Evaluace ŠVP Ing. Libuše Burešová Únor 2011, Litvínov - Hamr.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Advertisements

1. Vstup do pilotního projektu RVP GV
Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
Cíle dějepisné výuky, dějepisné kurikulum, RVP a výuka dějepisu
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Výhody & nevýhody tvorby Projektu podpory zdraví vzhledem k tvorbě Školního vzdělávacího programu Tomáš Blaha SZÚ Praha 2005.
Nové možnosti v gymnaziálním vzdělávání Martin Mach.
ŠVP na gymnáziích: od mírné skepse k chuti pokračovat Zkušenosti z projektu Pilot G/GP Lucie Slejšková Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
Systém kurikulárních dokumentů
Vzdělávání a jeho kategorie
KURIKULÁRNÍ REFORMA RÁMCOVÉ VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY et al.
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Vzdělávací modul je ucelená obsahová jednotka, která je koncipovaná na základě kompetencí, nikoli obsahu vzdělávání. Kombinací modulů mohou vznikat různé.
1. TVORBA STUDIJNÍHO ZAMĚŘENÍ Studijní zaměření vzniká buď ze vzdělávacího zaměření popsaného v RVP ZUV Nebo si je škola vytvoří podle svých podmínek Studijní.
PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE NÁLEŽITOSTI ICT PLÁNU ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
ŠVP v systému hodnocení kvality školy
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Taneční a pohybová výchova
Vlastní hodnocení školy
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
PERSONÁLNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM PhDr. Vlasta Leštinská Mgr. Pavel Kocián
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
RVP ZUV: VZDĚLÁVACÍ OBSAH UM. OBORŮ
VLASTNÍ HODNOCENÍ Z POHLEDU SLOUČENÉ ZŠ A MŠ
Rámcový vzdělávací program pro základní umělecké vzdělávání
InspIS ŠVP pro ZV, SV.
 Pro hodnocení není žádný jednoznačný předpis či návod, žádná kuchařka.  Existují principy, metody, formy a prostředky a také specifické podmínky školy.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Výuka fyziky v ČR vývoj, současnost a perspektivy Jiří Tesař.
Inspekční hodnocení ŠVP víceletá gymnázia podle RVP ZV (víceletá gymnázia podle RVP G čtyřletá gymnázia podle RVP G) Mgr. Zdenka Spalová, Karlovarský inspektorát.
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ Michal Sedláček.
Studijní zaměření Studijní zaměření vzniká buď ze vzdělávacího obsahu popsaného v RVP ZUV. Nebo si je škola vytvoří podle svých podmínek. Studijní zaměření.
Hodnocení průběhu a výsledků pedagogického procesu ve škole změny vyplývající z RVP RNDr. Jiří Kuhn Gymnázium Nymburk.
Nová závěrečná zkouška ve spolupráci škol a firem POSPOLU Olga Kofroňová, NÚV
Zahájení tvorby ŠVP co nás čeká co je základem kurikulární reformy základní přístup sestavení pracovních týmů časový harmonogram.
Vzdělávání žáků s mentálním postižením
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
Cíle studia didaktiky pedagogiky
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY Zdeněk Hrkal Karlovy Vary, 12. listopadu 2009 Po každé dobré činnosti je radost z práce odměnou dvojnásobnou. (Euripides)
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
1 Učební osnovy v ŠVP Oborová setkání VÚP Praha. 2 Zásadní rozdíl na začátek  v RVP jsou stanoveny vzdělávací obory  v ŠVP vznikají na základě vzdělávacích.
 Školská legislativa J. Šťáva katedra pedagogiky
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Školní kurikulum Rámcový vzdělávací program, školní vzdělávací program.
Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Rožnov pod Radhoštěm
Komparace ŠVP gymnázií Zkušenosti z praxe ČŠI Zpracovala PhDr. Renáta Ševčíková Brno, 17. června 2010.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Zkušenosti z tvorby ŠVP PhDr. Maria Bezchlebová NÚOV Září 2008.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů Lukáš Wodecki
Minikonference Gymnázium Brno - Řečkovice 17.červen 2010
ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Průběh ZV RVP ZV.
5. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ února 2017.
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Kurikulum: obsah školní edukace
Gymnázium T. G. Masaryka, Litvínov
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Mgr. Zuzana Šalamounová, Ph.D.
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
Transkript prezentace:

Evaluace ŠVP Ing. Libuše Burešová Únor 2011, Litvínov - Hamr

Kurikulum Plánované Realizované Osvojené

Cíle Poznatkové, výcvikové, postojové V ŠVP jsou cíle v profilu absolventa v učebních osnovách Cíle na úrovni vyučovací hodiny

Proč jsou cíle důležité? Podle nich volíme výukové strategie Pomáhají určit, co je nutné hodnotit a zkoušet Pomáhají stanovit učivo Hodnocení plnění cílů vypovídá o úspěšnosti výuky a učení

Evaluace ŠVP Externí a interní Plánované a průběžné Soulad ŠVP s RVP a dalšími předpisy (evaluace formální) Soulad ŠVP s RVP z pohledu naplnění stanovených cílů a obsahu vzdělávání

Zapracování změn do ŠVP Drobné změny: ihned Podstatné změny: Formou dodatku (na konci školního roku) Změnou celého ŠVP (na konci vzdělávacího cyklu)

Struktura ŠVP Titulní list Úvodní identifikační údaje Obsah Profil absolventa Charakteristika vzdělávacího programu Učební plán Tabulka (Přehled rozpracování obsahu vzdělávání v RVP do ŠVP) Učební osnovy nebo vzdělávací moduly Popis personálního a materiálního zajištění výuky Charakteristika spolupráce se sociálnmi partnery

Identifikační údaje Název a adresa školy Zřizovatel Název ŠVP Kód a název oboru vzdělání, zaměření Stupeň poskytovaného vzdělání Délka a forma vzdělávání Platnost ŠVP od (datum) Jméno a podpis ředitele, datum schválení Číslo jednací

Profil absolventa Identifikační údaje Popis uplatnění absolventa v praxi Kompetence absolventa Způsob ukončení vzdělávání, stupeň dosaženého vzdělání

Charakteristika ŠVP Pro každou formu vzdělávání Úvodní identifikační údaje Celkové pojetí vzdělávání (společné vzdělávací strategie) Organizace výuky Způsob rozvoje klíčových kompetencí a průřezových témat Způsob a kritéria hodnocení žáků Podmínky pro přijetí, zdravotní způsobilost Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků mimořádně nadaných

Učební plán Předmětové uspořádání obsahu vzdělávání Identifikační údaje Jednotlivé vyučovací předměty (rozvržení do ročníků, týdenní i celkové hodinové dotace v ročních i celkem) Poznámky k učebnímu plánu Tabulka rozvržení týdnů ve školním roce

Přehled rozpracování obsahu vzdělávání v RVP do ŠVP Tabulka ukazuje Pokrytí jednotlivých vzdělávacích oblastí a obsahových okruhů z RVP ve vyučovacích předmětech Využití disponibilních hodin z RVP v ŠVP Důležité pro kontrolu souladu ŠVP s RVP!

Učební osnova - struktura Záhlaví Pojetí vyučovacího předmětu Rozpis výsledků vzdělávání a učiva

Záhlaví učební osnovy Název a adresa školy, zřizovatel Název ŠVP Kód a název oboru vzdělání Název vyučovacího předmětu Počet hodin výuky v souladu s učebním plánem Platnost učební osnovy od (datum)

Pojetí vyučovacího předmětu Obecný cíl vyučovacího předmětu Charakteristika učiva Cíle vzdělávání v oblasti citů, postojů, preferencí a hodnot Výukové strategie (metody výuky) Hodnocení výsledků žáků Popis přínosu předmětu k rozvoji klíčových kompetencí a aplikaci průřezových témat

Rozpis výsledků vzdělávání a učiva Výsledky vzdělávání mají zásadní význam formulujeme je pomocí některé z taxonomií vzdělávacích cílů Učivo je prostředkem k dosažení požadovaných výsledků vzdělávání strukturujeme je na základě zvolené koncepce vyučovacího předmětu

Informační zdroje Rámcové vzdělávací programy Metodika tvorby ŠVP metodický portál