Financování podniku Kalkulace – vyčíslení nákladů při výrobě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

PŘÍJMY A VÝDAJE, CASH FLOW
Náklady VY_32_INOVACE_ při výrobě, obchodování, dopravě apod. dochází k spotřebě či opotřebení výrobních faktorů - pokud tuto spotřebu či opotřebení.
Jak v praxi využít analýzu bodu zvratu?
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Holínská, Eva: Základy účetnictví BIVŠ LS 2009/ Stručný obsah 7. přednášky účetní zobrazení koloběhu aktiv a pasiv na rozvahových účtech (tzv. jednořadově)
Finanční řízení podniku
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
Úvod do podnikových financí
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.10 Ročník2. ročník.
FINANCE 2014/2015.
Rozvaha.
Mikroekonomie I Trh kapitálu a kapitálových statků
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_243.
Financování podniku Kalkulace – vyčíslení nákladů při výrobě slouží k tvorbě ceny sleduje strukturu a výši nákladů na ni závisí,zda firma prodělá,nebo.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Ekonomická stránka činnosti podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných.
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
Účetnictví – Rozvaha, její funkce, obsah a členění
Financování Vlastní a cizí kapitál. Velikost kapitálu závisí na:  Velikosti podniku  Rychlosti obratu kapitálu  Stupni mechanizace  Organizaci prodeje.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Základní účtování nákladů a výnosů Označení.
ROZVAHA říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070108
– soutěž PODNIKOVÉ ČINNOSTI Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY (VZZ)
Financování podniku VY_32_INOVACE_ aby mohl podnik fungovat, potřebuje prostředky na svou činnost (a to ještě před dosažením zisku)
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK II.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Hofmanová Dagmar Kučerová Eva GardenServices 1.
Holínská, E.: Základy účetnictví BIVŠ LS 2009/ Stručný obsah 2. přednášky předmět účetnictví majetek podniku - aktiva struktura aktiv vlastnický.
HOSPODAŘENÍ PODNIKU listopad 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060106
Zásoby Účtování výrobků
Malý hospodářský dvůr Horšov Autor: Ing. Petr Libra
Autor: Ing.Holenda Jiří
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Majetek podniku a zdroje financování
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Úvod do podnikových financí
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
Seminář 2. Majetková a kapitálová struktura
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_PRA_313 Ročník: 1. Vzdělávací obor:
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
Základy firemních financí
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Hospodářský výsledek firmy Stanovení zisku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Karel Zíka. Dostupné z Metodického portálu.
Kalkulace - učitel.
Majetek podniku. oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) dlouhodobý.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Financování podniku. náklady přímé – stanoví se na jednotky (materiál, úkolová mzda, pojištění z úkol. mezd) přímé – stanoví se na jednotky (materiál,
Hodnocení a odměňování pracovníků OBSAH: 1.Výrobní faktory v podnikové činnosti 2.Majetek podniku a jeho členění 3.Členění z hlediska složení majetku podniku.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní.
Pracovní list Kalkulace neúplných nákladů. Příklad 1: Firma vyrábí kabelky –spotřeba materiálu je 415 Kč/ks, mzdy 275 Kč/ks, ostatní variabilní náklady.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Ing. Veronika Dostálková MBA Finance a peníze v podniku Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK PODNIKU
Ing. Veronika Dostálková MBA
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Řízení pohledávek Ing. Gabriela Dlasková.
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření podniku.
IAS 2 ZÁSOBY.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
ÚČTOVÁNÍ VÝROBKŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
MAJETEK PODNIKU Kateřina dušáková.
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
MAJETEK V PODNIKU A ZDROJE FINANCOVÁNÍ
Transkript prezentace:

Financování podniku Kalkulace – vyčíslení nákladů při výrobě slouží k tvorbě ceny sleduje strukturu a výši nákladů na ni závisí,zda firma prodělá,nebo vydělá

Náklady Náklady = spotřeba(oběžný majetek) a opotřebení(dlouhodobý majetek) výrobních faktorů = vstupy do hospodářského procesu Přímé (velikost můžeme stanovit na jednotku- litr,kus,apod.) -každá jednotka výrobku vyvolá stejnou velikost těchto nákladů -př. Úkolová mzda,spotřební materiál,sociální a zdravotní pojištění,telefon, cestovné, odpisy, prodejní náklady nepřímé(režijní) jsou dány celkovou částkou. Nemůžeme je přesně rozdělit -př. Časová mzda,propagace, odpisy, bankovní poplatky Dělení nákladu podle vztahu k objemu výroby a prodeje Fixní – vyskytují se stále a jejich výše se nemění s výší produkce. Existují od samotné vzniku podniku Variabilní – mění se podle výše produkce. S každým kusem se zvyšují

Kalkulace ceny Cena = náklady + zisk + DPH Cena = náklady + zisk + marže obchodu + DPH Cena = náklady + clo + zisk + marže obchodu + DPh Vysvětli, co tyto rovnice vyjadřují.

úkoly Rozhodni, zda se jedná o náklad přímý nebo režijní Urči, zda se jedná o náklad fixní nebo variabilní náklad druh Odpisy autobusů městské dopravy Spotřeba papíru při výrobě knih Úkolové mzdy kopáčů Propagace nového jogurtu Nájemné za sklad zboží Měsíční mzda vedoucího náklad uhd Odpis kopírky Úkolové mzdy brusičů skla Nájemné kanceláří Sociální pojištění kopáčů Měsíční paušál za telefon Spotřeba dřeva na výrobu

úkoly 1. Na výrobu šatů byly vynaloženy tyto náklady Spotřeba materiálu( látka, knoflíky, nitě) 300 kč Mzda švadleny( vč. soc. a zdrav.pojištění) 400 Kč Odpisy šicího stroje 145 Kč Spotřeba energie 5 Kč Vypočítej cenu bez DPH, pokud bychom chtěli dosáhnout 30% zisku z celkových nákladů Cenu včetně DPH v aktuální sazbě 2. Květinářství váže svatební kytice. Do nich používá Růže 22Kč Zeleň 67Kč Perličky 26Kč Hedvábná mašle 14 Kč Jedna kytice obsahuje 16 červených a 15 bílých růží Ostatní náklady spojené s provozem prodejny činí na jednu kytici 25 Kč Stanovte cenu kytice, pokud má zisk činit 30% a DPH je v aktuální výši

výnosy Výnos = zvýšení ekonomického prospěchu Zvýšení výnosu vznikají prodejem statků a služeb Dalšími způsoby Snížení nebo zánik dluhu Úroky z vkladů Zvýšení výnosu Vlivem zvýšení prodeje Výrobky budou na trhu úspěšnější Propagací Cenou Průzkumem trhu Doprovodnými službami Vlivem zvýšení ceny

Zdroje financování Vlastní kapitál Základní zisk

Zdroje financování Cizí kapitál Krátkodobý závazky vůči dodavatelům závazky vůči zaměstnancům závazky vůči státu krátkodobé úvěry zálohy od odběratelů Dlouhodobý dlouhodobé bankovní úvěry – na investice finanční leasing obligace = dluhopis dotace = peněžitý ze strany státu nebo územněsprávního celku nějakému subjektu v zájmu snížení ceny určitého statku, jehož poskytování je ve „veřejném zájmu“

Zakladatelský rozpočet Zjistí, zda náš záměr přinese očekávaný efekt Sestavuje se jako roční předpoklad Skládá se z Předpokládané náklady, výnosy, zisky Předpokládané potřeby majetku a jeho krytí Část odhadujeme, část spočítáme

Příklad – půjčovna psů 15 psů různých ras 1 pes půjčen na cca 3000 h/rok Půjčovné by činilo 20Kč/hodina Pronájem bývalého útulku pro psy stojí 82000 Kč/rok Potřebuje dodávkové auto s pořizovací cenou 310000 Kč ( cenu může odepsat z daní na pět let) Potřebuje 1 ošetřovatele za mzdu 15000 kč/měsíc(NUTNO připočíst 34% na soc. a zdr. pojištění) Krmení odhaduje na 25 Kč/den/pes Ostatní náklady cca 52000 Kč/rok Spočítejte, jaké by byly výnosy, zisky a náklady