Finanční prostředky pro příští programové období 2007- 2013 7. prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Česká republika není čistým plátcem do fondů EU MMR ČR Seznámení se stavem čerpání za období.
STAV VEŘEJNÝCH FINANCÍ V ROCE 2007 A V DALŠÍCH LETECH Mirek Topolánek Předseda vlády ČR.
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Přehled realizovaných plateb a opatření k urychlení proplácení projektů financovaných z ROP Střední Morava 2. září 2009 Olomouc 8. září 2009 Zlín Výroční.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Evropské fondy a Česká republika v období 2007–2013: náš pohled Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti Praha,
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
FINANCOVÁNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY: Jaký je aktuální stav a perspektiva dalších let? , Praha Pavel ŠVAGR.
ČSOB EU CENTRUM REM Autumn 2006 ČSOB EU CENTRUM.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
JJ Mois Année IX. Celostátní finanční konference “Finance pro města a obce z evropských fondů v letech “ IX. Celostátní finanční konference.
Financování výkonu státní správy územních samosprávných celků
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
Národní protikrizový plán vlády Miroslav Kalousek ministr financí.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Finanční perspektiva EU Ministerstvo financí, odbor Národního fondu.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Programové období Financování programů kofinancovaných ze SF EU a veřejných rozpočtů České republiky.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z OP VK 2007 – 2013 FINANČNÍ ČÁST.
Ing. Karel Tyll ředitel odboru státního rozpočtu 2. prosince 2010
Kohezní politika EU v kontextu revize rozpočtu EU Ing
Metodika dělení příspěvku dle ukazatelů A+B1 na základě rozhodnutí Akademického senátu zůstává metodika dělení příspěvku stanoveného podle ukazatelů A+B1.
Finanční perspektiva – dopady pro ČR. Co je finanční perspektiva? Finanční rámec EU na období let Během jednání o FP: reforma výdajových.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Silnice nebo železnice
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
FONDY EU Programové období
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
TK ministra obrany Pomoc AČR při povodních Jihočeský kraj 24 osob Jihočeský kraj 24 osob Moravskoslezský kraj 197 osob Moravskoslezský kraj 197.
Stav realizace ESF programů v gesci Ministerstva práce a sociálních věcí k Tisková konference 5. února 2007.
FONDY EU Programové období
Financování kapitol státního rozpočtu II
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
Aktuální informace k financování sociálních služeb v roce 2015 a 2016 Brno, Ing. Linda Maršíková Oddělení koncepce financování sociálních služeb.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Administrace projektu (finanční část) Pracovní workshop pro příjemce – 2. výzva PO 1, 2. GG
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Státní fond dopravní infrastruktury Objemy finančních prostředků pro budování infrastruktury v ČR, Ing. Kristýna Kastlová, Ph.D. referent specialista.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
TŘINÁCTÉ ZASEDÁNÍ Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Barokní refektář Dominikánského kláštera u sv. Jiljí Jilská 7a, Praha 1.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2016 Leden 2016.
FN JESSICA v IOP Nástroj finančního inženýrství JESSICA Zvolená implementační struktura Řídící orgán IOP Holdingový fond – SFRB - instituce.
Pracovní porada ekonomů neškolských příspěvkových organizací
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
ROP JV – informace o novém programovém období
Rozpočtové právo 2. května 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok 2015
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Porada ekonomů PO dne Informace oddělení rozpočtu a financování
Návrh rozpočtu kapitoly MŠMT na rok 2019 v Kč ve stavu projednaném vládou dne bez podílu výdajů od EU   Vládní návrh rozpočtu MŠMT na rok.
Transkript prezentace:

Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra

Obsah prezentace Finanční perspektiva Finanční prostředky pro ČR Hlavní změny oproti období Základní implementační struktura Financování ROPů

FP

Finanční prostředky pro ČR (pouze regionální politika)

Finanční prostředky pro ČR (srovnání)

Hlavní změny v legislativě Rozvoj venkova mimo režim strukturálních fondů Max míra spolufinancování – 85 % (vztahováno k veřejným zdrojům) Zálohová platba – SF – 7 %; FS – 10,5 % (rozložena do 3 let) Pravidlo n+2 pro SF i FS => n+3 pro obd Fond soudržnosti –Zahrnut do programování ; –Není limit pro projekty a nepodléhají schválení EK (x velké projekty 25 mil EUR ŽP a 50 mil EUR ostatní oblasti)

Hlavní změny v legislativě Pravidla uznatelnosti stanovena na národní úrovni (MMR – metodika uznatelnosti) Společná pravidla jen pro nejvýznamnější položky (stanovena v nařízeních k jednotlivým fondům): –DPH – pro kohezní státy uznatelná nevratná DPH (jako dosud, platí pro všechny fondy) –Nákup pozemků (u ERDF a FS uznatelný jen do 10% z celk. uznatel.nákladů projektu; u ESF neuznatelný) –Úroky z úvěru – neuznatelné (platí pro všechny fondy)

Možnosti spolufinancování Analýza možností veřejných rozpočtů spolufinancovat výrazný nárůst prostředků z fondů EU v letech ; 2. aktualizace – schválena vládou dne ; Předpoklady: –Náběh čerpání fondů EU podle pravidla n+2/n+3; –Scénáře vývoje veřejných financí – současný vývoj, žádné reformy, malé reformy veřejných financí; –Pravidla Paktu stability a růstu (Konvergenční program, ve střednědobém horizontu vyrovnané rozpočty;

Možnosti spolufinancování - závěry Bez systematických reforem veř. financí nebude ČR schopna dodržovat své závazky v oblasti fiskální disciplíny; Pro potřeby spolufinancování bude nutné najít úspory v rámci nemandatorních výdajů; nutné přesměrovat část výdajů na hospodářskou a sociální soudržnost do projektů, jež jsou spolufinancovány prostředky z fondů EU; Když nebude provedena reforma mandatorních výdajů a nebudou nalezeny úspory v rámci existujících výdajových oblastí, může dodatečná zátěž spojená se spolufinancováním znamenat zvýšení deficitů veřejných financí a současně akumulaci veřejného dluhu. (Takové porušení fiskálních pravidel EU by mohlo vést až k odebrání možnosti čerpat prostředky z Fondu soudržnosti, nebo k nemožnosti čerpání prostředků z fondů EU v plné výši)

Možnosti spolufinancování – pravidla UV 1346/06 z ukládá ministrovi financí ve spolupráci s ministrem pro místní rozvoj zpracovat pravidla pro zajištění spolufinancování a do je předložit vládě; Pravidla musí respektovat specifika jednotlivých operačních programů; Je nutné nastavit stejná pravidla pro regionální operační programy a jejich jasnou návaznost na státní rozpočet;

Financování regionálních operačních programů Rozpočtování –Prostředky na předfinancování zajišťuje plně státní rozpočet; –Státní rozpočet - spolufinancování; Finanční vztahy s rozpočtovou kapitolou 317 – pro místní rozvoj

Předfinancování prostředků EU Narozpočtováno souvztažně na příjmové i výdajové stránce NOVĚ: zmocnění pro ministra financí navýšit souvztažně prostředky na předfinancování v průběhu roku Na rok 2007 je v kapitole MMR 1,5 mld. Kč

Národní spolufinancování Spolufinancování standardně rozpočtováno v rámci výdajových limitů příslušných rozpočtových kapitol; Pro rok 2007 jde o částku 1 mld. Kč pro ROPy; Tato částka bude uvolňována průběžně a to i po roce 2007 podle reálných potřeb jednotlivých regionálních operačních programů;

Finanční vztahy s rozpočtovou kapitolou 317 – pro místní rozvoj Poskytnutí do rozpočtu regionální rady formou souhrnné dotace na spolufinancování a předfinancování ROPů podle §14 rozpočtových pravidel; Nebude aplikována vyhláška o programovém financování (§§12-13 rozpočtových pravidel);

Děkuji za pozornost