Ing. Martin Durčák Výskyt vybraných znečišťujících látek z bodových zdrojů znečištění v povodí Odry.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hydrologické extrémy MARK RIEDER
Advertisements

Polycyklické aromatické uhlovodíky v potravinách
Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Čistírna odpadních vod v Náměšti nad Oslavou
ISPOP a aktuální ohlašovací povinnosti v oblasti vodního hospodářství
Hodnocení dopadu aplikovaného množství účinných látek pesticidů na jakost povrchových vod a sedimentů Jiří Šajer.
Vsakování odpadních vod do horninového prostředí
Hydroekologický informační systém VÚV TGM, v.v.i.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Integrovaný registr znečišťování Ohlašovací povinnosti za rok 2008 Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního.
VÝVOJ NÁSTROJŮ PRO HODNOCENÍ MNOŽSTVÍ A JAKOSTI VOD
Znečišťování vodních zdrojů.
DÚ 2.1 Mikrobiální kontaminace povrchových vod v povodí Odry
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
Evidence kontaminovaných míst
Stanovení základních ukazatelů znečištění odpadních vod
Metodika stanovování emisních limitů kombinovaným způsobem
Vypouštění odpadních vod do vod podzemních Mgr. Emílie Nedvědová odbor ochrany vod.
Návrh změny nařízení vlády č. 61/2003
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Praha DÚ IV.2 - Podklady pro potřeby pracovních skupin MKOOpZ Autoři: Tušil, P., Šajer, J., Durčák, M., Kristová, A. Identifikace antropogenních.
ZNEČIŠTĚNÍ VOD DUSÍKEM V ZEMĚDĚLSKÝCH POVODÍCH ČR
DÚ I.3 Hodnocení dopadu aplikovaného množství účinných látek pesticidů na jakost povrchových vod a sedimentů Jiří Šajer, Ivana Truxová, Hana Sezimová.
Dopady jaderné energetiky na životní prostředí
E M A S Workshop Pavel Růžička, MŽP Projekt „Environmentální řízení měst se zaměřením na energetický management“ Ústí nad Labem,
Hodnocení dopadu aplikovaného množství účinných látek pesticidů na jakost povrchových vod a sedimentů Jiří Šajer.
Eva Měráková, Lenka Jandová
Budoucnost Ústeckého kraje? budoucnost je vždy ovlivněna minulostí…
Problematika kvality ovzduší Moravskoslezského kraje a činnost krajského úřadu Zpracoval: Ing. Marek Bruštík Datum:
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Stav financování vodohospodářských.
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
DÚ I.2 Výskyt vybraných znečišťujících látek z bodových zdrojů znečištění v povodí Odry VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Vývoj kvality ovzduší v České republice
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Znečištění půdy a potravin
DÚ IV.2 Podklady pro potřeby pracovních skupin MKOOpZ Petr Tušil.
Operační program Životní prostředí
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Požadavky na vypracování rozptylových studií
Ing. Václav Jirásek Povodí Labe, státní podnik ELLA - INTERREG III.B - CADSES Královéhradecký kraj Aldis, Hradec Králové,
Integrovaná povolení v Moravskoslezském kraji , Marek Bruštík.
DÚ I.2 Výskyt vybraných znečišťujících látek z bodových zdrojů znečištění v povodí Odry VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Závadné látky – prioritní
Partyzánské náměstí Ostrava tel.: fax: Projekty EU na Zdravotním ústavu Ostrava „Identifikace průmyslových zdrojů“
Ing. Eliška Kotíková Kokořínsko,
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ CHRÁNÍCÍ ZDRAVÍ ČLOVĚKA PŘED NEPŘÍZNIVÝMI VLIVY STAVEB Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Prevence v právu životního prostředí Jana Dudová.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Mgr. Emílie Nedvědová odbor ochrany vod Právní předpisy v oblasti ochrany podzemních vod před znečištěním.
Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v.v.i. | Podbabská 30/ 2582, Praha 6 | Pobočka Brno | Mojmírovo.
Národní plány povodí Aktuální stav přípravy a souhrn programu opatření.
Ostravice, Obsah přednášky Průmyslové činnosti v režimu IPPC v MSK Monitoring emisí látek znečišťujících ovzduší Prezentace výsledků monitoringu.
Vodohospodářské aktuality
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 19. a 20. října 2016 Mgr. Ladislav Faigl.
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
Česká inspekce životního prostředí
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
PRIORITNÍ OSA 3 OPŽP
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Znečištěné místa na Slovácku
Reprezentativní stanice pro hodnocení kvality ovzduší v aglomeracích České republiky Jan Sládeček, ISKO.
DOSTUPNOST DAT V HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ
Transkript prezentace:

Ing. Martin Durčák Výskyt vybraných znečišťujících látek z bodových zdrojů znečištění v povodí Odry

Cíle úkolu v roce 2010 Pokračování v realizaci screeningového ověřování přítomnosti vytipovaných prioritních látek ve vypouštěných odpadních vodách z vybraných bodových zdrojů, především se zaměřením na vypouštěné důlní vody, sledování vlivu těchto zdrojů na jakost vody a dnových sedimentů v úsecích toků bezprostředně dotčených vypouštěním, aktualizace přehledu emisí prioritních látek evidovaných v rámci provozovaných registrů.

Sledované látky Sledované matrice 16 látek ze skupiny PAU (acenaftylen, acenaften, naftalen, fluoren, fenanthren, anthracen, fluoranthen, pyren, benzo(a)anthracen, chrysen, benzo(b)fluoranthen, benzo(k)fluoranthen, benzo(a)pyren, benzo(g,h,i)perylen, dibenzo(a,h)anthracen, indeno(1,2,3-c,d)pyren) Kovy (rtuť, kadmium, olovo, nikl) včetně jejich rozpuštěných forem Sledované matrice Odpadní voda Povrchová voda Dnové sedimenty Biofilmové nárosty

Sledované bodové zdroje znečištění Celkem bylo v roce 2010 sledováno 12 bodových zdrojů znečištění (5 výustí důlních vod, 5 výustí průmyslových zdrojů a 2 komunální ČOV) Důl Darkov a ČSM - důlní vody Důl ČSA Doubrava - důlní vody

Sledované bodové zdroje znečištění Důl ČSA Jan Karel - důlní vody DIAMO VJ Jeremenko - důlní vody

Sledované bodové zdroje znečištění DIAMO GEAM Zlaté hory - ČOV důlních vod ArcelorMittal Ostrava- ČOV Lučina

Sledované bodové zdroje znečištění Biocel Paskov - ČOV KOMTERM areál Tatra Kopřivnice - ČOV

Sledované bodové zdroje znečištění ČEZ Elektrárna Dětmarovice – čerp. stanice 2 ČEZ Elektrárna Dětmarovice – čerp. stanice 1

Sledované bodové zdroje znečištění ČOV Opava ČOV Kopřivnice

Sledované recipienty 15 profilů na horní Odře (Ostravice, Opava, Doubravská Stružka, Karvinský potok, Mlýnka, Lučina, Zlatý potok, Kopřivnička)

Způsob hodnocení naměřených výsledků Pro výpočet průměrných a maximálních hodnot naměřených koncentrací sledovaných látek v odpadních vodách, povrchových vodách a sedimentech byly použity postupy uvedené ve směrnici 2009/90/ES. Poté byly tyto hodnoty v případě povrchových vod a sedimentů porovnávány s vhodnými standardy uvedenými v - Směrnici Evropského parlamentu a Rady 2008/105/ES o normách environmentální kvality v oblasti vodní politiky - Metodickém pokynu odboru ochrany vod MŽP k nařízení vlády č. 229/2007 Sb., kterým se mění nařízení vlády č. 61/2003 Sb. - Metodickém pokynu odboru pro ekologické škody Ministerstva životního prostředí České republiky – kritéria znečištění zemin a podzemní vody - Zákoně č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů ve znění pozdějších předpisů

Výsledky – bodové zdroje Naměřené výsledky dokumentují vysoké koncentrace kovů a PAU v důlních vodách čerpaných z dosud činných dolů karvinské části černouhelné pánve. Byly naměřeny poměrně vysoké koncentrace rtuti v odpadních vodách Elektrárny Dětmarovice. Potvrzeny byly poměrně nízké průměrné koncentrace kadmia (0,18 µg/l v nefiltrovaných vzorcích a 0,12 µg/l ve filtrovaných vzorcích) u zdroje ArcelorMittal Ostrava - ČOV Lučina. V letošním roce sledované komunální ČOV (ČOV Opava a ČOV Kopřivnice) vykazovaly hodnoty sledovaných látek těsně nad mezí nebo pod mezí stanovitelnosti.

Výsledky – povrchová voda V profilu Doubravská Stružka – pod výustí dolu ČSA byly překročeny normy environmentální kvality (NEK) pro nejvyšší přípustné koncentrace a průměrné koncentrace rtuti. V profilech Karvinský potok – Sovinec, Mlýnka – ústí, Ostravice – Kunčice a Lučina – Kunčičky byla překročena NEK pro průměrné koncentrace rtuti. V profilu Doubravská Stružka - pod výustí dolu ČSA byly překročeny NEK pro průměrné koncentrace fluoranthenu a sumy benzo(b)fluoranthenu a benzo(k)fluoranthenu. Kromě lokalit sledovaných na Zlatém potoce byla ve všech profilech, kde proběhly analýzy PAU, překročena NEK pro sumu benzo(g,h,i)perylenu a indeno(1,2,3–c,d)pyrenu.

Výsledky - sedimenty Překročení kritéria „B“ metodického pokynu bylo zjištěno: - u obsahu niklu a kadmia v sedimentech odebraných v profilu Zlatý potok – pod ČOV důlních vod společnosti DIAMO závod GEAM, - u benzo(a)pyrenu v profilu Karvinský potok - Sovinec. K překročení limitních hodnot koncentrací vybraných rizikových prvků a látek daných zákonem č. 185/2001 Sb., o odpadech došlo na sledovaných lokalit především u sumy látek ze skupiny PAU, v menší míře u naměřených hodnot obsahu kadmia, rtuti a niklu. Pro sledované prioritní látky (kovy a PAU) byla potvrzena vhodnost prokázání identifikace vlivů bodových zdrojů znečištění analýzou polutantů v sedimentu akumulovaného v úsecích toků bezprostředně navazujících na místo vypouštění.

Výsledky – nárosty Zjištěné hodnoty koncentrací rtuti, niklu a olova jsou srovnatelné s hodnotami zjištěnými v rámci řešení tohoto projektu v minulém roce na sledovaných lokalitách řek Lučina, Olše a Ostravice. V profilech na Zlatém potoce byly naměřeny koncentrace kadmia přibližně o řád až dva řády vyšší než na ostatních lokalitách.

Přehled evidovaných emisí prioritních látek do povrchových vod údaje uvedené v Registru průmyslových zdrojů znečištění - část nebezpečné látky údaje uvedené v Integrovaném registru znečištění životního prostředí referenční rok 2009 zpracovány tabulkové přehledy emisí pro oblasti povodí, dílčí bilanční povodí a zpracovatelské oblasti

Přehled evidovaných emisí prioritních látek do povrchových vod Celkem je evidováno přímé vypouštění do povrchových vod u 7 prioritních látek. (kadmium a jeho sloučeniny, olovo a jeho sloučeniny, rtuť a její sloučeniny, nikl a jeho sloučeniny, PAU, dichlormethan a benzen). Zejména u kovů a jejich sloučenin lze pozorovat v rámci uvedených registrů v jednotlivých celkových bilancích až několikanásobné rozdíly, které jsou způsobeny faktem, že v rámci Integrovaného registru znečišťování životního prostředí jsou evidovány i významné komunální zdroje znečištění (např. ÚČOV Ostrava, ČOV Frýdek-Místek, ČOV Liberec), které přestože vypouštějí odpadní vody s poměrně nízkými koncentracemi uvedených látek, tak bilančně tyto zdroje představují významnou zátěž povrchových vod těmito prioritními látkami vypouštěnými z bodových zdrojů.

Závěr Naměřené výsledky dokumentují zejména vyšší výskyt PAU v odpadních vodách odtékajících z komunálních ČOV, kde jsou čištěny i průmyslové odpadní vody z tepelného zpracování uhlí a vysoké koncentrace sledovaných kovů a PAU v důlních vodách čerpaných z dosud činných černouhelných dolů. Bylo zjištěno překračování NEK v povrchových vodách pod sledovanými bodovými zdroji znečištění především v případě rtuti a látek ze skupiny PAU (zejména NEK pro sumu benzo(g,h,i)perylenu a indeno(1,2,3–c,d)pyrenu). V tocích pod sledovanými zdroji nebo skupinou zdrojů docházelo k nárůstu koncentrací sledovaných látek v dnových sedimentech na většině sledovaných lokalit. V Registru průmyslových zdrojů znečištění - část nebezpečné látky a Integrovaném registru znečišťování životního prostředí bylo v české části mezinárodní oblasti povodí Odry evidováno přímé vypouštění do povrchových vod celkem u 7 prioritních látek. Jmenovitě se jedná o kadmium a jeho sloučeniny, olovo a jeho sloučeniny, rtuť a její sloučeniny, nikl a jeho sloučeniny, PAU, dichlormethan a benzen.

Závěr - pokračování V roce 2008 bylo evidovanými zdroji znečištění vypuštěno do povrchových vod české části mezinárodní oblasti povodí Odry 1 755 tun anorganického dusíku a více než 143 tun celkového fosforu. Přibližně poloviční podíl u obou ukazatelů na této bilanci tvoří komunální zdroje znečištění nad 10 000 ekvivalentních obyvatel. V prvním plánovacím období do roku 2015 se v české části mezinárodní oblasti povodí Odry počítá s přípravou 134 opatření k omezování vypouštění znečištění z bodových zdrojů a celkovými předpokládanými investičními náklady na tyto opatření ve výši 17,039 mld. Kč. Nejnákladnějšími opatřeními budou dotčeny vodní útvary Ostravice po soutok s tokem Lučina, Ostravice po ústí do toku Odra , Odra po soutok s tokem Ostravice, Odra po soutok s tokem Od Bažantnice, Opava po ústí do toku Odra a Lučina po ústí do toku Ostravice, což souvisí především s realizací projektů dostavby kanalizace v Ostravě.

Ing. Martin Durčák Výskyt vybraných znečišťujících látek z bodových zdrojů znečištění v povodí Odry Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v.v.i. | Podbabská 30/ 2582, 160 00 Praha 6 | +420 220 197 111 info@vuv.cz, www.vuv.cz, Pobočka Brno | Mojmírovo náměstí 16, 612 00 Brno-Královo Pole | +420 541 126 311 info_brno@vuv.cz, Pobočka Ostrava | Macharova 5, 702 00 Ostrava | +420 596 134 181 | info_ostrava@vuv.cz