Územní plán Prahy: Jaká je situace? Martin Skalský / Vendula Zahumenská Praha  listopad 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Územní plán jako základní nástroj rozvoje obce v současných podmínkách
Advertisements

Novela stavebního zákona ve vazbě na ustanovení § 50 návrh územního plánu
Porada pracovníků měst a obcí Královéhradeckého kraje vykonávajících agendu na úseku územního plánování a stavebního řádu část územní plánování 18. prosince.
Pořizování územního plánu (vztah k dotčeným orgánům)
Územní plán Liberec.
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
NÁMITKY A PŘIPOMÍNKY Návrh rozhodnutí o námitkách a vyhodnocení připomínek podle ustanovení § 53 stavebního zákona.
POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ V ČESKÉ REPUBLICE Zákon č. 100/2001 Sb. Posuzování vlivů na životní prostředí podléhají v zákoně vymezené záměry.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Nástroje územního plánování
Návrh územního plánu Jihlava 1. ETAPA. Modrá – varianta A mezi sídlištěm a hřbitovem Červená varianta B Za hřbitovem (stávající holobyty)
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
NOVÝ ÚZEMNÍ PLÁN LIBEREC
Stavební zákon a územní plánování
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Pořizování územního plánu
PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha - Bratislava
č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu
Můžou nás vybagrovat? Lukáš Matějka Arnika – Centrum pro podporu občanů StreetRadio, Praha října 2011.
Proces pořizování územně plánovací dokumentace
! Proces pořízení územního plánu
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 Posouzení vlivů Strategie na životní prostředí (SEA) Úvodní veřejný seminář Radim Misiaček Ústí nad.
úřad územního plánování
Územního plánování na obcích v roce 2007 setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana Kaválková.
Zhodnocení potřeby vymezení nových zastavitelných ploch Bc. Josef Velíšek Odbor regionálního rozvoje KÚPK.
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Strategie rozvoje městské části Praha - Libuš Posouzení vlivů Strategie na životní prostředí (SEA) Ing. Bohumil Sulek, CSc. Praha-Libuš,
1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
Novela stavebního zákona
1 Stavební zákon - účast veřejnosti Jitka Bělohradová.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva Vybrané otázky práva životního prostředí Přednáška č. 2.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
1 Územní plánování a územní rozhodování pozemkové právo podzim 2012 Ivana Průchová.
Správní řád -vybrané instituty
1 ÚZEMNÍ PLÁN RYCHVALD AKTUÁLNÍ STAV POŘIZOVÁNÍ ZASTUPITELSTVO MĚSTA
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Správní řízení Vendula Povolná Ekologický právní servis Září 2007.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Tomáš Sklenář Územně plánovací dokumentace a její aktualizace.
Stanoviska a vyjádření krajského úřadu po novele stavebního zákona zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Koordinace územních plánů a pozemkových úprav Ing. Jan Kaiser – Státní pozemkový úřad – Pobočka Domažlice.
Územně plánovací dokumentace Vybrané problémy pořizování a zpracování ve vztahu k DO.
Co očekáváme od rekodifikace stavebního práva
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Aktuální judikatura k územnímu plánování
Aktuální judikatura k územnímu plánování
Stanoviska DO při projednávání Návrhu ÚPD
dobu platnosti rozhodnutí, má-li být delší, než stanoví zákon.
Posuzování vlivů na ŽP Jana Dudová.
Umisťování staveb.
Posuzování vlivů na životní prostředí v procesu územního plánování
Územní plánování Michal Matouš
Zkrácený postup pořizování aktualizace ZÚR
územního plánování na obcích v roce 2007
Územní plán Liberec.
Územní opatření o stavební uzávěře
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Veřejná beseda nad návrhem Územního plánu Mariánské Lázně
Transkript prezentace:

Územní plán Prahy: Jaká je situace? Martin Skalský / Vendula Zahumenská Praha  listopad 2013

Témata ❶ Novela stavebního zákona a územní plán ❷ Změny územního plánu ❸ Metropolitní územní plán ❹ Na čem dalším se pracuje

❶ Novela stavebního zákona  Zůstává rozdělení na fázi zadání a návrhu  K zadání může každý uplatnit písemné připomínky  Ve fázi návrhu zůstává zachován institut zástupce veřejnosti o Vlastníci mohou podávat námitky o Veřejnost připomínky

Zrušen koncept  Novela stavebního zákona zrušila přípravu a projednání konceptu  Po zpracování návrhu územního plánu a vyhodnocení vlivů na udržitelný rozvoj se vede společné jednání mezi dotčenými orgány, ministerstvem pro místní rozvoj, magistrátem a sousedními obcemi

Připomínkování návrhu  Pořizovatel doručí návrh územního plánu a vyhodnocení vlivů na udržitelný rozvoj území veřejnou vyhláškou.  Do 30 dnů ode dne doručení může každý uplatnit písemné připomínky. K později uplatněným připomínkám se nepřihlíží.

Upravení návrhu  Pořizovatel ve spolupráci s určeným zastupitelem vyhodnotí výsledky projednání návrhu územního plánu a zajistí řešení případných rozporů na základě vyhodnocení výsledků projednání, výsledku řešení rozporů a vyhodnocení vlivů na udržitelný rozvoj území, a zajistí upravení návrhu.

Řízení o návrhu  Upravený a posouzený návrh územního plánu, vyhodnocení vlivů na udržitelný rozvoj území a oznámení o konání veřejného projednání pořizovatel doručí veřejnou vyhláškou.  Veřejné projednání návrhu a vyhodnocení se koná nejdříve 15 dnů ode dne doručení.

Námitky a připomínky  Námitky proti návrhu územního plánu mohou podat vlastníci pozemků a staveb dotčených návrhem řešení, a zástupce veřejnosti.  Každý: připomínky  Lhůta: Nejpozději do 7 dnů ode dne veřejného projednání  K později uplatněným stanoviskům, připomínkám a námitkám se nepřihlíží.

Vydání územního plánu  Stále forma opatření obecné povahy  Žaloba: dotčení vlastníci  Zástupce: proti rozhodnutí o své námitce

Nadstandardní kroky  Magistrát může použít nejrůznější nadstandardní techniky k zapojení veřejnosti o Debaty o Kulaté stoly s odborníky o Informační kampaň o Skrz městské části o Aj.

❷ Změny Prahy

Změny Prahy  Aktualizujeme s každým zastupitelstvem  Na přijímání změn se uplatňuje stejná procedura jako na pořízení územního plánu  Jak to bude s dalšími změnami územního plánu?

❸ Metropolitní územní plán  Připomínky k návrhu zadání do  schváleno zadání MÚP  připomínek: prý jsou nerelevantní  Začínají práce na návrhu (Duch plán: tetraktys)

❹ Na čem dalším se pracuje  Územně analytické podklady (aktualizace)  Zásady územního rozvoje (aktualizace)  Dopravní koncepce (?)  Obecně technické podmínky pro výstavbu  Strategický plán Prahy  Nová vlna změn územního plánu

Co můžeme dělat společně? 1.Požadovat nadstandardní veřejná projednání 2.Domáhat se aktivity městských částí 3.Sledovat a připomínkovat změny územního plánu 4.Vzájemně se informovat o kauzách 5.Tlačit na pokračování schůzek s Hudečkem (?)

S čím vám můžeme pomoci my  Občas uspořádáme setkání pro výměnu zážitků  Sledujeme dění a upozorňujeme na události  Prostor na webu Arniky  ová konference  Medializace místních kauz  Právní i jiné poradenství s kauzami územního plánu

Připojte se k happeningu

Praha - město pro život Více informací: arnika.org/uzemni-plan zmenyprahy.cz