Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Naše úkoly v projektu: • Vytvoření a vyhodnocení průzkumu • Elektrotechnika – Základy elektrotechniky • Elektrotechnika – Moderní domovní instalace • Připravit.
Advertisements

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. vedoucí katedry
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
AV stručná prezentace.
Odborná komise pro informační vzdělávání a informační gramotnost na vysokých školách Pilotní průzkum informační gramotnosti vysokoškolských studentů.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Komunikační techniky užívané v komunikaci sluchově postižených studentů s vyučujícími na vysoké škole Lenka Doležalová Brno, 2007.
Výstupy projektu Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D.
Didaktické prostředky
Postup výzkumného šetření v projektové fázi I. V projektové části směřují výzkumné práce k přípravě výzkumného šetření pro získání empirických informací.
Sociologický výzkum.
Středisko náhradní rodinné péče Projekt Náhradní rodina + dítě + odborník jako partneři (Metodické centrum pro NRP) doba trvání projektu
Zpracování VŠKP práce Doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. Prof. Ing. Radim Farana, CSc.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Didaktický výzkum v ekonomickém vzdělávání © prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ Michal Sedláček.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
VÝZKUM V OŠETŘOVATELSTVÍ
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE EVALUACE ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
VY_32_INOVACE_EKO_06 MARKETINGOVÝ VÝZKUM I. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
- Pojmy - SPSS Statistické zpracování kvantitativních šetření.
CZ.1.07/1.1.04/ „Digitální projektování ve strojírenství“ Střední průmyslová škola strojnická, Olomouc „Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Anglické standardy při psaní projektu Osnova kurzu
C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Osnova kurzu C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Jana Hančlová Ekonomická fakulta VŠB-Technická univerzita Ostrava.
PhDr. Veronika Girglová
Pohled pedagoga běžné základní školy na podporu komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností PhDr. Veronika Girglová Katedra speciální.
259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. prof. Ing. Radim Farana, CSc.
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Marketingový průzkum Milan Mrázek Matematika & Business
Teorie vzdělávání dospělých
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
Případová studie Seminář 2014.
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
Struktura bakalářské práce
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Vítejte na marketingu. Management a další uživatelé informací Marketingové prostředí Marketingový informační systém Interní databáze Shromažďování a třídění.
Struktura bakalářské práce Seminář2013. Bakalářská práce jako - dokumentovaný výsledek studia oboru na VŠ součást SZZK (její obhajoba)
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Název projektu: PODPORA – PRAXE – PROFESE CZ.1.07/2.1.00/ Zahájení projektu: Ukončení projektu: PODPORA – PRAXE – PROFESE.
Bc. Jaromír Šetek VNÍMÁNÍ ZEMĚ PŮVODU ZNAČKY A ZEMĚ PŮVODU PRODUKTU VEDOUCÍ PRÁCE: Ing. Pavel Štrach, Ph.D. et Ph.D.
Doc. PhDr. Radmila Dytrtová, CSc.. Výběr tématu a podklady pro psaní ZP  Podklady pro psaní bakalářských prací na webu ( v rubrice studium.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Bakalářská práce Vedoucí práce: Autor práce: Mgr. Petra Kadlecová Ludmila Pokorná Mgr. Petra Kadlecová Ludmila Pokorná Významn é faktory v hodnocen í osobnosti.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Projekt,,Šablony v SZŠ Příbram“ OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 1.5 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Projekt je.
Reflexe aktivit a výsledků projektu Reflexe aktivit a výsledků projektu Evaluace a inovativní aplikace bakalářského studijního programu Učitelství pro.
Didaktické prostředky
Povolání logistický manažer
KVALITA rozvojový program kraje
Teorie vzdělávání dospělých
Standardy pro základní vzdělávání
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Ekonomické vyhodnocení firemního vzdělávání a jeho vliv na výkonnost.
ŠKOLNÍ PEDAGOGIKA ZÁKLADY PEDAGOGIKY DPS002 PS 2017
NOVÉ FORMY VÝUKY VE ŠKOLÁCH JMK
Metody sociologického výzkumu kvantitativní. MSV-KVANT Výuka v LS 2018
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Metody pedagogiky.
Transkript prezentace:

Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc. Pedagogický experiment na bázi využití ICT v edukaci cizích jazyků v rámci distančního vzdělávání Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.

pedagogický experiment a jeho výstup Aktuálnost pedagogického výzkumu zaměřeného na distanční vzdělávání v rámci PA ČR pedagogický experiment a jeho výstup součást integrovaného výzkumného úkolu č.4 „Optimalizace systému vzdělávání na PA ČR“ Výzkumného záměru PA ČR na léta 2004 – 2008

Osobní motivace ke zpracování dané problematiky DV vlastní dlouholeté zkušenosti zlepšení kvality a efektivity cizojazyčné edukace snaha o inovaci edukačního procesu ICT zlepšení výslednosti studentů motivování studentů k systematickému studiu sledování nejnovějších trendů v edukaci

Cíl, objekt a předmět realizovaného pedagogického výzkumu empirické informace o využitelnosti ICT v distančním vzdělávání experimentální ověření efektivity ICT v distančním vzdělávání objekt edukační proces anglického jazyka v podmínkách PA ČR předmět využívání ICT, konkrétně počítače s VOS aplikace e-learningem

Hypotézy stanovené pro realizaci pedagogického experimentu H1 - uplatnění ICT zlepšení studijní výslednosti z předmětu Cizí jazyk I

H2 - uplatňování ICT zvýšení motivace méně úspěšných studentů anglického jazyka

Metodika výzkumu Teoretické metody - analýza, syntéza, kauzální analýza atd. Empirické metody - strukturované přímé pozorování - nepřímé pozorování - testování - rozhovor, dotazník, škálování - pedagogický experiment Matematicko-statistické metody - klasifikační,porovnávací a kauzální analýza - kvantitativní analýza (průzkumová analýza, koncept statistické a věcné významnosti, poměr šancí a data mining) - kvalitativní porovnávaní údajů a dat - popisná statistika, třídění a statistický zápis

Navrhovaný a pedagogickým experimentem ověřovaný model edukace distanční formy studia instruktáž e-kurz + e-konzultace + textová studijní opora přímá edukace + individuální konzultace pís. zápočet či zkouška

Výzkumný vzorek Experimentální skupina - 50 respondentů Kontrolní skupina - 50 respondentů

Struktura pedagogického experimentu vstupní měření zavedení experimentální proměnné výstupní měření

Vyhodnocení a zpracování získaných hodnot a dat z analýzy výsledků pedagogického experimentu Statistické programové systémy : SPSS, PAST s aplikací Microsoft Office Excel 2003, OPENSTAT ze statistického programu NCSS2007 a Answer Tree. Procedury statistické analýzy dat : průměr (AM), standardní odchylka (SD), t-test ke zjišťování statisticky významných rozdílů, Cohenovo d, koeficient relativní věcné významnosti r, odds ratio.

Ověření hypotéz na základě pedagogického výzkumu H1 + H2 potvrzeny výsledky výzkumu metod testování, dotazníku, rozhovorů, pozorování, pedagogického experimentu

Celkový závěr pro obě hypotézy zavedením ICT čili konkrétně počítače s edukačním programem aplikovaným e-learningovou vzdělávací technologií do cizojazyčné edukace lze zvýšit studijní výslednost a motivaci studentů k systematickému studiu

Přínos realizovaného pedagogického experimentu všeobecně analýza moderních didaktických prostředků na pozadí nejnovějších vzdělávacích technologií možné využití jak v cizojazyčné edukaci, tak i dalších předmětech vyučovaných v rámci PA ČR zmapování edukační reality v distančním vzdělávání z hlediska využití ICT zkvalitnění a zefektivnění edukačního procesu s cílem dosažení lepší výslednosti a motivace studentů k systematickému sebevzdělávání

Přínos pedagogického experimentu konkrétně pro edukaci předmětu Cizí jazyk I – anglický jazyk pro další rozvoj didaktiky předmětu Cizí jazyk I – anglický jazyk pro edukaci v distanční formě studia pro edukační praxi dalších speciálních policejních předmětů

Návrhy a doporučení na základě realizovaného výzkumného úkolu zabezpečení kvalitního technického a metodického vytvoření e-learningového výukového softwaru na bázi odborného jazyka reflektujícího specifický obsah a cíle předmětu CJ 1 zpracování moderních textových studijních opor pro distanční vzdělávání motivování pedagogů k využívání ICT