Zajištění bezpečnostní situace České republiky v souvislosti s propouštěním zahraničních pracovníků v důsledku hospodářské krize Ivan Langer ministr vnitra.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

Kolik opravdu stojí veřejná správa?
1 Zaměstnávání cizinců a hospodářská krize M. Kalinová, MPSV.
Legislativní změny v oblasti zaměstnávání OZP
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Právní úprava v oblasti správního vyhoštění a zajištění
Cizinci Vláda České republiky v roce 1999 zahrnula problematiku integrace cizinců na území České republiky do státní politiky. Bylo to jedinečné a velmi.
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
Zdravotní pojištění cizinců  Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění  systému veřejného zdravotního pojištění je účasten každý, kdo: a)
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Evropský sociální fond v ČR
Příležitost dělá(t) zaměstnance
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
Národní tematická síť F NTS F – národní tematická sít F Ing. Václav Götz 19.listopadu 2007.
Pobytové středisko Zastávka
Proč je tzv. „nový systém ekonomické migrace“ nepřijatelný! Mgr. Pavel Čižinský, Multikulturní centrum Praha.
Transformace systému práce s ohroženými dětmi a rodinami Tisková konference MPSV a MŠMT 30. dubna 2009.
Soustava veřejných rozpočtů II.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Projekt „Vzdělávejte se!“
Podprogram Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2014 RNDr. Jarmila Dupejová Odbor životního prostředí a zemědělství.
Národní strategie finančního vzdělávání (inspirovaná Koncepcí informačního vzdělávání na vysokých školách v ČR)
Aktuální krize zdravotnictví
Omezené nabírání žádostí
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji“ Aktuální stav realizace projektu Ing. Jana Moravcová
Úlevy pro plátce pojistného na sociální zabezpečení ke zmírnění dopadů hospodářské krize Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí.
Přístup státu k budování informačních systémů veřejné správy ing. Tomáš HOLENDA odbor informatizace veřejné správy Ministerstvo vnitra ČR.
Národní program počítačové gramotnosti Petr Heinzl koordinátor NPPG.
Zkušenosti ze spolupráce státního a neziskového sektoru při realizaci projektů financovaných z ESF Ing. Vladimír Kváča, Ph.D. Ministerstvo práce a sociálních.
Tento text upravíte v menu: Zobrazit / Záhlaví a zápatí1 Daňové návrhy vlády Miroslav Kalousek.
Situace na trhu práce /Plzeň – město/ Únor Tato prezentace vznikla v rámci projektu „Systém kariérového poradenství pro studenty vysokých škol v.
Dobrovolné návraty. kompromisní řešení ukončení právně či sociálně-ekonomicky neudržitelného pobytu cizince na území prevence nelegální migrace a s tím.
Sněm Rady vysokých škol1 Ekonomické informace.
Sociální zabezpečení Sociální služby
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
/v Pardubickém kraji/ Iva Svobodová, ITP PÚP v Pardubicích
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Studie dopadů ukončení těžby lomu ČSA zpracovaná pro HSRM v roce 2015.
Trh práce a politika zaměstnanosti
Podmínky pracovní migrace občanů třetích států do ČR PhDr. Tomáš Haišman ředitel odboru azylové a migrační politiky 1.
Hraniční kontrola předmětů na vnějších hranicích spolufinancovaný z Ročního programu 2013 Fond pro vnější hranice (FVH)
Příprava opatření proti „klientskému systému“ 9. října 2006 Lenka Myslíková odbor bezpečnostní politiky Ministerstvo vnitra.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Aktuální stav plnění usnesení vlády týkajících se projektu Systém včasné intervence Mgr. Hana Jamrichová MPSV.
Vnitřní trh EU, volný pohyb pracovníků - funguje bez problémů? Magda Faltová.
1 Aktivní politika zaměstnanosti a agenturní zaměstnávání.
1 PRIORITY SEKCE NÁMĚSTKYNĚ MINISTRA PRO SOCIÁLNÍ A RODINNOU POLITIKU.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Informační schůzka k 1.výzvě pro předkládání projektů pro roční program 2012 Evropského uprchlického fondu Praha 11. října 2012 Evropský uprchlický fond.
Obnova HW a koncových stanic v rámci systému NS-VIS projekt spolufinancovaný z ročního programu 2012 Fond pro vnější hranice (FVH)
VÚPSV, v.v.i., Karlovo nám. 1, Praha 2, tel.: , Zkušenosti s pracovní imigrací v České republice Jiří Vyhlídal VÚPSV.
Úprava systému cizinecké policie a vytvoření relevantního datového fondu pro ROB Projekt spolufinancovaný Evropskými fondy prostřednictvím Integrovaného.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Dobrovolné návraty a zajištění bezpečnostní situace ČR
Zákon o Generální inspekci bezpečnostních sborů
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Evropský návratový fond (ENF)
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
PRIORITY A NOVÁ STRUKTURA MINISTERSTVA VNITRA
Zajištění bezpečnostní situace České republiky
Porada ekonomů PO dne Informace oddělení rozpočtu a financování
Časová osa opatření Analýza bezpečnostních rizik
Zrealizované projekty z Fondu pro vnější hranice v rámci ročních programů FVH 2007, ročního programu FVH 2008 realizovaných v roce 2009.
Žadatelé o udělení mezinárodní ochrany a nelegální práce
Transkript prezentace:

Zajištění bezpečnostní situace České republiky v souvislosti s propouštěním zahraničních pracovníků v důsledku hospodářské krize Ivan Langer ministr vnitra

Východiska podzim 2008 –první náznaky ekonomické krize zasahují ČR –ministerstvo vnitra se intenzivně začíná zabývat problémem cizinců 16. prosinec 2008 –vládě předložen materiál „Propouštění zahraničních pracovníků v důsledku hospodářské krize – rizika a možné dopady na bezpečnostní situaci v České republice“ leden 2009 –MV ve spolupráci s MF, MPO, MPSV, MZV, MZd připravuje souhrn komplexních opatření 9. únor 2009 –vláda schválila materiál „Zajištění bezpečnostní situace České republiky v souvislosti s propouštěním zahraničních pracovníků v důsledku hospodářské krize“

Hospodářská krize první čtvrtletí 2009 = 12 tisíc cizinců bez práce (včetně pracovníků z EU) –z toho 7000 agenturních zaměstnanců první polovina roku 2009 = konec platnosti až pracovních povolení

Současný stav ekonomická krize v ČR zůstává značná část zahraničních pracovníků aktuální prognózy ekonomického vývoje jsou pesimističtější než na konci roku 2008 –očekával se ekonomický růst 3-4%, dnes předpokládaný růst okolo 1%, možná i stagnace v důsledku hospodářské krize může dojít k početnému propouštění cizinců

Rizika pro občany zahraniční pracovníci se mohou díky krizi dostat do obtížené finanční situace a existenčních problémů možné dopady –nárůst protiprávního jednání spojeného s obcházením imigrační legislativy –zapojení cizinců do kriminálních aktivit, nárůst trestné činnosti, organizovaného zločinu, včetně nucené práce a obchodu s lidmi –zvýšená přeshraniční nelegální migrace –nárůst žadatelů o mezinárodní ochranu –nárůst nelegálního zaměstnávání –nárůst zátěže pro sociální systém a negativní dopady na systém zdravotního pojištění –nárůst počtu dětí cizinců umísťovaných do ústavů s náhradní péčí –nárůst xenofobních nálad mezi většinovou populací

Rizika pro stát může dojít ke zhoršení bezpečnostní situace ČR, její následné řešení by znamenalo značné finanční zatížení pro ČR možné dopady v případě, že by nebyl realizován vládou schválený materiál –cizinci budou na území ČR setrvávat nelegálně –Služba cizinecké policie bude tyto osoby vyhledávat a po jejich zadržení dojde k vyhoštění a realizaci nuceného návratu –cizincům bude omezen vstup do ČR, eventuálně i do celého schengenského prostoru

Řešení Ministerstvo vnitra chce zabránit případnému zhoršení bezpečnostní situace, omezit příliv zahraničních pracovníků v době, kdy stoupá nezaměstnanost a cizincům poskytnout východisko z tíživé situace –souhrn komplexních opatření –řeší důsledky dopadů ekonomické krize a postupy jak těmto důsledkům předcházet Aktuální řešení –omezení udělování dlouhodobých víz umožňuje reagovat na aktuální situaci na trhu práce –pomoc těm, kteří se ocitnou bez práce např. dobrovolné návraty)  Pro ČR finančně výhodnější podílet se na nákladech dobrovolného návratu, než řešit situaci, kdy se cizinci dostanou do nelegálního postavení Dlouhodobá řešení (návrhy legislativních opatření, např.) –zvýšení spoluodpovědnosti zaměstnavatele za řešení situace cizince, kterému v České republice poskytli zaměstnání –důsledná kontrola zaměstnaneckých agentur –důsledné kontroly a jejich posílení (Služba cizinecké policie, orgány státu)

Projekt pomoci cizincům varianta s příspěvkem 500EUR nabízíme řešení, které může těmto lidem pomoci při návratu domů a zároveň jim do budoucna nemusí zavřít dveře do České republiky motivační příspěvek 500EUR je určený na zajištění nezbytných životních nákladů bezprostředně po návratu domů Realizátor –Ministerstvo vnitra ve spolupráci s Policií ČR Správou uprchlických zařízení Mezinárodní organizací pro migraci nevládními organizacemi či sdruženími cizinců Realizace –nejpozději konec února –pilotní projekt je koncipován na 8 měsíců pro 2000 osob

Projekt pomoci cizincům varianta s příspěvkem 500EUR Nulová varianta - projekt nebude realizován varianta MV realizace dobrovolných návratů -náklady (předpokládaný počet cizinců 2000) - 80 mil. Kč (náklady na 1 osobu = ,-Kč) - v částce nejsou zahrnuty náklady spojené s pobytem těchto osob na území ČR – celková částka tak může být až 100 mil. Kč Realizace – nejpozději konec února pilotní projekt koncipován na 8 měsíců pro 2000 osob Financování - vládní rozpočtová rezerva náklady na dobrovolný návrat 2000 osob 60,7 mil Kč (náklady na 1 osobu = ,-Kč)

Děkuji za pozornost! Ivan Langer ministr vnitra