Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DOSTUPNOST DAT V HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DOSTUPNOST DAT V HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ"— Transkript prezentace:

1 DOSTUPNOST DAT V HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ
semiNÁŘ VÚV TGM, v.v.i. P. Vyskoč, H. Prchalová, S. Semerádová, J. Picek, J. Dlabal, E. Hlušičková Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka. v.v.i., Podbabská 2582/30, Praha 6

2 VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ
Zaměření semináře Seminář zaměřen na problematiku emisí do vody z pohledu dostupných dat, metodik a nástrojů pro vyhodnocení jejich vlivu na stav vod, a to zejména v souvislosti s přípravou 3. cyklu plánování podle Rámcové směrnice o vodách a reportingem údajů o emisích do vodního prostředí Evropské agentuře pro životní prostředí.

3 Související činnosti (spolupráce) odd. HEIS VÚV
VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ Související činnosti (spolupráce) odd. HEIS VÚV Stanovování emisních limitů kombinovaným přístupem – informační podpora vodoprávních úřadů (software, portál a podpora VÚ; pro OOV MŽP ). Emise a jejich dopad na vodní prostředí (metodika, software, pilotní povodí, portál; KUS , VÚV a Povodí Vltavy, s.p.) Reporting „SoE WISE Water Emissions” EEA (datová sada; pro OOV MŽP od roku 2009) Simulační model jakosti povrchových vod (software; výzkumný záměr 2008; využíván v rámci vodohospodářské bilance jakosti povrchových vod pro Povodí Vltavy od roku simulační model

4 Související činnosti (spolupráce) odd. HEIS VÚV
VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ Související činnosti (spolupráce) odd. HEIS VÚV Hodnocení chemických a fyzikálně chemických ukazatelů stavu a jakosti povrchových vod. (Pro OOV MŽP a státní podniky Povodí: stav tvarů povrchových vod pro 2. plány, hraniční vody a další)

5 Projekt KUS (MZe): Emise a jejich dopad na vodní prostředí
VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ Projekt KUS (MZe): Emise a jejich dopad na vodní prostředí Cíl: Vytvoření nástrojů pro hodnocení významnosti zdrojů a cest znečišťujících látek do vodního prostředí (metodika, software a pilotní ověření v povodí Vltavy) Požadavky na řešení: Využitelnost při plánování v celostátním rozsahu (uživatelem zpracovatelé plánů – podniky Povodí) Výstupy jako podklad pro opatření ke zlepšení stavu vod, případně nastavení monitoringu Zohlednění specifických vlastností látek (např. rozpustnost, vazba na pevné částice) a charakteristik prostředí (půda, horninové prostředí), kterým se do vod dostávají. Informace na:

6 monitoring > vyhodnocení stavu vod > programy opatření
HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ Plánovací cyklus podle RSV 6ti letý cyklus: charakterizace povodí (vlivy na stav vod – emise) > monitoring > vyhodnocení stavu vod > programy opatření K návrhu opatření nutno znát podíl zdrojů zneč. na nedosažení dobrého stavu Měřítko hodnocení stavu: vodní útvar (v ČR 1121 útvarů povrchových vod)

7 Postup

8 Identifikace „rizikových“ látek (P. Vyskoč, P. Richter)
HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ Identifikace „rizikových“ látek (P. Vyskoč, P. Richter) Výchozí seznam: látky se stanovenými environmentálními cíli (přípustnými koncentracemi v povrchových vodách) pro dosažení dobrého chemického stavu (prioritní a nebezpečné látky) a ekologického stavu (všeobecné fyzikálně chemické a specifické znečišťující látky) Kritéria pro určení rizika: Neplnění environmentálních cílů podle monitoringu (v reprezentativních profilech vodních útvarů) Evidence vypouštění nebo přenosů v odpadních vodách v E-PRTR (součást Integrovaného registru znečišťování)

9 Určeno celkem 79 rizikových látek (z toho 30 prioritních):
HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ „Rizikové“ látky Určeno celkem 79 rizikových látek (z toho 30 prioritních): Z toho 26 problémových celostátně (> cca 10 % útvarů povrchových vod): fosfor a dusičnanový dusík prioritní (nebezpečné) látky: anthracene, DEHP, bromovaný diphenylether, benzo(a)pyrene, benzo(b)fluoranthene, benzo(ghi)perylene, benzo(k)fluoranthene, kadmium a rtuť.

10 „Rizikové“ látky a stav povrchových vod: dostupná data
VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ „Rizikové“ látky a stav povrchových vod: dostupná data Hodnocení stavu útvarů povrchových vod pro 2. plánovací cyklus (převážně monitoring za období let – 2012, dostupné v rámci ISVS-VODA) Hodnocení stavu útvarů povrchových vod v roce (převážně monitoring za období let 2013 – 2015, dosud neveřejné) Ukázka (mapa stavu, nevyhovující ukazatele v útvarech, statistika)

11 VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ
Zdroje a cesty látek (A. Kristová, T. Mičaník, P. Rosendorf, H. Prchalová)

12 Hodnocené zdroje a cesty: atmosférická depozice
HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ Analýza dopadu emisí Hodnocené zdroje a cesty: atmosférická depozice vypouštění odpadních vod zemědělství (přes půdu, podzemní vody) stará kontaminovaná místa (přes podzemní vody) přirozený původ Další problémové ale nehodnocené (nedostatek informací): rybníkářství doprava (Centrum dopravního výzkumu, VÚV Brno) (možná) dešťové oddělovače (stavební fakulta ČVÚT) ...

13 Emise látek do vody případně dalších složek prostředí
VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ Vstupní data Celostátně dostupné údaje shromažďované na centrální nebo regionální (podniky Povodí, kraje) úrovni: Emise látek do vody případně dalších složek prostředí Výskyt látek v prostředí (podzemní vody, půda, ovzduší) Charakteristiky prostředí ovlivňující vstup látek do povrchových vod Náhrada chybějících údajů „emisními faktory“: Odhad emisí = počet charakterist. jednotek * emisní faktor Dostupnost dat ovlivňuje metodické postupy a spolehlivost výsledků Využito cca 30 vstupních datových sad (VÚV, ČHMÚ, MŽP, MZe, ČGS, ČVUT, VÚKOZ, podniky Povodí, CENIA, ČÚZK, ČSÚ, ČZU a další)

14 Vypouštění odpadních vod
VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ Vypouštění odpadních vod (P. Vyskoč, S. Semerádová, A. Kristová, J. Dlabal, E. Procházková, L. Matoušová, M. Beránková) Základní údaje předávané znečišťovatelem vodoprávnímu úřadu, správci povodí a pověřenému odbornému subjektu (podle § 38 zákona č. 254/2001 Sb.) Evidence vypouštění pro potřeby sestavení vodní bilance Majetková a provozní evidence vodovodů a kanalizací, část kanalizační stoky a čistírny odpadních vod Integrovaný registr znečišťování životního prostředí (IRZ): úniky do vody a přenosy v odpadních vodách Plány rozvoje vodovodů a kanalizací území krajů (PRVKÚK) (např. České republiky (PRVKÚK)

15 Vypouštění odpadních vod
VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ Vypouštění odpadních vod (P. Vyskoč, S. Semerádová, A. Kristová, J. Dlabal, E. Procházková, L. Matoušová, M. Beránková)

16 IRZ: úniky do vody a přenosy v odpadních vodách
VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ IRZ: úniky do vody a přenosy v odpadních vodách (S. Semerádová, A. Kristová) ISPOP – IRZ – podle zákona o IRZ - 25/2008 Sb. (novelizován v roce 2016) obsahuje údaje únicích do vody vzduchu půdy a přenosech v odpadech odpadních vodách

17 IRZ: úniky do vody a přenosy v odpadních vodách
VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ IRZ: úniky do vody a přenosy v odpadních vodách (S. Semerádová, A. Kristová) Údaje vztažené na provozovnu zákon definuje výčet látek a činností E-PRTR – data jsou podmnožinou dat z IRZ HEIS – databáze – data 2011 – 2013 Roky 2014, 2015, 2016 – vybrané látky zpracované pro reporting emisí (ohlašuje se do za uplynulý rok, údaje zveřejňovány na podzim) Ukázka )

18 Základní údaje předávané znečišťovatelem vodoprávnímu úřadu
VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ Základní údaje předávané znečišťovatelem vodoprávnímu úřadu (A. Kristová, S. Semerádová) ISPOP – Základní údaje (podle §38 odst. 4 Vodního zákona) volně navazuje na registr průmyslových zdrojů znečištění předává znečišťovatel, ověřuje vodoprávní úřad výčet látek i podniků se řídí vodoprávním rozhodnutím data vztažená na výusť včetně podrobných měření HEIS – databáze roky 2011, 2013, 2014, 2015, 2016 – jen pro potřeby reportingu Ukázka

19 Evidence vypouštění pro potřeby sestavení vodní bilance
VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ Evidence vypouštění pro potřeby sestavení vodní bilance (J. Dlabal) Údaje o vypouštění odpadních vod předává povinný subjekt (prostřednictvím ISPOP) příslušnému podniku Povodí dle Vyhl. č. 431/2001 Sb., o obsahu vodní bilance. Limit pro hlášení je 6 tis. m3/rok nebo 500 m3/měsíc Podniky Povodí předávají data o vypuštění VÚV TGM, v.v.i. do pro sestavení vodní bilance. Data obsahují základní údaje o subjektu (ID, název, tok, ČHP, katastr, souřadnice, měsíční a roční množství, roční údaje o jakosti) Jakost: P celk., Nanorg, N-NH4, BSK5, CHSKCr, NL, RS, Údaje o vypouštění z let jsou dostupné na portále HEIS VÚV. Ukázka

20 Majetková a provozní evidence kanalizací a ČOV (E. Hlušičková)
VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ Majetková a provozní evidence kanalizací a ČOV (E. Hlušičková) - data z MZe dle zákona o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu č. 275/2013 Sb - vodovody a kanalizace, pokud je trvale využívá alespoň 50 fyzických osob, nebo pokud průměrná denní produkce z ročního průměru pitné nebo odpadní vody za den je 10 m3 a více, Majetková evidence – základní údaje Místo vypouštění bez čištění Místo vypoštění na ČOV Obyvatelstvo Technické údaje Ekonomické údaje České republiky (PRVKÚK)

21 Majetková a provozní evidence kanalizací a ČOV (E. Hlušičková)
VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ Majetková a provozní evidence kanalizací a ČOV (E. Hlušičková) - Provozní evidence za funkční celek - základní údaje - obyvatelstvo - bilanční údaje - ekonomické údaje - údaje o jakosti – fosfor celk., dusík celk., dusík amoniak., dusík anorg. BSK5, CHSKCr, NL a jiné (Hg, Cd) - vlastník, provozovatel, VÚ a - v HEIS časové řady od roku 2011 České republiky (PRVKÚK) vodovody a kanalizace,

22 Integrace dat o vypouštění z různých evidencí
VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ Integrace dat o vypouštění z různých evidencí Údaje se částečně překrývají, např. v případě IRZ je ale obtížné určit s dalšími evidencemi totožné zdroje znečištění Společná identifikace místa vypouštění (propojitelnost evidencí): „základní údaje“ - vodní bilance - MPEVaK Evidence „základních údajů předávaných VÚ“ není vedena „historicky“ - místa vypouštění nemají v čase neměnný identifikátor) Dostatečná lokalizace vzhledem k síti vodních toků a nádrží: pouze u vodní bilance a částečně u základních údajů předávaných VÚ Problematická využitelnost PRVKÚK (z hlediska hromadného zpracování)

23 Odpadní vody - obyvatelé nepřipojení na kanalizaci
VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ Odpadní vody - obyvatelé nepřipojení na kanalizaci (Biologické centrum AV ČR / J. Hejzlar, P. Rosendorf, M. Beránková, L. Matoušová) Množství látky vstupujících do povrchových vod podle „emisního faktoru“ produkce látky na osobu a charakteristické hodnoty vstupu látky do povrchových vod Počet obyvatel nepřipojených na veřejnou kanalizaci „odečten“ z Majetkové a provozní evidence kanalizací

24 Zemědělství: živiny - dusík a fosfor, pesticidy
VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ Zemědělství: živiny - dusík a fosfor, pesticidy Látky: živiny dusík fosfor pesticidy Prostředí: půda podzemní vody

25 Zemědělství: dusík (VÚRV / J. Klír, H. Prchalová, P. Rosendorf)
VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ Zemědělství: dusík (VÚRV / J. Klír, H. Prchalová, P. Rosendorf) Dusík (podklady J. Klír, VÚRV): minerální hnojiva organická (statková) hnojiva bioplynové stanice (digestát) V minulosti – zaměření na statková hnojiva Současnost: produkce statkových hnojiv minimální, významně vzrostlo užívání minerálních hnojiv, nový problém – digestát jako produkt bioplynových stanic

26 Zemědělství: vstup živin do půdy (J. Klír / VÚRV)
VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ Zemědělství: vstup živin do půdy (J. Klír / VÚRV) Průměrný přívod živin do půdy v ČR hnojením (v kg č.ž. na 1 ha využívané z.p. podle ČSÚ: 3,5 mil. ha v kalendářním roce 2016) Minerální hnojiva Statková hnojiva živočišného původu + digestát z BPS

27 Nové možnosti hodnocení: Dobytčí jednotky
VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ Zemědělství: živiny – dusík (VÚRV / J. Klír, H. Prchalová, P. Rosendorf) Nové možnosti hodnocení: Dobytčí jednotky Pěstované plodiny (údaje za celou ČR od roku 2015) Aplikační pásma (limity na hnojení podle BPEJ, zatím jen ve zranit. oblastech) Bioplynové stanice (produkce digestátu, údaje za ČR) Bude nutno řešit: Statková hnojiva a digestát – skutečné vstupy na půdu, ale minerální hnojiva – jen optimální dávky podle plodin a aplikačních pásem Vliv hydrologického režimu (?) Ověření na datech z monitoringu (pilotní území)

28 Zemědělství: statková hnojiva (J. Klír / VÚRV)
VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ Zemědělství: statková hnojiva (J. Klír / VÚRV)

29 Zemědělství: limity hnojení podle plodin (J. Klír / VÚRV)
VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ Zemědělství: limity hnojení podle plodin (J. Klír / VÚRV)

30 Zemědělství: živiny – fosfor (P. Rosendorf, J. Krása / ČVUT)
VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ Zemědělství: živiny – fosfor (P. Rosendorf, J. Krása / ČVUT) Cesty: Transport se sedimentem uvolněným erozí – větší ale epizodní a jen výjimečně zachycený monitoringem Odtok vody z půdy a nesaturované zóny a odvodněním podzemních vod – stálý, ale menší Hodnocení mimoerozního vstupu: Aplikace hnojiv na zemědělské půdy: velmi nízké bilanční přebytky (někde záporné) Charakteristické koncentrace pro typy půd nebo jejich skupiny (Krása a kol.) Digitální mapa půd 1 : , ČZU.

31 Zemědělství: pesticidy (V. Kodeš / ČHMÚ, H. Prchalová)
VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ Zemědělství: pesticidy (V. Kodeš / ČHMÚ, H. Prchalová) Identifikace významných pesticidů Vstupy na půdu – podle statistiky ÚKZÚZ (spotřeba na okresy) a plodin Zranitelnost povrchových a podzemních vod Kombinací vstupů a zranitelnosti – rizikovost vůči jednotlivým pesticidům

32 Riziko všech pesticidů pro povrchové vody (V. Kodeš / ČHMÚ)
VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ Riziko všech pesticidů pro povrchové vody (V. Kodeš / ČHMÚ) Dílčí povodí Horní Vltavy

33 Vstupy přes podzemní vody (H. Prchalová)
VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ Vstupy přes podzemní vody (H. Prchalová) Podzemní voda jako zdroj znečištění – jen přirozené pozadí Transport emisí přes podzemní vodu: vypouštění do podzemních vod (není významné), stará kontaminovaná místa, plošné zdroje znečištění, související se zemědělstvím (dusičnany a pesticidy) a atmosférickou depozicí (viz předchozí části současná a historická těžba (lokální, nelze hodnotit jednotným postupem Vazba na povrchové vody: podíl základního odtoku (kategorie) vzdálenost od vodního útvaru

34 Vstupy podzemními vodami: stará kontaminovaná místa (H. Prchalová)
VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ Vstupy podzemními vodami: stará kontaminovaná místa (H. Prchalová) Evidence kontaminovaných míst (SEKM), MŽP lokality, stav sanace a naměřené koncentrace látek (PAU, benzen, vybrané chlorované uhlovodíky a kovy) Výběr problematických kontaminovaných míst: Koncentrace prioritních a nebezpečných látek v podzemních vodách Převzatá rizikovost podle SEKM Stav (sanace) staré zátěže Vazba na povrchovou vodu Ukázka

35 Atmosférická depozice (J. Svobodová, S. Semerádová)
VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ Atmosférická depozice (J. Svobodová, S. Semerádová) V rámci projektu emise určeny rizikové oblasti podle : map výskytu vybraných látek v ovzduší sestavené na základě monitoringu, případně zdrojů emisí (ČHMÚ) map výskytu vybraných látek v mokré a suché atmosférické depozici (ČHMÚ cca míst pro sledování mokré depozice) jednorázových kampaní VÚKOZ (matrice mech cca 200 měřených bodů) dalších faktorů – propustnost povrchu, pH prostředí

36 Atmosférická depozice (J. Svobodová, S. Semerádová)
VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ VÚV TGM  HEI VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ Atmosférická depozice (J. Svobodová, S. Semerádová) Útvary ovlivněné atmosférickou depozicí (podle plánů povodí) - monitorovací síť pro atmosférickou depozici (ČHMÚ + další organizace)

37 Atmosférická depozice (J. Svobodová, S. Semerádová)
VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ Atmosférická depozice (J. Svobodová, S. Semerádová) Metodika využita pro 2. plány povodí – určení významných vlivů

38 Atmosférická depozice (J. Svobodová, S. Semerádová)
VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ Atmosférická depozice (J. Svobodová, S. Semerádová) koncentrace B(a)P v ovzduší, zdroj: ČHMÚ

39 Atmosférická depozice (J. Svobodová, S. Semerádová)
VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ Atmosférická depozice (J. Svobodová, S. Semerádová) Hodnocení chemického stavu povrchových vod, zdroj: VÚV TGM

40 Zdroj: EEA 2018 State of Water report

41 Přirozený původ: fosfor, dusík (P. Rosendorf) a kovy (H. Prchalová)
VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ Přirozený původ: fosfor, dusík (P. Rosendorf) a kovy (H. Prchalová) Charakteristické koncentrace podle výsledků monitoringu v přirozených podmínkách (antropogenně neovlivněných lokalitách) v závislosti na charakteristikách prostředí: Fosfor a dusík zjednodušeně podle (kategorie) nadmořské výšky, ideálně podle geologie a půdních typů Kovy v podzemních vodách: výskyt podle litologických typů (geologická mapa ČR 1 : a 1 : , ČGS), vstup do povrchových vod podle (kategorie) podílu základního odtoku Ukázka: kovy: litologie a základní odtok

42 Vyhodnocení významnosti zdrojů a cest znečišťujících látek
VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ Vyhodnocení významnosti zdrojů a cest znečišťujících látek „Významné“ vlivy: samostatně nebo spolupůsobením s dalšími mohou zabránit dosažení environmentálních cílů („dobrého stavu“ vod). Významné stupy určeny podle podílu na „přípustném látkovém odnosu“ látky z mezipovodí útvaru“: přípustný látkový odnos = přípustná prům. koncentrace x specifický odtok z mezipovodí (>20% významné; <20% nevýznamné) Pokud vstup látky nelze kvantifikovat: určeny rizikové útvary (např. atmosférická depozice, kontaminovaná místa)

43 Vyhodnocení významnosti zdrojů a cest
VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ Vyhodnocení významnosti zdrojů a cest

44 Vyhodnocení významnosti zdrojů a cest v plánech povodí
VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ Vyhodnocení významnosti zdrojů a cest v plánech povodí Ve 2. plánech povodí VÚV hodnotil: všechny zdroje v povodí Vltavy v rámci projektu KUS (pilotní povodí) kontaminovaná místa a plošné zdroje ve většině ostatních povodích jako subdodávku zpracovatelům plánů Pro 3. plány by metodika (s drobnými aktualizacemi) měla být aplikována v letech

45 Vyhodnocení významnosti: software (P. Vyskoč, J. Picek, R. Filippi)
VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ Vyhodnocení významnosti: software (P. Vyskoč, J. Picek, R. Filippi)

46 Reporting SoE WISE Water Emissions (S. Semerádová)
VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ Reporting SoE WISE Water Emissions (S. Semerádová) Evropská agentura pro životní prostředí sbírá data nad rámec evropských směrnic do systému WISE (Water Information System for Europe) Témata „voda“: kvalita (ČHMÚ) kvantita (ČHMÚ) emise (VÚV) prostorová data (přebírají se z reportimgu směrnic) pobřežní vody

47 Reporting SoE WISE Water Emissions (S. Semerádová)
VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ Reporting SoE WISE Water Emissions (S. Semerádová) Reporting emisí od roku 2009 Data vztažená na oblast povodí nebo dílčí povodí Rozdělení zdrojů na bodové difúzní další rozdělení podle původu: průmyslové komunální zemědělství atd. Bodové zdroje reportovány každoročně, plošné 1x za 3 roky

48 Reporting SoE WISE Water Emissions
VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ Reporting SoE WISE Water Emissions Účel reportingu: Doplňuje údaje sbírané podle Rámcové směrnice o vodě slouží jako podklad zpráv EEA

49 Reporting SoE WISE Water Emissions
VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ Reporting SoE WISE Water Emissions Zdroje dat pro reporting emisí ČR: MPEVAK, VHB, IRZ, ZÚ (ISPOP), výstupy projektů Kategorie/ ukazatel (t/rok 2016) BSK-5 CHSK-Cr komunální – nečištěné (MPEVAK) 3506 6742 komunální – čištěné (MPEVAK) 4120 28931 průmyslové a ostatní (VHB) 1189 11943 komunální (VHB) 4220 25638

50 Reporting SoE WISE Water Emissions
VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ Reporting SoE WISE Water Emissions Ukázka: srovnání – data z různých zdrojů Vypouštění nebezpečných látek celkem v ČR (kg/rok) IRZ 2015 IRZ 2016 ISPOP 2015 MPEVAK 2016 WFD (data 11-12) Kadmium a sloučeniny (jako Cd) 69 85 204 4451* 771 Nikl a sloučeniny (jako Ni) 3749 3414 598 36186 Olovo a sloučeniny (jako Pb) 728 574 92 6432 Rtuť a sloučeniny (jako Hg) 108 66 1130 27963* 94 Di-(2-ethyl hexyl) ftalát (DEHP) 231 862 Diuron 1,8 142 Fluoranthen 4,9 347 Oktylfenoly a oktylfenol ethoxyláty 1,3 63 Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH) 3,7 2,4 22

51 Reporting SoE WISE Water Emissions
VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ Reporting SoE WISE Water Emissions Difúzní zdroje podle výstupu projektu KUS emise a evidence MPEVAK: Vstupy ze zemědělství (dusík, fosfor): průměr za roky , modelování Vstupy: komunální zdroje – obyvatelé nepřipojení na veřejnou kanalizaci (dusík, fosfor), rok 2014, podle MPEVAK

52 Simulační model jakosti povrchových vod (J. Picek, P. Rosendorf)
VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ Simulační model jakosti povrchových vod (J. Picek, P. Rosendorf) Simulační modely „SIJAK“ a „EUTRO“ (VSTOOLS) modely průběžně vyvíjeny a aplikovány od roku 2008 aplikace: výzkumné projekty i komerční zakázky výpočty odbourávání látek ve vodních tocích výpočty odbourávání látek ve vodních nádržích simulační výpočty v měsíčním časovém kroku určeno pro výpočet v ucelených (rozsáhlých) povodích vliv přímých vstupů látek (znečištění) do povrchové vody vliv zdrojů látek (znečištění) lokalizovaných mimo toky hodnocení: porovnání s požadavky v kontrolních profilech včetně možnosti aplikace a hodnocení vlivu opatření

53 Simulační model jakosti povrchových vod (J. Picek, P. Rosendorf)
VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ Simulační model jakosti povrchových vod (J. Picek, P. Rosendorf) Simulační modely v řešených projektech vývoj v rámci výzkumného záměru „Výzkum a ochrana hydrosféry“ (MZP , ), od r. 2008 následně aplikace v rámci komerčních zakázek (Povodí Vltavy, s.p., zatím naposledy 2017) další vývoj a aplikace v projektu „Eutrofizace“ (TA , ), spolupráce s podnikem Povodí Ohře, s.p. aktuálně pokračování vývoje a použití v projektech „Želivka“ (VI , ) a „Pól růstu – Rekreační potenciál vody“ (CZ /0.0/0.0/16_040/ , )

54 Simulační model jakosti povrchových vod (J. Picek, P. Rosendorf)
VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ Simulační model jakosti povrchových vod (J. Picek, P. Rosendorf)

55 Simulační model jakosti povrchových vod (J. Picek, P. Rosendorf)
VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ Simulační model jakosti povrchových vod (J. Picek, P. Rosendorf)

56 Simulační model jakosti povrchových vod (J. Picek, P. Rosendorf)
VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ Simulační model jakosti povrchových vod (J. Picek, P. Rosendorf)

57 Simulační model jakosti povrchových vod (J. Picek, P. Rosendorf)
VÚV TGM  HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ Simulační model jakosti povrchových vod (J. Picek, P. Rosendorf)

58 Děkujeme za pozornost Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v.v.i. | Podbabská 30/ 2582, Praha 6 | Pobočka Brno | Mojmírovo náměstí 16, Brno-Královo Pole | Pobočka Ostrava | Macharova 5, Ostrava |


Stáhnout ppt "DOSTUPNOST DAT V HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ"

Podobné prezentace


Reklamy Google