstnaným s minimálně středním odborným vzděláním a s dobrým zdravotním stavem). 50 mil. Kč Najdi si práci v Libereckém kraji (zaměřen na krátkodobě nezaměstnané osoby, které jsou v evidenci úřadu práce nejvýše 9 měsíců a mají dokončené střední odborné vzdělání). 50 mil. Kč Druhá část agendy, kterou se oddělení implementace zabývá, jsou 3 národní projekty, které byly vypracovány na základě spolupráce všech úřadů práce Libereckého kraje. Příprava na práci v Libereckém kraji“. Celkové náklady projektu byly stanoveny na cca 13 mil. Kč, 80 % je financováno z Evropského sociálního fondu a 20 % ze státního rozpočtu ČR. Projekt je zaměřen na pomoc osobám dlouhodobě nezaměstnaným se zdravotním omezením nebo se zdravotním postižením. „Návrat do práce v Libereckém kraji“ o celkové hodnotě cca 50 mil. Kč. Je financován ze 75 % z  z Evropského sociálního fondu a z 25 % ze státního rozpočtu ČR. Cílem projektu je pomoci osobám dlouhodobě nezaměstnaným s minimálně středním odborným vzděláním a s dobrým zdravotním stavem. „Najdi si práci v Libereckém kraji“ je zaměřen na krátkodobě nezaměstnané osoby, které jsou v evidenci úřadu práce nejvýše 9 měsíců a mají dokončené střední odborné vzdělání. Účastníkům projektu bude poskytnuto vzdělání z oblasti IT a prohloubení jazykových znalostí. Na realizaci projektu je připraveno cca 50 mil. Kč.

Závěr: Slabé stránky: Silné stránky: příliš vysoká administrativa nejednotná metodika Silné stránky: pomoc lidem při hledání zaměstnání pomoc příjemcům dotací pomoc realizátorům projektů Na závěr bych chtěl shrnout ta nejdůležitější pro a proti pomoci z ESF. Mezi slabé stránky patří vysoká administrativa projektů a nejednotná metodika při kontrole projektů, ale i při jejich zpracovávání realizátory. Silné stránky samozřejmě převažují (jinak by naše práce nebyla příliš efektivní) a to především v pomoci cílovým skupinám při hledání nového či ztraceného zaměstnání. Dále je zde pomoc přímo příjemcům dotací při školení a zdokonalování svých vlastních zaměstnanců, které by si za normálních podmínek nemohli dovolit. A v neposlední řadě je zde také pomoc realizátorům projektů v tom, že díky realizaci projektů získají cenné zkušenosti, které budou moci později využít v dalších žádostech o dotace z ESF případně jiného fondu EU.

Oddělení implementace projektů ESF Email: jan.burkon@lb.mpsv.cz Děkuji za pozornost. Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF Tel.: 485 236 414 Ing. Jan Burkoň Email: jan.burkon@lb.mpsv.cz