Česká geologická služba

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Objednatel Cíl projektu Dokumentace Technologie Aktualizace a správa dat Publikace dat DIGITÁLNÍ MAPA PRAHY Petr Šebesta.
Advertisements

Kolik opravdu stojí veřejná správa?
Územně analytické podklady obce s rozšířenou působností Děčín
Podpora terénních prací v projektu NIKM - národní inventarizace kontaminovaných míst, automatizace úloh Roman Bukáček, Jiří Chroust, Petr Pala, Jiří Zvolánek,
Podklad pro veřejné projednávání PÚR ČR září 2008 Brno.
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY
STANDARD VÝKONŮ A ČINNOSTÍ AUTORIZOVANÝCH OSOB
mimořádná Valná hromada SPŘ Praha 1 Zpráva komise k tvorbě Stanov SPŘ Složení komise: Ing. Jan Doležal Ing. Jaromír Pitaš Ing. Jaroslav Švec.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Nástroje územního plánování
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
ÚZEMNÍ PLÁN OBCE A ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY OBCÍ
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Projekt TROLLEY Dobrý den.
Stavební zákon a územní plánování
ÚČELOVÁ KATASTRÁLNÍ MAPA Ing. Tomáš Cajthaml 11. června 2010.
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Působnosti obcí na úseku územního plánování od setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana.
Kontroly provedené v roce 2013 Hradec Králové Nechanice Borohrádek Hronov Vrchlabí Janské Lázně Smiřice Libáň Brumov Náchod Trutnov Rtyně v Podkrkonoší.
Problematika zavedení věcného břemene do KN
Ing. Martin MALÍŘ ředitel II. odboru ČBÚ Podzimní setkání těžařů ve dnech 5. – v hotelu Myslivna v Brně 1.
Digitální mapa veřejné správy - Portál ÚAP MSK Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
1 Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Krajský úřad.
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
Územního plánování na obcích v roce 2007 setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana Kaválková.
Digitální data katastrálních map jako součást územně analytických podkladů Seminář k digitalizaci katastrálních map Praha,
Novostavba rodinného domu
1 O programu pro Informační Systém Investičního Controllingu n Dovolujeme si Vám představit základní schémata informačního systému ISIC n Programové řešení.
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
ÚSES v Zásadách územního rozvoje JMK
1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
GIS Plzeňského kraje a projekty v rámci Digitální mapy veřejné správy Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Jindřichův Hradec Spolupráce mezi knihovnami v koncepcích a v realitě.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Obce a územně analytické podklady v procesu územního plánování ISSS 2007 – Hradec Králové Vojtěch Zvěřina.
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
Aktuální informace k DMVS Ing. Ivan Ivanov Informace k DMVS.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
Územně analytické podklady správních obvodů obcí s rozšířenou působností v území Jihomoravského kraje třetí / čtvrtá úplná aktualizace Územně analytické.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Klára Dostálová, náměstkyně pro řízení sekce regionálního rozvoje Ing. Tomáš Sklenář, ředitel odboru územního plánování.
Zhodnocení nového stavebního zákona po roce účinnosti Bakalářská práce.
Územně analytické podklady Seminář pro pracovníky stavebních úřadů a úřadů územního plánování Jihomoravského kraje Brno, Ing. arch. Zita Řehůřková.
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování Územně analytické podklady obcí Třetí úplná aktualizace Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování.
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 20. března 2012 Výzva č. 08 k předkládání žádosti o finanční podporu v rámci.
4. úplná aktualizace územně analytických podkladů ORP 1.
Datové centrum sociálních služeb v Libereckém kraji Interaktivní softwarový program určený pro poskytovatele sociálních služeb, zadavatele a také pro.
1 Výdejní aplikace pro územně analytické podklady České geologické služby Vít Štrupl.
MĚSTSKÝ ÚŘAD VALAŠSKÉ KLOBOUKY STAVEBNÍ ODBOR DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 13. A 20. BŘEZNA 2013.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování Územně analytické podklady obcí AKTUALITY Jana Hurníková, Milan Pachta.
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
ZÚR JMK zásady pro aplikaci Krajský úřad Jihomoravského kraje seminář
ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY (ÚAP)
Těžba nerostných surovin
Územně analytické podklady Informace z metodické porady MMR s krajskými úřady ke 2. aktualizaci ÚAP obcí porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
územního plánování na obcích v roce 2007
Krajský úřad Středočeského kraje
Územně analytické podklady
EKOLOGICKÉ REKULTIVACE
Stavební přípravy a zásady Rekodifikace veřejného stavebního práva
Veřejná beseda nad návrhem Územního plánu Mariánské Lázně
Transkript prezentace:

Česká geologická služba Upřesnění evidence a současného stavu využití ložisek nevyhrazeného nerostu na území ČR Ing. Josef Godány RNDr. Petr Rambousek, Ing. Karel Rýda, RNDr. Jaromír Starý Česká geologická služba

Upřesnění evidence a současnéhostavu využití ložisek Plný název projektu: Upřesnění evidence a současnéhostavu využití ložisek nevyhrazeného nerostu na území ČR v návaznosti na výkaz báňsko-technických a provozních údajů Hor (MPO) 1-01 pro aktualizaci surovinového informačního systému (SurIS) Projekt řešen v rámci podpory výkonu státní geologické služby z prostředků OG MŽP za institucionální podpory OSEB MPO a ČBÚ (OBÚ) a spolupráce s těžaři. Zahájení v r. 2012 pilotním projektem na území Jihočeského kraje, - dokončení na ostatních krajích ČR do konce roku 2014.

Upřesnění ploch nevýhradních těžeb (Rozhodnutí o využití území) a zajištění chybějících polygonů o ČPHZ jsou velmi důležité pro tvorbu územně plánovací dokumentace (ÚPD) na všech úrovních, zejména v rámci plnění zásad územního rozvoje kraje ve smyslu zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákona). Zároveň tak jsou nezbytné pro územně analytické podklady ve smyslu vyhlášky MMR č. 500/2006 Sb., ve znění pozdějších novel o územně analytických podkladech, územně plánovací dokumentaci a způsobu evidence územně plánovací činnosti.

Z pohledu územního plánování a rozvojových územních koncepcí je nezbytné, aby bylo předvídáno možné koncepční využití území nad ložiskem nevyhrazeného nerostu k těžbě v budoucnosti (tedy po dobu platnosti projednávané ÚPD) alespoň tak, že v ÚPD budou vyznačena platná územní rozhodnutí a platná rozhodnutí o povolení ČPHZ a obrysy těžených i dosud netěžených ložisek s evidovanými zásobami nevyhrazeného nerostu. Nově zjištěné poznatky a upřesnění s využitím výkazů báňsko-technických a provozních údajů Hor (MPO) 1-01 jsou nezbytně nutné pro aktualizaci surovinového informačního systému (SurIS) ve smyslu § 6 a § 7 zákona č. 44/1988 Sb., kam jsou postupně zapracovány.

Postup prací:

Pro pasportizaci a přípravu následného terénního ověření byla Pro pasportizaci a následné terénní ověření byla ložiska nevyhrazených nerostů rozčleněna do následujících kategorií: Pro pasportizaci a přípravu následného terénního ověření byla -       - využívaná ložiska nevyhrazených nerostů, s platným územním rozhodnutím a povolením ČPHZ od příslušného OBÚ - evidovaná těžená ložiska (D) -        - ložiska nevyhrazených nerostů s ukončenou těžbou a probíhající rekultivací -        - ložiska nevyhrazeného nerostu s platným územním rozhodnutím bez povolení ČPHZ -        - nevyužívaná ložiska nevyhrazených nerostů, která jsou součástí pozemku - evidovaná netěžená ložiska (D) (podchycená v SURIS)

1. Na podkladě jednání MPO a ČBÚ byly navázány kontakty s obvodními báňskými úřady v Plzni, Hradci Králové, Ostravě, Liberci a  Praze pro území krajů Jihočeského, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého, Libereckého a Středočeského včetně Prahy a předjednána možnost vstupu do úředních archivů. 2. Ve spolupráci s příslušnými báňskými inspektory byly průběžně zpracovávány podklady pro výše uvedené kraje. Při zajišťování nutných podkladů se vycházelo z poskytnutých územních rozhodnutí a rozhodnutí o ČPHZ s příslušnými Plány využívání ložisek nevyhrazeného nerostu, Plánů zajištění a likvidace ložisek, včetně Plánů sanace a rekultivace těžbou dotčeného území. Textové a mapové podklady byly nafoceny a průběžně digitalizovány. Spolupráce ze strany Obvodních báňských úřadů byla na nadstandardní úrovni. Zodpovědní kontaktní pracovníci na OBÚ vycházeli řešitelům vstříc a požadovaná data včetně konzultací poskytli bez komplikací.

3. Byla provedena rekognoskace většiny těžených, zajištěných a likvidovaných ložisek nevyhrazeného nerostu, prověřen aktuální stav a byla pořízena jejich podrobná fotodokumentace.

4.Získané údaje, zajištěné na jednotlivých OBÚ a při terénních revizích sledovaných ložisek, byly zapracovány do identifikačních listů (pasportů) jednotlivých ložisek.

5. Na základě revizí Plánů využívání ložisek, archivovaných na jednotlivých OBÚ, byly zajištěny aktuální souřadnice zákresů jednotlivých ložisek. Výsledkem bylo upřesnění a opravy zákresů velké části těchto ložisek, evidovaných v  databázi SurIS ČGS.

Aktualizované zákresy jsou již součástí aktualizace ZUR v krajích Pardubickém, Královehradeckém a Jihočeském. V přípravě je zapracování do 2. Aktualizace ZUR Olomouckého kraje. Postupně budou zpřístupněny i webovou aplikací SURIS pro veřejnost.

Zjištěné problémy: pro plošně rozsáhlá ložiska nevyhrazeného nerostu vydáváno několik povolení v různých časových horizontech i pro různé subjekty těžba na původně jednom evidovaném ložisku v SURIS pak vykazována pro někoik ložisek kombinace těžby v DP ( hornická činnost) v jednom horizontu a v dalším horizontu těžba nevyhrazeného nerostu (ČPHZ) geometrické nesoulady

Děkujeme za pozornost a za spolupráci