Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF 25.10.2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Advertisements

Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Budoucnost odpadového hospodářství z pohledu Ministerstva životního prostředí XII. Celostátní finanční konference “Pokles ekonomiky a dopad na hospodaření.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Nástroje územního plánování
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
ReStEP – Základní informace Plný název: ReStEP – Regional Sustainable Energy Policy based on the Interactive Map of Sources (Regionální udržitelná energetická.
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
Ostrava | Projekt Energeticky nezávislý kraj analýza silných a slabých stránek.
Udržitelnost z pohledu kvality územního rozvoje Konference k aktuálnímu stavu udržitelného rozvoje na místní úrovni Ministerstvo životního prostředí
Kurt Dědič odbor ochrany ovzduší MŽP
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
XXII. Seminář energetiků
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Územního plánování na obcích v roce 2007 setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana Kaválková.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Stavební uzávěry Krajský úřad Plzeňského kraje
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Vliv aktualizované SEK na krajské ÚEK a jejich hodnocení z pohledu ČEA Ing. Táňa Dutkevičová Česká energetická agentura Praha Praha,
Ing. Václav Jirásek Povodí Labe, státní podnik ELLA - INTERREG III.B - CADSES Královéhradecký kraj Aldis, Hradec Králové,
1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
Novela stavebního zákona
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Energetická legislativa v ČR v roce 2007 a další výhled JUDr. Ivanka Boušová MPO ¨
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Plánovací proces v oblasti vodního hospodářství. (návrh novely – tzv. „EURONOVELA“) Zákon č. 254/2001Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon),
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. Aplikace státní energetické koncepce v krajích.
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Klára Dostálová, náměstkyně pro řízení sekce regionálního rozvoje Ing. Tomáš Sklenář, ředitel odboru územního plánování.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Tomáš Sklenář Územně plánovací dokumentace a její aktualizace.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Olomouckého kraje (PRVKOK)
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Vodohospodářské aktuality
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
ZÚR JMK zásady pro aplikaci Krajský úřad Jihomoravského kraje seminář
územního plánování na obcích v roce 2007
Územní systém ekologické stability (ÚSES) krajina v územním plánování Informace z metodické porady MŽP s krajskými úřady porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Vybrané aktuální metodiky MMR a ÚÚR
SAR Konference: 10 VIZÍ PRO STAVEBNÍ ROZVOJ PRAHY A ČR
Územně analytické podklady
Střední Morava – křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
Stavební přípravy a zásady Rekodifikace veřejného stavebního práva
Transkript prezentace:

Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu

Územní energetická koncepce  Právní rámec - zákon č. 406/2000 Sb. – o hospodaření energií - zákon č. 458/2000 Sb. – energetický zákon - zákon č. 50/1976 – stavební zákon - vyhláška MMR č. 135/2001 Sb. ve znění vyhlášky č. 570/2002 Sb. – o územně plánovacích podkladech a územně plánovací dokumentaci

Územní energetická koncepce  Státní energetická koncepce – SEK  Územní energetické koncepce – ÚEK zpracování ukládá zákon č. 406/2000 Sb.

Územní energetická koncepce  První EP schválena vládou ČR (před zákonem č. 406/2000 Sb.)  Programové prohlášení vlády ČR v 6/2002  Návrh aktualizace SEK – zpracován (výhled nad horizont 20ti let)

Územní energetická koncepce  Další postup projednávání SEK  Od běží lhůta na veřejné projednání Očekává se doplnění scénáře MŽP Do konce října bude zpracována konečná varianta Patrně dojde k mírnému posunu struktury primárních energetických zdrojů ve prospěch plynu na úkor dovozového černého uhlí Otázkou zůstává podíl obnovitelných zdrojů  Schválení vládou se očekává do konce roku 2003

Územní energetická koncepce  ÚEK vychází ze SEK „Obsahuje cíle a principy řešení energetického hospodářství na úrovni kraje (regionu)“ Zpracování kraj, Praha a statutární města ÚEK je závazným podkladem pro územní plánování

Územní energetická koncepce  Právo zpracovat ÚEK má i obec pro svůj obvod pro uskutečnění může vydat právní předpis zpracovává se na minimálně 20 let zpracování ÚEK ve spolupráci všech energetických odvětví – právo vyžádat spolupráci držitelů licencí zákon č. 406/2000 Sb. a nařízení vlády č. 195/2001

Územní energetická koncepce  SEK je v projednávání  čekat na schválení SEK pak ÚEK?  nebo zpracovat ÚEK?  ÚEK - důležitý dokument pro rozvoj regionu - dopady do životního prostředí

Územní energetická koncepce  Pro kvalitní ÚEK nutno zpracovat řadu analýz: Identifikovat klíčové problémy v zásobování energií (náklady na energii, výhodné či nevýhodné podmínky) Možné střety podnikatelských zájmů Dostupnost OZE Znát potřeby regionu  Návrh + vyhodnocení variant  volba strategie

Územní energetická koncepce  Cílem ÚEK je především spolehlivé zásobování energií celého území, to vše i s ohledem na životní prostředí dosáhnout stavu, kdy je jasné, jak v daném regionu bude probíhat další rozvoj (kdy a kde) potencionálním investorům a podnikatelům jsou jasné podmínky i příležitosti

Územní energetická koncepce ÚEK – hlavní součástí územního plánování (SZ)  Nástroje územního plánování jsou: územní plánovací podklady - ÚPP územní plánovací dokumentace - ÚPD územní rozhodnutí – ÚR

Územní energetická koncepce  ÚEK se může stát součástí ÚPD (§ 3 SZ + § 7 vyhlášky č. 135/2001 Sb.)  Příklad CZT – prosadit záměr je možné pokud je zpracován územní plán obce (ÚPO)  zapracovat do ÚPO

Územní energetická koncepce Problémy  energetické generely neexistují  zdlouhavost procesu schvalování ÚPD  příprava novely SZ – 06/2004? - k aplikaci SZ při územním vymezení zásobování energií probíhá diskuse - nutno sladit novely energetického zákona, zákona o hospodaření energií a stavebního zákona