Obsah systému péče o zdraví zaměstnanců a jeho praktická aplikace v konkrétním prostředí MUDr. Jiří Vytlačil.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Advertisements

PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
Dokumentace k zajištění BOZP
Strategie OS KOVO v kolektivním vyjednávání Piešťany,
Nabídka personálních služeb
1 AOV „Nástroje a distribuční cesty v současné ekonomické a obchodní situaci mezi výrobcem a spotřebitelem v aplikaci společností Sanitec“ Ing.Michal.
11 Procesy a procesní řízení 22 Další charakteristiky procesu má svého vlastníka (osoba odpovídající za zlepšování procesu) má svého zákazníka (interního.
Akreditační standardy pro primární péči Bohumil Seifert Setkání auditorů
Příprava koncepce kvality zdravotnických zařízení –aktuální stav
KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Název projektu: KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s., Jihlava (projekt.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Hodnocení prací, jako základ spravedlivého mzdového a motivačního systému.
JPD 3 CZ / /0370 Posílení konkurenceschopnosti pražských podnikatelů v programech zahraniční rozvojové spolupráce Evropských společenství.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
RLZ - Personalistika Romana Pavelková Skalský Dvůr
Problematika supervize pracovníků v sociálních službách
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Možnosti financování rozvoje zdravotnického IT a návratnost investic MUDr. Pavel Kubů.
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
Personální práce ( kap. 14)
E M A S - Systém environmentálního řízení a auditu Zavádění EMAS na MŽP Porada OVSS
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
Nová závěrečná zkouška ve spolupráci škol a firem POSPOLU Olga Kofroňová, NÚV
Lohmann & Rauscher Naše zkušenosti s poskytováním ZPP externím dodavatelem (JUDr. Rudolf Vonyš)
Optimální zdravotní péče „HEALTH POLICY “ Jan Hůlek Kardia s.r.o.
Obsah systému péče o zdraví zaměstnanců a jeho praktická aplikace v konkrétním prostředí POKRAČOVÁNÍ Ing. Kristýna Přibylová.
Koncepce ošetřovatelství
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
Kvalita v českém zdravotnictví
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Dokumentace k zajištění BOZP
Konference Net ZP – Síť péče o osoby se zdravotním postižením Včasná pracovní diagnostika pro tělesně postižené CZ.1.04/5.1.01/B Mgr. Martin Korych.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1.LF UK Mgr. Pavla Kordulová
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
Činnost orgánů ochrany veřejného zdraví v roce 2012 MUDr. Anežka Sixtová Ministerstvo zdravotnictví.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
PEČOVATELSKÉ CENTUM PRAHA 7 Domov Svojšice Realizace systému profesního vzdělávání v Domově Svojšice.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Dozorová činnost jako nástroj prevence poškození zdraví z práce MUDr. Anežka Sixtová, MZ ČR.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Projekt MAP Turnovsko. Cíl projektu  podpora a rozvoj spolupráce zřizovatelů, škol a ostatních aktérů ve vzdělávání v rámci ORP Turnov  vytváření Místního.
Logistické procesy ve stavebnictví Autor diplomové práce: Bc. Lukáš Hlaváč Vedoucí diplomové práce: Ing. Terezie Vondráčková, Ph.D. České Budějovice, červen.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Závěrečná evaluace vzdělávání cílové skupiny, shrnutí projektu
Minimální standard sociální práce orgánu pomoci v hmotné nouzi
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Politika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci Mohelnice
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
Okruhy činnosti sestry v ordinaci praktického lékaře pro dospělé
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Mezioborový přístup v SP východiska, podmínky, metody
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Kontrola prací s cytostatiky
PRACOVNĚ LÉKAŘSKÁ PÉČE
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
BP KULTURA Ing. Dana Smetanová, SKIP ČR
Transkript prezentace:

Obsah systému péče o zdraví zaměstnanců a jeho praktická aplikace v konkrétním prostředí MUDr. Jiří Vytlačil

1. Optimální rozsah PLP Legislativa dává dostatečný rámec pro plné pokrytí oblasti péče o zdraví zaměstnanců „Minimální varianta“ umožňuje realizaci PLP na nedostatečné odborné úrovni i díky nízké míře vymáhání ze strany státních orgánů Nutný aktivní zájem zaměstnavatelů zvyšovat úroveň péče zdraví o zaměstnanců a ochota investic do této oblasti Kvalitní poskytovatel PLP se širokým odborným zázemím

2. Důležitost partnerství vztahu poskytovatel PLP - zaměstnavatel Přesvědčit management o multidisciplinaritě oboru – nemůže ovládat jeden ZL veškeré rizikové faktory (psychologie, ergonomie, toxikologie atp.) Dotahování doporučených opatření, zainteresování managamentu na oblast PLP je nezbytností Nastavení kritérii pro přenos informací na nejvyšší management a jejich zpracování (zdravotní komise, krátkodobé a dlouhodobé plány na zlepšení PLP)

3. Znalost celkové situace PLP a BOZP před vstupem do výrobního podniku Kategorizace prací, úrazovost, nemocnost, ChzP, měření rizikových faktorů atp. Maximum informací se snažit získat před uzavřením kontraktu = dobře nastavený systém Dobrá teoretická odborná příprava umožní lépe stanovit rozsah a tím i cenu služeb PLP

4. PLP ve výrobních podnicích Každý podnik je specifický Nelze použít řetězcové standardy Systém PLP nutno zpracovat pro každého zaměstnavatele zvláště

5. Specifičnost výrobního podniku z pohledu poskytovatele PLP I. Vyšší zdravotní rizika = kvalitní zdravotní tým na zpracování návrhu k jejich eliminaci Širší škála zdravotních rizik (možné synergie i při dodržovaní limitů) Kontaktní osoby u klienta vyšší odborné úrovně = nutnost pokrytí ze strany poskytovatele PLP odpovídajícím odborníkem Častější kontroly státních inspekčních orgánů (IBP, OOVZ aj.) než v nevýrobní sféře Silné odborové organizace – kolektivní vyjednávání v oblasti PLP a BOZP velmi tvrdé a vyžadující odbornou argumentaci ze strany zaměstnavatele

6. Specifičnost poskytování PLP ve výrobním podniku II. Častější výskyt problémů s možnými zdravotnickými dopady = častější nepravidelné vyžádané kontakty Jednání se státními orgány Tlak se strany zaměstnanců na zaměstnavatele (mírnější normy, příplatky za nevyhovující pracovní prostředí, snaha o uznání ChzP atd.) Týmový servis – vyplývá ze specifičnosti problémů (nutná provázanost i na odborné špičky oboru – SZÚ, Společnost PL, Kliniky NzP atp.)

7. Specifičnost poskytování PLP ve výrobním podniku III. Pravidelný reporting: Plánování Průběžné aktivity Mimořádné (např. sezónní) aktivity Specifické projekty „Havarijní aktivity“

8. Pracovní prostředí I. Pravidelný monitoring pracoviště je nezbytností jak pro kvalitní poradenství v oblasti prevence zdraví, tak pro provádění zdravotních prohlídek Screeningové šetření jednotlivých pracovních pozic, orientační měření vybraných faktorů (světlo, hluk, RH atp.) První systém zdravotních prohlídek teprve na základě znalosti pracovních podmínek Zohlednění základních rizikových faktorů při předkládání návrhů opatření na optimalizaci pracovních podmínek

9. Pracovní prostředí II. Důkladná odborná objektivizace rizikových faktorů práce a pracoviště Tam kde je to nutné, provedení měření akreditovaným nebo autorizovaným pracovištěm (pro potřeby kategorizace je zákonnou povinností - §38 zák. 258/2000 Sb.) Zpracování kategorizace prací, či jeho novelizace nebo zpřesnění Zpřesnění systému zdravotních prohlídek

10. Zdravotní stav I. Zaměření prohlídek dle konkrétních faktorů práce a pracoviště (rizikových i neklasifikovaných jako rizikové) Zohlednit možné kombinace RF a jejich synergie Na základě znalostí pracovního prostředí navrhovat optimální pracovní zařazení jak na začátku pracovního poměru, tak i v jeho průběhu

11. Zdravotní stav II. Preventivní prohlídky – sledování dynamiky změn zdravotního stavu ve vztahu k vykonávané práci Včasné vyřazení zaměstnance před vznikem nevratných změn či změn omezujících kvalitu života Navrhování optimálních individuálních rehabilitačních relaxačních či léčebných aktivit dle aktuálního zdravotního stavu

12. Zdravotní stav III. ODBORNÁ PODPORA LÉKAŘŮ PROVÁDĚJÍCÍCH LP PLP Znalost kategorizace prací Cílení pracovní anamnéza – zhodnocení starých zátěží Standardizace obsahu prohlídky dle pracovní pozice Návštěvy pracovišť s odborným doprovodem dle specifičnosti zaměstnavatele Při zdravotní omezování určení konkrétních pozic, kde zaměstnanec může pracovat Kolektivní rozhodování v komplikovanějších případech (podezření na ChzP, odvolání proti lékařskému posudku, zdravotně komplikovanější případy atp.)

13. Poradenství I. Pravidelní reporting - o zdravotním stavu zaměstnanců - o úrovni pracovních podmínek ze zdravotního hlediska Návrhy opatření z obou těchto oblastí projednávat na poradách vrcholného managementu – tvorba krátkodobých, střednědobých a dlouhodobých plánů na zlepšování péče o zdraví Pravidelné vyhodnocování (zodpovědné osoby zdravotní komise atp.)

14. Poradenství II. - pracovní prostředí Pravidelná aktualizace parametrů pracovního prostředí ve vztahu k provedeným opatřením + nové návrhy dle technických možností a úrovně vědeckých poznatků Stanovisko k návrhu technických řešení ještě před jejich realizací Aktivní návrhy organizačních opatření na základě propojení informací o pracovním prostředí a zdravotním stavu konkrétních zaměstnanců

15. Poradenství III. - zdravotní stav Optimální zařazení zaměstnance v každé fázi pracovního poměrů Individuální zdravotní programy Kolektivní projekty podle zdravotnické problematiky konkrétních profesí

Kvalitním poskytovatelem PLP ve výrobních závodech může být jen subjekt se silným odborným zázemím a provázaností na odborné špičky oboru pracovní lékařství se standardizovanými pracovními postupy jak na pracovním místě, tak při provádění zdravotnických prohlídek.