Konference LATE COLLECTIONS 2012, 25. duben 2012, Praha Exekuce nebo insolvence? Mgr. Jiří Zrůstek advokát a insolvenční správce se zvláštním povolením.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Seminář Asociace inkasních agentur Praha, 18. září 2012
Advertisements

Likvidace a insolvenční zákon
Význam SJM pro inkaso pohledávek
Seminář GEMB Praha, 26. června 2013
ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ / INSOLVENČNÍ SPRÁVCE
PRACOVNÍ PRÁVO ZÁKONÍK PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb., účinný od
ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ / INSOLVENČNÍ SPRÁVCE
Založení družstva © Mgr. Iva Jermanová, advokátka.
Ochrana věřitelů v zákonu o obchodních korporacích
…aneb o exekucích a úpadku
Mezinárodní insolvenční právo– základní principy v EU
DOVOLÁNÍ.
Kárná odpovědnost advokátů a advokátních koncipientů
Mgr. Tomáš Šetina. Pracovněprávní vztahy  Dohoda o provedení práce, pracovní smlouva Dílo na objednávku § 61 aut. zák. Je-li dílo autorem vytvořené na.
Dluhová problematika Exekuce x výkon rozhodnutí Oddlužení
Seminář Asociace inkasních agentur Praha, 18. září 2012
Revize českého insolvenčního práva ve světle novelizací insolvenčního práva SNR a SR Tomáš Richter Clifford Chance LLP IES FSV UK Praha Radboud University.
„Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázků a textů je
K některým (nejen) ekonomickým aspektům insolvenčního řízení Falešný insolvenční návrh jako prostředek konkurenčního.
PRÁVNÍ RÁMEC KORPORÁTNÍCH ZMĚN A M&A TRANSAKCÍ
1 Insolvenční zákon v praxi Zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení neboli INSOLVENČNÍ ZÁKON Tisková konference
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Mirka Vlažná Název šablonyVI/2 – Inovace.
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_33_19 NázevInsolvenční řízení Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekPodnikání.
Oddlužení insolvence osobní bankrot
Trendy inkasního trhu 2012 Praha, 26. září 2012 Je (insolvenční) právo více na straně dlužníků či věřitelů? Mgr. Jiří Zrůstek advokát a insolvenční správce.
Pojem likvidace, její zahájení a ukončení
Výkon rozhodnutí – obecná část II
Rezervy, pohledávky a opravné položky
Správa daní a daňové řízení
Výkon rozhodnutí – obecná část I.
Mezinárodní vědecká konference Transakční náklady českých ekonomických subjektů v insolvenčním řízení, možnosti jejich snižování a zlepšení statistiky.
Mgr. Jan Kozák Krajský soud v Brně
Osobní bankrot - Insolvence -
 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám  Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_167.
Exekuční řád po novelách
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
Vztah insolvenčního a daňového řízení
INSOLVENČNÍ PRÁVO I. Radim Chalupa.
Insolvenční právo.
Insolvenční zákon Insolvenční zákon Od 1. července 2007 začala v České republice platit nová právní úprava řešící problémy.
VZNIK A ZÁNIK PODNIKU (obchodní společnosti)
INSOLVENČNÍ PRÁVO II. Radim Chalupa.
NAUKA O PODNIKU I Sanace a zánik podniku.
Pojem likvidace, její zahájení
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Zrušení a zánik obchodní korporace Zrušení obchodní korporace je právní skutečnost způsobující, že společnost již nadále nevykonává činnost, kterou je.
Jaroslava Nietscheová, prom. práv. Vodní zákon ve vazbě na ochranu před povodněmi a úloha manipulačních řádů vodních děl Praha.
I NSOLVENCE - ODDLUŽENÍ. P OJEM ODDLUŽENÍ Oddlužení (tzv. osobní bankrot) je způsob řešení úpadku, kdy jsou dlužníkovy dluhy sjednoceny, zajištění věřitelé.
Praha, JUDr. Jana Tvrdková Insolvence a exekuce.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Insolvence, konkurz, exekuce Ročník / obor studia:II.
Vymáhání daní Základy finančního práva Olga Sovová.
Zrušení a zánik obchodní korporace Zrušení obchodní korporace je právní skutečnost způsobující, že společnost již nadále nevykonává činnost, kterou je.
Bezmajetková řízení a pasivita věřitelů. Chybějící podpora státu Quo vadis ? Quo vadis ?
Daňové dopady aplikace insolvenčního zákona Ing. Jan Plaček.
Seminář Jak dál u oddlužení
INSOLVENČNÍ PRÁVO III. Radim Chalupa.
INSOLVENČNÍ PRÁVO VI. Radim Chalupa.
Insolvenční řízení Radim Chalupa.
PRÁVNÍ ÚPRAVA ÚPADKOVÉHO PRÁVA V ČR
Jak řešit insolvenci z hlediska zaměstnanců (oddlužení)
Insolvence - oddlužení
10 let oddlužení v Čechách aneb umění býti bankrotářem
Insolvenční řízení Radim Chalupa.
Insolvence - oddlužení
Subjekty insolvenčního řízení
Insolvence - oddlužení
SOUČASTNOST A BUDOUCNOT
Transkript prezentace:

Konference LATE COLLECTIONS 2012, 25. duben 2012, Praha Exekuce nebo insolvence? Mgr. Jiří Zrůstek advokát a insolvenční správce se zvláštním povolením

Exekuce nebo insolvence I.? Je insolvenční řízení nástrojem vymáhání pohledávek? V roce 2011 bylo nařízeno exekucí a dluh byl vymožen v případech (zdroj Exekutorská komora ČR) Průměrná vymahatelnost je 40% (zdroj Exekutorská komora ČR) V roce 2011 bylo podáno insolvenčních návrhů, z toho s návrhem na povolení oddlužení (zdroj Statistika ISIR) Průměrné uspokojení nezajištěných věřitelů v konkursu je cca 5%

Judikatura k vymáhání pohledávek v ins. řízení I. Insolvenční řízení není nástrojem k vymáhání pohledávek věřitelů, nýbrž zvláštním soudním řízením, které ve smyslu ustanovení § 1 písm. a) IZ směřuje k řešení úpadku, popř. hrozícího úpadku dlužníka. Přitom insolvenční zákon zřetelně preferuje zahájení insolvenčního řízení samotným dlužníkem, motivuje jej k tomu a též mu hrozí sankcemi pro případ, že své povinnosti zanedbá. (Usnesení VS Praha č.j. 1 VSPH 1140/2010-A-163 z ) Insolvenční návrh není standardním nástrojem k vymáhání pohledávek za dlužníkem (slouží ke zjištění úpadku dlužníka); věřitel proto není nucen-ochrana jeho práv to nevyžaduje-aby nad rámec svého práva vymáhat pohledávku suploval povinnosti dlužníka, který neřeší svůj úpadek sám. Jestliže věřitel podává insolvenční návrh, pak je srozuměn se všemi podmínkami insolvenčního řízení včetně případné povinnosti zaplatit zálohu na náklady insolvenčního řízení. (Usnesení VS Praha č.j. 1 VSPH 368/2012-A-25 z )

Judikatura k vymáhání pohledávek v ins. řízení II. … předmětem insolvenčního zákona je především řešení úpadku dlužníka nebo hrozícího úpadku dlužníka a oddlužení dlužníka (§ 1 IZ) a nikoliv uplatnění či vymáhání pohledávek jeho věřitelů; k tomu slouží především nalézací nebo vymáhací řízení. Odvolací soud je přesvědčen o tom, že podání insolvenčního návrhu věřitelem dlužníka by mělo přicházet v úvahu zásadně až poté, co věřitel vyčerpá standardní postupy při uplatnění své pohledávky za dlužníkem. (Usnesení VS Praha č.j. 1 VSPH 164/2011-A-75 z ) Neslouží-li tedy insolvenční návrh primárně k vymáhání pohledávek jednotlivých věřitelů, lze dovodit, že předmětem insolvenčního řízení je dlužníkův úpadek či hrozící úpadek a způsob jeho řešení některým ze zákonem stanovených způsobů (§ 2 písm. a/ IZ). Podstatou řešení úpadku je pak uspořádání majetkových vztahů k osobám dotčeným dlužníkovým úpadkem či hrozícím úpadkem, uskutečněné v zájmu co nejvyššího a zásadně poměrného uspokojení dlužníkových věřitelů, popř. jejich uspokojení v minimálním předepsaném rozsahu (při oddlužení). (Usnesení VS Praha č.j. 1 VSPH 1140/2010-A-163 z )

Exekuce nebo insolvence II.? Není otázkou na způsob vymáhání pohledávky, ale otázkou ČASU využití metody Rozhodující faktory pro efektivnost insolvenčního řízení: 1.včasnost reakce dlužníka a/nebo věřitele 2.příprava věřitele na insolvenční řízení 3.efektivní využívání práv věřitele 4. profesní kvalita insolvenčního správce, soudce, členů věřitelských orgánů

Vztah exekuce a insolvenčního řízení I. § 109 odst. 1 písm. c) IZ - Výkon rozhodnutí či exekuci, která by postihovala majetek ve vlastnictví dlužníka, jakož i jiný majetek, který náleží do majetkové podstaty, lze nařídit, nelze jej však provést. § 267 odst. 1 IZ - Výkon rozhodnutí nebo exekuci, která by postihovala majetek náležející do majetkové podstaty, lze pro pohledávky věřitelů po prohlášení konkursu nařídit, nelze jej však provést. § 267 odst. 2 IZ - Výkon rozhodnutí či exekuci, která by postihovala majetek náležející do majetkové podstaty dlužníka, lze pro pohledávky za majetkovou podstatou a pohledávky jim na roveň postavené v průběhu insolvenčního řízení nařídit a provést jen na základě rozhodnutí insolvenčního soudu vydaného podle § 203 odst. 5 a s omezeními tímto rozhodnutím založenými. V takovém případě se návrh na nařízení výkonu rozhodnutí nebo exekuce podává proti insolvenčnímu správci. § 203 odst. 5

Vztah exekuce a insolvenčního řízení II. § 285 odst. 1 písm. a) IZ - Zpeněžením majetkové podstaty zanikají v rozsahu, v němž se týkají zpeněženého majetku, účinky nařízení výkonu rozhodnutí nebo exekuce. § 312 odst. 4 IZ – Na základě upraveného seznamu pohledávek lze po zrušení konkursu podat návrh na výkon rozhodnutí nebo exekuci pro zjištěnou neuspokojenou pohledávku, kterou dlužník nepopřel; toto právo se promlčí za 10 let od zrušení konkursu. § 360 odst. 1 IZ – Po účinnosti reorganizačního plánu lze proti dlužníku nařídit a provést výkon rozhodnutí nebo exekuci k vymožení pohledávky, stanovené reorganizačním plánem. § 411 odst. 1 IZ - Po dobu trvání účinků schválení oddlužení nemá nařízení výkonu rozhodnutí nebo exekuce, která by postihovala majetek ve vlastnictví dlužníka, vliv na povinnost dlužníka naložit s příjmy určenými k plnění splátkového kalendáře způsobem určeným v rozhodnutí o schválení oddlužení.

Oddlužení jako způsob vymáhání nezajištěných pohledávek I bylo podáno insolvenčních návrhů spojených s návrhem na povolení oddlužení - bylo rozhodnuto o povolení oddlužení v případech - schválen splátkový kalendář v případech - schváleno zpeněžení majetkové podstaty v 183 případech bylo podáno insolvenčních návrhů spojených s návrhem na povolení oddlužení - bylo rozhodnuto o povolení oddlužení v případech - schválen splátkový kalendář v případech - schváleno zpeněžení majetkové podstaty v 82 případech (zdroj Statistika ISIR)

Oddlužení jako způsob vymáhání nezajištěných pohledávek II. Jak efektivně využít oddlužení pro účely vymáhání nezajištěných pohledávek za dlužníky, kteří nejsou schopni hradit své splatné závazky? Rozhodující faktory pro efektivnost insolvenčního řízení: 1.průběžný scoring pohledávek v mimosoudním a soudním inkasu (včasnost reakce věřitele) 2.přenos nákladů na dlužníka (příprava věřitele na insolvenční řízení) 3.hlasování o způsobu oddlužení a volbě správce (efektivní využívání práv věřitele) 4. profesní kvalita insolvenčního správce, soudce, členů věřitelských orgánů

Ins. řízení jako způsob vymáhání zajištěných pohledávek Insolvenční řízení jako vhodný způsob realizace uspokojení pohledávky ze zajištění? Riziko – aktivní a efektivní obrana dlužníka proti předčasnému insolvenčnímu návrhu (Usnesení VS Praha č.j. 1 VSPH 1140/2010-A-163 z ) Výhody - rychlost procesu zpeněžení - kontrola procesu zpeněžování dle pokynů zajištěného věřitele - obvykle možnost zvolit si vybraného správce

Konference LATE COLLECTIONS 2012, 25. duben 2012, Praha Děkuji za pozornost. Mgr. Jiří Zrůstek, advokát a insolvenční správce Advokátní kancelář Zrůstek, Lůdl a partneři v.o.s. Doudlebská 1699/5, Praha 4 tel