Vybráno z knihy Práh mezi světy I. díl - Sbírka Pavlových rozprav o věcech pozemských i věčných – přednáška Nový člověk Skladba – Laudato sii od Františka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
čtyři skutečnosti, které vyžadují rozhodnutí
Advertisements

Život v obecenství – Zpověď
TRHLINA Špatná zpráva s dobrým koncem
1. Pojď k Pánu dnes, když volno ti dáno, | pojď, dokud Ježíš Spasitel tě zve, | přijmi to štěstí, jež dnes ti přáno, | když tebe volá do blízkosti své!
MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
1. Pán Bůh je láska, dal svého Syna, Pán Bůh je láska, miluje mne
BEZPODMÍNEČNÁ LÁSKA – lekce i příběh
Integrita bezúhonnost
Jedinečný Ježíš Velikost člověka se dá určit podle toho, co za sebou zanechal a zda přivedl druhé k tomu, aby uvažovali nově, a dal impuls, který ho přetrval...
Znám, zemi znám 1. Znám, zemi znám, tam se touha má vrací, tu kterou Bůh lidem dávno dal. Znám, zemi znám, kde se trápení ztrácí, tam není místa pro žal.
Definice zapomínání: 1. Zánik vzpomínky. 2. Zánik nežné náklonnosti.
24. Josef se dal poznat svým bratrům. Nikdo z vás nezůstane v mém otroctví, jen muž, který pohár ukradl.
Svatí jako duchovní vůdcové modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
Dosáhni cíle!.
1. Bůh ti tento život dal, | bys jej vroucně miloval | a tak láskou touto svatou, | oddaností přebohatou | blaženým se stal.
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
V ODA A JEJÍ ŽEHNÁNÍ Voda má pro život člověka mnoho významů, především umožňuje život a očišťuje.
Ve společenství s Matkou Boží
CÍRKEV VE STŘEDOVĚKU.
Povolání Leviho (Lk 5,27-32) 5:27 Pak vyšel a spatřil celníka jménem Levi, jak sedí v celnici, a řekl mu: Pojď za mnou." 28 Levi nechal všechno, vstal.
Jak zvěstovat evangelium Obrněné Boží vojsko
Jednej tak, abys byl šťastný. Ne aby ses šťastným jen zdál.
Připrava na přijetí svátosti BIŘMOVÁNÍ
Centrum pro katechezi Olomouc ve spojení: pád člověka + jeho pozvednutí k Bohu; -je spojena s osobními dějinami člověka. Centrum pro katechezi.
Uctívání a chvála. Žalm 5,4-8: „Hospodine, ty můj hlas slyšíš zrána, ráno ti připravím oběť a budu čekat. Ty nejsi bůh, který má zálibu ve svévoli, zlý.
Slovo života Slovo života leden 2012 leden 2012 Každoročně se od 18. do 25. ledna slaví v mnoha částech světa Týden modliteb za jednotu křesťanů, jehož.
Hledat lásku. Nesmysl. říká rozum. Směšné. říká hrdost. Riskantní
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Abrahámova přímluvná modlitba
Prostředky Boží milosti Herľany Prostředky milosti „Ke Kristu nikdo nemůže přijít, pokud ho Otec nepřitáhne.... Nicméně Otec tak nechce.
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se vrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů rodičům.
1. Stín kříže do daleka padá na cesty zbloudilých. Tak láska Boží vyhledává ty, které zajal hřích! Kam padá kříže stín, je ještě naděje. Tím křížem mluví.
Věřím v CÍRKEV.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
 © Centrum pro katechezi Olomouc.  Modlitba je setkání s Bohem.  Modlitba je rozhovor.  Modlitba je základní kámen naší víry. Vyrobilo Centrum pro.
Svatý Augustin Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
Poselství starozákonní svatyně
M I S E Slovo, které se stalo tělem A Slovo se stalo tělem a přebývalo mezi námi. Spatřili jsme jeho slávu, slávu, jakou má od Otce jednorozený Syn,
Žil kdysi chlapec se zlým charakterem. Jeho otec mu dal sáček hřebíků a řekl, aby zabil hřebík do plotu jejich zahrady vždy, když ztratí trpělivost nebo.
Věřím v Ducha.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
Milost přijímám od druhého přijímám od druhého můžeme ji druhým předávat můžeme ji druhým předávat spasení je zdarma - vstup dveřmi spasení je zdarma -
SVÁTOST OLTÁŘNÍ „Amen, amen, pravím vám, nebudete-li jíst tělo Syna člověka a pít jeho krev, nebudete mít v sobě život.“ (Jan 6, 53) Eucharistie je zdrojem.
Charakteristika Zachea: 1.hříšník 2.malý 3.bohatý.
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Papež František: Modlitba musí být smělá a neodbytná Centrum pro katechezi Olomouc, 2014Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Efezským 2: 1, 2v nichž jste dříve žili podle běhu tohoto světa, poslušni vládce nadzemských mocí, ducha, působícího dosud v těch, kteří vzdorují Bohu.
1. Raduj se, Bůh dnes přišel k nám, to bratře, sestro, slyš! Otevři dům, ať vstoupí Pán. A nebe, země, zvuč a nebe, země zvuč a nebe, země, Králi zvuč!
1. Kristova krev a spravednost | je svatební můj šat a skvost, | jímž pro nebe se ustrojím | a před Bohem tak obstojím.
Věřím v Svatých obcování
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Bohoslužba oběti Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Chléb a víno – Tělo a Krev Kristova – reálný duchovní.
1 Korintským 12:1-7 Pokud jde o duchovní dary, bratři, nechci, abyste zůstali v nevědomosti. 2 Víte, že jste ještě jako pohané chodili k němým modlám,
1.Voláme z hlubokosti, | z žaláře temného, | lkajíce zde v úzkosti | v tom údolí pláče truchlivého.
Kdybych věděl, že je to naposledy, co Tě vidím spát, lépe bych Tě přikryl a prosil bych Boha, aby ochránil Tvou duši.
Lukášovo evangelium. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův spolupracovník - lékař - jeho popis Kristových uzdravení (např. 4:38-40, 5:15-25, 6:17-19, 7:11-15,
AC Slavkov u Brna, Spolu s Bohem... Žij život bez strachu!!! AC Slavkov u Brna,
RŮŽOVÁ ZAHRADA SLOVA.
DÁŠA POSPÍŠILOVÁ, SPASENÍ SKRZE SKUTKY??? DÁŠA POSPÍŠILOVÁ, NEJEN VÍRA, ALE I SKUTEK…
Galatským 5:22-23 Ovocem Ducha je však láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, mírnost, sebeovládání.
 Aneb to nejlepší, co nás mohlo potkat….  Na počátku Bůh stvořil nebe a zemi (Gen 1,1)  Bůh stvořil člověka, aby byl jeho obrazem, jako muže a ženu.
HAPPY END …no comment... KRIZE SVĚTOVÉHO EKOSYSTÉMU.
Sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska.
Zázrak komunikace s Bohem
Máš dost síly plavat proti proudu?
Slovo života Květen 2012.
Jan 1.: Na počátku bylo Slovo… …to světlo svítí v temnotě a temnota ho nezachvátila … …pravé světlo, které osvěcuje každého člověka, přicházelo.
Kolikrát? Matouš 18,21-35.
Kdybych věděl, že je to naposledy, co Tě vidím spát, lépe bych Tě přikryl a prosil bych Boha, aby ochránil Tvou duši.
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
Transkript prezentace:

Vybráno z knihy Práh mezi světy I. díl - Sbírka Pavlových rozprav o věcech pozemských i věčných – přednáška Nový člověk Skladba – Laudato sii od Františka z Assisi

Na svých cestách svatý František přišel do malého kláštera, kde byl za kvardiána ustanoven mladý mnich. Tento kvardián vyprávěl Františkovi, že právě před jeho příchodem vyhnal z kláštera tři loupežníky, kteří v kraji loupili a vraždili každého, kdo jim přišel do cesty.

„Jak se vy, lotříci“ – řekl jim – „můžete opovážit přijít sem do kláštera a chtít olupovat nás, chudé bratry, o potravu, kterou jsme si jako almužnu vyprosili? Třebas bylo venku psí počasí, nezasloužíte si, abych vás zde v klášteře ukryl“.

Svatý František vytýkal však kvardiánovi velmi zle tento skutek. „To nebylo křesťanské!“ – pravil – „Velmi těžce ses prohřešil proti Lásce Kristově! Nevíš, že On přišel právě pro hřešící? Zapomněl jsi na jeho slova, že zdraví nepotřebují lékaře, ale nemocní?“

„Proto ti, pro svatou poslušnost rozkazuji: Zde máš raneček chleba a džbánek vína, který jsem vyřebral. Jdi a hledej je, a až je najdeš, klekneš si před nimi a poprosíš je za odpuštění, že jsi se k nim tak hanebně zachoval a nabídneš jim to, co mi lidé z lásky k Bohu darovali“

A kvadrián pro svatou poslušnost musel jít do nečasu, do bouře a deště, a hledat od bran kláštera odehnané lotříky. Konečně je nalezl a poslušen slov Františkových, na kolenou kleče, prosil je za odpuštění. S velkým podivením tito 3 lidé přijali chléb a víno, které mnich do lesa přinesl, a když se posilovali těmito dary, začali uvažovati:

„Kdo asi jest ten otec František, když svého kvardiána kvůli takovým lotrům jako jsme my, vyšle do takové psoty? Jak to, že mu poroučí, aby nás na kolenou odprosil za to, že nás vyhnal a nic nám nedal? Proč všechno, co pro sebe a své bratry v klášteře vyžebral, posílá nám?

„To musí být jistě prazvláštní člověk, má-li tolik lásky v sobě! Vždyť my si toho ani nezasluhujeme za všechny naše hříchy, za všechno to zlo, které jsme již spáchali!“

Mnich je vyzval, aby chtějí-li, šli s ním k otci Františkovi. Šli. Láskou Františkovou byli tak dotčeni, že kráčeli jako beránkové, a před Františkem ulevili svému svědomí tím, že mu vyprávěli, co všechno až dosud natropili a litovali toho, že došli již tak daleko, že jejich náprava není již možná.

Ale František pln lásky, ujišťoval je, že není nikdy pozdě zanechat zla a obrátit se k dobrému životu. Upokojil je slovy: „Nebojte se, bratři. Kdybyste byli ještě tisíckrát více hřešili, milost Boží a Láska Boží jest tak ohromná, že všechny vaše hříchy dovedla by zakrýt.

„Bůh přijme vás vždycky s radostí na milost, neboť v Písmě stojí psáno, že nebesa se radují nad jedním hříšníkem pokání činícím více, než nad 99 spravedlivými“. Tímto pohnut, všichni 3 zbloudilí lidé prosili svatého Františka, aby je nechal v klášteře, přijal je mezi ostatní bratry, aby mohli činit pokání a smířit se s Bohem.

Otec František svolil a všechny tři v klášteře nechal. Dva z nich za několik let zemřeli, třetí působil dlouhá léta v klášteře, ve veliké svatosti a dokonalosti. Tady také vidíme, jakou cestou se ubíral svatý František z Assisi a jakými prostředky pracoval. Jediného prostředku používal tento světec ke svému dílu – a tím byla láska.

Lásky jest nejvíce zapotřebí k vybudování nového člověka. Bude-li láska v nás, budeme i schopni lásku svoji rozdávat, i lásku od druhých přijímat.