XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
XIX. seminář energetiků Regulace v energetice z pohledu EU a ČR seminář Energetiky Malenovice, a. s. a TP Otrokovice, a. s. 21. a 22. ledna 2009, Jelenovská.
Advertisements

Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ
Investiční program ČEPS, a.s., do roku 2023
Bezpečnost a spolehlivost provozu přenosové soustavy v kontextu MSK
Gass Business Breakfast 2007 Rok 2007 – reflexe plynárenského trhu Další vývoj regulace v plynárenství a spolupráce regulačních orgánů v EU Praha – 7.
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Kvalita elektrické energie z pohledu distributora
Činnost SC C6 – Distribuční systémy a rozptýlená výroba Ing. František Vybíralík, CSc.
XV. Seminář energetiků Regulace v EU a v ČR a vliv nové legislativy na ERÚ Jelenovská nad Valašskými Klobouky 19. a Josef FIŘT - ERÚ.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Bezpečnost dodávek v energetice Problematika obnovitelných zdrojů energie konference Euro Energy – , Mělník Josef Fiřt - ERÚ.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu Jednotný energetický trh – blízká vize nebo vzdálená budoucnost?
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
Startegie a perspektivy trhu s biopalivy v ČR Česká zemědělská universita, Praha, listopad Česká asociace petrolejářského průmyslu a obchodu.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Přenosová soustava ČR v kontextu regionu a Evropy
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Aktuální problematika - Energetika
Česká energetika na rozcestí České předsednictví EU – vyjednávání 3. legislativního balíčku konference 22. a , Mělník Josef Fiřt předseda ERÚ.
XVII. seminář energetiků Regulace v energetice Zelená kniha – JEK EU seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Teplárny Otrokovice, a. s. 16. – 18. ledna.
ANEB „NEBOJME SE BALÍČKŮ“ ZUZANA ŠOLCOVÁ FUNGOVÁNÍ ENERGETICKÝCH TRHŮ V ČR A EU PRAHA - ŽOFÍN 22. ŘÍJEN 2008 Implementace Evropské energetické legislativy.
Budoucnost české energetiky v Evropě Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na vývoj trhu s elektřinou a plynem v ČR a v Evropě seminář AEM 22. a 23. března 2006,
Kritické situace v PS ČR
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
Aktualizace Státní energetické koncepce
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Liberalizace energetiky a nová energetická politika EU – iluze a skutečnost Zelená kniha EU a regulace v energetice seminář AEM 6. a 7. září 2006, Praha.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Bezpečnost z pohledu provozovatele přenosové soustavy Ing. Vladimír Tošovský.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
XVIII. seminář energetiků Regulace v energetice; podpora výroby elektřiny z OZE seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Tp Otrokovice, a. s. 28. – 30. ledna.
8. září 2004AEM Praha1 Regulace v EU a vliv vstupu ČR na činnost ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
RWE Transgas po unbundlingu – pohled na otevírání trhu s plynem Praha 7. září 2006 Milan Kajtman, člen představenstva, CCO RWE Transgas, a.s.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla a elektřiny pro rok 2008 Rámec práce ERÚ ve II. regulačním období a hlavní zásady.
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Fungování evropských trhů v EU a ČR Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování energetických trhů? Nová legislativa a její vliv na trh s elektřinou.
Page 1 Energetická závislost EU - Možná řešení - Daniela Štoková.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování našeho trhu s plynem? Ing. Oldřich Petržilka prezident České plynárenské unie konference DONE „Fungování.
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Implementace Evropské energetické legislativy
Transkript prezentace:

XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv regulace, úspory, dostupnost 21. a 22. března 2007, Poděbrady Josef Fiřt - ERÚ

2 Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi I.Vliv regulace nejen na cenovou stabilitu II.Bezpečnost a spolehlivost dodávek (elektřina, plyn) III.Dostupnost energií – EK pro Evropu

3 Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi I.Vliv regulace nejen na cenovou stabilitu 1.Dosavadní zkušenosti s vnitřním trhem (E a ZP)  snaha o konkurenční prostředí od r (ČR 2003)  postupné potlačování regulace  trhy otevřené, ale nefunkční (→ r. 2009)  přes první pokles ceny energií dále rostou  malá nebo žádná konkurence  slabá místa infrastruktury  nedostatek zdrojů

4 Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi Průměrné ceny elektřiny a zemního plynu pro konečné spotřebitele od roku 1997 (v cenových hladinách roku 1997) v EU15

5 Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi 2.Vliv regulace v procesu liberalizace  CHZ → plně regulované ceny  zkušenosti z jednorázového otevření trhu postupného otevírání trhu (ČR)  plné otevření trhu → jen OZ → ČR - elektřina (cca 50% ceny tvoří silová elektřina) - plyn (cca 75% ceny tvoří ZP)  nespokojenost KZ (ČR + EU) → požadavek KZ na zavedení regulace → EU → posílení pravomocí národních regulátorů

6 Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi II.Bezpečnost a spolehlivost dodávek (E a ZP) 1.Elektrizační soustava ČR  ES ═ propojený soubor: zdrojů, PS, DS, přípojek, měřícího a zabezpečovacího zařízení  ES budována pro jiné podmínky  propojení a spolupráce TSO výhody nebezpečí  nutná informovanost o stavu zdrojů a sítí nejen v ČR

7 Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi  zkušenosti s přeshraničním provozem – aukce  potřeba investic x nový model rozúčtování  kritický stav ES  stav nouze ES  výstupy ze Zprávy o objasnění příčin vzniku stavu nouze v ES ČR

8 Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi 2.Zdroje a distribuční sítě ČR  palivový mix – dobré rozdělení  zatím ! dostatek zdrojů – cca pro r – 2012  nutné okamžité rozhodnutí o další výrobě – problém zdrojů (JE, těžební limity)  DS - nutné další investice - otázka úrovně bezpečnosti

9 Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi 3.Přepravní soustava, distribuční sítě – plyn, PZP  PS – tranzitní (cca 10% pro ČR – celkem dobrý stav)  D – sítě celkem nové → pozdější investice  PZP – vlastní - RWE - MND  výpadek dodávky plynu – neovlivnil dodávky do ČR (zatím)

10 Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi 4.Bezpečnost dodávek v EU  nestabilita byla vyvolána řadou vlivů (počasí, OZE, velké poruchy)  výpadek dodávek elektřiny ( )  budování nových sítí elektro (propojení TSO → 6 mld € )  budování nových plynovodů (19 mld €; v období )

11 Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi III.Dostupnost energií – EK pro Evropu  EU je závislá z cca 50% na importu  závislost se zvyšuje (nutná opatření)  snížení energetické náročnosti (20% do roku 2020)  zvýšení výroby elektřiny z OZE (20% do r. 2020) → 10% z biopaliv

12 Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi EU ČR

13 Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi EU ČR

14 Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi EU ČR

15 Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi EU ČR

16 Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi EU ČR

17 Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi Nová Energetická koncepce pro Evropu  výstavba infrastruktury (sítě TSO, plynové sítě)  nové zdroje  vlastnický unbundling  posílení pravomocí národních regulátorů (1 evropský regulátor)  úprava legislativy

18 Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi  výsledky jednání Rady ministrů pro energetiku úprava → stanovisko ČR  výsledky jarního zasedání Komise  předurčují další vývoj pro ČR

19 Děkuji za pozornost