Ochrana lesa Integrovaná ochrana lesů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Změny klimatu a adaptace stromů na ně
Advertisements

ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
INTEGROVANÁ OCHRANA ROSTLIN
Mechanizační prostředky na ochranu rostlin
Spotřeba pesticidů v ČR
Michaela Vlasáková Pesticidy.
Péče o biodiverzitu Jan Plesník Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Praha
Stabilizace a rekonstrukce vegetačního doprovodu stezky Jedličky-Brodského Český Brod Treewalker, květen 2006.
Hospodářská úprava lesa Obnova lesních porostů Vlastník lesa je povinen obnovovat lesní porosty stanovištně vhodnými dřevinami a vychovávat je včas a soustavně.
Ochrana lesů Vypracovaly: Vlasta Doležalová Renata Chmelařová
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
 zamezit dalšímu zhoršování životního prostředí  urychlit odstraňování jevů, které ohrožují živé i neživé složky přírody  chránit přírodní i kulturní.
Výpočet výše újmy nebo škody způsobené na lesích
Biotické podmínky života
Hospodářská úprava lesa Legislativa
Abiotičtí činitelé –Škody Suchem a vedrem
Hospodářská úprava lesa Přírůst stromů a porostů 4
Rozmanitost lesů, Význam lesů, Péče o lesy.
Ochrana lesů a přírodního prostředí
Proces řízení rizik.
Registrační číslo projektu:
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Politika územního rozvoje ČR 2008 Hodnocení vlivů na evropsky významné lokality a ptačí oblasti Ondřej Volf, 2008.
Genové dělo.
Ekosystémy přírodní a umělé
Ochrana plodin proti škodlivým činitelům
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Právní úprava ochrany lesa
Pesticidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kateřina Průšová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Postřiky proti škůdcům Kód VM:VY_52_INOVACE_64_64 Vzdělávací předmět:Pěstování rostlin Tematická oblast:Škůdci.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Opakování poškození abiotickými činiteli
Krajina a životní prostředí
TEORIE OCEŇOVÁNÍ LESNÍHO POROSTU A LESA
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
1 Název práce: Šlechtitelský program lesních dřevin Zpracovali: Tauchman, Bače.
Ochrana rostlin - složky
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
Molekulární biotechnologie č.10 Využití poznatků molekulární biotechnologie. Mikrobiální insekticidy.
Zalesňování zemědělské půdy problém struktury lesů
PRÁVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ - úvod do problematiky
Ochrana půdy a lesa.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
VY_52-INOVACE_58_Současná biosféra - učební text.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
Pesticidy Obr.2 Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
TRESTNÉ ČINY PROTI ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ §§ 293 – 308 TZ.
TRESTNÉ ČINY PROTI ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ
MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ LESNICKÁ A DŘEVAŘSKÁ FAKULTA ÚSTAV OCHRANY LESŮ A MYSLIVOSTI Diplomová práce Vyhodnocení vlivu losa evropského na lesní porosty.
Výstup 1.X Modelový management vybraných typových porostů
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Název prezentace (DUMu): Organismy a prostředí
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ŠKODY IMISEMI.
CHEMIE - Pesticidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Obnova veřejné zeleně Libčice nad Vltavou
1. Hodina Úvod do předmětu
Ing. Tauber René , Výzkum a poradenství v lesnictví
Pesticidy Obr.2 Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
Obecné podmínky lesy ve spoluvlastnictví více osob – žadatel je ten, který má většinový podíl nebo je zmocněn písemnou ověřenou plnou mocí dalšími spoluvlastníky.
EKOLOGICKÉ REKULTIVACE
Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov Chemická ochrana rostlin Chemická ochrana rostlin je dnes nejrozšířenější, využívá velkého množství ochranných látek zvaných.
Transkript prezentace:

Ochrana lesa Integrovaná ochrana lesů Učení o odolnostním potenciálu lesních porostů

Ochrana lesa Integrovaná ochrana lesů Podněty ke vzniku koncepce integrované ochrany lesů: Drastické účinky pesticidů na ŽP Zvýšené používání pesticidů (zejména poznatky o účincích DDT na zdraví)

Integrovaná ochrana lesů 3 zásady integrované ochrany rostlin: Ochrana lesa Integrovaná ochrana lesů 3 zásady integrované ochrany rostlin: Škůdce nesmí být posuzován izolovaně, protože spolu s ostatními organismy žijícími ve stejném prostoru tvoří vztahový komplex. Obranná opatření musí být uskutečněna v takovém rozsahu, aby populační hustota škůdců byla snížena pod práh hospodářské škodlivosti (upouští se od snahy úplně vyhubit škůdce). Obranná opatření nesmí podstatně zasáhnout do komplexu vazeb v ochraňovaném ekosystému.

Integrovaná ochrana lesů Ochrana lesa Integrovaná ochrana lesů Integrované zvládání škůdců je systém jejich regulace, který zohledňuje prostředí, v němž se vyvíjejí a jejich populační dynamiku. K udržení populací škůdců pod hladinou škodlivosti využívá co nejúčinnější kombinaci všech vhodných metod a technik.

Integrovaná ochrana lesů Ochrana lesa Integrovaná ochrana lesů Postup v LH: 1. Určit, zda se jedná o škůdce (zda ohrožuje LH). 2. Shromáždit údaje o škůdci (vazby v ekosystému, gradační vlastnosti, způsob poškozování dřevin, zdravotní stav škůdce, …), údaje o postižených porostech (dřeviny, vývojový a zdravotní stav, …) a údaje o stanovišti. 3. Vypracovat způsob zvládání škůdce. 4. Uskutečnit přijatá opatření. 5. Vyhodnotit účinek opatření.

Integrovaná ochrana lesů Práh hospodářské škodlivosti Ochrana lesa Integrovaná ochrana lesů Práh hospodářské škodlivosti = nejnižší populační hustota škůdce, při níž může dojít k hospodářským škodám (překročen je tehdy, když škody škůdcem jsou vyšší než náklady na hubení škůdce). Integrovaná ochrana lesů vypracovává a používá postupy, které především nedovolí škůdcům překročit práh hosp. škodlivosti. Překročí-li jej, tak se používají radikální způsoby omezení škůdce.

Integrovaná ochrana lesů Ochrana lesa Integrovaná ochrana lesů Při stanovení prahu hosp. škodlivosti se hodnotí: Přímé ztráty na porostech úhynem stromů, kdy se zmenšuje redukovaná plocha a narůstá holina. Ztráty na přírůstu působené odlistěním (defoliací) nebo jiným poškozením narušujícím normální fyziolog. stav. Vliv na půdu (ztráta humusu, rozrůstání buřeně, …). Vliv na mimoprod. funkce lesa, zvláště ochrannou a rekreační. Vliv chemického zásahu na ekosystém, zkrácení doby mezi gradacemi škůdců, genetická selekce škůdců, negativní působení na komplex přirozených nepřátel škůdců. Náklady na hubení škůdců.

Integrovaná ochrana lesů Ochrana lesa Integrovaná ochrana lesů Protože lesní ekosystémy, v nichž hodnocený škůdce graduje a škodí, jsou velmi členité a stále se vyvíjejí, tak prahy hosp. škodlivosti se mění a musí být stanovovány případ od případu, analýzou konkrétní situace.

Integrovaná ochrana lesů Ochrana lesa Integrovaná ochrana lesů Příklad zásad při použití insekticidů: Insekticidy použít jen v nezbytných případech. Volit takové přípravky, které by byly nejméně škodlivé pro ekosystém i lidi. Použít nejmenší nutné dávky a volit nejvhodnější způsob aplikace. Přesně vymezit plochu pro ošetření porostů. Termín ošetření volit s ohledem na citlivost škůdce, jeho časový výskyt i časový výskyt jeho přirozených nepřátel.

Integrovaná ochrana lesů Ochrana lesa Integrovaná ochrana lesů Příklady opatření: Šetrnější přípravky (hormonální, virové, bakteriální, …). Kombinace chemicko-biologická (subletální dávka insekticidu oslabí škůdce, který se tak stane vnímavější vůči virové infekci). Zebrovité ošetření ploch (střídat pruhy ošetřené a neošetřené). Zakládání odolnějších porostů (vhodné ekotypy, kultivary, …). Zakládání a péče o porosty podle typologického průzkumu (vztah mezi lesními typy a výskytem škůdců). Hnojení porostů zvyšující obranyschopnost porostů. Šetrná těžba bez poškozování stromů a bez ponechávání pro škůdce atraktivního odpadu. Podpora mravenišť a hmyzožravých ptáků (doupné stromy, budky). Zvýšení počtu parazitoidů a hmyzích predátorů škůdců.

Integrovaná ochrana lesů Ochrana lesa Integrovaná ochrana lesů Odolnostní potenciál lesních porostů = souhrn vlastností vyjadřující přirozenou schopnost porostů neumožňovat, resp. tlumit (inhibovat) aktivizaci škůdců lesa a odolávat účinkům škodlivých činitelů.

Integrovaná ochrana lesů Odolnostní potenciál lesních porostů Ochrana lesa Integrovaná ochrana lesů Odolnostní potenciál lesních porostů Stupeň stanovištní vhodnosti dřevinné skladby. Výstavba porostu, druh a stupeň zápoje. Sanitární kvocient porostu = poměr mezi poškozenými stromy a nepoškozenými stromy.