Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Advertisements

Energetická koncepce a investiční možnosti malých a středních podniků v oblasti energetických projektů JUDr. Ing. Robert Szurman zmocněnec ministra.
ENERGETICKÁ A SUROVINOVÁ BEZPEČNOST ČESKÉ REPUBLIKY
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Energetická bezpečnost ČR závěry NEK – aktualizace Václav Pačes Hynek Beran.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Energetická strategie ČR do roku 2040
Současný stav aktualizace SEK v návaznosti na činnost tzv. Pačesovy komise Ing. Drahomír Šelong Most, 20. listopad 2008.
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
STÁTNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE Zahrnutí výsledků NEK a OR do návrhu nové SEK. Nejzávažnější ustanovení a změny proti stávajícímu znění. Změny v energetické.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
XXII. Seminář energetiků
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Smart cities Kde vzít peníze??. Jaké aktivity lze zahrnout do Smart cities? Např IBM říká:
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Aktualizace Státní energetické koncepce
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Aktualizace státní energetické koncepce komplexní pohled na budoucnost Pavel Šolc, vedoucí poradců ministra © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
 Ministerstvo průmyslu a obchodu STAV ENERGETIKY V ČR NÍZKOUHLÍKOVÉ ZDROJE NA ENERGETICKÉM TRHU Tomáš Hüner náměstek ministra XXI. Seminář energetiků.
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Česká elektřina pro CE region Jak zapadá výroba elektřiny v ČR do energetické politiky EU Ladislav.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Bezpečnost z pohledu provozovatele přenosové soustavy Ing. Vladimír Tošovský.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. Aplikace státní energetické koncepce v krajích.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
ZEMNÍ PLYN – SOUČÁST ENERGETICKÉHO MIXU ING. PAVEL JANEČEK.
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
1 Pohled ČSZE na energetický trh EU Josef Fornůsek - ČSZE Žofín, 1. listopad 2011.
Energetická (ne)bezpečnost
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Transkript prezentace:

Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky Ing. Vladimír Tošovský ministr průmyslu a obchodu Praha, 13. října 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu

Energetický mix v roce 2050 Do roku 2050 se předpokládá posun k vyrovnanému a diverzifikovanému energetickému mixu, který bude dosažen snižováním podílu tuhých a kapalných paliv při postupném zvyšování podílu jaderné energie, zemního plynu a obnovitelných zdrojů

2050: Snížení energetické náročnosti Energetická náročnost tvorby hrubé přidané hodnoty (HPH) se bude postupně trvale snižovat. Proti roku 2005 se předpokládá její pokles o cca 40 % do roku 2020, o cca 55 % do roku 2030 a o cca 70 % do roku 2050. V roce 2020 by se ČR měla dostat na úroveň ekonomicky vyspělých zemí EU

2050: o 50 % méně emisí CO2 Do roku 2050 dosáhne ČR významného snížení všech základních druhů emisí (CO2, NOx a SO2 ). Snížení emisí CO2 v roce 2050 (73 mil. tun) proti roku 1990 (165 mil. tun) se předpokládá o více než 50 %, což lze považovat za důležitý vzkaz ČR před připravovanou prosincovou konferencí o změně klimatu v Kodani

2050: snížení emisí NOx a SO2 Do roku 2050 dosáhne ČR významného snížení všech základních druhů emisí (CO2, NOx a SO2 ). Snížení emisí CO2 v roce 2050 (73 mil. tun) proti roku 1990 (165 mil. tun) se předpokládá o více než 50 %, což lze považovat za výrazný příspěvek ČR k připravované světové konferenci o změně klimatu v prosinci 2009 v Kodani

2050: Bezpečná a spolehlivá energetika Obnova a rozvoj výrobních zdrojů a zajištění optimálního palivového mixu široký zdrojový mix s akcentem na využití tuzemských zdrojů soběstačnost ve výrobě elektřiny snižování energetické náročnosti, zvyšování úspor energií diverzifikace zdrojů z hlediska druhů i teritorií posilování rezervních kapacit a zásobníků energií Rozvoj sítí a diverzifikace přepravních tras obnova a další rozvoj sítí – přeshraniční propojení usnadnění výstavby liniových staveb (administrativní) posílení finanční podpory – stát, EU, finanční instituce rozvoj systémů a nástrojů řízení elektrizační soustavy využívající nové technologie (inteligentní sítě) regionální spolupráce v oblasti řízení soustav a rezerv

2050: Energetika zaměřená na vývoz Vzhledem k očekávanému nedostatku zdrojů v okolních zemích má ČR za cíl zabezpečit trvale přebytkovou bilanci výroby elektřiny

Primární energetické zdroje do 2050 Maximální využití všech dostupných tuzemských energetických zdrojů (uhlí, uran, OZE) s nezbytným dovozem zemního plynu a kapalných paliv Využití domácích zásob černého a hnědého uhlí i za územními ekologickými limity s přednostním zajištěním dodávek pro teplárenství, což předpokládá určitou změnu pohledu z hlediska legislativy na pokračování těžby těchto komodit Využití domácích zásob uranu pro rozvoj jaderné energetiky ČR Rozvoj OZE (biopaliva, biomasa, vodní, větrná, solární a geotermální energie) dle podmínek ČR a při zachování konkurenceschopnosti na trhu s energiemi Rozvoj jaderné energetiky pro trvalé snižování emisí a postupný rozvoj vodíkového hospodářství Zvyšování energetické účinnosti a větší podpora státu v oblasti energetických úspor Investice do výzkumu nových technologií

Elektroenergetika do 2050 Liberalizace a integrace trhu s elektřinou – regionální integrace a harmonizace pravidel trhu, cenotvorných a tarifních mechanismů a zjednodušení přístupu na trh Zajištění dostatečných výrobních kapacit Obnova a rozvoj výrobních zdrojů a zajištění optimálního palivového mixu Monitorování a řízení energetické bezpečnosti Rozvoj přenosové a distribuční soustavy: výstavba vedení a obnova soustav řízení provozu soustav a mezinárodní spolupráce připojení nových zdrojů a spotřeby zabezpečit schopnost distribučních soustav v případě rozpadu přenosové sítě pracovat střednědobě v ostrovních provozech

Teplárenství do 2050 Podpora rozvoje centrálního zásobování teplem (CZT) Zajištění dlouhodobé dostupnosti uhlí pro teplárny a preference dodávky uhlí do systémů CZT legislativní cestou Podpora využití biomasy, dalších OZE a druhotných zdrojů pro centrální zásobování teplem, zejména u středních a menších zdrojů Podpora rozvoje vícepalivových systémů se zásobníky hlavně u zdrojů využívajících zemní plyn Podpora rozvoje vysoce účinné kombinované výroby elektřiny a tepla Podpora využití tepla z provozu jaderných elektráren v dlouhodobé perspektivě (po r. 2030)

Výzkum, vývoj a školství do 2050 Zajistit generační obměnu pracovníků v energetice a energetickém průmyslu a dostatek kvalifikovaných pracovníků pro jejich další rozvoj Zvýšit zájem o studium oborů, vhodných pro přípravu odborných pracovníků v energetice a souvisejících odvětvích a podpořit zájem o uplatnění v těchto odvětvích mezi mladými lidmi Zlepšit strukturu znalostí a dovedností absolventů, aby lépe vyhovovaly měnícím se požadavkům zaměstnavatelů a zajistit rozvoj nových studijních oborů podle potřeb průmyslu Snížit hrozbu odlivu kvalifikovaných pracovníků do zemí západní Evropy a zajistit množství kvalitních odborníků pro generační obměnu technické inteligence v energetice a průmyslu do roku 2020 Zavést celoživotní vzdělávání o udržitelné energetice Podporovat vysoce inovativní výzkum a vývoj v energetice směřovaný do oblastí, kde má ČR konkurenční výhodu

Aktualizace Státní energetické koncepce definuje podmínky pro to, aby se do roku 2050 mohla česká energetika postupně transformovat na nízkoemisní a bezpečnou energetiku s trvale přebytkovou bilancí. Děkuji za pozornost!