VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP 13. 12. 2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Dagmar Fialová Asociace muzeí a galerií České republiky
Advertisements

Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Cíle a postupy empirického výzkumu
ERGONOMICKÉ ŘEŠENÍ PRACOVNÍHO MÍSTA PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Výzkumný záměr Kontrolní den prosinec 2006 Vedoucí řešitel projektu: PhDr. Milada Švecová Projekt č.
Projekt č. 4 Mediální a osvětové nástroje kultivace lidských zdrojů
ECVET v Programu celoživotního učení
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Snímek 1 Efekty podnikové informatiky J. Pour Katedra IT VŠE ČSSI, Praha, 15/12/2006.
Příprava výzkumného projektu I. Bakalářský seminář Jan Vávra Miloslav Lapka 12. října 2011.
PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU E-INKLUZE 50+. OBSAH Základní informace Komu je projekt určen Cíle Aktivity Harmonogram.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
Letní olympijské hry Názory obyvatel ČR a hl. m. Prahy
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
PODPORA VÝCHOVY ŽÁKŮ K OCHRANĚ PŘED RIZIKY A K BEZPEČNÉMU CHOVÁNÍ Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i.
Komunikace o evropských fondech Názory široké veřejnosti Tisková konference Ministerstva pro místní rozvoj
ICT v životě základních škol
Asistivní technologie a asistivní život ATIS workshop , Praha Mgr. Filip Novotný Odbor sociálních služeb a sociální práce Ministerstvo práce.
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Sociální podnikání v ČR Prosinec Sociální podnikání Inovativní přístup k podnikání s pozitivním dopadem na společnost Společensky prospěšné podnikání.
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu.
OBLAST 1: KOOPERACE VE VÝZKUMU A VÝVOJI Marek Junek Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze EVROPSKÁ KULTURNÍ STEZKA SV. CYRILA A METODĚJE.
1 Mezinárodní konference 80 let sociálního pojištění „Současnost sociálního pojištění“ Svaz průmyslu a dopravy ČR Ing. Zdeněk Liška generální.
Budou chodit do knihoven? Průzkumy dospělé populace 1996 – 2007 – 2010 a nová koncepce rozvoje knihoven ČR Národní knihovna ČR.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
1 Tento projekt je spolufinancován Evropským Sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Představení výzkumného projektu CZ / /0203 POSTAVENÍ.
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
Vzpomínka k mezinárodnímu dni BOZP a informace k aktivitám Evropské agentury pro BOZP v roce 2007 RNDr. Sedlák, ředitel odboru bezpečnosti práce a pracovního.
Mgr. Lucie Holacká, Národní institut pro další vzdělávání
SOCIÁLNÍ KAPITÁL JAKO FAKTOR OVLIVŇUJÍCÍ REGIONÁLNÍ DISPARITY A REGIONÁLNÍ ROZVOJ Projekt MMR ČR WD
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Informační systém BOZP v ČR (IS BOZP)
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Chce být ekonomie udržitelná resp. je toho vůbec schopna? Ing. Lubor Tvrdý, Ph.D. PROCES Centrum pro rozvoj obcí a regionů
2. I NFORMAČNÍ ZDROJE V OBLASTI BOZP Ing. Lucie Václavková.
Životní úroveň obyvatel v České republice
aktuální problémy současného světa
Fyzioterapie – životní prostředí a životní styl – praktika Milena Černá Ústav obecné hygieny.
VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1133Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma:
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Soutěž pro žáky z celé ČR „Nakresli mi svou planetu“ Cílem soutěže je zvýšit povědomí dětí o potřebě chránit naši planetu a upozornit je na nebezpečí,
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
STRATEGIE AV21 Špičkový výzkum ve veřejném zájmu
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Chytrý Jihomoravský kraj ?
ESPON – Identifikace územních aspektů informační společnosti
Marketingový plán podniku
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie PREZENTAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ DOVEDNOSTI MANAŽERA VE VYBRANÉM PODNIKU.
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Martina Jakubcová.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
Informace o průběhu informačních seminářů a výsledcích strukturovaných rozhovorů za stranu zaměstnavatelů BP Stavebnictví I.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Stipendia města Ostrava
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Transkript prezentace:

VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP

Řešitelský tým Výzkumný ústav bezpečnosti práce Výzkumný ústav bezpečnosti práce Sociologický ústav AV Sociologický ústav AV Vysoká škola ekonomická Vysoká škola ekonomická Centrum pro otázky životního prostředí UK

CÍL ŘEŠENÍ PROJEKTU Celosvětové trendy v BOZP a kvalitě pracovního života Celosvětové trendy v BOZP a kvalitě pracovního života Vliv a dopady globalizace na pracovní podmínky Vliv a dopady globalizace na pracovní podmínky Metody, nástroje a doporučení k eliminaci možných rizik Metody, nástroje a doporučení k eliminaci možných rizik

ČINNOSTI V ROCE 2006 Empirické šetření na populaci „KVALITA PRACOVNÍHO ŽIVOTA 2006“ Empirické šetření na populaci „KVALITA PRACOVNÍHO ŽIVOTA 2006“ Příprava výzkumu národního šetření „CENA ZDRAVÍ“ (focus groups, případové studie) Příprava výzkumu národního šetření „CENA ZDRAVÍ“ (focus groups, případové studie) Skup. rozhovor s řediteli Úřadů práce; dvě případové studie k BOZP (velké podniky) Skup. rozhovor s řediteli Úřadů práce; dvě případové studie k BOZP (velké podniky) Workshopy a mezinárodní seminář Workshopy a mezinárodní seminář

SVĚT PRÁCE A KVALITA ŽIVOTA VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA SVĚT PRÁCE A KVALITA ŽIVOTA VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA Výstup – publikace 2006 Najdete ve svém informativním balíčku!

Nový svět práce Globalizace Globalizace Flexibilita („flexicurita“), kreativita Flexibilita („flexicurita“), kreativita Změny struktury zaměstnanosti Změny struktury zaměstnanosti Ekonomické změny – snižování nákladů Ekonomické změny – snižování nákladů Sociální změny Sociální změny Změny charakteru a struktury rizik Změny charakteru a struktury rizik

Reprezentativní šetření – KPŽ respondentů Aktuální názory české populace Postavení BOZP v rámci aspektů práce, které hrají roli při volbě zaměstnání Postavení BOZP v rámci aspektů práce, které hrají roli při volbě zaměstnání Vnímání BOZP jako hodnoty Vnímání BOZP jako hodnoty

ÚROVEŇ ZAJIŠTĚNÍ BOZP NA PRACOVIŠTI- důležitost BOZP je na 11. místě mezi 18 aspekty práce, které respondenti považují za důležité při volbě zaměstnání

ÚROVEŇ ZAJIŠTĚNÍ BOZP na souč.prac. - spokojenost Spokojenost respondentů s úrovní zajištění BOZP v současném zaměstnání zaujímá 5. místo z celk. počtu 18 aspektů práce Spokojenost respondentů s úrovní zajištění BOZP v současném zaměstnání zaujímá 5. místo z celk. počtu 18 aspektů práce

Hodnota BOZP O nepříliš rozvinuté podnikové kultuře v souvislosti s bezpečností práce v organizaci nebo i nižší míře obecného povědomí o tomto aspektu pracovního života a pracovní sféry vypovídá i poměrně nízký podíl (6% rozhodně, 29% spíše platí) souhlasících s výrokem O nepříliš rozvinuté podnikové kultuře v souvislosti s bezpečností práce v organizaci nebo i nižší míře obecného povědomí o tomto aspektu pracovního života a pracovní sféry vypovídá i poměrně nízký podíl (6% rozhodně, 29% spíše platí) souhlasících s výrokem „Lidé v naší organizaci jsou hrdí na to, jak je zde zajišťována bezpečnost práce“ „Lidé v naší organizaci jsou hrdí na to, jak je zde zajišťována bezpečnost práce“

HARMONOGRAM 2007 Dvě případové studie ke změnám BOZP Dvě případové studie ke změnám BOZP Realizace šetření „CENA ZDRAVÍ“ Realizace šetření „CENA ZDRAVÍ“ Mezinárodní konference Mezinárodní konference Praha (VŠE) Informační, osvětové, metodické materiály Informační, osvětové, metodické materiály

Příjemný den Děkuji za pozornost Tel.: