Poradny pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy Rakovník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poradna Pro Rodinu Šumperk
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
SLUŽBA MENTOR Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s.
Poslání Intervenčního centra
Kariérové poradenství
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Podpora Romů na trhu práce - CENTROM. Podpora Romů na trhu práce – CENTROM E.č. CZ.1.04/3.3.05/ Zahájení projektu Doba realizace projektu.
Obecná část rozpočtového práva III
Finanční možností svépomocných skupin
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Specializační vzdělávání na lékařských fakultách Pavel Dlouhý.
MUDr.František Schneiberg
základního vzdělávání s ohledem na rovný přístup ke vzdělávání
Terénní sociální práce
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. dubna 2014.
Krátké představení vyhlášených výzev oblasti podpory 3. 1 a 3
Právní rámec domácího násilí v ČR Praha, 5. června 2014 Konference k problematice domácího násilí MŠMT ČR Petra Vitoušová.
1 Dotace MPSV jako zdroj financování zaměstnanců v sociálních službách Praha, květen 2014 Mgr. Antonín Shejbal Odbor sociálních služeb.
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Dlouhodobý projekt podpory rodin. Prezentace služby Ambulance Rokycany adresa: Svazu bojovníků za svobodu 68: pondělí: 7:30 – 18:00 úterý:7:30 – 18:00.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Rozvojový plán statutárního města České Budějovice v oblasti sociálních služeb na období Ing. Martina Kučerová.
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 24. března 2014.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti a úkoly.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
„Spolupráce státního a neziskového sektoru v oblasti NRP“
Pobočka Sokolov Zpracovala: Mgr. Kamila Lišková. Začátky Společnost Člověk v tísni působí v Karlovarském kraji od roku Prvním městem v Karlovarském.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti aktivity.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
„Místní partnerství ve Vsetíně“ Seminář Knihovny a strukturální fondy EU II – využití prostředků EU na podporu rozvoje knihoven.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Vzdělávací institut Středočeského kraje Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků V Kolonii 1804, Nymburk visk.cz.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2008 FAUST, o.s.. Statutární zástupci: Bc. Jana Hajderová Ing. Naděžda Antošová, PhD. Jiří Němec.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
FINANCOVÁNÍ SOCILÁNÍCH SLUŽEB V ROCE 2016 SPOLUÚČAST OBCÍ ORP NA FINANCOVÁNÍ.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Standardizace orgánů sociálně-právní ochrany PhDr. Miloslav Macela Odbor rodiny a ochrany práv dětí.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
MUDr. František Schneiberg
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Výzva OP VVV 02_16_032 Budování kapacit pro rozvoj škol II.
PODPORA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ÚSTECKÉM KRAJI 2 - POSOSUK 2
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Jitka Altmanová vedoucí Centra podpory náhradní rodinné péče.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Domácí násilí.
Transkript prezentace:

Poradny pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy Rakovník 30 let činnosti   Manželské a předmanželské poradny Rakovník 1984 – 1993  Poradny pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy Rakovník 1993 - 2012 Centra psychologicko-sociálního poradenství Středočeského kraje Rakovník 2012 - dosud

Manželská a předmanželská poradna Rakovník Zřízena na základě Usnesení Okresního národního výboru v Rakovníku č. 252 ze dne 6.9.1984 v souladu s platnými zákony a byla slavnostně otevřena 16.11.1984 Od založení v roce 1984 byla Manželská a předmanželská organizace rozpočtovou zálohovou organizací Okresního ústavu sociálních služeb Rakovník Personální obsazení: Psycholožka, vedoucí PhDr. Marcela Škábová Sociální pracovnice Magda Kratochvílová

Manželská a předmanželská poradna Rakovník Tyršova 240 269 01 Rakovník V této budově působila poradna od svého založení v roce 1984 do roku 1993 (současná podoba)

Změny v průběhu let V roce 1993 došlo k celostátní změně původního názvu na Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy Rakovník Personální obsazení: Psycholožka, vedoucí poradny PhDr. Marcela Škábová Sociální pracovnice Magda Kratochvílová Sociální pracovnice Jarmila Divišová Externí pracovníci: Psychiatr MUDr. Petr Petráček Gynekolog, sexuolog MUDr. Jiří Báča Služby poskytované klientům soukromými subjekty – kosmetika Eva Urbanová, Ivana Chytrá, masáže Ing. Lenka Gajerová, psychotronik Václav Řehák

Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy Žižkovo nám. 168 269 01 Rakovník V této budově působilo pracoviště od roku 1993 do roku 2013

Změny v průběhu let Od 1.4.2004 se poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy Rakovník stala samostatnou příspěvkovou organizací zřizovanou Středočeským krajem Od 1.1.2007 do 30.3.2010 bylo zřízeno a provozováno Intervenční centrum pro pomoc osobám ohroženým domácím násilím zejména v souvislosti s policejním vykázáním jako další oddělení poradny Dle Usnesení č. 072-43/2009/RK ze dne 7.12.2009 byla PhDr. Marcela Škábová pověřena od 1.1.2010 zastupováním odvolaných ředitelů jednotlivých poradenských pracovišť v Králově Dvoře, Kolíně, Kutné Hoře, Mladé Boleslavi, Nymburku, Praze Z-V a Příbrami

Další organizační změny Rozhodnutím Středočeského kraje ze dne 13.10.2010 došlo s účinností od 1.1.2011 ke sloučení 7 poradenských pracovišť v rámci Středočeského kraje (Králův Dvůr, Kolín, Kutná Hora, Mladá Boleslav, Nymburk, Praha Z-V, Příbram) pod Poradnu pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy Rakovník, která se stala právním nástupcem výše uvedených organizací, které jako právní subjekty zanikly S účinností od 1.1.2011 byly naší organizaci povoleny doplňkové činnosti na základě vydaného pověření dle ustanovení §48 a násl. Zákona č. 359/1999 Sb. o sociálně-právní ochraně, ve znění pozdějších předpisů - oprávnění k výkonu SPOD o realizaci kurzů příprav žadatelů o NRP Rozhodnutím Zastupitelstva Středočeského kraje č. 24-20/2011/ ZK ze dne 19.12.2011 byl schváleným Dodatkem č. 4 ke Zřizovací listině změněn název na „Centrum psychologicko-sociálního poradenství Středočeského kraje, příspěvková organizace Rakovník“ s účinností od 1.1.2012

Centrum psychologicko- sociálního poradenství Středočeského kraje Nádražní 469 269 01 Rakovník V této budově působí pracoviště od července 2013

Legislativní rámec Současná legislativní úprava Zákonem č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů je vymezen druh služby, který v poradnách klientům poskytujeme dle § 37 sociální poradenství jako bezplatnou ambulantní službu Dle § 100 jsou pracovníci poraden povinni zachovávat mlčenlivost o skutečnostech, které se v souvislosti s výkonem této činnosti dozví Legislativně jsou upraveny kvalifikační předpoklady pro výkon povolání sociálního pracovníka a manželského a rodinného poradce a jejich další celoživotní vzdělávání (§110)

Současné personální obsazení CPSP SK Rakovník Manželští a rodinní poradci PhDr. Marcela Škábová Mgr. Radek Benýšek Mgr. David Prokop Mgr. Eva Melicherčíková MUDr., Mgr. Zuzana Faťunová Mgr. Kateřina Bauerová Mgr. Iva Šretterová Sociální pracovníci Magda Kratochvílová Bc. Jana Hůlová, DiS. Martina Truxová, DiS (MD) Hospodářští pracovníci Leona Procházková – ekonomka Ilona Šperlová – mzdová účetní, personalistka Lektoři příprav NRP Smluvní vztahy IT servis - Bc. Josef Kýna, DiS. Právnička - JUDr. Markéta Urbanová-Lajpertová BOZP a PO – Ing. Vítězslav Rais Revizní technik – Pavel Šajner Správce webu a PC programu Poradna RNDr. Martin Zoubek

Financování služby Převážná většina finančních prostředků na každý rok je z Dotace MPSV, o jejíž přidělení každoročně žádáme Dalším zdrojem financí je Příspěvek na provoz z KÚ SK, o které také každoročně žádáme Od roku 2008 podáváme žádosti o přidělení grantů jak u Města Rakovník, tak v letech 2011 a 2012 i z Humanitárního fondu a Hejtmanského fondu SK Díky Grantu Města Rakovník pro rok 2014 organizujeme i tuto konferenci u příležitosti 30ti let od založení poradny Dále jsme získali sponzorský dar od Procter&Gamble – Rakona, na dovybavení kanceláří a nákup odborné literatury.

Spolupracující organizace Oddělení sociálně právní ochrany dětí Městského úřadu Rakovník Okresní soud Rakovník Pedagogicko-psychologická poradna Rakovník Probačně mediační služba Rakovník Policie ČR OO Rakovník, SKPV Rakovník speciální a praktičtí lékaři a pediatři některé základní a střední školy okresu Rakovník Vidacentrum Rakovník DPS Rakovník

Pracoviště v číslech za 30 let činnosti Počet vedených případů 7.765 případů Počet fyzických osob 10.233 osob Počet konzultací (do 60 min.) 41.941 konzultací Od roku 2008 evidujeme navíc ještě Počet intervencí (do 30 min.) 2.390 intervencí Počet kontaktů (do 15 min.) 7.582 kontaktů Počet realizovaných přednášek 553 přednášek

Pracoviště v číslech za 30 let činnosti Nejčastější věkové rozmezí klientů 20-39 let pro obě pohlaví, následuje 40-65 let Nejčastějším iniciátorem 1. návštěvy v poradně jsou ženy Největší podíl klientů je z města Rakovník a obcí regionu Rakovník Uzavírání případů (od roku 2009) celkem 928 případů Pozitivně, částečně pozitivně uzavřeno 482 případů Nevyřešeno 113 případů Klient přerušil spolupráci 178 případů Předáno jiné instituci 63 případů Nehodnoceno 92 případů

Nejčastější důvody při první návštěvě, které klienti uvádějí: Problém s dětmi (výchovný problém) Odcizení, krize vztahu Nevěra Problémy komunikace Rozvodové problémy (vztahové, porozvodové uspořádání nezletilých dětí) Úmrtí blízké osoby, ztráta blízké osoby 7. Psychosomatické problémy 8. Problémy adaptace 9. Problémy vícegeneračního soužití 10. Závislosti 11. Zadluženost

Přípravy žadatelů o NRP Od 1.1.2011 byly realizovány přípravy pro celkem 110 žádostí Příprava pěstounů 54 žádostí Příprava pěstounů na přechodnou dobu 18 žádostí Příprava druhožadatelů 38 žádostí Přípravy dětí (od r. 2013) 72 dětí

Pohled do budoucnosti Rozvoj služby je závislý na zájmu potenciálních uživatelů, klientů a na zdrojích financování této služby, která je stále poskytována bez úhrady Podle statistických údajů je zájem klientů o naše služby trvalý a s léty výrazně narůstá Ze zpětných vazeb od klientů je většina z nich s našimi službami spokojena doporučuje naši organizaci svým blízkým a známým Stabilizace a rozvoj personálního obsazení pracoviště Stěhování do větších prostor v budově současného Domova Seniorů Na Zátiší Rakovník, S.K.Neumanna 251, 269 01 Rakovník cca v 2.pololetí 2015 Rozvoj další činnosti při realizaci příprav žadatelů o NRP a pomoc rodinám s dětmi i náhradním rodinám formou odborného psychologického poradenství

Poděkování sponzorům

Poděkování sponzorům a dalším subjektům VARIA Grafic Město Rakovník – finanční přispění na tisk Výroční zprávy za 30 let a zajištění semináře Poděkování všem jednotlivým osobám, které jakýmkoliv způsobem přispěli naší poradně v průběhu let Poděkování všem pracovníkům, spolupracujícím organizacím, se kterými jsme se v průběhu let potkali

Děkuji za pozornost