Jak chápat regionální rozvoj a rozvoj venkova VI. Co znamená regionální rozvoj/rozvoj venkova (Objekty regionálního/rurálního rozvoje a výsledky, výstupy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
„Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech“
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Potenciál území v oblasti integrace a inovace Ekonomika a zaměstnanost (spolupráce škol a lokálních firem, coworkingová centra, podnikatelské inkubátory,
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Volnočasové projekty a EU financování
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
IX. Konference Finance pro města a obce Libor Lukáš hejtman Zlínského kraje zástupce AKČR pro Regionální operační programy Využití Regionálních.
VŠFS Kombinované studium Letní semestr 2011 Most.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
1 Region á ln í operačn í program regionu soudržnosti Středn í Morava 2007 – 2013 (ROP)
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Dotace na míru starostům příležitosti pro obce prosinec 2014 prosinec 2014.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
© Berman Group. Strategický plán a tvorba koncepce rozvoje města Písku do roku 2025 Komise pro strategický rozvoj Vyhodnocení nadřazených koncepčních.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
Mgr. et Mgr. Jan Bodnár Odbor evropských fondů Oddělení projektového řízení Integrovaný operační program, možnosti čerpání finančních zdrojů pro oblast.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Regionální politika EU v období
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Integrovaný regionální operační program
Regionální operační program NUTS II Jihozápad 2007 – 2013
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
- CESKY SEVER FLE Chřibská 2017.
Transkript prezentace:

Jak chápat regionální rozvoj a rozvoj venkova VI. Co znamená regionální rozvoj/rozvoj venkova (Objekty regionálního/rurálního rozvoje a výsledky, výstupy a dopady rozvojových aktivit Příloha 27 Příloha 27)

Objekty regionálního rozvoje Záleží na nástrojích a metodách, které jsou používány (subjekt s určitým nástrojem a metodou může působit pouze na určitý objekt, ne na objekt jakýkoliv Určení objektů je dáno zaměření opatření (priority) příslušného programu V podstatě se jedná o záležitosti, které jsou programem podporovány (na ně prostřednictvím projektů působíme)

Formy kapitálu, na něž s ejako na objekty působí, ale které mají i aktéři a jsou i nástroji lidmi utvořený kapitál (jmění spočívající v ekonomické infrastruktuře) přírodní kapitál (jmění spočívající v přírodních zdrojích (eko- systémech), které přispívají ke kvalitě života

Formy kapitálu, na něž s ejako na objekty působí, ale které mají i aktéři a jsou i nástroji lidský kapitál (jmění spočívající v produktivním potenciálu jednotlivých lidí založeném na jejich zdraví, motivaci, talentu a získaných dovednostech /znalosti získané kvalifikací/;produkt jejich svobodné vůle či vlastního zájmu), někdy též jako kulturní kapitál (jmění spočívající v symbolech a významech kultury, které prostřednictvím vzdělávání reprodukují strukturu společnosti a vedou její sociální praxi – vědění získané socializací) sociální kapitál (jmění spočívající v důvěře mezi lidmi, normách, formálních i neformálních sítích, které lidé využívají pro přístup ke zdrojům, řešení společných problémů a které utvářejí sociální kohezi)

Objekty regionálního rozvoje podle SROP Malé a střední podniky a podnikání (investice do fixního kapitálu vč. důrazu na využití místních zdrojů a tradičních řemesel, poradenství, konzultace vč. internacionalizace, inovace, transfer technologií, sítě a partnerství /sociální kapitál/, infrastruktura pro tyto záležitosti)

Objekty regionálního rozvoje podle SROP Infrastruktura v regionech (dopravní infrastruktura: regionální silniční síť - II. a III. třída /silnice v centrech osídlení nebo napojující tato centra na vyšší silniční síť, silnice napojující průmyslové nebo obchodní zóny na silniční síť, doplnění výstavby silnic I. třídy - OP Infrasturktura a CF, silnice II. a III. třídy k hraničním přechodům, problémová místa na silnících - mosty, nepříznivé dopady na obyvatele - Hluk/; dopravní obslužnost: dopravní systémy ve větších centrech, MHD /rozvoj/, terminály, dopravní prostředky /nákup/, dopravní informační systémy

Objekty regionálního rozvoje podle SROP Infrastruktura v regionech (informační a komunikační technologie v regionech: infrastruktura pro ICT, služby a aplikace pro občany /veřejná informační centra s internetem, ICT ve školách, vzdělávacích institucích a knihovnách, ICT pro propojení občanů a úřadů, regionální a lokální komunikační sítě/) vybraná města - příprava na iniciativu URBAN (průmyslové a vojenské lokality /demolice a sanace/, města /jádra měst - objekty a jejich obnova či výstavba, veřejná infrastruktura - parky, vodoteče, místní komunikace a technická infrastruktura/)

Objekty regionálního rozvoje podle SROP Lidé v regionech (sociální a veřejná zdravotní infrastruktura /kapacity a vybavení pro aktivní politiku zaměstnanosti, sociální integraci a celoživotní učení/, sociální začleňování /střediska motivace, pracovní rehabilitace a doprovodu ohrožených osob, získávání sociálně profesních dovedností, NNO pracujíc s vyloučenými skupinami, hlavně na venkově, osoby ohrožené sociální exkluzí /minority, drogově závislí, po propuštění z trestu, mládež, bezpečnost, nemateriální kvalita života/, místní a regionální orgány /posílení jejich kapacity pro plánování a realizaci programů - vzdělávání/)

Objekty regionálního rozvoje podle SROP Služby pro cestovní ruch (propagace, nové produkty cestovního ruchu, poradenství, partnerství /sítě podniků/, marketingové studie infrastruktura pro cestovní ruch (informační centra, ubytování, stravování, turistická zařízení sportovní, kulturní, rekreační činnosti, kulturní dědictví

Objekty regionálního rozvoje podle ROP ROP OBECNĚ (příloha 26 nutné)ROP OBECNĚ (příloha 26 nutné) Sídla (města, venkovské obce, jejich revitalizace a rozvoj) Lidé (infrastruktura a programy pro vzdělávání, zdravotní a sociální péči – také jako rozvoj území Doprava (dostupnost, infrastruktura, obslužnost) Cestovní ruch (infrastruktura, ubytování, prodej a marketing cestovního ruchu, využití památek) Organizace činné v regionálním rozvoji (technická pomoc: činnosti orgánů, služby pro zájemce, informace a publicita rozvojových aktivit, absorpční kapacita) Někdy podnikání (infrastruktura).

Objekty regionálního rozvoje podle ROP ROP SeverozápadROP Severozápad Města (jejich revitalizace a regenerace a infrastruktura pro lidské zdroje) Rozvoj území (fyzická infrastruktura: energetické sítě, vodovody a kanalizace, sítě pro informovanost lidí, osvěta a kapacity lidí) – lidé Dopravní infrastruktura a dopravní obslužnost (dostupnost) Cestovní ruch (infrastruktura, ubytování, prodej a marketing cestovního ruchu Organizace činné v regionálním rozvoji (technická pomoc: činnosti řídícího a zprostředkovatelského orgánu, služby, informace a publicita rozvojových aktivit, absorpční kapacita subjektů-objektů).

Objekty regionálního rozvoje podle ROP ROP SeverovýchodROP Severovýchod Města a venkov (jejich rozvoj) Podnikání (infrastruktura pro podnikání a spolupráce se školami a vzdělávacími organizacemi) Dopravní infrastruktura (silniční infrastruktura, obslužnost, letiště) Cestovní ruch (infrastruktura, doprovodné aktivity, marketing, koordinace cestovního ruchu) Organizace činné v regionálním rozvoji (technická pomoc: činnosti řídícího a zprostředkovatelského orgánu, služby, informace a publicita rozvojových aktivit, absorpční aktérů- objektů).

Objekty regionálního rozvoje podle ROP ROP Střední ČechyROP Střední Čechy Města (rozvoj a regenerace) – pod rozvojem území Rozvoj území (infrastruktura pro vzdělávání, zdravotnictví a sociální služby ve městech a na venkově) – Lidé Doprava (regionální infrastruktura, udržitelné formy dopravy) Cestovní ruch (podnikatelská infrastruktura a služby cestovního ruchu, veřejná infrastruktura a služby cestovního ruchu, propagace a řízení turismu) Organizace činné v regionálním rozvoji (technická pomoc: činnosti řídícího a zprostředkovatelského orgánu, služby, informace a publicita rozvojových aktivit, absorpční kapacita subjektů-objektů).

Objekty regionálního rozvoje podle ROP ROP JihozápadROP Jihozápad Stabilizace a rozvoj měst a obcí (revitalizace částí měst a obcí, infrastruktura a programy pro školství, zdravotní a sociální péči – Lidé Dostupnost center (silnice II. a III. třídy, dopravní obslužnost, místní komunikace, regionální letiště) Cestovní ruch (infrastruktura, revitalizace památek a kulturního dědictví pro cestovní ruch) Organizace činné v regionálním rozvoji (technická pomoc: činnosti řídícího a zprostředkovatelského orgánu, služby, informace a publicita rozvojových aktivit, absorpční kapacita subjektů-objektů).

Objekty regionálního rozvoje podle ROP ROP MoravskoslezskoROP Moravskoslezsko Prosperita regionu (region) (infrastruktura veřejných služeb, podnikání, cestovní ruch, brownfields, marketing regionu) Infrastruktura a dostupnost (silniční dopravní infrastruktura, rozvoj mezinárodního letiště Ostrava a propojení s centrem, obslužnost, integrovaná záchranný systém a systém krizového řízení) Města (regenerace) Venkov Organizace činné v regionálním rozvoji (technická pomoc: činnosti řídícího a zprostředkovatelského orgánu, služby, informace a publicita rozvojových aktivit, absorpční kapacita subjektů-objektů).

Objekty regionálního rozvoje podle ROP ROP Střední MoravaROP Střední Morava Rozvoj a obnova regionu (region) (regenerace a revitalizace, podnikání) Doprava (regionální silnice, veřejná doprava, bezmotorová doprava) Cestovní ruch (infrastruktura, propagace, služby cestovního ruchu) Organizace činné v regionálním rozvoji (technická pomoc: činnosti řídícího a zprostředkovatelského orgánu, služby, informace a publicita rozvojových aktivit, absorpční kapacita subjektů-objektů).

Objekty regionálního rozvoje Praha OP KonkurenceschopnostOP Konkurenceschopnost Dostupnost a prostředí (povrchová veřejná doprava, hlavní sítě – okruh, ICT, opuštěná, znehodnocená nebo sociálně problémová území a plochy, prevence a řešení přírodních nebo technologických rizik, udržitelné využívání energií a přírodních zdrojů Inovace a podnikání (inovační prostřední, partnerství výzkumu s praxí, podnikatelské prostředí) Technická pomoc

Objekty regionálního rozvoje Praha OP AdaptabilitaOP Adaptabilita Znalostní ekonomika (další vzdělávání, spolupráce výzkumu s praxí, a poradenství rozvíjející podnikatelské prostředí, inovace organizace práce, efektivní veřejná správa města) Trh práce (znevýhodněné osoby, uchazeči a zájemci o zaměstnání, osoby ohrožené ztrátou zaměstnání a nečinné osoby; organizace podporujících začleňování znevýhodněných osob, spolupráce se zaměstnavateli, sociální ekonomika) Počáteční vzdělávání (vzdělávání na SŠ a VOŠ, vzdělávání pedagogických pracovníků a odborných pracovníků ve školství, rozvoj a zkvalitnění studijních programů na vysokých školách, podpora žáků a studentů se specifickými vzdělávacími potřebami) Technická pomoc

Výstupy, výsledky a dopady Výstup: přímý výtvor jednání (operační cíle) Výsledek: okamžitý následek jednání, okamžitá změna, ke které jednání přivedlo (specifické cíle) Dopady: dlouhodobý účinek po provedení aktivit (obecné cíle)