PRÁVO ŽIVNOSTENSKÉ PRÁVO

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

10. srpna 2013VY_32_INOVACE_100315_Zivnosti_1_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie a.
Podnikatelský záměr Volba, v čem budu podnikat Průzkum Plán realizace
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Živnostenský zákon 164. Ing. Vladimíra Mikšíková Ing. Vladimíra Mikšíková P R Á V O P R Á V O 1. ročník 1. ročník nástavbové studium nástavbové studium.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Firmy a jejich právní formy Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník
11. srpna 2013VY_32_INOVACE_100316_Zivnosti_2_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie a.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_ŽIVNOSTENSKÉ.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
ŽIVNOSTENSKÉ PODNIKÁNÍ Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.2.7.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
ŽIVNOSTENSKÝ ZÁKON Upravuje vstup do podnikání. POJMY ŽIVNOST Soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, za účelem dosažení zisku a za.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_04B1 Autor Ing. Anna Tichopádová Období vytvoření Srpen-září.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Workshop profesního poradenství pro neslyšící v rámci projektu OPPA „Zvládneme to sami!“ Podnikatelské minimum Podnikatelská myšlenka / Podnikatelský.
Podnikání - živnost Petr Machala.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Právní procesy.
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Základy podnikání v praxi Ing. Iva Krejčí CZ.1.07/3.1.00/
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
V soutěžních vztazích Stát, samosprávné územní jednotky Osoby, které si zvolily obchodněprávní režim závazku podle § 262 odst. 1 účastníci závazkových.
* Živnostenské podnikání * Živnost * - je soustavná činnost podnikatele, který podniká samostatně, pod svým vlastním jménem, na vlastní zodpovědnost a.
ŽIVNOST Ohlášení živnosti Žádost o koncesi Živnost Živnost je soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, Živnost.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Podnikání A Předmět činnosti B Povinnosti podnikatele C Formy a druhy podnikání D Podnikatelský plán E Dotace k podnikání.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Podnikání jednotlivců Ročník / obor studia: I.
ZÁKON O ŽIVNOSTENSKÉM PODNIKÁNÍ (ŽIVNOSTENSKÝ ZÁKON) č. 455/1991 Sb. ve znění pozdějších předpisů.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Podnikání dle živnostenského zákona Ročník / obor studia:II.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Ing. Veronika Dostálková MBA ŽIVNOSTI Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
FINANČNÍ GRAMOTNOST PODNIKÁNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Typy živností Autor: Pavla Lukešová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO 21 Název.
Právní subjekty v podnikání
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Živnostenský zákon Podnikání.
Podmínky podnikání v ubytovacích službách a stravování
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Živnostenský úřad.
Právní úprava cestovního ruchu v ČR: živnostenský zákon
Živnostenský zákon a rejstřík II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Živnostenské podnikání
Živnostenské podnikání
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Subjekty obchodněprávních vztahů
Živnostenské podnikání
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Charakteristika živností
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Podnikání a jeho právní formy
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Živnostenský zákon a rejstřík Občanská nauka 1. M
Transkript prezentace:

PRÁVO ŽIVNOSTENSKÉ PRÁVO Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Mgr. Eva Šreibrová 2010

VYMEZENÍ POJMU ŽIVNOSTENSKÉ PRÁVO = soubor právních předpisů o živnostenském podnikání = oprávnění k provozování živnosti +

VYMEZENÍ POJMU ŽIVNOSTENSKÉ PRÁVO patří do veřejného práva (ne do soukromého) platí kogentní právní normy (přikazující a zakazující) +

PRAMENY ŽIVNOSTENSKÉHO PRÁVA hlavním pramenem živnostenského podnikání je Živnostenský zákoník č. 455/1991 (zákon vymezuje podmínky, vznik, změnu a zánik živnosti a upravuje pravidla pro kontrolu živnosti) druhým hlavním pramenem je Zákon o živnostenských úřadech +

CO JE ŽIVNOST soustavná činnost, kterou provozuje fyzická osoba nebo právnická osoba na vlastní odpovědnost, vlastním jménem za účelem dosažení zisku mohou podnikat domácí, zahraniční osoby i osoby se statutem uprchlíka +

CO NENÍ ŽIVNOST lékaři, advokáti a všichni, co mají dočinění se soudem (právníci, notáři), zemědělci, banka, pošty, pojišťovny, rozhlasové a televizní vysílání, loterie, obchodníci s CP, vzdělávání, znalci, provozování dráhy, letecké dopravy, umělci aj. +

ŽIVNOSTI PODLE PŘEDMĚTU PODNIKÁNÍ Obchodní: koupě a prodej zboží hostinská a ubytovací činnost cestovní kanceláře pronájem průmyslového zboží pronájem motorových vozidel provádění dražeb +

ŽIVNOSTI PODLE PŘEDMĚTU PODNIKÁNÍ Výrobní: výrobce je oprávněn výrobky i prodávat a opravovat může také provádět montáže a seřizování výrobků +

ŽIVNOSTI PODLE PŘEDMĚTU PODNIKÁNÍ Poskytující služby: opravy a úpravy věcí přeprava osob a zboží jiné práce a výkony +

ŽIVNOSTI PODLE FOREM ŽIVNOSTENSKÉHO OPRÁVNĚNÍ Živnosti ohlašovací: mohou je provozovat osoby, které na základě ohlášení obdrží živnostenský list řemeslné podmínkou je odborná způsobilost, získaná vyučením v oboru a praxí v oboru vázané podmínkou je odborná způsobilost, získaná jiným způsobem volné odborná způsobilost se nevyžaduje +

ŽIVNOSTI PODLE FOREM ŽIVNOSTENSKÉHO OPRÁVNĚNÍ Živnosti koncesované: mohou je provozovat osoby, které na základě žádosti obdrží koncesní listinu http://www.icm.cz/druhy-zivnosti +

PODMÍNKY PROVOZOVÁNÍ ŽIVNOSTI Všeobecné podmínky: - musí je splňovat každý podnikatel - více než 18 let - plná způsobilost k právním úkonům - bezúhonnost Zvláštní podmínky: - odborná nebo jiná způsobilost - nejnáročnější požadavky se kladou na koncesované živnosti +

PODMÍNKY PROVOZOVÁNÍ ŽIVNOSTI každý živnostník musí splňovat všeobecné i zvláštní podmínky je odpovědný za provoz a dodržování živnostenských předpisů jeden podnikatel může mít více živnostenských listů živnostník nemůže vykonávat svou činnost, pokud je na jeho majetek uvalen konkurz +

ŽIVNOSTENSKÁ OPRÁVNĚNÍ Živnostenský list u ohlašovacích živností vydává ho Živnostenský úřad dnem ohlášení, respektive do 15 dnů za vystavení Živnostenského listu se platí poplatek 1 000 Kč pokud bychom chtěli provozovat živnost průmyslovým způsobem, na základě živnostenského listu, platíme 10 000 Kč poplatek dostáváme ho na doživotí, pokud nám není odebrán +

ŽIVNOSTENSKÁ OPRÁVNĚNÍ Koncesní listina u koncesovaných živností mohu podnikat, až když dostanu koncesní listinu za vystavení koncesní listiny platím 2 000 Kč poplatek průmyslovým způsobem je poplatek 18 000 Kč koncesní listina se musí obnovovat změna živnostenského oprávnění 500 Kč, měním-li předmět činnosti ostatní údaje (změna provozovny, jména) se platí 100 Kč za změnu +

DOKLADY PRO ŽIVNOSTENSKÉ OPRÁVNĚNÍ výpis z rejstříku trestů za 50 Kč (nesmí být starší než 3 měsíce) doklad o odborné způsobilosti doklad o založení běžného účtu doklad z finančního úřadu, že nemám závazky průkaz totožnosti +

PŘERUŠENÍ ŽIVNOSTI můžeme přerušit živnost (pokud nebude přerušení delší než 2 roky, živnostenský list nám zůstává) musí se písemně ohlásit na živnostenský úřad dovolenou nebo opravu musím nahlásit na živnostenský úřad (3 dny předem ohlásit uzavření provozovny) +

ZÁNIK ŽIVNOSTENSKÉHO OPRÁVNĚNÍ smrtí u fyzické osoby, nepokračují-li dědicové zemře-li živnostník, provozují do rozhodnutí soudu živnost dědicové (ze závěti/ze zákona), manžel/ka, je-li spoluvlastníkem dědic musí splňovat podmínky jako živnostník a musí si sehnat živnostenské oprávnění zánikem právnické osoby uplynutím doby (hlavně u koncesí) z vlastního podnětu - živnostník o to sám požádá z podnětu Živnostenského úřadu (odebrání živnostenského oprávnění) +

CO TO JE NEOPRÁVNĚNÉ PODNIKÁNÍ Když živnostník: nemá doklady (oprávnění) podniká nad rámec oprávnění podniká i přes pozastavení nebo zakázání činnosti podniká, i když měl v posledních třech letech vyhlášen konkurz +

ŽIVNOSTENSKÁ PROVOZOVNA musí splňovat určité podmínky, aby byla způsobilá každá provozovna musí být označena obchodním jménem každé zboží musí mít cenovku musí být vydán doklad o zakoupení zboží nebo o poskytování služeb prokazuje se původ a způsob nabytí zboží musí vést inspekční knihu vede účetnictví uzavírá pojištění odpovědnosti za škodu neprovozuji-li živnost ve svém vlastním majetku, musím doložit smlouvu o pronájmu prostor +

ŽIVNOSTENSKÉ ÚŘADY udělují živnostenská oprávnění, provádějí kontroly, udělují sankce odebírají živnostenská oprávnění a mohou na určitou dobu uzavřít provozovnu, vydávají opisy, které mají stejnou účinnost jako živnostenský list dávají vědět úřadu práce, finančnímu úřadu, statistickému úřadu, hospodářské komoře, správě sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně vydávají listy a koncesní listiny +

ŽIVNOSTENSKÉ ÚŘADY kontrolují dodržování podmínek živnostenského podnikání a vedou živnostenské rejstříky mají pravomoc používat sankce a ukládat pokuty zaměstnanci Živnostenských úřadů jsou oprávněni vstupovat do živnostenských provozoven a při kontrolách požadovat potřebné doklady a vysvětlení musí dodržovat obchodní tajemství a zachovávat mlčenlivost +

ŽIVNOSTENSKÉ ÚŘADY živnostenské úřady nalezneme na obecních úřadech nebo na úřadech pověřených obcí nad veškerou živnostenskou správnou stojí a řídí ji Živnostenský úřad ČR +

KONTROLNÍ OTÁZKY Jaké podmínky musí splňovat provozovatel živnosti? Jak se rozlišují druhy živností? Může provozovat živnost i právnická osoba? Kdo posuzuje způsobilost provozovny k živnostenskému provozu? Jakými způsoby může zaniknout živnostenské oprávnění? Jaké pravomoci mají živnostenské úřady? +

ŽIVNOSTENSKÉ PRÁVO Použity následující materiály : www.wikipedie.cz Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Použity následující materiály : www.wikipedie.cz http://www.icm.cz/druhy-zivnosti Právo pro střední školy, Ryska R., Fortuna Praha1994 Základy práva, Tomancová J., Albert Boskovice 2007 Základy práva pro střední a vyšší odborné školy, Šíma, Suk, C. H. Beck Praha 2006