Prezentace pro konferenci ODPADY 2009 Nové právní předpisy v oblasti nakládání s odpady Rut Bízková náměstkyně ministra životního prostředí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Advertisements

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu VĚCNÝ ZÁMĚR NOVELY HORNÍHO ZÁKONA Rada vlády pro energetickou a surovinovou strategii Praha,
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Centrální ohlašovna Ministerstva životního prostředí Lenka Jandová Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Novely právních předpisů legislativy ochrany ovzduší
Zákon 179/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Změny v oblasti uveřejňování.
1 Zpracování dat o odpadech za rok 2011 Seminář pro ohlašovatele.
Prístup ČR k riešeniu informatizácie rezortu MŽP ČR Jiří Hradec.
Centrální ohlašovna Ministerstva životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování.
Informace z CENIA J. Valta
Souhrnná provozní evidence a poplatková agenda
Stav a vývoj legislativy v oblasti odpadů v České republice Vladimír Mana.
Základní otázky rozvoje informatizace Ing. Dana Bérová náměstkyně ministra – ředitelka sekce Jihlava,
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Nová struktura souhrnné provozní evidence, formuláře pro sběr dat za rok 2008 a technické prostředky Ing. Pavel Machálek ČHMÚ
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
Správa místních poplatků v prostředí daňového řádu – první zkušenosti
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
SITUACE V ODPADECH Z POHLEDU SVAZU MĚST A OBCÍ ČR Bc. Marek Sýkora člen Komise životního prostředí Předsednictva Svazu měst a obcí České republiky XII.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
EKONOMICKÉ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ Seminář v Senátu PČR „Návrh nového zákona o ochraně ovzduší“ 16. února 2010 Odbor ochrany ovzduší.
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
Realizační tým ICZ duben 2005
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY PŘEDSTAVENÍ II. ETAPY PROJEKTU Ing. Břetislav Moc IBM Česká republika spol.
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
Reforma daňového systému Cíle vlády Efektivní veřejná správa Přátelské veřejné služby.
Finanční kontroly ve veřejné správě IT podpora kontrolovaných procesů při správě prostředků SR a EU Konference ISSS Hradec Králové, březen 2004 RNDr. Zdeněk.
Základní registry ve veřejné správě
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Mgr. Magdaléna Peterková
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Současnost a vize Integrovaného registru znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Správa místních poplatků
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Právní režim nakládání s odpady
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
VÝNOSY Z POPLATKU ZA SKLÁDKOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ 24. DUBNA 2013 BRNO SDRUŽENÍ PROVOZOVATELŮ TECHNOLOGIÍ PRO EKOLOGICKÉ VYUŽÍVÁNÍ ODPADŮ „ODPADY 2013.
Základní registr obyvatel - ROB. Evidované subjekty státní občané ČR cizinci, kterým bylo vydáno povolení k trvalému pobytu na území ČR nebo povolení.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
REGISTRY VEŘEJNÉ SPRÁVY Obecné principy schváleného věcného záměru zákona o registrech veřejné správy Seminář sdružení Nemoforum Prostorová identifikace.
Novela zákona o vodovodech a kanalizacích Ing. Jiří Duda Ing. Vladimír Chaloupka Odbor vodovodů a kanalizací Ministerstvo zemědělství ČR VAKINFO 2012 –
“Analýza agend a optimalizace výkonu státní správy v resortu životního prostředí” Aleš Vokál Ministerstvo životního prostředí.
KOMUNÁLNÍ ODPADY A JEJICH ENERGETICKÉ VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí EGÚ Brno, Energetika 2015 Brno, 23. září 2015.
Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 20. března 2012 Výzva č. 08 k předkládání žádosti o finanční podporu v rámci.
Základní registry informují ing. Ondřej Felix CSc. hlavní architekt eGovernmentu MV ČR Praha říjen 2012.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
Zákon 179/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Změny v oblasti uveřejňování.
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
Novela zákona o místních poplatcích
Nový zákon o ochraně ovzduší
Unikátní řešení odpadové agendy pro kompostárny
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Registr spaloven odpadů
Kontroly výkonu přenesené působnosti v oblasti editace dat RÚIAN
Elektronická komunikace při zadávání veřejných zakázek Mgr. Jakub Váňa
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD
Transkript prezentace:

Prezentace pro konferenci ODPADY 2009 Nové právní předpisy v oblasti nakládání s odpady Rut Bízková náměstkyně ministra životního prostředí

Nové právní předpisy v oblasti nakládání s odpady: 1.Zvažované úpravy ekonomických nástrojů v oblasti odpadového hospodářství 2.Agendový informační systém pro sledování toků vybraných autovraků

1.Návrhy úprav ekonomických nástrojů (EN) v oblasti nakládání s odpady Důvody k provedení změn: EN jsou využívány bez významnějších změn již 18 let (v odpadech zavedeny zákonem z roku 1991) ‏ EN nepodporují naplňování stanovených cílů (cíle se neplní např. u třídění KO a ukládání netříděných KO na skládky) ‏ Úpravami je třeba řešit dále např. sjednocení s jinými ekologickými poplatky, zlepšení evidence apod.

jasné definování funkce poplatků (tj. proč se platí) ‏ zvýšení sazeb poplatků rozšíření zpoplatnění (další formy odstraňování odpadů) ‏ změna způsobu výběru poplatků jiné dělení výnosu poplatků další dílčí změny Shrnutí hlavních navrhovaných změn: 1.

Kompenzace pro obce se skládkou zůstává v současné výši (500 Kč/t), posuzuje se jen jiná forma (nikoliv „centrální“) ‏ Vyrovnání ekonomických podmínek – ukládání na skládku je výrazně nejlevnější variantou nakládání s odpady – sazby se upřesňují, předpokládá se postupný nárůst Sazby za nebezpečné odpady jsou zvýšené (několikanásobně) ‏ Funkce poplatků a nové sazby: 1.

Rozšíření zpoplatnění: 1. Dosud se vztahovalo jen na ukládání odpadů na skládku - nově je navrhováno zpoplatnění rovněž dalších způsobů ukládání odpadů do ŽP Rozšíření zpoplatnění se vztahuje rovněž na spalování odpadů (nikoliv při energetickém využívání) ‏ Po diskusích se navrhuje rovněž zpoplatnění ukládání odpadů na skládku jako technologického materiálu pro zajištění skládky

Změny způsobu placení a výběru poplatků: 1. Kompenzace pro obce – posuzuje se možnost řešení formou místního poplatku Vyrovnání ekonomických podmínek:  jako nový poplatek v zákoně o odpadech  placení na základě rozhodnutí orgánu státní správy (kraj) ‏  vybírají celní orgány  poplatníkem bude provozovatel zařízení (postup jako u nepřímých daní) ‏  původce bude mít poplatek zohledněn v ceně za službu

Schéma navrhovaného způsobu placení a výběru poplatků: 1.

Dělení výnosu: 1. Kompenzace pro obce zůstává v plné výši dané obci U nového poplatku se předpokládá 50% dělení mezi kraj a SFŽP Poplatky za KO: Posuzuje se nastavení poplatku tak, aby se omezila jeho „paušálnost“ a více se zohledňovalo množství netříděných odpadů

Další navrhované změny: 1. Zjednodušení poplatkových hlášení prostřednictvím Integrovaného systému plnění ohlašovacích povinností (ISPOP) ‏ Založení evidence předepsaných a zaplacených poplatků Zlepšení kontroly předepisovaných i placených poplatků

Předchůdcem ISPOPu je Informační systém Centrální ohlašovna: 1. Centrální ohlašovna umožňuje: příjem formulářů zpracování archivace zpřístupnění ověřovatelům poskytování datových exportů

1.

Shrnutí: 1. Probíhá dopracování záměrů a projednávání návrhů Předpokládá se podrobné zdůvodňování připravovaných návrhů a další diskuse

2.Agendový informační systém pro sledování toků vybraných autovraků Cíl projektu: Efektivnější výkon státní správy v oblasti nakládání s autovraky Elektronizace agendy převzetí vybraných autovraků v zařízení ke sběru autovraků je dána vyhláškou č. 352/2008 Sb., o podrobnostech nakládání s autovraky

Co systém umožňuje: 2. Propojení s dalšími zapojenými systémy (Czech POINT, databáze odcizených vozidel) ‏ Poskytuje odborům dopravy ORP před odhlášením vozidla z registru vozidel zdroj informací o tom, zda bylo vozidlo ekologicky zlikvidováno  v databázi ekologicky zlikvidovaných vozidel je možné vyhledávat dle potvrzení o převzetí autovraku, VIN nebo RZ  přístup je veřejný

Co systém umožňuje: 2. Umožňuje zpětnou kontrolu porovnáním počtu trvale vyřazených vozidel z registru silničních vozidel a převzatých autovraků Umožňuje porovnat předávané autovraky s registry hledaných vozidel Udržuje neustále aktualizovanou databázi provozovatelů zařízení ke sběru autovraků apod.

Informační systém je k dispozici na adrese: 2.

Kdo se systémem pracuje? 2. Oprávněná osoba - provozovatel zařízení k převzetí autovraku Czech POINT – autorizace provozovatelů zařízení do IS Odbory dopravy ORP - informují se o ekologické likvidaci vozidla před odhlášením z registru vozidel CENIA - provozovatel ISOH

Kdo se systémem pracuje? 2. Policie ČR - provozovatel databáze odcizených vozidel (aplikace automaticky porovnává přebírané vozidlo s touto databází a Policie je systémem automaticky notifikována o nalezených shodách) ‏ Krajské úřady - vydávají povolení k provozu zařízení k převzetí autovraku (nezapojují se přímo do provozu IS, ale předávají MŽP podklady k administraci registru provozovatelů zařízení) ‏

Provoz systému k : 2. Systém byl spuštěn V systému je zaregistrováno 480 zařízení k převzetí autovraku, 226 z nich v posledních 30 dnech odeslalo potvrzení o převzetí autovraku V systému je zaregistrováno ekologicky zlikvidovaných vozidel

Děkuji za pozornost Rut Bízková náměstkyně ministra ředitelka sekce ekonomiky a politiky ŽP