POŘIZOVÁNÍ ÚZEMNĚ ANALYTICKÝCH PODKLADŮ - praktické zkušenosti se získáváním údajů Ing. Jitka Olševičová Ing. Tomáš Prokop.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Územně analytické podklady obce s rozšířenou působností Děčín
Advertisements

ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY
ZPRACOVÁNÍ STŘEDNĚDOBÝCH PLÁNŮ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Digitální mapa veřejné správy Plzeňského kraje (DMVS PK) + ortofoto Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Nástroje územního plánování
Úvodní stránka - partner v digitálním světě Externí mapová služba - E.ON ČR.
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
ÚZEMNÍ PLÁN OBCE A ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY OBCÍ
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Tento projekt byl financován z INTEGROVANÉHO OPERAČNÍHO PROGRAMU
Stavební zákon a územní plánování
Marek Knězů PRAHA ročník setkání uživatelů GEPRO a ATLAS MISYS.
Působnosti obcí na úseku územního plánování od setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Problematika zavedení věcného břemene do KN
Digitální mapa veřejné správy - Portál ÚAP MSK Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
1 Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Krajský úřad.
1 Územně analytické podklady Územně analytické podklady Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň,
Územního plánování na obcích v roce 2007 setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana Kaválková.
POLITIKA ÚZEMNÍHO ROZVOJE
Internet ve státní správě a samosprávě 2004 ÚTP a JPdÚPO Územně technické podklady a Jednotný postup digitálního zpracování územních plánů obcí pro GIS.
Digitální data katastrálních map jako součást územně analytických podkladů Seminář k digitalizaci katastrálních map Praha,
Sítě 2000 Okresní úřad Hodonín geografický informační systém.
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
DMVS Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS -Účelová katastrální mapa realizace 2011, investice cca 9 mil. -Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
GIS Plzeňského kraje a projekty v rámci Digitální mapy veřejné správy Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 10.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Obce a územně analytické podklady v procesu územního plánování ISSS 2007 – Hradec Králové Vojtěch Zvěřina.
Portál ÚAP MSK (Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP) Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
Aktuální informace k DMVS Ing. Ivan Ivanov Informace k DMVS.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Portál územního plánování v praxi
Územně analytické podklady správních obvodů obcí s rozšířenou působností v území Jihomoravského kraje třetí / čtvrtá úplná aktualizace Územně analytické.
Územně analytické podklady Seminář pro pracovníky stavebních úřadů a úřadů územního plánování Jihomoravského kraje Brno, Ing. arch. Zita Řehůřková.
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování Územně analytické podklady obcí Třetí úplná aktualizace Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Digitální technická mapa Plzeňského kraje Služby DTM DMVS PK Setkání partnerských obcí DTM DMVS Plzeň Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky.
Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 20. března 2012 Výzva č. 08 k předkládání žádosti o finanční podporu v rámci.
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Olomouckého kraje (PRVKOK)
4. úplná aktualizace územně analytických podkladů ORP 1.
1 Výdejní aplikace pro územně analytické podklady České geologické služby Vít Štrupl.
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování Územně analytické podklady obcí AKTUALITY Jana Hurníková, Milan Pachta.
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
PŘEDÁNÍ ÚAP ORP předání
mapový aplikační server
4. úplná aktualizace územně analytických podkladů ORP
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY (ÚAP)
Porada KrÚ JMK s úřady územního plánování
Územně analytické podklady Informace z metodické porady MMR s krajskými úřady ke 2. aktualizaci ÚAP obcí porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Rozvoj GIS na Karlovarském kraji
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Stavební právo.
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
územního plánování na obcích v roce 2007
Geoportál DMVS Karlovarského kraje výdej dat ÚAP návod
Evidence závazných stanovisek – webová aplikace
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Obsah územně plánovacích podkladů
Územně analytické podklady
Transkript prezentace:

POŘIZOVÁNÍ ÚZEMNĚ ANALYTICKÝCH PODKLADŮ - praktické zkušenosti se získáváním údajů Ing. Jitka Olševičová Ing. Tomáš Prokop

Rozdělení územně analytických podkladů Zákonný rámec: zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (dále jen „stavební zákon“) –§ 25 Územně plánovací podklady „Územně plánovací podklady tvoří územně analytické podklady, které zajišťují a vyhodnocují stav a vývoj území a územní studie, které ověřují možnosti a podmínky změn v území; slouží jako podklad k pořizování politiky územního rozvoje, územně plánovací dokumentace, jejich změně a pro rozhodování v území.“ –§ 26 Územně analytické podklady (ÚAP) „ÚAP obsahují zjištění a vyhodnocení stavu a vývoje území, jeho hodnot, omezení změn v území z důvodu ochrany veřejných zájmů, vyplývajících z právních předpisů nebo stanovených na základě zvláštních právních předpisů nebo vyplývajících z vlastností území („limity využití území“), záměrů na provedení změn v území, zjišťování a vyhodnocování udržitelného rozvoje území a určení problémů k řešení v územně plánovací dokumentaci (dále jen „rozbor udržitelného rozvoje území – RURU“)

Rozdělení územně analytických podkladů Vyhláška č. 500/2006 Sb., o územně analytických podkladech, územně plánovací dokumentaci a způsobu evidence územně plánovací činnosti (dále jen „vyhláška“) –§ 4 vyhlášky ÚAP pořizované úřadem územního plánování (tj. ÚAP obcí), s těmi pak souvisí příloha č. 1 vyhlášky, část A, která uvádí seznam sledovaných jevů ÚAP pořizované krajem (tj. ÚAP kraje) – seznam sledovaných jevů je uveden v příloze č. 1 vyhlášky, části B

Obsah ÚAP § 4 vyhlášky –a) podklady pro rozbor udržitelného rozvoje území zjištění a vyhodnocení stavu a vývoje území zjištění hodnot území limity využití území zjištění a vyhodnocení záměrů na provedení změn v území –b) RURU (Rozbor udržitelného rozvoje území) zjištění a vyhodnocení udržitelného rozvoje území s uvedením jeho silných a slabých stránek, příležitostí a hrozeb (SWOT analýza) a to v tématickém členění určení problémů k řešení v územně plánovacích dokumentacích

Vzájemný vztah územně analytických podkladů obcí a územně analytických podkladů kraje Stavební zákon vymezuje následující časovou souvislost pořízení ÚAP obcí (do 24 měsíců od účinnosti stavebního zákona) a kraje (do 30 měsíců od účinnosti stavebního zákona) Zpracování ÚAP kraje úzce souvisí se zpracováním zásad územního rozvoje (do 36 měsíců od účinnosti stavebního zákona) § 29 odst. 4 stavebního zákona „Územně analytické podklady pro území kraje a jejich aktualizace pořizuje krajský úřad s využitím územně analytických podkladů pro správní obvody obcí s rozšířenou působností § 4 odst. 2 vyhlášky Územně analytické podklady obcí se obvykle zpracovávají digitální technologií, umožňující výměnu dat pro jejich využití v územně analytických podkladech kraje Z časového hlediska nebude zřejmě možné při prvním pořízení ÚAP kraje přímo využít zpracované ÚAP obcí a dojde k souběžnému pořizování ÚAP obcí a kraje. Toho lze využít pro efektivní způsob získávání dat (jevů) od poskytovatelů údajů (tj. některá data získá přímo kraj a dále je bude distribuovat ÚÚP a to včetně kopie pasportu)

Společná východiska Vzájemný vztah dat ÚAP: - pro některé jevy sledované v ÚAP obcí je poskytovatelem kraj - některé jevy sledované v ÚAP obcí, jsou zároveň limity využití území pro krajská ÚAP Jednotný logický datový model ÚAP Shoda na mapovém podkladu Data od poskytovatelů údajů a vlastníků technické infrastruktury, získaná krajem a předaná úřadům územního plánování, popřípadě opačně.

Pořizování ÚAP časový plán 1 rok 0 2 roky 3 roky měsíce

Praktické zkušenosti se získáváním údajů Krajský úřad Královéhradeckého kraje od počátku letošního roku zjišťuje: jaké údaje z krajského GIS serveru bude možné využít pro zpracování ÚAP kraje a obcí ke kterým údajům z GIS serveru bude krajský úřad schopen získat pasporty od poskytovatelů údajů a to za data pro celé území kraje. Následně předpokládá krajský úřad distribuci těchto dat jednotlivým úřadům územního plánování pro účely pořízení ÚAP obcí a to včetně kopie pasportu V souvislosti s výše uvedeným krajský úřad od počátku letošního roku mapuje jednotlivé poskytovatele údajů a to jak pro jevy krajských ÚAP, tak pro vybrané jevy ÚAP obcí.

Doposud zmapovaní poskytovatelé Krajská ÚAP – 37 základních jevů, z toho: –Největší část z databáze Českého statistického úřadu + k některým jevům je možné od dalších institucí (VUMOP, ÚHÚL, Pozemkový úřad, Katastrální úřad apod.) získat i geografické vyjádření daného jevu) –Další jevy od Agentury ochrany přírody a krajiny, Českého inspektorátu lázní a zřídel, Katastrálního úřadu, Českého hydrometeorologického ústavu apod.) ÚAP obcí:

Český statistický úřad (ČSÚ) Je poskytovatelem údajů zejména pro krajské ÚAP, a to pro jevy s tabulky A, č. 1 – 15, 17 – 25, 27 – 29 a dále pro dva jevy z tabulky B, tj. 116 a 119 Krajský úřad oslovil ČSÚ Hradec Králové s žádostí o vyjádření, které z údajů bude možné získat, resp. v jakém formátu ČSÚ poskytne všechny výše uvedené údaje z tabulky A, k jevům z tabulky B se prozatím ČSÚ nevyjádřil Krajský úřad nepředpokládá, že by získával, v rámci zpracovávání krajských ÚAP i jevy z tabulky B

Ústav pro hospodářskou úpravu lesů (ÚHÚL) Jevy z tabulky A č. 37 – 40 tj. 3 kategorie lesa a vzdálenost 50 m od okraje lesa Jevy z tabulky B č. 29, 31, 32 tj. podíl lesů na celkové výměře katastru, stupeň přirozenosti lesních porostů, hranice přírodních lesních oblastí Přístup ÚHÚL viz.: Dle informací Ministerstva pro místní rozvoj v současné době probíhají jednání, která by měla situaci vyjasnit Krajský úřad, odboru ŽP –Vede databázi výše uvedených jevů (na základě údajů od zpracovatelů, kteří průběžně v desetiletých cyklech obnovují data, data jsou bez geografické složky, tj. numerická data, tato data předává kraj ÚHÚLu, který je převede do grafického vyjádření) –Je schopen verifikovat data, v případě, že mu k ověření bude předán soubor s uvedením parcelních čísel Možná řešení: –1) na základě výsledků jednání s MMR bude ÚHÚL garantovat data –2) obě databáze se spojí a KÚ odbor ŽP bude garantovat data

Český inspektorát lázní a zřídel (ČIL) Jevy z tabulky A č. 55 a 56 tj. přírodní léčivý zdroj, zdroj přírodní minerální vody včetně ochranných pásem a lázeňské místo, vnitřní a vnější území lázeňského místa Jev z tabulky B č. 18 tj. lázeňská místa a areály Přístup ČIL: –V současné době jim zpracovatel provádí digitalizaci údajů, která bude dokončena ke konci září Od tohoto data bude ČIL schopen poskytnout digitální údaje k těmto jevům i s příslušným pasportem. –V této chvíli má ČIL k dispozici pouze textové informace k výše uvedeným jevům Krajský úřad: –V září letošního roku si vyžádá digitální údaje ke všem výše uvedeným jevům a bude je následně distribuovat úřadům územního plánování

GEOFOND Jevy z tabulky A č. 57 – 63, 66 Krajský úřad: –získává každoročně aktualizovaná data těchto jevů –V rámci pořizování územně analytických podkladů předpokládáme distribuci těchto dat úřadům územního plánování

Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK) Jevy z tabulky A č. 27, 33 – 36, 42 a z tabulky B č. 33 Přístup Krajského úřadu: –Vzhledem ke skutečnosti, že se v případě všech jevů z tabulky A jedná zároveň o limity využití území, předpokládáme, že získáme data uvedených jevů od poskytovatele za celé území kraje a následně je budeme distribuovat jednotlivým úřadům územního plánování

Krajský úřad Zejména: Oddělní kultury a památkové péče –Poskytovatelem jevů z tabulky A č. 5 – 10 je dle legislativy Národní památkový ústav –Geografická data, která má krajský úřad k dispozici jsou v tuto chvíli aktuálnější a přesnější Odbor životního prostředí a zemědělství –V současné době má k dispozici velké množství dat, jejichž přesnost krajský úřad v současné době ověřuje, resp. –Částečně je pro tyto jevy krajský úřad poskytovatelem (např. zvláště chráněná území, regionální územní systému ekologické stability apod.) –Některé jevy získá krajský úřad přímo od poskytovatelů a to za celé území kraje Oddělení územního plánování předpokládá získání těchto dat i s pasportem a následně je bude distribuovat úřadům územního plánování

Vlastníci technické infrastruktury Někteří vlastníci technické infrastruktury –Správci inženýrských sítí –Východočeská energetika, a.s. – EGS - elektroenergetický geografický informační systém –Východočeská plynárenská, a.s. – Provozně technický informační systém –Vodovody a kanalizace Hradec Králové, a.s. – Geografický informační systém –ČESKÝ TELECOM, a.s. – Systém na správu polohopisných dat - Využívají produkt GeoStoreV6 společnosti Geovap s.r.o., který slouží k editaci, ukládání, archivaci a sdílení geografických dat.

Údaje poskytované ÚÚP krajem - shrnutí 1) jevy, pro které je Krajský úřad poskytovatelem nebo ve spolupráci s dalším subjektem je schopen je verifikovat a vydat pasport 2) jevy, které Krajský úřad získá od prvotního poskytovatele a následně je bude distribuovat ÚÚP Obě skupiny jevů budou postupně upřesňovány k datům příštích jednání, stejně jako způsob jejich předávání.

Děkuji za pozornost Ing. Jitka Olševičová tel: Ing. Tomáš Prokop tel: