SOUČASNÝ STAV DESTINAČNÍHO MANAGEMENTU V ČESKU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Aktualizace Rozvojového konceptu CR na Šumavě Regionální marketing Vimperk
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Plán akcí oddělení cestovního ruchu odboru regionálního rozvoje krajského úřadu pro rok 2002.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Sdružení cestovního ruchu Aktivity a činnost SM-SCR
Pozice technických památek v nabídce turistického potenciálu (Statistiky a trendy v industriální turistice) Ing. Petr Kratochvíl.
„Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech“
Program rozvoje cestovního ruchu Královéhradeckého kraje Úvodní setkání řídící skupiny – 28. června 2007– Hradec Králové 1 PROGRAM ROZVOJE CESTOVNÍHO RUCHU.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
Moravskoslezský kraj: Tradice, rozvoj, kvalita
KULATÝ STŮL S OBČANY – DISKUZE O BUDOUCNOSTI. Místní akční skupina (dále MAS) je na politickém rozhodování nezávislým společenstvím občanů, neziskových.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Podpora nevládních a neziskových organizací v oblasti cestovního ruchu
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
VZOR PREZENTACE – ÚVODNÍ JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY
Volnočasové projekty a EU financování
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
XV. celostátní finan č ní konference , Praha Přínosy meziobecní spolupráce Svazek měst a obcí Krkonoše a formy spolupráce veřejného sektoru.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
© Moravskoslezský kraj DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Spolupráce veřejné správy s podniky.
CCO JE PARTNERSTVÍ  PARTNERSTVÍ A SOV  PARTNERSTVÍ A BUDOUCNOST Ing. Zdeňka Škarková.
Základní informace k aktuálnímu stavu finančních prostředků Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
 POTENCIÁLNÍ ROZVOJOVÉ MOŽNOSTI VYSOČINY Pobytová turistika v ekologicky nezatížené přírodě Městská kulturně-poznávací turistika.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Společný regionální operační program PRIORITA 4 Cestovní ruch Opatření 4.1 Rozvoj služeb pro cestovní ruch Podopatření Podpora regionálních a místních.
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Regionální konference v MSK
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
CZ / /0020 Podpora týmu NET Genium při rozvoji progresivních informačních technologií Žadatel: NetGenium s.r.o. Partner: ČVUT Kontaktní osoba:
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Regionální značení v České republice Tomáš Kažmierski Asociace regionálních značek, o.s.
Sdružení Český ráj Destinační management v TR Český ráj.
Destinační management TO Poodří - Moravské Kravařsko Konference Kunín 9. června
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Možnosti sledování konkurenceschopnosti destinací turismu na úrovni regionů a míst Monika Palatková Výroční konference ATIC ČR Turistická informační centra.
Greenway Jizera Seminář Greenway Jizera Mladá Boleslav,
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Koncepce účinnější podpory umění Ministerstvo kultury 4. dubna 2007 Marta Smolíková.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Jana Vavryčuková manažerka
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Za ÚSpěchy PolaBí si mohou sami
RSK, KÚ Ústeckého kraje.
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
ZASTOUPENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE PŘI EU
Kategorizace organizací destinačního managementu
Závěrečná konference projektu
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Transkript prezentace:

SOUČASNÝ STAV DESTINAČNÍHO MANAGEMENTU V ČESKU Petr Kratochvíl Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Strategie podpory Regionálního CR (v letech 1999 – 2008) Definice území Česka na turistická území Komunikace s regiony, oblastmi a kraji Programy rozvoje cestovního ruchu byly zpracovány téměř ve všech regionech Profesionalizace řízení a organizace (destinační management) Turistické produkty jako základ nabídky Měření Cílený marketing, tzn. inovace používaných marketingových nástrojů Jakost 7.4.2017 Ing. Petr Kratochvíl

POJEM Destinační Management soubor technik, nástrojů a opatření při plánování, organizaci, komunikaci … CR v regionu organizace zabývající se organizováním a logistikou konferencí a regionálních akcí Organizace cestovního ruchu v regionu je nutností, aby fungovala organizace, která bude iniciovat a řídit celý proces rozvoje CR ve spolupráci se soukromým i státním sektorem a místními obyvateli obecný název činnosti 7.4.2017 Ing. Petr Kratochvíl

POJEM Destinační Management Výsledek Destinační management – pro odbornou veřejnost Jednoznačné pojmenování problému Navenek minimum rozdílností při výkladu pojmu Organizace cestovního ruchu (OCR) – pro laickou veřejnost, včetně politické reprezentace Přetrvávající nezbytnost vysvětlovat obsah činnosti Počeštění přispívá i k pochopení obsahu pojmu Závěr: Neuzavřený proces 7.4.2017 Ing. Petr Kratochvíl

Předmět činnosti Destinačního Managementu Vytváření organizací cestovního ruchu (OCR) v turistických regionech (dokument) Na základě zadání České centrály cestovního ruchu – CzechTourism a s využitím podkladu Asociace turistických regionů České republiky zpracovala Doc. Ing. Alžbeta Kiráľová, PhD., v prosinci 2005  Projednáno a upraveno na základě jednání Asociace turistických regionů České republiky dne 5.12.2005 a projednáno na veřejných oponenturách organizovaných v Olomouci dne 8.12.2005 a v Praze dne 15.12.2005. Obsah Vymezení destinace cestovního ruchu Postavení cestovního ruchu v regionu Přínosy cestovního ruchu pro region Negativní dopady rozvoje cestovního ruchu v regionu Proč vytvářet organizaci cestovního ruchu (OCR) v regionu Problémy ovlivňující vznik OCR v regionu Co ovlivňuje charakter OCR v regionu Možné formy OCR v regionu Úlohy OCR v regionu Jak vytvářet finanční prostředky na činnost OCR v regionu 7.4.2017 Ing. Petr Kratochvíl

Vývoj DM stále v Plenkách Základní bariéry: Složitost pojmu a obsahu Nízká autorita problému Využívání jen tradičních nástrojů marketingu Financování provozu 7.4.2017 Ing. Petr Kratochvíl

Složitost pojmu a obsahu Cestovní ruch je chápán jako soubor infrastruktury a marketingu - není potřeba, aby ho někdo koordinoval – organizoval (trh to vyřeší) Není legislativní základ pro DM, nelze slepě přebírat zahraniční modely Neumíme problém jednoduše vysvětlit, věcně argumentovat, nemedializujeme jej 7.4.2017 Ing. Petr Kratochvíl

Nízká autorita problému V Koncepci státní politiky cestovního ruchu v ČR na období 2007 – 2013 – priorita č.4 – Vytváření organizační struktury CR 4.1. Zakládání a činnost organizací cestovního ruchu na regionální a oblastní úrovni 4.2. Činnost turistických informačních center 4.3. Spolupráce mezi veřejným a podnikatelským sektorem, neziskovými organizacemi a profesními a zájmovými sdruženími v cestovním ruchu 4.4. Krizový management a zkvalitnění fungování správních orgánů v oblasti cestovního ruchu v ČR ale Při implementaci Koncepce byly finanční zdroje převedeny MMR ČR z IOP na ROP a nejsou určeny pro podporu priority č.4. 7.4.20174 Ing. Petr Kratochvíl

tradiční nástroje marketingu DM se soustřeďují především na tradiční nástroje marketingu – tiskoviny, veletrhy a výstavy a internet Manažeři DM většinou pokračují v té činnosti, kterou dlouhodobě vykonávali (rekrutují se z OÚ, měst, sdružení…) Deformace podpořena fondy EU (ROPy) Ostatní činnost nejsou tak vidět, měřítkem úspěchu jsou počty tiskovin apod. 7.4.2017 Ing. Petr Kratochvíl

Financování provozu DM Každý DM má problémy s financování svého provozu (kromě krajských „DM“) Subjekty podílející se na činnosti DM nejsou zvyklí finančně se podílet na jejich činnosti ve prospěch všech regionálních subjektů Samosprávní subjekty považují financování DM za novou aktivitu, nenahrazují jim část svých propagačních činností Zatím málo řešený problém – bariéra další činnosti: konec podpory z EU 7.4.2017 Ing. Petr Kratochvíl

Současné DM 7.4.2017 Ing. Petr Kratochvíl Svazek obcí Jizerské hory Českosaské Švýcarsko o.p.s. Krkonoše – svazek obcí DM Podzvičínsko Sdružení Českolipsko Sdružení Český ráj Branka o.p.s. Destinační společnost Sokolovsko Jeseníky, sdružení CR Destinační společnost Orlické hory Zlatý pruh Polabí o.p.s. Rakovnicko, svazek obcí Destinační společnost Východní Cechy KLACR Posázaví o.p.s. Střední Morava, sdružení CR Vysočina tourism JČCR CCRVM RRA Stachy CCRJM Sdružení Slovácko 7.4.2017 Ing. Petr Kratochvíl

Menší a „Nestabilní“ DM Tolštejnské panství Asociace Ještěd Most RRA Střední Čechy Kralický sněžník STIS Kutná Hora DM Plzeňsko Těšínské Beskydy Poodří Moravský kras Písek Kroměřížsko Třebíč CCRJM Český Krumlov 7.4.2017 Ing. Petr Kratochvíl

Současná činnost DM - příklady Centrála cestovního ruchu Východní Moravy, o.p.s. - odlišuje se Provádí průběžně monitoring návštěvnosti (kvantita) Sestavuje turistické produkty a realizuje prodejní cesty (spolupracující výhradní CK) Připravují se na roky po 2013 již nyní Rezervační systém Provokují nadregionální spolupráci (Jantarová stezka) 7.4.2017 Ing. Petr Kratochvíl

Současná činnost DM - příklady Zlatý pruh Polabí, o.p.s. Odlišuje se Vznikla z iniciativy podnikatelských subjektů Sprinter v marketingových aktivitách Spolupráce s ostatními regiony a oblastmi v prosazování zájmů DM Pozitivní vztah a spolupráce se samosprávami měst a obcí Bariéra Současný postoj Středočeského kraje k DM a CR 7.4.2017 Ing. Petr Kratochvíl

Problémy k řešení Objasňování činnosti DM ve všech oblastech Často realizovaná náplň činnosti: strategie rozvoje, vize, akční plán, opatření, marketingová strategie – podíl na tvorbě posilování image, tiskoviny, internet, výstava a veletrhy, členství v profesních svazech… shromažďuje informace o turistickém potenciálu regionu, zajišťuje jejich průběžnou aktualizaci koordinuje činnosti turistických informačních center zajišťuje fundraising rozvojových projektů, lidských zdrojů, kvality aj. (dotace, granty apod.) analyzuje současnou situaci a identifikuje faktory rozvoje cestovního ruchu (analýza vnitřních podmínek - silné a slabé stránky a vnějšího okolí - příležitosti a ohrožení regionu, segmentace trhu, výběr cílových segmentů, aktivizace marketingového mixu vzhledem k vybraným segmentům) sleduje rozvoj cestovního ruchu a jeho dopad na region (analýza trhu, potřeb a požadavků návštěvníků, pozitivní i negativní dopady rozvoje cestovního ruchu) 7.4.2017 Ing. Petr Kratochvíl

Problémy k řešení Objasňování činnosti DM ve všech oblastech Téměř nerealizovaná náplň činnosti: aktivizuje dobrovolníky a nevládní organizace ke spolupráci podporuje a zabezpečuje vzdělávání v oblasti cestovního ruchu podporuje výchovu místních obyvatel k cestovnímu ruchu iniciuje rozvoj suprastruktury a infrastruktury cestovního ruchu v souladu s potřebami a požadavky trhu zabezpečuje optimalizaci vlivů cestovního ruchu na region v zájmu zajištění udržitelné rovnováhy mezi ekonomickým užitkem a sociálně-kulturními náklady a náklady na životní prostředí podporuje maximalizaci uspokojení potřeb a požadavků návštěvníků regionu (výzkum a prezentace výsledků) podílí se na maximalizaci multiplikačního efektu cestovního ruchu v regionu vytváří, spravuje a naplňuje regionální fond cestovního ruchu 7.4.2017 Ing. Petr Kratochvíl

Problémy k řešení Objasňování činnosti DM ve všech oblastech Důraz na přípravu lidských zdrojů: vytváří strategie v oblasti turistických produktů s ohledem na vybrané cílové segmenty a podporu jejich vzniku, podílí se na jejich zpracování uskutečňuje návštěvnický management stanovuje únosné zatížení území regionu pomocí indikátorů udržitelného rozvoje cestovního ruchu připravuje scénář krizového managementu (pro případ živelních pohrom, útoků teroristů apod.) koordinuje spolupráci subjektů cestovního ruchu z veřejného i soukromého sektoru v rámci regionu zabezpečuje optimalizaci vlivů cestovního ruchu na region v zájmu zajištění udržitelné rovnováhy mezi ekonomickým užitkem a sociálně-kulturními náklady a náklady na životní prostředí podporuje maximalizaci uspokojení potřeb a požadavků návštěvníků regionu (výzkum a prezentace výsledků) podporuje zavádění moderních technologií do praxe 7.4.2017 Ing. Petr Kratochvíl

Nedělejte z teorie terorii. Jiří Žáček Shrnutí Profesionalizace organizace a řízení cestovního ruchu je základní podmínkou jeho rozvoje Zvyšování autority DM lze dosáhnout přesvědčivou argumentací na číslech Potřeba překonat bariéru tradičního pojetí marketingu v cestovním ruchu Nedělejte z teorie terorii. Jiří Žáček 7.4.2017 Ing. Petr Kratochvíl

Děkuji za pozornost Ing. Petr Kratochvíl, konzultant tel.: 725 138 822, 281 931 401 mail: p.kratoch@volny.cz 7.4.2017 Ing. Petr Kratochvíl