Schéma výzkumu – listopad 2012 INSPIRACE 1.Sekundární výzkum (analýza výstupů výzkumů a dalších materiálů získaných rešerší) 2.Právní analýza systémů NRP.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Středisko náhradní rodinné péče Používání metodik v neziskovém sektoru - výsledky výzkumu Projekt Centrum.
Advertisements

Zn. NÁHRADNÍ RODIČ CZ.1.04/5.1.01/ Jak aktivně nacházet náhradní rodiče P rofesionalizace procesů při výběru adeptů na nový typ zaměstnání.
Podpora meziobecní spolupráce
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Závěry zahraničního výzkumu Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
ECVET v Programu celoživotního učení
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Evropský rok dobrovolnictví • Evropský rok dobrovolných činností na podporu aktivního občanství (ERD) je tematickým rokem vyhlášeným pro všechny členské.
V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Z praxe do dalšího vzdělávání: aneb potřeby VP identifikované v průběhu pilotního ověřování kompetencí kariérových poradců v rámci projektu IMPROVE Mgr.
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Projekt empirického výzkumu
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů NRP v ČR po novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí v reflexi pracovníků NNO Projekt.
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušeností přímých aktérů Shrnutí závěrů výzkumu, přehled potřeb dětí a náhradních rodin a doporučení pro praxi.
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Pilotní projekt „Centrum podpory NRP“ Projekt Centrum podpory NRP je.
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Postoje české společnosti k náhradní rodinné péči Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Nadace Sirius Centrum podpory, o. p. s.
Monitoring dalšího vzdělávání
Postup výzkumného šetření v projektové fázi I. V projektové části směřují výzkumné práce k přípravě výzkumného šetření pro získání empirických informací.
Sociologický výzkum.
Středisko náhradní rodinné péče Projekt Náhradní rodina + dítě + odborník jako partneři (Metodické centrum pro NRP) doba trvání projektu
Středisko integrace menšin Opava Husova
Osvojení Pěstounská péče Svěření do péče fyzické osoby
VÝZKUM V OŠETŘOVATELSTVÍ
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí KOORDINACE SLUŽEB V PÉČI O KLIENTA V RT.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Středisko náhradní rodinné péče, o. s. Zahraniční výzkum Náhradní péče o děti v Dánsku, v Anglii a Walesu, na Slovensku a v Polsku
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Pomáháme dětem, které neměly v životě štěstí.
Analýzy v projektu „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“
Případová studie Seminář 2014.
STŘEP české centrum pro sanaci rodiny Podpůrné služby pro ohrožené a náhradní rodiny z pohledu NNO Nadační fond J &T, PSP ČR,
Struktura bakalářské práce
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“. Proces definice SKSS Fáze – 2002 – hledání nastavení sociálních služeb v postkomunistickém období,
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Reforma systému péče o ohrožené děti 25. listopadu 2011 Miloslav Macela Odbor 21 rodiny a dávkových systémů MPSV.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Aktuální stav plnění usnesení vlády týkajících se projektu Systém včasné intervence Mgr. Hana Jamrichová MPSV.
KONFERENCE Šance pro děti v ohrožení na Vysočině
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
Systémový rozvoj a podpora nástrojů sociálně-právní ochrany dětí
Projekt Mapa školy Jihlava,
Seminář pro zaměstnavatele Ing. Jana Váňová, NVF
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Posouzení životní situace rodin s dětmi
Sociální šetření a legislativa
PROCES ZPROSTŘEDKOVÁNÍ NÁHRADNÍ RODINNÉ PÉČE
„Stárnutí populace – analýza nákladů zdravotního a sociálního systému“
Financováno Nadací Sirius
Konference je financována Nadací Sirius
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
BP KULTURA Ing. Dana Smetanová, SKIP ČR
18 let zkušeností s mezinárodním osvojením
náhradní rodinné péče II setkání zástupců KÚ OSPOD a NNO
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma
Náhradní rodinná péče v Moravskoslezském kraji
Změny na trhu práce?.
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Transkript prezentace:

Schéma výzkumu – listopad 2012 INSPIRACE 1.Sekundární výzkum (analýza výstupů výzkumů a dalších materiálů získaných rešerší) 2.Právní analýza systémů NRP 3.Expertní rozhovory (realizace dle výsledků sekundární analýzy) 4.Kvantitativní výzkum – neziskové organizace (realizace dle výsledků sekundární analýzy) 5.Omnibusové šetření (postoje k NRP v jednotlivých zemích) A. Výzkum současné praxe NRP v zahraničí Země: Dánsko, Polsko, Velká Británie, Slovensko Téma NRP + sub-témata: služby dostupné náhradní rodině, standardy služeb, získávání pěstounů, přechod/adaptace dítěte, deinstitucionalizace systému IDENTIFIKACE 1.Kvalitativní výzkum (zkušenosti aktérů se systémem NRP – rodiny, děti, neziskové organizace, sociální pracovnice) 2.Právní analýza systému NRP včetně historického vývoje (1990 až 2013) 3.Přehled výzkumů v oblasti NRP realizovaných v ČR (1990 až 2012) 4.Omnibusové šetření (postoje k NRP v populaci ČR) B. Výzkum praxe NRP v ČR a zkušeností aktérů s touto praxí (+ a -) Příklady dobré praxe a případné vytipování metodik s touto praxí souvisejících. Identifikace potřeb rodin v NRP a nabídky poskytovaných služeb (které jsou k dispozici i ty, které chybí). Na základě zjištění bude možné zhodnotit, do jaké míry současná právní úprava řeší potřeby rodin v NRP.

Schéma výzkumu – listopad 2012 ADRESÁŘ SUBJEKTŮ METODIKY 1. Tvorba databáze (seznam subjektů včetně činností/služeb) 2. Evidence příp. vlastních metodik organizací 3. Průběžná aktualizace databáze C. Monitoring státních a nestátních subjektů Aktuální databáze subjektů. Získání konkrétních dostupných metodik státních subjektů (MPSV) i neziskových organizací v ČR ochotných nasdílet metodiky za stanovených podmínek za účelem jejich ověření.

A. INSPIRACE Výzkum současné praxe NRP v zahraničí Země: Dánsko, Polsko, Velká Británie, Slovensko Téma NRP + sub-témata: služby dostupné náhradní rodině, standardy služeb, získávání pěstounů, přechod/adaptace dítěte, deinstitucionalizace systému 1. Sekundární výzkum Realizace: výzkumný tým (Jan Paleček, Olga Šmídová + rešeršisté) Cíl: Shromáždění a analýza dostupných dat za jednotlivé země, výzkumů, teoretických studií, informací o systému NRP. 2. Právní analýza systémů NRP Realizace: právník (Filip Vyskočil) Cíl: Stručná analýza legislativního rámce systému NRP v každé zemi. Společným výstupem bude závěrečná zpráva s kapitolou o každé zemi a shrnutí/srovnání jednotlivých zemí. 3. Expertní rozhovory (realizace dle výsledků sekundární analýzy) 4. Kvantitativní výzkum – neziskové organizace (realizace dle výsledků sekundární analýzy) 5. Omnibusové šetření Realizace: asistent výzkumu (Ondřej Novák) Cíl: Zjistit základní postoje k NRP v populacích jednotlivých zemí a srovnání zemí mezi sebou. Vnímání NRP společností jako podmínka, předpoklad pro fungování systému (bude později doplněno o šetření v populaci ČR). Výstupem bude zpráva prezentující výsledky za jednotlivé země včetně srovnání.

B. IDENTIFIKACE Výzkum praxe NRP v ČR a zkušeností aktérů s touto praxí (+ a -) 1. Kvalitativní výzkum (zkušenosti aktérů se systémem NRP) Realizace: výzkumný tým a psycholog Cíl: Zmapování zkušeností aktérů NRP v průběhu celého procesu (od přípravy na přijetí dítěte po osamostatnění a dospělý věk dítěte). Hlavní důraz bude kladen na „ostrůvky podpory“, které se rodinám a dětem ne/dostalo, resp. identifikaci potřeb rodin a dětí. Tato zjištění poslouží a) ke konfrontaci s v současnosti dostupnými službami rodinám a dětem; b) konfrontaci s aktuální legislativou, do jaké míry pokrývá zjištěné potřeby rodin a dětí. Výstupem bude závěrečná zpráva. Struktura výzkumu: I. Období 1993 až 1998 (změna legislativy v roce 1999) a) Rodiny – pěstouni: Rodiče (cca hloubkových rozhovorů) Děti (cca hloubkových rozhovorů ve stejných rodinách) b) Soc. pracovnice (cca 5 rozhovorů – předpokládáme totožné respondenty/rozhovory pro všechna 3 vymezená čas. období) c) Neziskové org. (cca 5 rozhovorů – předpokládáme totožné respondenty/rozhovory pro všechna 3 vymezená čas. období) II. Období 1999 až 2012 (změna legislativy v roce 2013) a) Rodiny – pěstouni Rodiče (cca 10 rozhovorů) Děti (cca 10 rozhovorů ve stejných rodinách – psychologická diagnostika, popř. metoda vyprávění příběhu o sobě) b) Rodiny – osvojitelé Rodiče (cca 10 rozhovorů) Děti (cca 10 rozhovorů ve stejných rodinách – psychologická diagnostika, popř. metoda vyprávění příběhu o sobě) c) Soc. pracovnice (cca 5 rozhovorů – předpokládáme totožné respondenty/rozhovory pro všechna 3 vymezená čas. období) d) Neziskové org. (cca 5 rozhovorů – předpokládáme totožné respondenty/rozhovory pro všechna 3 vymezená čas. období)

B. IDENTIFIKACE Výzkum praxe NRP v ČR a zkušeností aktérů s touto praxí (+ a -) III. Období rok 2013 a) Rodiny – pěstouni Rodiče (cca 5 rozhovorů) b) Rodiny – osvojitelé Rodiče (cca 5 rozhovorů) c) Soc. pracovnice (cca 5 rozhovorů – předpokládáme totožné respondenty/rozhovory pro všechna 3 vymezená čas. období) d) Neziskové org. (cca 5 rozhovorů – předpokládáme totožné respondenty/rozhovory pro všechna 3 vymezená čas. období) Obsah rozhovorů bude rozpracován. Vždy bude snahou sledovat co nejdelší období v procesu NRP (od přípravy po dospělý věk dítěte), samozřejmě s omezením podle věku dítěte v době realizace rozhovoru. Ve skupině rozhovorů z třetího období (rok 2013) budeme zjišťovat alespoň počáteční fáze procesu s důrazem na změny, které přinesla legislativa a od ní odvozená praxe oproti předchozím obdobím. Získávání respondentů bude z řad klientů SNRP (v prvním období celostátní, později Praha a střední Čechy), Amalthea (Pardubice), Sdružení pěstounských rodin (Brno) a ze spolupráce se sociálními pracovnicemi. V současnosti je patrný rozdílný trend v Praze, kde rodiče častěji přistupují k osvojení dítěte, oproti zbytku republiky, kde je častější pěstounská péče. Ve většině případů se tedy bude jednat o rodiny, které měly potřebu využít nějakých služeb neziskového sektoru (ty, které služeb nevyužily, mohou mít hypoteticky specifické potřeby, které jim existující služby nedokázaly naplnit). Tohoto si budeme vědomi především ve vyvozování závěrů, zvolený postup rekrutace respondentů nicméně vnímáme jako relevantní. Pokračování 2/3

B. IDENTIFIKACE Výzkum praxe NRP v ČR a zkušeností aktérů s touto praxí (+ a -) 2. Právní analýza systému NRP včetně historického vývoje (1990 až 2013) Realizace: právník (Filip Vyskočil) Cíl: Stručná analýza vývoje legislativního rámce systému NRP v ČR od roku 1990 s důrazem na změny, které nastaly (především rok 1999). Podrobná analýza aktuálního stavu legislativy s platností od ledna Výstupem bude samostatná analytická stať. 3. Přehled výzkumů v oblasti NRP realizovaných v ČR (1990 až 2012) Realizace: Cíl: Získání pokud možno kompletního přehledu výzkumů z oblasti NRP realizovaných v ČR od roku Přehled bude zahrnovat výzkumy všech typů (sociální, zdravotní atp.) 4. Omnibusové šetření Realizace: asistent výzkumu (Ondřej Novák) Cíl: Zjistit základní postoje k NRP ve společnosti. Vnímání NRP společností jako podmínka, předpoklad pro fungování systému (bude srovnáno s obdobným šetřením v rámci zahraničního výzkumu). Výstupem bude zpráva prezentující výsledky. Pokračování 3/3

C. ADRESÁŘ A METODIKY Monitoring státních a nestátních subjektů 1. Tvorba databáze Realizace: SNRP Cíl: Doplnit nové subjekty do adresáře 2. Evidence příp. vlastních metodik organizací Realizace: SNRP a asistent výzkumu Cíl: Získání přehledu o existujících metodikách neziskových organizací; získání metodik neziskových organizací v ČR ochotných nasdílet metodiky za stanovených podmínek a státních institucí (MPSV) za účelem jejich ověření. I. Dotazník Dotazníkové šetření mezi neziskovými organizacemi z adresáře subjektů mapující existenci metodik a ochotu organizací metodiky sdílet (navázáno na pozvání na kulatý stůl). II. Kulatý stůl Organizace kulatého stolu neziskových organizací k metodikám. Dohoda na podmínkách poskytnutí metodik a jejich poskytnutí. III. MPSV Získání relevantních metodik MPSV. 3. Průběžná aktualizace databáze Realizace: SNRP Cíl: Průběžná aktualizace adresáře – doplňování nových organizací a průběžná aktualizace údajů o organizacích (automatická výzva, kontrola provedení posledních změn).